Ovo mi je bila referenca
https://www.zagreb.info/aktualno/zg/...skuplja/107462
U ZG ti je cijena kubika vode 18.92kn, mislim, ako preseljenjem očekuješ pojeftinjenje.
Ovo mi je bila referenca
https://www.zagreb.info/aktualno/zg/...skuplja/107462
U ZG ti je cijena kubika vode 18.92kn, mislim, ako preseljenjem očekuješ pojeftinjenje.
Ak ljudi već žele i hoće odvajati onda bi trebalo i adekvatno i odvoziti,jedan dan imaš malo,drugi dan možda dve vreće odvojivog
Ja često idem do reviklažnog dvorišta mada i tam zna biti pretrpano
Stanje sa smećem u ZG zbilja je alarmantno, osobito sa zelenim, plavim i žutim kontejnerima koji se puno prerijetko prazne. Crnih kontejnera u mnogim je kvartovima premalo.
Eto, mene nerviraju i ulične kante za smeće koje su glomazne, visoke valjda 1 m, stoje nasred pločnika po Ilici, a da bi u njih ubacio smeće, moraš dotaknuti kantu, tj.gurnuti težak klik-klak bočni poklopac jednom rukom i držati ga da drugom rukom ubaciš neki papirić ili ambalažu. To mi je van pameti. Sakupljači boca uništili su im bravicu na vratima za pražnjenje jer ih nasilno otvaraju pa to onda tarlaha i zauzima još više prostora...
Čoksa, te kante se meni gade. I onda nosim smeće sa sobom. Ili dok ne naletim na neki koš starog tipa.
Inače nisam gadljiva ali ti koševi su mi pregadljivi za koristit ih
Što se uopće može napraviti od smeća koje nije prethodno razvrstano? Zakopati dublje?
evo, meni najbliže reciklarno je pretrpano i ne prima ovih dana otpad...pa koja je onda poanta reciklarnog dvorišta? I meni je preružno vidjeti otpad oko kontejnera, ali kako drugačije gradskoj upravi dati do znanja da ne radi dobro svoj posao?
Da ti odgovorim samo kratko
Tvoje selektivno čitanje i odbijanja shvaćanja zakona o prihodima i dalje ne mijenja činjenicu da u zakonu piše:
Tko zna zbrajati postotke - zna.Članak 5.(1) Porez na dohodak je zajednički porez čiji se prihod dijeli između općina, gradova i županija.
(2) Prihod od poreza na dohodak raspodjeljuje se na:
1. udio općine, odnosno grada 60 %
2. udio županije 17 %
3. udio za decentralizirane funkcije 6 %
4. udio za fiskalno izravnanje 17 %.
(3) Općina, grad, županija i Grad Zagreb, koji prema posebnim propisima financiraju decentralizirane funkcije, raspodjeljuju udio za decentralizirane funkcije iz stavka 2. točke 3. ovoga članka na sljedeći način:
– za osnovno školstvo 1,9 %
– za srednje školstvo 1,3 %
– za socijalnu skrb 0,8 %, i to 0,2 % za centre za socijalnu skrb i 0,6 % za domove za starije i nemoćne osobe
– za zdravstvo 1,0 %
– za vatrogastvo – javne vatrogasne postrojbe 1,0 %.
(4) Za troškove obavljanja poslova utvrđivanja, evidentiranja, naplate, nadzora i ovrhe poreza na dohodak Ministarstvu financija Poreznoj upravi pripada naknada 1 % od ukupno naplaćenih prihoda.
Drugo - usprkos svim dokazima tvrditi da oni koji plaćaju poreze "ništa ne plaćaju" jer se "porezi moraju plaćati" je tip logičkog zaključivanja s kojim ja osobno nemam dalje ni najmanje namjere argumentirati. Nema smisla...
kad tolike hvalospjeve slazete o bandicu, nadam se da ste glasale za njega kad je htio biti precjednik. eh da je dobio izbore, svako selo bi imalo fontane i stupice i placene majke koje nis ne privreduju
Posljednje uređivanje od magriz : 06.05.2018. at 20:47
Ja ne držim stranu priči da je vama super, grozna mi je ta mjera i nemmislim da ste ne znam koliko povlašteni u Zagrebu. No priča o prirezu mi stvarno više nema smisla. Možda sam u krivu pa živim u nekom paralelnom svijetu pa recimo ja smatram jako dobrom plaćom 15000,00kn neto, na tu plaću bez olakšica u ZG platite poreza i prireza 4.425,00kn, Osijek, Vinkovci 4.167,00kn, Rijeka 4.269,00 To su mi na prvu gradovi koji plaćaju preko 10% prireza, cca 530,00kn.
