Pokazuje rezultate 1 do 50 od 156

Tema: Osjećam se kao teški bolesnik!

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    MalaRiba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Svakako mislim da je dobro da se o ovome raspravlja, pita priča i istražuje. Samo brzi odgovor pulinki, i na AIPu se naglašava da se izbjegavaju namirnice koje ti individualno smetaju, dakle nema govora o tome da se forsira nešto što ti ne paše ili možda iz nekog drugog, trećeg razloga ne smiješ. Isto tako (meni se čini) da ne stoji argument: ako se jede šećer iz voća, što se uopće izbjegava šećer - onda se može jesti sav šećer. Jer nije isto šećer iz šipka/mandarine/maline ili iz kroasana, gleda se što se još dobiva/ne dobiva iz namirnice.

Isto tako, čini mi se da je slikica došla do zida, grozno mi je to čitati, i nitko joj ne govori da ne ida kod doktora, dapače, treba, sve sve što želi i mora istražiti, posavjetovati se. Isto tako, ponavljam, ovdje nema 'troška' radi ulaganja u nove pripravke, dodatke. Samo, eto, neka vidi i istraži silkica, pročita. Ne mora se za prvu fazu kupiti ni knjiga koju spominje pulinka, ima jako jako puno informacija na webu.

Možda čak da se otvori druga tema paleo vs. nepaleo: mišljenja (i što je važnije - iskustva), da ne začatavamo ovu.
    Posljednje uređivanje od MalaRiba : 24.09.2018. at 09:08

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj MalaRiba prvotno napisa Vidi poruku
    Isto tako (meni se čini) da ne stoji argument: ako se jede šećer iz voća, što se uopće izbjegava šećer - onda se može jesti sav šećer. Jer nije isto šećer iz šipka/mandarine/maline ili iz kroasana, gleda se što se još dobiva/ne dobiva iz namirnice.
    apsolutno, veliki X.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj MalaRiba prvotno napisa Vidi poruku
    Isto tako (meni se čini) da ne stoji argument: ako se jede šećer iz voća, što se uopće izbjegava šećer - onda se može jesti sav šećer. Jer nije isto šećer iz šipka/mandarine/maline ili iz kroasana, gleda se što se još dobiva/ne dobiva iz namirnice.

Možda čak da se otvori druga tema paleo vs. nepaleo: mišljenja (i što je važnije - iskustva), da ne začatavamo ovu.
    Da, verovatno ne bi trebalo toliko skretati temu, ali ako se već javi nekoliko ljudi sa istim savetom o izmeni prehrane, onda valjda nije problem da se diskutuje i o drugačijem pogledu na taj savet. Moguće da zaslužuje i posebnu temu (meni se čini da ne, ali dobro).
    Meni je paleo ishrana kombinacija rupe na saksiji i neizvodljivog, uz jedan deo nelogičnog i neargumentovanog. Izbegavanje industrijski prerađene hrane, korišćenje raznovrsnih, svežih, kvalitetnih, nekontaminiranih namirnica - pa to je alfa i omega svih saveta valjda svih nutricionista, a ne neka ekskluziva paleo prehrane.
    Istovremeno, taj zahtev je u velikoj meri i neizvodljiv većini običnih smrtnika, kako već ponavljam po ko zna koji put. "Organska" hrana je i preskupa i uglavnom ne zaslužuje tu etiketu, osim toga prilično je teško domašiti i deseti deo raznovrsnosti i svežine svih onih namirnica koje su nekadašnji ljudi imali na raspolaganju i na jelovniku, čak i uz ovaj silan transport hrane u savremeno doba.
    Kategorija "rupe na saksiji" su mi i "paleo principi" da mleko šteti netolerantnima na laktozu, a gluten osobama sa celijakijom, dok leguminoze imaju nesvarljive i štetne materije (koje se btw. mahom razlažu kuvanjem ili fermentacijom :/). I naravno, da je hladno ceđeno ulje kvalitetnije od rafinisanog, a mast i puter superiorniji od margarina i pomenutog rafinisanog ulja.
    A neargumentovano i nelogično mi je neselektivno izbegavanje žitarica, leguminoza, mleka i mlečnih proizvoda, nakon deset hiljada godina vrlo uspešnih iskustava ljudi sa ovim namirnicama . Bojim se da je taj zbir vremena i pozitivnog iskustva nenadmašiv današnjim paleo sledbenicima .
    Najmanji je tu problem šećera iz maline i kroasana, jer jasno da se ne mogu porediti babe i žabe, tj. neprerađena namirnica i industrijski proizvod, nego je problem šećera kao šećera (nevezano za ostale nutrijente u namirnici), tj. zašto je odjednom šećer iz maline bolji nego npr. šećer iz grožđa ili šećer iz npr. skuvane pšenice, kao celovite namirnice. Glukoza je glukoza i u malini i u grožđu i u skuvanoj pšenici.

A problem za silkicu je upravo u ulaganju svog vremena i truda, onako kako je ina već objasnila.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •