Može da bude i oportunista.
Može da bude i oportunista.
Dodaću samo jos da nemam nista protiv feminizma. Feministkinja nisam i ne podrzavam bilo kojom ideologijom
proizvedeno jednoumlje.
Dobila sam pismo preporuke od profesora s kojim sam se najmanje slagala na kulturalno najnabijenijem faksu u Americi, ali me rode odbacise kao anti-. Desava se.
Riri, ono sto si ti linkala nema veze s alfa muskarcem nego s holivudskim glumcem. Pokusaj na google scholar pronaci clanke o alpha males ili females, nije bitno, jedan od vaznijih aspekata je agresija. A zasto ne podrzavas rodnu ravnopravnost koja je temeljna ideja feminizma, to mi nije jasno. Ako se izjasnis da si sklon ljevici ili desnici, ima tu puno nijansi, ali je temeljna ideja zajednicka za cijelu desnicu, odnosno ljevicu.
Posljednje uređivanje od Jelena : 28.06.2019. at 01:06
Samo sto u culture studies u Americi rec ‘agression’ nema *uvek* negativnu konotaciju.
Jelena, molim te citiraj me gdje sam rekla da ne podržavam ravnopravnost.
Evo ako mi bilo tko to citira, spremna sam platiti. Naravno ne svojim novcima nego novcima svog alfe. Ja ću čitati cosmo.![]()
Plus, taj deo social studies nema preterani akademski kredibilitet. Svasta ljudi publishuju, sto je posledica peer reviews. Članci su naposani dobro, cesto peglani godinama, ali sadrzajno su vrlo, vrlo cesto na jako niskom nivou.
Ok, nisi napisala da podrzavas, ali da ti se svidja alfa muskarac koji je eto ipak malo dominantan, pa si ispalila besmislen omjer 49:51. Pada mi na pamet nas politicki alfa velikan Sanader s poznatim "ne zna je l bi piskio ili kakio" - ono ne znas je l bi il ne bi tu ravnopravnost.
Dalo bi se natezati gde je granica culture studies (npr., koliki je upliv u psihologiju) i koliko je generalno ideologija prisutna u svim
drustvenim naukama. Moje polje su urbane studije i sa sigurnoscu tvrdim da je skoro uvek prisutna.
Agresivnost je definitivno pozitivna za sirenje ideologije.
Napisala sam ja više puta da podržavam ravnopravnost. Ovaj drugi dio nisam rekla, rekla sam da mislim da netko u vezi uvijek mora biti malo dominantniji. Dakle, moje mišljenje. Koje možda nije ispravno ni znanstveno utemeljeno, ali je mišljenje. Omjer kojeg sam 'ispalila' je tu zbog toga da prikaže ovu moju riječ malo.
Ne, najcitiraniji su najpopularniji, najvise u skladu s trending paradigms. Plus, poznato je da se manipulise s citiranjem u drustvenim naukama. Sto si dalje ka ‘pravoj’ nauci, redje si citiran i manje citiras. MM pise computation in mathematics, kod njih je broj citata minimalan.
Vezano uz ponasanje alfe sam zapamtila da se suprotno ocekivanjima agresivno ponasanje medju djecom a priori ne odbacuje jer su se ti pojedinci obicno izborili za ono sto je pozeljno imati pa su atraktivni drugoj djeci.
iskreno mi je zao sto sam ubacila taj izraz - za to sam ja kriva.
Pa tako je, budimo iskreni, i među odraslima. Samo je agresija odraslih svedena u granice društveno prihvatljivog, i takve jedinke i jesu dominantne. Realno, većina odraslih manipulatora i jesu, u svojoj osnovi, agresivni, u smislu da su to ljudi koji vešto i rutinski upadaju u tuđi mentalni lični prostor i pokušavaju njime da dominiraju.
Klikli, ne mozes usporedjivat jabuke i kruske. Citiranje u razlicitim podrucjima je razlicito. Ne mozes usporedjivat IF nekog matematickog časopisa s nekim iz biologije ili medicine ili... Ne mozes cak usporediti IF unutar istog podrucja, pa ako je ove godine moderno istrazivanje raka, onda je tu novac s projekata i vise se i pise i citira, a netko tko se bavi endometriozom vjerojatno nece dobro proci, jer tu nema novca. Ali ako usporedjujes clanke koji se bave endometriozom, onda je to to. Premda se nacelno slazem da kod citiranja ima svega.
Ah skuzila sam sto si htjela reci, ali mislim da ipak nemas pravo.
Pa jesi, ali stvarno je neobično reći da podržavaš ravnopravnost ali ne i feminizam. Da li to znači da ti se samo sviđa ravnopravnost polova, ali se ne bi borila da je zadržiš ako kreneš da je gubiš -ili ako je izgubiš potpuno? Da li je to razlika između tvog gledišta i feminizma? Meni totalno izmiče ovo -ne svrstavam se u ideologije? Otkad je feminizam (samo) ideologija?
A i ne znam odakle ti da nije tako u matematici, prirodnim i tehnickim znanostima.
Nije samo (izrazila postovanje prema tekovinama i zahvalnost za sve) nego je i ideologija.
Meni taj pokret nesvrstanih slici na ideologiju Meghan Markle. Lijepa sam, al sam vise od toga, udala sam se u žižu monarhije, ali sam suvremena zena i podupirem ravnopravnost svih ljudi. I imam princa koji me stiti. Skoro smo ravnopravni.
Pa ono, bas imas ruzno misljenje o ljudima koje nisi ni upoznala, recimo meni, nesvrstanoj.
Inace, upoznah puno feministkinja (s pedigreom, jer ono, omoguceno mi je da zivim u kolevci progresinih ideologija) koje vatreno podrzavaju gay populaciju, ali trans im je ‘too much.’
A ipak cu napisat da pretpostavljam da i ideologiju dozivljavamo razlicito:
Je l ovo ideologija?
a system of ideas and ideals, especially one which forms the basis of economic or political theory and policy
Ako jest, onda mi nije jasno sto je tu problem. Nije li svima vazno da na stolu politike stoji i rodna ravnopravnost?
IMO, to je prekruta i previse opsta definicija. Ideologija je sistem verovanja, ali moze da se odnosi na mnogo razlicitih kulturnih i socioekonomskih obrazaca/konstrukta i sl.
Recimo moj muz (princ) je bio isti punk kao i ja kad smo se upoznali, ali se pretvorio u princa zbog kog se sad na meni vezbaju predrasude.
Koje jednoumlje proizvodi antifašizam?
koje jednoumlje proizvodi antirasizam?
Seni, ako mi nije dozvoljeno da se ne izjasnim kao feministkinja, nego sam zbog toga proglasena antifeministkinjom (protivnicom feminizma), to je jednoumlje.
Pokusala sam da se izborim za prostor za nas koji smo ‘drugaciji’ (non-binary) ali mi mi se reklo da sam ili bezumna sponzorusa ili oportunistkinja.
Ako se ovako odnosi prema osobama drugacijeg stava (recimo nama koje ne zelimo da se izjasnimo kao feministkinje), to je jednostavno napad, akt represije.
Sto se rasizma tice, mogu se izjasniti kao anti rasista, ta mi se ideologija vise uklapa u mindset. Ideologija ima dosta, s nekima se identifikujem, s drugima ne. Negde je poklapanje sire, negde uze.
Feministkinja nisam, ali zasigurno nisam ni anti. Dok me se ne postavi na mesto.
I see where you’re going. Ako je humanizam == feminizam, ja sam humanista.
Haha Kli, i mi smo 'princ - sponzoruša' par. Ključ je u dovoljnom broju mantranja da su ljudi samo zločesti i nezadovoljni sami sobom. I onda ti to mantranje uđe u mozak pa budeš sretnija unatoč predrasudama.![]()
Seni, puna tema jednoumlja.![]()
Kli, kli kako misliš nije ti dozvoljeno?
placas novčanu kaznu? Netko ti prijeti zatvorom?
meni je malo onako “ispod nivoa” to lamentiranje: sto se ne može imati drugačije mišljenje? (Tko to sprječava?) a od “prihvaćanja ili neprihvaćanja” kukanja doslovce dobijem ospice!
ovo je rasprava! te kad netko nešto argumentira, onda argumentacija moze biti manje ili vise suvisla. Ili nesuvisla.
Kako će se netko zvati, ne zvati, osjećati je jedan par postola.
Objasnjavanje zašto i kako je drugi par postola. I o tim cipelama sada razglabamo.
Ja i dalje ne razumijem argumentaciju (ovo je dosada najčudniji razgovor o feminizmu na ovom forumu)
podrzavam rodnu ravnopravnost i ciljeve feminizma (ni od riri ni od tebe ne pročitah ni jednu točku u kojoj se ne slažete sa ciljevima feminizma) ali nisam feministkinja.
Može se naravno sasvim lijepo i bez argumentiranja zivjeti, ali ako se upuštaš u neku raspravu, onda argumentiraš. Pa netko drugi argumente stavlja u pitanje. Pogotovo ako du na klimavim nogama.
ili uopće bez nogu.
tvrdnja nisam feministkinja i nemam pojma zašto, tako mi je ćeif! mi je razumljiva. Ok! Ne mora se svatko za sve i svašta zanimati.