Svi koji bolje zarađujuu HR plaćaju poveću svotu poreza i prireza, osim u općinama od posebne državne skrbi..no tamo je prosjek plaće takav da rijetko tko koristi i punu poreznu olakšicu.
Ja da imam plaću neto 15000 kn ne bi mi bilo teško dati tu lovu o kojoj priča kosjenka,samo kaj ja nemam toliko love i ne znam nikog ko ima,možda je i u meni problem,ali stvarno ne znam
Kod nas su kontejneri za plastiku većinom puni i bez šute,a kako češće sad prolazim pored reciklažnog vidim da šutu dosta tamo voze
Toliku neto placu nema bas velik broj ljudi. I uglavnom ne dobivaju od grada/zupanije NISTA. Ili vrlo malo. I naravno da bi mi bilo tesko tolike novce dati. Jer idu za stupice, za predizborne kampanje, za fontane, nizasto korisno
Evo ja sam sretna s dodacima koje sam dobila i besplatnim knjigama.
Mjeru majke odgojiteljice ne koristim jer nemam pravo, ali ne bih niti koristila jer je meni moj posao predrag da bih ga mijenjala za ostanak kod kuće ...
Sretna sam s tim, ali isto tako zato jer smo obadvoje zaposleni plaćala sam punu cijenu vrtića, najmlađem djetetu 600kn + engleski 400 = 1000kn, a majke u finoj odjeći i skupim autima plaćale su 150kn.
I ja sam za to da se neke osnovne stavri tipa besplatne knjige, prijevoz za školarce uvedu na razini države. Želim promjene u Zakonu o radu i omogućavanju rada na 4 sata ili na postotak satnice prema potrebama i željama svakoga.
No, s druge strane svaki grad ima pravo raspolagati sa svojim novcem i ne mogu ja isticati kako neki imaju, a mi nemamo. Nitko meni ne brani da se preselim u taj grad koji ima bolje uvjete i da tamo potražim posao i živim život. Meni je suludo da manji gradovi koji zarađuju od turizma ne mogu imati još bolje poticajne mjere nego Zagreb...
U Zagrebu su nekretnine i najamnine skupe, ali knjige su besplatne. U ZG dosta nas mora koristiti osobni automobil za odlazak na posao (npr. kupiš stan u jeftinijem dijelu grada, ali na posao ideš na drugi kraj, pa ako koristiš javni prijevoz treba ti po sat i pol do posla, a djeca u vrtiću mogu biti najdalje do 17... dva tanka goriva mjesečno 2500kn), u nekom drugom gradu možeš biciklom ili pješice na posao. U ZG možda mogu nešto zaraditi sa strane u svojoj struci, ali moje kolegice na moru imaju neke starine i iznajmljuju apartmane, zarade u 60 dana kao da ja radim nekoliko godina dodatan posao u fušu. Itd. Itd.
Nije sve tako crno-bijelo. Nekima je u ZG odlično, nekima nije i uz besplatne knjige, pokaz od 120kn i sl.
Koje predrasude se mogu pročitati na ovoj temi!
Baš je zanimljivo vidjeti do kuda sežu. Iako, već i ovo do sada je iznad mojih očekivanja.
A evo, meni nije jasno kako to sve kenjate po njemu, nazivate ga lopovom, mafijašem itd, svi redom koristite sve što vam je omogućio, i sto pedeset godina vam je gradonačelnik. Znači redovno se glasa za njega. Ja se ne bi bunila da nam je Bandić predsjednik i da u mom selu naraste par fontana. Koja je razlika između Bandića i svih ostalih? Ono, živimo u zemlji Utopiji i sad ćemo kao prave Gospe od Cukra padati u nesvijest zbog saznanja kako su nam političari lopovi i bljak, bljak, joj, užas ono kao.
