Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
tko nam se ove godine cijepi? nano, aleks, ništa ne pišete, a nema ni mujice više.
naime, u igri je, ako sam dobro shvatila gardasil 9 umjesto dosadašnjeg 4-valentnog i naša generacija djece je prva koja prima takvo cjepivo.

ako ste voljne i ako ima koga tko se doista razumije u problematiku s medicinskog stajališta bila bih vrlo zahvalna da nam napiše kako su do sada žene (i muškarci) liječili HPV, recimo, ako spolno aktivna osoba jednom godišnje odlazi na ginekološki pregled i citološki bris i ako se štiti kondomom dok još uvijek nema stalnog seksualnog partnera s kojim će provesti dulje godine u tom smislu - zašto cijepiti?
otvorena sam za razgovor i edukaciju, ne bih se svrstavala u "mujica" vs "davor" tabore. pobornik sam konvencionalne medicine, ali mišljenja sam da će još puno vode proteći prije nego što ćemo zaozbiljno moći pričati o reakcijama i nuspojavama ovog cjepiva danas.
treba li rizikovati mali postotak eventualno ozbiljne reakcije na cjepivo da bismo djecu u velikom postotku zaštitili od nečega, dakle, ne od svega, s čim se velika većina organizama zna izboriti i sama?
Ima jos nekoliko godina do dobi u kojoj ce biti vrijeme za cijepljenje moje kceri, ali vec duze vremena pratim polemiku oko tog pitanja i sa svakom novom provjerenom informacijom sve sam sigurnija u dobrobit tog cijepljenja.

Tanci je vise puta na ovoj temi istaknula jednu vrlo kratku i jasnu cinjenicu. A to je da se radi cjepivu koje sprijecava oboljenje od karcinoma. Kada bi to svima doprlo do potpune svijesti dilema vise ne bi trebalo biti.

Sto se tice odgovora na pitanje zasto cijepiti on lezi u razumijevanju bolesti protiv koje se cijepi. Stoga za razumijevanje bolesti vidjeti npr. ovdje: Rak vrata maternice

U vezi svih mogucih pitanja, dilema, dezinformacija itd. na engleskom jeziku postoje brojni izvori koji daju odgovore i pojasnjenja, a moguce ih je naci sve skupljene i na jednom mjestu. Jedna od takvih stranica je npr. ova: HPV FAQ

Na hrvatskom jeziku toga ima puno manje, ali tu i tamo moguce je pronaci nesto, recimo ovdje: Sve o cijepljenju protiv HPV-a i koliko je ucinkovito za mlade?

Sto se tice sigurnosti cjepiva, do sada je dano preko 270 milijuna doza, napravljena su brojna istrazivanjima na milijunima osoba, cjepivo je dobro istrazeno u Australiji, Danskoj, Britaniji... i na temelju toga smatra se sigurnim, s iznimno rijetkim ozbiljnim nuspojavama. O tome, mozda vidjeti WHO izvjesce. STo se pak samih istrazivanja tice ona su takodjer dostupna, mnoga su navedena i u linkovima koje sadrzi onaj FAQ dokument kojeg sam navela.

Nasuprot ovome stoji samo sijanje neutemeljenog straha i panike preko drustvenih mreza kroz poluinformacije, neistine i obmane od strane potpunih neznalica, kvazi strucnjaka i sarlatana.