Objašnjavanja tipa podržavam postignuća i ciljeve demokracije, (ne bih živjela u sjevernoj Koreji) ali se ne smatram demokratim, jer:
- ja sam principjelno protiv izama
- demokracija upotrebljava i mehanizme zaštite pojedinih grupa, recimo djece s posebnim potrebama (analogija na problematiku crnih žena u okviru feminizma)
- ili jos bolje, feminizam je postigao svoje ciljeve, pa nam vise kakti ne treba! Da, da svakako! Pogledaj Alabami!
ne razumijem ali nikako. Kakvi su to argumenti?
Riri, ideš linijom manjeg otpora. Nema tu nikakvog jednoumlja.
Samo prilicno puno pametnih sugovornica![]()
I da budem jos jasnija:
stavove: ne podržavam feminizam, ili nisam feministkinja, jer smatram da žene ne trebaju biti ravnopravne, ili trebaju sjediti kuci i rađati djecu (ovo sada jako karikiram) ili bilo sto tog tipa logički razumijem.
Ovo drugo jesam i nisam, ne razumijem uopće.
najmanje je bitno hoće li se netko zvati ovako ili onako.
no ako podržavaš sve sto neko ime “sadrži”, čemu onda negiranje imena?
Nije me niko ni pitao zasto se ne izjasniavam feministkinjom. Ja sam pitala o pro/anti i dobila eksplicitan odgovor.
Ja nisam feministkinja jer, za pocetak, moji se zivotni izbori ne poklapaju s feministickom vizijom. Moj izbor je koncentracija na muza i decu koja bi trebalo da traje dok se za mene ne otvori prostor. Mi smo se vencali mladi i razvijali kao jedinica, a ne kao dve jedinke. Samim tim, nismo nezavisni. Paralelno, ja sam uvek bila spremna na ‘katastrofe’ i radila na tome da ne budem beskorisna ni van kuce. Radila od kuce kad je bilo prilike. Ipak, prekinula sam dve karijere (obe je muz nastavio, hahahaha) i odgajala decu, kuvala, cistila, popravljala po kuci, bila si gardener. Nista od usluga ne placam, radim sama jer - zelim. Tako je vec 14 godina. Nece zauvek biti tako, i ja cu izaci iz kuce kad odradim posao koji sam zelela (ako kosmos dozvoli, oduvek sam svesna da je ovaj put zeznutiji u smislu sto sad imam 40, a karijera mi je (opet) na nivou kao da imam 26). Sta da vam kazem, nisam feministkinja, ovo je bio moj izbor. Muzevljeva karijera je blistava, a meni deca nisu dosadila.
Postujem sve izbore i puteve drugih ljudi, ne mislim da je moj najsvetliji. Znam da se mnogi ne bi menjali, ali bilo bi cak i neposteno da ja vičem da sam feministkinja. Nisam, cak se cesto zezam da sam ‘the feminist nightmare.’
Zato što podržavam i više od onoga što je feminizam. Podržavam žene koje misle drugačije od mene. Podržavam žene koje se žele okrenuti mužu. Podržavam i žene koje muž uzdržava jer one ne rade. Ako ne žele raditi, jel. Podržavam i žene koje sjede kući i rađaju djecu. Podržavam i žene koje su se udale za muževe koji nisu feministi. Podržavam i žene koje su lijepe i definitivno ne mislim da žele biti lijepe zbog društva i da nisu ništa više od ljepote. Podržavam i žene koje se udaju za bogate muževe i ne mislim da su sponzoruše. Podržavam sve ljude koji žive život drugačiji od mog, sve dok to nije nikome na štetu.
I ne mislim da idem linijom manjeg otpora, samo promatram temu i ono u što se pretvorila.
I u pravu je Kli kad kaže da se ne dozvoljava imati drugačije mišljenje. Odnosno, dozvoljava se ali budi spremna na visoku razinu drame i nekulturnih odgovora. Mi koje smo rekle da nismo feministkinje se nismo ni u jednom trenutku zgražale nad tuđim životima i tuđim mišljenjem. S druge strane je ipak bilo malo drugačije i mislim da to vidi svatko s očima.
E jeste mi raskupusile topic! Idem citat sad
Tema se pretvorila u ono sto jest bit rasprave: u raspravu.
Bit rasprave su insinuacije da netko tko nije feminist nije ni za ravnopravnost? Da neke žene vole alfe, a neke i ravnopravnost? Da je sve što pokazujem to da ne znam što je feminizam? Da trebam pročitati nešto o tome pa MOŽDA i shvatim? Da je super kad 'antifeministkinja' objašnjava borbu za prava druge žene? Da sam nezainteresirana, neinformirana, oportunist? Da kao 'antifeministkinja' uživam u Cosmu i rekreaciji dok život ide pokraj mene i dok mi alfa rješava stvari? Pa je*iga Seni, onda imamo različit pogled na pravu raspravu.![]()
Posljednje uređivanje od Riri92 : 28.06.2019. at 06:24