Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
Uopće ne postoji relevantna studija za dugoročne posljedice konzumiranja paleo dijete. Ima studija utjecaja na starce, na žene u menopauzi, na ljude s MS, na ljude s diapetesom typa 2, na... Svaka bolest je specifična, možda netko ima kombinaciju MS i menopauze, možda mu fali neki enzim, možda je...

Evo ja znam slučajno da imam mutaciju gena koji je povezan s apsorpcijom vitamina B12. Statistički gledano, imam sklonost nedostatku tog vitamina. Iz nalaza krvi vidljivo je da imam sasvim dovoljno tog vitamina. Možda baš zbog ovog načina prehrane, a možda i ne, ali to su baš plitki zaključci.
Ok, i ja imam MTHFR, i uz pomoć LCHF-a su mi razine vitamina B normalne, kao i homocistein. Stvarno - puno puno bolje negoli kad sam jela 'uobičajeno'.
Nadalje, nisam rekla da je Paleo science based, nego knjiga, GAPS

I treće, daaaaaaleko sam ja od mršavosti, dapače. Gubitak kila i lchf/paleo nisu istoznačnice,stvarno stvarno.
Aha ima i četvrto - mislim da u slučaju kao što je silkičin izbacivanje brašna, šećera, prerađene hrane neće naškoditi - a kod nje je to najvažnije, da se ne nanese veća šteta. Ostatak prehrane je isti, juhe, voće, povrće, riba, meso, samo se ono štetno izbacuje. Ima naravno još puno više na tu temu, zato sam i spomenula gore par knjiga i eto taj blog. Stvarno ne želim biti u prauv, samo pomoći ženi. Doktori, specijalisti Da, prije svega! Naravno Kao što sam i ja išla i idem po potrebi, samo neka eto malo istraži, pročita, vidi rezultate drugih, sa AIPom, bar su danas informacije dostupne.
Sretno silkici!