Bubilo, mozda da probas u uredu nacet temu tog permanentnog bifea? Ne znam koliko vas je i je li realno da ces nesto postici, ali mozda vas ima jos kojima je to uredsko kusanje prisjelo.
Ne, nema smisla, ima nas previše... oko 60. I imamo neke običaje oko slatkog i čašćenja i te hrane uvijek ima jer se uvijek nađe razlog za cascenje. Npr. nekad se uvelo da kad netko putuje donese neki egzotični slatkiš. Na kraju se to pretvorilo u to da kad svaki put netko prijeđe granicu donese slatkiše, i vise nisu toliko ni egzotični, zna biti “hrpa Milke” iz duty free shopa na aerodromu. A putuje se dosta... nema tjedna da netko nešto ne donese, makar to bile i bananice iz Srbije ili ratluk iz Bosne (na sreću bananice mi nisu fine).
Sto se tiče navika, pola-pola smo. Jedemo zajednički u blagovaonici i po cijele cjelcate dane se komentiraju svačije prehrambene navike, uspoređuju različiti meniji iz dostava, “malo drugačija” hrana koju neki pripremaju doma, imamo vegana, vegetarijanaca, lchf jedača... nema smisla ulaziti sad u to “ne donosite vise te slatkiše”, znamo svi da ih ima previše... ali jednostavno si prepušten sam sebi. Jer tko mene tjera da idem do pulta i da još uzemem 10 komada. Neki vrlo uspješno uzmu 2-3 ili ne uzmu niti jedan.
Ko kaze da i ti ne mozes bit jedna od tih?
Nas je malo u uredu... 3 mršave velike jedačice. One žive da jedu, kad ne jedu slabo im je, pa sam ja tako jela s njima ovih 7g i nakupila kilica a one mršavije nego prije 7g.
Da ja njima predložim ovo mislim da bi me streljale na licu mjesta. Ja sam ta koja je morala svoja usta zaključati i svakodnevno na zajedničkom gablecu gledam kako uživaju i viču mmmm mmmm tako da mi je to dobar izazov.
Mitovski al sto tocno jedu te mrsave? Sigurno se ne natrpavaju iskljucivo slatkisima.
Vjeruj mi u nasim godinama onaj tko je mrsav ima manji ukupni dnevni unos kalorija.
Ja imam mrsavu kolegicu koja normalno jede na poslu,al nakon posla vise ne jede uopce. Osobno mi je to nezamislivo. Za mene bi tI moje kolege rekle da samo mislim o jelu
Isto imam kolegu koji nikad nista u uredu ne jede, a malo je deblji. Sve ovisi o cjelodnevnom unosu.
Kod nas isto uvijek ima slatkisa s putovanja, a stalno netko putuje. Sreca pa ti slatkisi stoje kod tajnice u uredu.
Ja sam uvela praksu da za svoj rodjendan ne castim kolacima nego narucim u Mom zavicaju one fine vise suhe pite sa sirom, spinatom, krumpirom, kupim kefir za sve, jakooo su fine. Donesem nesto suhih kolaca.I voila!
Posljednje uređivanje od Lili75 : 11.05.2019. at 17:40
Pobjegao dio:
Mitovski al sto tocno jedu te mrsave? Sigurno se ne natrpavaju iskljucivo slatkisima.
Vjeruj mi u nasim godinama onaj tko je mrsav ima manji ukupni dnevni unos kalorija.
Ja imam mrsavu kolegicu koja normalno jede na poslu,al nakon posla vise ne jede uopce. Osobno mi je to nezamislivo. Za mene bi tI moje kolege rekle da samo mislim o jelu I svako malo nesto jedem, pogotovo na putu, al ne kuze da se I trosim I to nisu velike porcije (nekad ajd jesu vece u pms-u). Tako da perspektiva zna bit I u ocima promatraca.
Isto imam kolegu koji nikad nista u uredu ne jede, a malo je deblji. Sve ovisi o cjelodnevnom unosu.
Kod nas isto uvijek ima slatkisa s putovanja, a stalno netko putuje. Sreca pa ti slatkisi stoje kod tajnice u uredu.
