AdioMare prvotno napisa
tko nam se ove godine cijepi? nano, aleks, ništa ne pišete, a nema ni mujice više.
naime, u igri je, ako sam dobro shvatila gardasil 9 umjesto dosadašnjeg 4-valentnog i naša generacija djece je prva koja prima takvo cjepivo.
ako ste voljne i ako ima koga tko se doista razumije u problematiku s medicinskog stajališta bila bih vrlo zahvalna da nam napiše kako su do sada žene (i muškarci) liječili HPV, recimo, ako spolno aktivna osoba jednom godišnje odlazi na ginekološki pregled i citološki bris i ako se štiti kondomom dok još uvijek nema stalnog seksualnog partnera s kojim će provesti dulje godine u tom smislu - zašto cijepiti?
otvorena sam za razgovor i edukaciju, ne bih se svrstavala u "mujica" vs "davor" tabore. pobornik sam konvencionalne medicine, ali mišljenja sam da će još puno vode proteći prije nego što ćemo zaozbiljno moći pričati o reakcijama i nuspojavama ovog cjepiva danas.
treba li rizikovati mali postotak eventualno ozbiljne reakcije na cjepivo da bismo djecu u velikom postotku zaštitili od nečega, dakle, ne od svega, s čim se velika većina organizama zna izboriti i sama?