Pa isto sranje, drugo pakovanje. Netko ima fetiš na fontane, netko na slikanje piše ispred ogledala, netko na skupe satove, netko na mrtve životinje ali to su samo nijanse, jel tako? Pa u svom tom sranju biraš manje zlo, onaj koji nama omogući nešto je pozitivac, onaj koji se slika nije.
A meni je najinteresantnije na ovoj temi pročitati koliko ste vi naviknute na sve to. I razmažene. Pa daaaa, naravno, pa mi imamo pravo na toooo, pa mi smo to sve platileeeee. Daj okrenite se malo oko sebe. Pola Slavonije se odselilo vani jer čitave obitelji žive od 2000 kn plaće. Pitajte njih bi li im višak bile besplatne knjige, jeftini vrtići i 50, 60 000 kn na dijete?
Nismo mi koji se ovdje žalimo na njega ti koji glasaju za njega... točno znaš koji kvartovi glasaju za njega i u kojima pale njegove populističke mjere. Kad se glasalo tko želi blesave školske uniforme, Zagreb je bio tako lijepo razjedinjen po kvartovima u tome. Bilo je dijelova grada gdje su se uniforme izglasale u 80-90% škola, i dijelova grada gdje ih niti u jednoj školi roditelji nisu htjeli. Ti njegovi izađu svi na izbore, šačica protivnika izađe, gomila indiferentnih ne izađe i on žari i pali.
Ali kako i opet ispočetka se možeš pomiriti s bilo čime od toga, da su ti udžbenici, 3 majice i jedne šlape nešto super, a prolaziš svaki dan pored tolikog smeća? Jesi kliknula gore na link i vidjela kako nam kvartovi izgledaju? Svaki dan. Jesi zapamtila da su penali za neriješeno pitanje smeća 26.000 € dnevno?
Jedino vau u tome što on “nama dijeli” je 54.000 kn.
Kako možeš biti opčinjen kartom od 4 kn kad znaš da to ne drži vodu, da nije isplativo. Pa tko može misliti, vau super, danas mi je karta 4 kune, nema veze što će sutra biti 16 jer će ta gradska firma propast.
Ja tebe ne razumijem. Populacija na rodinom forumu je uglavnom višeg obrazovanja u odnosu na prosjek populacije, i da, imamo malo veće place, i to sto on radi s ogromnom količinom novca (neću sad uopće koristiti riječ koja se odnosi na to čiji je to novac) je bacanje mrvica i tonu na gluposti. I dalje ne razumijem zašto misliš da trebamo biti sretni s tim sto imamo. Samo zato što u drugim dijelovima Hrvatske nema ništa od toga? Uopće ne razumijem taj argument. Kako ne vidiš širu sliku?
Vrtić... vrtić je jeftin ako imaš puno članova obitelji i mala primanja. Većina mojih prijatelja sa završenim faksom koji imaju jedno ili dvoje djece plaćaju 600 kn vrtić. Jednoj mojoj prijateljici je vrtić u jednom trenutku bio 1000 kn za jedno dijete.
Ne možeš uvijek dobiti mjesto. Ja sam za jedno dijete pola godine plaćala privatni vrtić 1300 kn jer ga nisam mogla upisati u gradski.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 07.05.2018. at 08:34
Ti postavljaš stvari na način da u Zg jako puno stvari ne štima i sve se to kompenzira ovim mjerama, mažu se ljudima oči. A ja ti pokušavam objasniti da u ostatku Hr ne štima puno više stvari i ne kompenziraju se ničim
I u većini države vrtić je daleko skuplji nego kod nas u zg
Nije stvar u prirezu, to je ljudima ostalo vjerojatno od prije, jer mislim da su prije bile puno veće razlike u prirezu. Osim toga, kao što smo se uvjerili, ljudi većinom niti ne znaju kako se puni proračun.
Zagreb je veliki grad u hrvatskim mjerama, mislim da se skoro pola dohotka u HR ostvari u Zagrebu, pa je jasno da ima i najviše novaca u proračunu.