Ja sam uvela praksu da za svoj rodjendan ne castim kolacima nego narucim u Mom zavicaju one fine vise suhe pite sa sirom, spinatom, krumpirom, kupim kefir za sve, jakooo su fine. Donesem nesto suhih kolaca.I voila!
Posljednje uređivanje od Lili75 : 11.05.2019. at 17:43
Joj Lili vjeruj mi da ne bi vjerovala da vidiš svojim očima.. ujutro krenu s pekarom.. onda dostava... puno UH... slatkog.. doma isto jedu. Jedna drži kantu linolade od 2kg iznad kreveta kad joj u 2 ujutro dođe želja za slatkim. Osim što smo kolegice i kućne smo prijateljice a idemo zajedno i na vikend putovanja.... ja da svojim očima ne vidim ne bih vjerovala. Moj unos kalorija kad jedem i be pazim je bar 50% manji od njihovog.
možda su još mlade, ja sam do 35. mogla jesti što sam htjela i nije se primalo... ili je to, ili imaju stvarno dobar metabolizam.
I mitovski je mlada
A sta ne treba otvorenu linoladu drzati u frizideru
Posljednje uređivanje od jelena.O : 11.05.2019. at 19:49
Ja ne razumijem kako se ljudi još uvijek mogu čuditi toj informaciji, evo nedavno smo ovdje svi komentirali kako kaae jede zaista malo i da je čudno da s tim ne mršavi
Je nešto do godina
Je nešto do ukupnog unosa kalorija u odnosu na aktivnosti
A nešto je i do gena
I svaka osoba je 1. + 2. + 3. + još koješta
Tang za Kaae smo ustanovile sve mi "strucnjakinje" same na temida je kod nje neki metab.poremecaj.
Ajme.mitovski te tvoje, a ne znam neobicno mi, pogotovo prica s nutellom, al vjerujem da je tako kako kazes.
Mislim da dio "koliko nesto ima kalorija" je isto problematičan. Nekom od nas je to struka i mogao bi objasniti sto se tocno radi s namirnicama da im se izmjere kalorije a onda se kod nekih proizvoda mjeri a kod nekih proračunava iznos iz osnovnih elemenata. Jer ne smijemo zaboraviti da hrana nije ugljen a mi nismo parni strojevi.
jedna ima 45 jedna 38 a jedna 32..ja sam mlada za 40..a čuj ne morate vjerovati.. ne bih ni ja da ne vidim... one kad vide koliko ja jedem kažu da bi se srušile. Jedna od njih se toliko silno pokušala udebljati da se dizala po noći i jela i ništa. Od kad s njima radim vidim da je definitivno i do metabolizma jer da ja toliko jedem imala bih 120kg
Posljednje uređivanje od mitovski : 11.05.2019. at 23:27
slazem se s mamitzi, ali mislim da se precenjuje i 'trosenje.' na zalost, stajanje i hoduckanje okolo dok se bavis decom ili obavljas poslove po gradu ne potrosi skoro nista kalorija, posebno kod osoba koje inace nemaju znacajnu misicnu masu. ja imam hashimoto i def spor metabolizam, ali kad prebrojim kalorije ipak mogu da mrsavim po malo ako je redukcija cca 800 kalorija dnevno u odnosu na 'normalnih' preporucenih 500. hocu reci, i kad je teze postici mrsavnjenje, uvek se moze naci granica gde se mrsavljenje desava.
sto se tice mrsavih koji 'jedu,' znam dosta takvih koji 'jedu' pa ne jedu, tj. imaju periode kad potiho preskacu obroke i smanje koliko je potrebno, pa ostanu mrsavi. razlike postoje, ali niko ko se natrpava a nije bolestan (pu, pu) ne ostaje dugo mrsav.
Kli kli veliki potpis na tvoj post upravo to pokusavam cijelo vrijeme reci.
Ovo zadnje je ko moja sestra, tanka ko grancica, stalno mumlja dok jede, al recimo dodju joj periodi kad recimo.kroz dan vrloo malo pojede. Recimo nije joj dobro nesto u zeludcu I ona je u stanju stavit 2 komadica u usta taj dan. Potiho izbjegavanje obroka upravo to. I zdrava je kuc kuc.
