Na prvu rečenicu: da li si u linku primetila nabrajanje svih onih drugih jedinjenja koja su ekšli ostala u mozgu miša, radi čije se kompleksnosti i lakšeg proučavanja i ispirao pomenuti mozak? I zar nisi primetila konstrukciju da se uklonio PROTEINSKO-lipidni kompleks jedinjenja?
Na drugu: sve JE relativno. Ali onako kako sam već jednom napisala a ti ignorisala: sve je zagađeno, ali da, zavisi koliko i čime.
OK, ti veruješ podacima o riži i kokosu.
Ja sam skeptična, jer je proizvodnja, skladištenje, transport i distribucija hrane neverovatno kompleksna procedura, i riža i kokos dolaze iz država sa sumnjivom zakonskom regulativom, prelaze ogroman put do nas pod meni nepoznatim uslovima, ulaze u naš region nakon ko zna kako izvršene kontrole i na kraju ih kupimo iz radnji u kojima su čuvane na ko zna kakav način.
Kao zaključak, jednaka mi je verovatnoća kontaminacije i riže i kokosa jer jednostavno ima previše varijabli na koje ni ja ni ti nemamo velik uticaj. Možeš se truditi da kupuješ što kvalitetnije, ali sve se na kraju svodi na poverenje jer nećeš svaki komad hrane koji daš detetu propustiti kroz laboratoriju.
Isto mi važi i za domaće namirnice, čak i gore, jer tu znam poneke proizvođače i lično.
Tj. masti kao masti, naravno da ih treba unositi u sebe, ali kada, kako i koliko, smernice se stalno menjaju. Između ostalog upravo zato što je masa hemikalija rastvorljiva upravo u mastima, i pomenute masti nažalost sadrže i masu polutanata, bez obzira sa kog su kraja naše planete.
Iz tog razloga se nikad ne bih usudila da preferiram ovu ili onu mast/ulje. Ova je možda hranljivija, ali zagađenija. Ona druga se lakše vari, ali može poticati od verovatnog alergogena, itd, itd.
A kad već skrećemo sa teme, meni su nutricionisti neverovatni bullshiter-i. Proučavaju vrstu koja postoji milion godina, ostavila je pisane tragove o svojoj ishrani par hiljada godina, naseljava celu planetu i ima 7 milijardi primeraka, ima zadivljujuće dug životni vek i može da opstane na neverovatno različitim dijetama skoro podjednako uspešno.
I ipak, smernice o prehrani se menjaju svakih par godina.
Da je u pitanju bilo koja druga životinjska vrsta, takav pristup bi se okarakterisao kao krajnje neozbiljan pod datim okolnostima.