Premda - ne kad se gleda po glavi stanovnika, tu su bez premca gradovi na obali. Zato i je čudno da ne troše više novaca na sufinanciranje raznih troškova vezanih uz školovanje.
Doduše, možda troše na neke druge, pametnije stvari. Za Zagreb bi na primjer sigurno dugoročno bilo korisnije da gradi nove vrtiće jer je nedostatak mjesta po vrtićima kroničan, nego da isplaćuje kojekakve potpore, ili da je cijena vrtića niska.
Nitko u toj cijeloj priči ne bi trebao biti sretan ni sa čim od toga.
I uz dužno poštovanje njegovim glasačima, upravo zbog argumenta koji često čujem u parkiću, on će nam barem dati papuče mu se to i omogućuje.
Zar nema niti jedan jedini pozitivan primjer gdje lokalna uprava radi dobro? Pa ja mislim da ima. Nisu bas svi totalna katastrofa.
I nitko nije rekao da obitelj koja živi od 2000 kn ne treba dobiti besplatne udžbenike. Cijelo vrijeme pišemo da je jedan od problema i jer ih dobiju oni koji žive od 20 000 kn.
Pa ljudi doselite se u Zagreb! I organizirajte incijativu:
Bandica za predsjednika!
Pitam se je li razmišljao o tome koliko će podjela uzrokovati ova mjera.
Za takvu inicijativu ne treba doseliti u Zagreb.
No, bit nije u Bandiću, nego u čudnom nezadovoljstvu dobrim mjerama.
Zuta, ne treba gradska vlast razmišljati o jalu prema onima "u finoj robi i velikim autima", taj je jal tako prizeman, fuj. Ili o predrasudama onih koji misle da SVI na moru žive od iznajmljivanja.
Mjera je dobra za određen broj ljudi kojima pomaže da poslože život i krenu lakše dalje. Pa makar to dalje bilo rađanje još i još djece. Koje žele, ali ih ne bi mogli imati bez toga.
Neka bude dobro ljudima, kako god, samo neka bude.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 07.05.2018. at 09:20
Nije problem u mjeri Beti, probelm je u stvarima koje se raspadaju.
Tako i ti doma mozes uvesti mjeru za nagradu nekome ko je napravio neko dobro djelo za vasu familiju. isplatiti mu recimo 100o kn sto je lijep novac. a doma ti cure slavine, smece ti se gomila ispred vrata. auto pali tek i 10x a i to je upitno. hranu imas al kvaliteta nutritivna je upitna. a djeca u razvoju.
eto to je problem.
sredi osnovno za funkcioniranje a onda s novcima kad sve glatko ide daj mjere koje su za uzak krug ljudi, ali financijski nisu mali izdatak. OK ja stvarno ne znam koliko se godisnje izdvaja za majke odgajiteljica i za isplatu za trece dijete, jer nisam proracun grada zagreba citala vec par godina. radje citam proracun svog sela![]()
x.
Ja koja sam sa mora ne znam osobno nikog tko moze zivit od iznajmljivanja. A vecina ljudi koju poznajem ni ne iznajmljuje nista. A kad kazem da sam s mora tu racunam i svoje otocne veze s razvikanim Hvarom i nekim malo manje razvikanin otocima. A i to da su male primorske opcine jako bogate mi je isto sumnjivo. Mislim da bi bile bogatije da ljudi mogu cijelu godinu od necega zivit. Al dopustam da sam u krivu.
Cijena vrtića, au, u jednom trenutku je bila 1000 kuna, buhuuu, u mom mjestu je to u svakom trenutku, već godinama, imao ti plaću malu ili veliku (20 kn manje od 1000 da budem precizna).
I, vrtić je pun, naravno, jer većina roditelja želi i mora raditi.
Čak djecu šaljemo u školu i kupujemo im knjige, ionako su jeftinije od 2 mjeseca vrtića.