Slazem se i za svakodnevno trosenje, da bi bilo trosenje treba bit vrlo konkretno, redoviti treninzi 3-4x tj a.ne vrzmanje naokolo.
Mitovski I bas mi je neukusno od tih kolegica koje vide da ti pokusavas skinut kile, a one pile da bi se osusile s tvojom prehranom samo odmazu s takvim isticanjem. Al eto neka im.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 12.05.2019. at 09:34
Mitovski hocu reci da vjerujemo da je tako nego da jednostavno nemas uvid u necijih 24h a to mozes imat jedino kad si s nekim na GO ili na sluzb.putu.
I da ne postoji onaj koji se konstantno natrpava hranom (a da nije bolestan), a ostaje mrsav.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 12.05.2019. at 10:34
Evo, i ja mogu potvrditi da ne znam nikoga tko puno jede a mršav je ( osim frendica od mitovski) a ne znam ni nekoga ( osim Kaee) tko jede malo a ne mršavi.
Znam neke ala sestra od lili koji često preskaču obroke. Ja padam u nesvjest ako redovito ne jedem i pijem tekućinu
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 12.05.2019. at 11:00
Lili.. zbog toga što puno jedu a mršave su su obavile sve pretrage. Štitnjača, šećer, hormoni, kompletne sistematske, sve i sve je u redu.
Ma misu one bezobrazne kad komentiraju da bi se osušile na ovom što ja jedem i kako jedem. Sve smo baš jako bliske, odlično se slažemo.
Znam koliko jedu i da imaju perioda kad jedu manje i kad jedu više, a to kad jedu manje je otprilike kao moje kad jedem više. Fizička akrivnost nam je manje više jednaka.
Uvijek se šalimo da ih je lakše obući nego nahraniti.
No, kako sam rekla da ne vidim ne bih vjerovala.
Mitovski ja vjerujem da je tako
I moje kolegice padaju u nesvijest kad vide moje obroke
Nakon ne znam, 700-800 ml smutija moj stomak je i dalje ravan, znamo se zezati na tu foru da ga popijem pred njima i onda one čekaju da se to vidi, da se bar malo stomak isklobuči, ali nemaju što vidjeti, to je tako kod mene.
Ne mislim da su bezobrazne te tvoje prije, nemoguće je izbjeći usporedbe u tako bliskom kolektiv.
A i što bi trebale, ne jesti pred nekim tko se lako goji..
Inače me živcira pretjerano umotavanje u celofan, ok.neka razina obazrivosti treba postojati, ali gdje je granica ako ćemo neprekidno prilagođavati svaku temu pojedinačnim slabim točkama?
Moja kolegica često spominje svoga tatu koji joj kuha i mazi je i meni je to tako lijepo, i ne mislim da bi trebala biti šuš jer je moj otišao iznenada u najboljim godinama.
Odrastao si čovjek i moraš naučiti nositi se s tim. Kraj.
Posljednje uređivanje od flopica : 12.05.2019. at 11:56
Bas sam iscitala temu. Nemam kaj pametno za reci, svatko je u pravu na svoj nacin. Ja mislim da nema univerzalnog recepta i dzape da pisem kaj je meni pomoglo i kako bez ozbiljnog treninga i dalje gubim na tezini kada to kod nekoga ne mora uopce upaliti. Kod mene nije upalilo nista kaj je kod drugog. Cak i keto provodim drugacije nego ostali a ne debljam se. S druge strane, neki se krecu manje nego ja pa mrsave a netko bi se nasmijao na moj broj koraka jer ima duplo veci. Najgore jest ukalupiti se i zamjerati okolini na nesenzibilnosti spram tvog problema.
Pušenje malo ubrzava metabolizam i smanjen je apetit.
Nisam mislila da topi kalorije.
Poslano sa mog FIG-LX1 koristeći Tapatalk
Nadam se da ce se na temu javiti j-la da kaze koju o ubrzavanju metabolizma![]()
Opcenito dok puse ljudi taj tren ne jedu
Ali ima i jaaaako debelih pusaca
Dok sam bila pušač jela sam jako puno čak i po noći.