Najbolje od svega, otvorim oči i vidim more, tko to može platiti![]()
Ne radi se o nikakvom jalu prema finoj robi i skupim autima, radi se o tome da se u Zagrebu vrtić plaća prema primanjima, a jedina primanja koja se kod nas mjere su plaća, a kod nas ima ogromna količina sive ekonomije i ljudi koji ne prijavljuju stvarna primanja nego su prijavljeni na minimalce.
Taj divni Robin Hood poznatiji kao Bandić je u nekom trenutku, a moje dijete je tada bilo predškolac, odlučio da će roditelji visokih primanja plaćati punu ekonomsku cijenu vrtića, a naravno ta visoka primanja je moguće utvrditi samo kod ljudi koji su prijavljeni na svoje stvarne plaće. Da, naravno da bi me smetalo, i naravno da svakoga smeta, kad vidi da ljudi koji su vidno bogatiji od njega plaćaju minimalnu cijenu vrtića. Ne da to smeta nego se osjećaš zaista kao magarac.
Ja se sjećam kad je Banditos htio uvesti tu punu cijenu vrtića (a mislim da su ljudi i dobivali takve račune mjesecima, ali ih nisu plaćali), kako mi je baka neke prijateljice moje male rekla joooj moja kći je obrtnica, prijavljuje minimalac, njima će vrtić pojeftiniti.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...ujuce/7074783/
evo prihoda gradova/općina, naravno po glavi stanovnika
Prvo, nisam za Bandica, i, da sam u Zagrebu, ne bi glasala za njega...
ali to sto neko manipulira iznosima svojih primanja, nije i ne moze biti problem gradske uprave. To je problem porezne inspekcije, policije i sudstva... ne moze grad pretpostavit da su svi gradjani potencijalni lazljivci i lopovi i na temelju toga ukinuti neku mjeru koja zaista moze biti pozitivna - ukoliko joj je glavni cilj omoguciz svima vrtic po njima prihvatljivoj cijeni.
Sto se tice majke odgojiteljice, s obzirom da to nije vezanu uz imovinu, ne vidim kako to sto istu mjeru koriste i majke koje imaju novaca govori o njima. Bas nista. To je mjera za troje djece i to je tako.
U principu ono sto ljude mene nervira je bas to sto Mima pise. kod nas u drzavi nigdje stavri ne funkcioniraju po nekim pravilnicima, protokolima i propisima. a neke ni po zakonima.
oni koji zive po svim tim normama su budale. i vi na moru i mi na kontinentu.
imamo dio ljudi koji su bogati, dio njih je "snalazljiv", a imamo i dobra dio siromasnih koji su igrali po pravilima.
srednji sloj ne poostoji, tj. mi sami micemo granicu istog pa eto srednji sloj je sad skoro pa onaj koji ne moze financijski priustiti si odmor na moru svake godine.
i mi se sad svi raspravljamo tu na forumu i medjusobno si objasnjavamo kako ovi mogu, oni ne mogu, a ne nije tako.
dok se ova drzava ne uredi i ne pocne funkcionirati kao svaka pravna drzava u kojoj je napredak i prosperitet njenih gradjana na prvom mjestu bit cemo tu gdje jesmo.
A jesu li proanalizirali koliko svaki stanovnik Sutivana ima kredita zbog tih istih apartmana koje je izgradio? Ovo i nije neka fora. Znamo mi jako dobro da najviše punimo hrvatski proračun. Ali isto tako znamo da nam ono što iznajmljujemo nije poklonio ni Bandić ni predsjednica ni naš načelnik.
Moje mjesto na moru nema ni kanalizaciju, osim najužeg centra. Ni plin. Da ne nabrajam.
A nema ni novaca. Sve što je proizvodilo je uništeno. Od turizma grad ne može živjeti, prekratka je sezona i premalo kapaciteta.
Trude se oni, idemo polako naprijed, s naglaskom na polako, no neka je kako je, ne bih se mijenjala.
A što se tiče cijene iznajmljivanja stanova u ZG, zar nikome ne pada na pamet da to itekako znamo. Em smo morali iznajmiti da sami studiramo, em da nam djeca studiraju. Aaaaa, koja novost, zar stvarno treba plaćati ZG stanarinu za studirati, zar nemate sve te fakultete tamo, uz apartmane, vauuu, nisu pojma imale.
Ma, nema veze. Očito.
Pa kakve to ima veze sa proračunom Sutivana? Ne otplaćuju se krediti iz gradskog proračuna.
Po meni to nije suludo. To sto neki lazu i muljaju nije razlog da se prava uskrate svima. A, ako znas nekoga tko sebi isplacuje vece pare, a prijavljuje manje... prijavi gaili nemoj... al onda je to sto oni placaju manju cijenu vrtica i tvoja odgovornost...
Sto se tice recimo Sutivana... ajd, da to i je prihod po glavi stanovnika... koliko tamo uopce ima stanovnika, 1000? Znaci, 16 miljuna kuna godisnje... Koliko se toga s tim moze napravit, nemam predodzbu trenutno. Vjerojatno i moze stogod, uz sposobnu upravu... meni Sutivan i ne izgleda predobro![]()
A mjeru koriste one koje si to mogu priuštiti.
I koje nemaju što izgubiti.
Dakle, u prvom slučaju olakšavamo mužu obrtniku plaćanje doprinosa za ženu koja je već ionako doma, a u drugom je to socijalna pomoć jer je ionako radila za manje. Ili nije radila.
Ja bih neku pronatalitetnu mjeru koja će i mene potaknuti na treće...
Ja bi rekla da ti s apartmanima dobrim dijelom i nisu stanovnici Sutivana... tu imaju cijela planski (recimo) gradjena apartman naselja.
?? nema veze sa trošenjem proračunskog novca to što su ljudi digli kredite za apartmane. Ako mjesto raspolaže tolikom količinom onva po stanovniku, onda bi možda moglo izvojiti dio tog novca za mejere o kakvima ovdje pričamo, za školske knjige, sufinanciranje prijevoza djeci koja putuju u školu itd.
Postoje i majke koje nisu prebogate, a ni socijalni slucajevi, i koje bi vise novaca imale da rade, nego da su odgojateljice pa ipak koriste ovu mjeru. A koriste je jer zele biti kuci s djecom. Znam ih ja u Splitu koje su ostale kuci nakon tretjeg djeteta jer su se htjele na taj nacin posvetit obitelji i momoza imat jos djece (ili ne)... i teze im je financijski tako nego da rade... al ipak su se odlucile na to jer im je s puno drugih strana tako bolje. Tu naravno nema nikakve mjere.
Nisam ni ja nuzno za tu mjeru, al hocu rec da da je sigurno koriste razni profili roditelja.
Na temi svi malo karikiramo, i nije poanta u onome SVI. Dobro ja znam da naravno nisu SVI, ali ima ih. I nisu to nikakve predrasude. Ima ih dosta u ZG koji iskoriste sve povlastice, ima nas koji i nismo iskoristili (osim knjiga koje dobivamo svi, i na tome smo vrlo zahvalni i želimo da i sva djeca u RH dobiju besplatne knjige).
Ako se netko bavi pretraživanjem podataka, može nam pronaći broj koliko je to obitelji iskoristilo određene mjere (pa i ovaj dodatak za treće dijete, jer i dalje u ZG nema toliko puno obitelji koje imaju troje djece i više), osim knjiga na koje svi imamo pravo; i onda tu brojku usporediti na razini države s drugim mjestima. Mislim da bismo došli do sličnih brojki (uspoređujući obitelji s malom djecom o kojima se na ovoj temi radi)
Kao što ima ljudi koji odlično žive u Ludbregu, tako ima i onih koji su uz sve mjere siromašni u Zagrebu.
Da Trina loše živi, ne bi kuću izgradila, a ja da dobro živim ne bih živjela u kući na dva kata s još dvije obitelji nego bi si kupila stan ...
Nitko nama ne brani da mijenjamo mjesto stanovanja, ali kao što ni vi nećete u Zagreb jer vam je život kako-tako posložen u Rijeci, Splitu i sl., tako je i meni koja sam rođena ovdje i lakše mi je živjeti ovdje gdje su svi moji.
I ne pljujemo svi po Bandiću, samo ja mislim da ne bi drugi gradonačelnik ništa mogao puno bolje od njega. (I ne, nisam glasovala za njega.)