Za gablec na poslu onaj mali mlinarov kruhi bi pojela cijeli bez Problema.
Bila sam čak i premršava.
Nisam se mogla udebljati i imala sam 52 kg bez obzira na ogromne količine hrane.
Poslano sa mog FIG-LX1 koristeći Tapatalk
Ja bi volila da se jave j-la, zhang, sirius i druge cure vjezbacice koje imaju osobno iskustvo i puno znanja o ovoj temi.
Kris daj napisi osobno iskustvo, mozda nekome pomogne. Prehranu i aktivnosti si prilagodila sebi i svojim potrebama, osluskivala svoj organizam zato si i postigla odlican rezultat.
Sve je to na razini pojedinca, treba isprobavat, razlicite stvari odgovaraju razlicitim ljudima.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 12.05.2019. at 14:54
Pa to i velim. To kaj sam ja s ketom/lchf pronasla nacin, ne znaci da ce svi. Uostalom primjetila sam da ga vecina ne prakticira kak treba. Niti keto niti lchf. Nije to za zezanciju. Niti je komplicirano kako se cini na prvu ali je itekako odrzivo. Strasno regulira apetit pa mi je veci problem kako namaknuti kalorije nego kako manje jesti. I to je ono sto meni odgovara. Nikada se ne rusim od gladi, nisam ovisna o prvoj pekari i jedem ono kaj mi daje snagu. Jako volim spremati hranu a i jesti. I citav zivot sam u kuhinji a domaci kruh mi je uvijek bio za dusu. Sada radim kruh od sjemenkimislim da sam ispravila stav o prehrani ili sam barem na dobrom putu
kaj se kilaze tice, imam ja tu jos par kila(6) za skinuti ali to nitko ne bi rekao. Vecinom me pitaju kaj sam se posusila. Nije se rodio tko bi selu ugodio.U svakom slucaju hrana bogata uh vuce na jos i to je cinjenica. Ako ne pojedes malo grizes se radi toga i stalno si u nekom zacaranom krugu. A opet ne svi. Neki doista mogu pojesti samo jednu krafnu/snitu kruha/popiti jednu casu itd...oni koji ne mogu moraju naci drugi nacin. Nije to zivot stalno se muciti, biti gladan, vjezbati pa se "nagradivati" meni je bilo dosta toga. Zeljela sam rezultate. Ja svoju promjenu prehrane smatram blagoslovom a ne dijetom koju drzim jer mi je otvorila nove vidike i smatram da je itekako odrziva. Upravo zato jer sam osluskivala svoj organizam sam uspjela, doista ne znam kako bih se mogla vratiti na staro. I to je za mene uspjesan nacin prehrane, onaj koji je odrziv i koji ti daje energiju a ne oduzima.Ali kao sto rekoh, nije za svakoga.
Bravo Kris, super!
Ja kad sam bila jednom smršavila sa 80 na 70 svi su me ispitivali sto nije u redu sa mnom i jesam li bolesna. Ljudi kad jednom naviknu na “nečiji oblik” sve drugo komentiraju.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 12.05.2019. at 18:41
...jer zašto na temi o prejedanju ne bismo izmjenjivale recepte!
![]()
Evo mene
O ubrzanju metabolizma sam već negdje pisala, a tu na linku je to fino opisano https://nevencuk.com/spori-metaboliz...-masnog-tkiva/
Mitovski, te tvoje kolegice, možda imaju drugačiju građu tijela nego ti, možda se više kreću od tebe, sve su to faktori koji utiču na nečiji metabolizam.
To što Lili kaže da jede više puta dnevno pa se ne deblja, normalno da važi za Lili, jer žena nešto trenira čitav život, sedmicno sprzi kalorija na trčanje što neki od nas ni mjesečno ne urade, i sva je u mišićima. Njeni mišići troše i nakon trčanja, pogotovo kvadri koji su najveći mišići u tijelu, a koje Lili ima jako razvijene.
Tako da, naravno da ima do metabolizma, žene gube mišićnu masu s godinama čime gube i velike potrošače kalorija. Time nam se smanjuje potreba za količinom hrane koju smo do tada uobičajeno unosili.
I ne volim podjelu hrane na "dozvoljenu" i "ne dozvoljenu". Sve je dozvoljeno, i sve je hrana. Kad pogledate kalorijsku vrijednost integralne i obične tjestenine, jako je mala, s time da integralna ima samo više vlakana. A vlakana možemo unijeti i na drugi način.
I ne volim pomodarstvo, do prije par godina svi su izbjegavali gluten ko otrov, onda se tražilo samo bio i organsko, a danas opet ne možeš kupiti pastu za zube da na njoj nema naznaka vegansko.
Slažem se s Lili kad kaže svega, umjereno.
Kris, mislim da sam negdje i pisala, svaka ti čast biti toliko dugo isključiva s ketom, meni je to užasno dosadan i naporan vid ishrane, jer je isključena cijela jedna grupa makronutritijenata. Ako tebi odgovara, super, vjerojatno bi svakom, jer se reže unos kalorija, samo je bitno da takav način ishrane ne predstavlja teret.
Eto, meni je bitna fizička aktivnost, i pod njom ne smatram ono 10.000 koraka, već aktivnost koja će ti aktivirati mišiće. Smatram da smo stvoreni za kretanje i trošenje energije na taj način.
Bubilo, iz tvojih postova, rekla bih i da imaš tu emocionalnu vezanost za hranu ali i poguzija si
Kad kažeš da jedete te zajedničke slatkiše, da je emocionalno, otišla bi u nekim krizama, a ovako, ne vjerujem da si svih 8 sati na poslu u krizi.
Ja se nagrađujem hranom, slatko jedem kad sam sretna, kad postignem nešto, ali isto tako kad sam neispavana, umorna, tužna.
Da ne bude da jedem samo radi emocija, ja bih kod tebe na poslu vjerovatno bila prva kod tih slatkiša i tražila da makar gricnem svaki koji do sada nisam probala.
Posljednje uređivanje od j-la : 13.05.2019. at 00:43
Poguzija? Misliš imam veliku guzicu? Nemam uopće guzice, sami trbuh sam. Imam čak i struk, kad smršavim (na 70) guzice ni nemam, noge mi isto budu “tanke”, straga budem mršavica, a s prijeda sam uvijek trudnica
.
Poguzija ti je osoba koja voli ugoditi svojoj guzici finom hranom, tj. voli jesti.
E poguzija jesam
Ali i oduvijek puno jedem slatko/kruh-peciva-biskvit kad sam pod stresom. I kad sam spremala ispite na faksu i otkad pamtim sve takve situacije su išle uz jedenje takve hrane. Sres na poslu mi nije svaki dan, nego u periodima. Npr 2-3 mjeseca, i tad mi je svaki dan da ne mogu dici glavu, i tad napunim ladicu i samo trpam.
Mitovski, a kad si prestala s lchf, jesi “normalnu” hranu jela u ok količinama ili previše? Debljas se čak i kad jedeš “obične UH” makar malo?
Da je količina pojedene hrane podložna subjektivnom osjećaju, uvjerila sam se na vjezbacicama.
Sjećam se da je jedna forumasica, tada na LCHF, pisala kako je za doručak pojela samo 3 jajeta sa nečim (ne sjećam se s čime), dok joj se druga čudila za količinu pojedene hrane jer je ona to jutro pojela jedan tost s maslacem.
Tako da kad kažem da ne jedem puno, samo sebe lažem, da sam smanjila porciju znam onda kad se poslije obroke ne osjećam punom, već da bi mogla još pojesti.
Uglavom sam tad i mršala.
Ja nemam šta sebe lagati, kako sam i napisala, ima razdoblja kad jedem malo i kad jedem puno, debljam se u razdobljima kad jedem puno, ali ne mršavim u razdobljima kad jedem malo ako jedem UH... osim kad mi je stres pa ne jedem ništa, ali to ne uzimam pod normalno. LCHF mi se u godinama poslije 35 pokazao jedini učinkovit u borbi protiv kila.
Ja sam samo došla napisati da ako se nekome kuha na pari, dovoljno je kupiti umetak za kuhanje na pari koji ide u obične lonce. Ima ga na puno mjesta (Interspar, Muller, dućani zdrave hrane...). Evo vidim i u Ikei.