Meni je ta priča o predsjedanju ko hrčak u kotačiću. Njemu se sigurno čini da radi nešto jako važno, kompleksno i s utjecajem na cijeli svemir dok ga mi gledamo ovako:![]()
Meni je ta priča o predsjedanju ko hrčak u kotačiću. Njemu se sigurno čini da radi nešto jako važno, kompleksno i s utjecajem na cijeli svemir dok ga mi gledamo ovako:![]()
Evo i Svirca na fejsu:
Kako sam jebeno ponosan sta ursula vonrderlajn je u zagrebu, sto ima cak sedmero djece a energicno u uskim hlacama skakuce ko stajerski kekec i naseg premijera prisno naziva andrej. Kako mi to sve budi optimizam. Ipak smo mi dio neke vece cijeline. Negdje ipak idemo.
Ja mislim da je to s padanjem natječaja javne nabave, posljedica stalnih namještanja natječaja pa su ljudi već nabrijani čim se krene s nekim velikim projektom. I sama sam nabavljala neke stvari preko javne nabave, isto se netko žalio, isto nije htio zaprimiti poštu i odgađao, a isti taj je baš na mene vršio pritisak preko nekih ljudi da uzmem njegovo, premda nije udovoljavalo natječaju. Žalba neosnovana, naravno, kad ne udovoljava, naprosto mi nije trebalo to, kontaktirala sam prethodno direktno s proizvođačem da vidim koje su im mogućnosti. Uvjerena sam da je rođačka politika zaslužna i za neuspjeh s tom zgradom, a nikakav nesretni splet okolonosti. Rođačko poslovanje se gradi već 30 godina.
Meni osobno će vjerojatno donijeti stalne zastoje u prometu kad budu dolazili važni, jer je Slavonska moja žila po kojoj prolazim. Vjerojatno će procvasti velikogorički taxi, omiljena taxi tvrtka s cijenama dvostruko višim od ostalih.
A koliko je važno moglo bi se lako testirati i koliko ljudi zna nabrojati zadnja tri predsjedatelja. Ja ne znam.
Mogu se samo nadati da će se neki ljudi malo podići i produhoviti u internacionalnom okruženju pa eto poboljšanja za njihovo najbliže okruženje, a s druge strane razloga za njihovu osobnu frustriranost.
Ma, dajte i te važnosti za obične građane. Da, oni donose zakone koji nas se tiču i sredstva usmjeravaju da mi možemo aplicirati. I sad, ja iskreno ne vjerujem da će se donijeti ikakvi propisi ili novci preusmjeriti koji inače ne bi, baš jer je neka zemlja naše veličine uspješno predsjedavala. Ne vjerujem u tu mogućnost ne iz Hrvatske nesposobnosti već iz složenosti odnosa u EU. A i da sam u teškoj zabludi, pa da se donesu, naš osnovni problem jest što se zakoni često ne poštuju, a novci ne povuku. Tako da hrvatsko predsjedavanje nad EU ima utjecaj na moj život koliko i Mars u Veneri ili kako već piše horoskop. A Lili želim da joj to i dalje bude važno i uspješno, samo to samnom ima veze kao to što sam ja prošle godine vodila neku djecu po natjecanjima s Lili.
Meni je genijalno kad ministar financija kaže da Vlada nema novaca za ovo i ono (povećanje koeficijenata prosvjetarima, reviziju proračuna i slično)... To je Marić govorio u nekom intervjuu na TV. Ne mogu iz glave navesti izvor, ali nije ni bitno, stalno istu kozu deremo.
Dajte mi recite gdje i kad je Vlada nešto zaradila. To je novac poreznih obveznika. Bar bi trebao biti.
Da sam ja vlada definitivno NE BIH podigla bozicnice i regrese i otpremnine i place SVIM drzavnim sluzbenicima dok su mi javne sluzbe u apsolutnom kolapsu. Ja se nakon ove zadnje vijesti osjecam kao da me netko fakat za.j.ebava. Ali naravno kao sto je vec napisano uvijek mogu odseliti.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mislim da se ovdje samo radi o pokazivanju sile, ono tko je jači taj tlači i egu.
Ljigavo za gledat i slušat.
Nisam citala vijesti.
Ocito ima para za odabrane stvari.
Zašto imam osjećaj da se za takve stvari treba ishoditi hrpa papira, da to traje, jer je sustav trom i neučinkovit, a kad te uvuku jednom unutra nema van, i da bi ovaj opisan posao o kojem pričate koji se radi prekovremeno mogao biti optimiziran, brz i učinkovit, kada bi se uprave, sudovi, katastri, vijeća, registri - digitalizirali.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 21.11.2019. at 15:03
Nije to bas tako jednostavno žuta kako se čini, nije samo digitalizacija u pitanju nego hrpa uredbi i zakona o zaštiti podataka.
Npr. član moje obitelji ima pravo na jednu naknadu od centra za socijalnu skrb. A da bi dobio tu naknadnu, treba donijeti potvrdu o prihodima iz porezne, potvrdu iz katastra i gruntovnice da nema zemljišta i nekretnina. Ja bih naravno najradije da ne moram jahati po sve to (jer taj član obitelji nema E-građanin, a i da ima ne znam je l se mogu dobiti te potvrde), i ja bih najradije da teta u centru za socijalnu skrb sama klikne na 3 mjesta i to si sama skine, no naravno da je to u stvarnosti puno kompliciranje nego bi ja htjela. Ne iz internetsko-računalno-digitalnih razloga, nego iz pravnih razloga.
Drugi primjer koji imam je da je 2018. jedno ministarstvo zbog obveze prema EU trebalo napraviti analizu nekoliko različitih baza koje vode 3 javne institucije. Za to su angažirali znanstvenike s jednog instituta. Da bi oni mogli napraviti tu analizu za EU, tražili su da spoje 3 baze u 1. No, to zbog propisa nije bilo moguće da institucije među sobom razmjene podatke i sve spoje. 6 mjeseci su trajali pregovori i sastanci sto će... na kraju nisu ništa mogli spojiti i znanstvenici su napravili analizu koja se sastojala od zaključaka “ova analiza se ne može napravaviti jer se baze ne mogu spojiti”.
Sto se tiče javnih natječaja, oni na koje se u mojoj branši javljamo redovito padaju jer ih u javnim institucijama obično ne znaju napisati za tu konkretnu struku i kad odgovaraju na primjedbe na natječajnu dokumentaciju redovito moraju raditi po 2-3-4 izmjena i 1-2-3 produžiti rok. A naravno i da su već u startu kasnili par mjeseci s objavom. I još izgube 3 mjeseca na natječaj.
P.S. Upravo provjerila u FINA-i osobno... dijete mlađe od 15 godina ne može imati E-građanin niti roditelji mogu vaditi dokumente na njegovo ime. Dakle ipak moram jahati u Špansko u gruntovnicu. A da bi stvar bila još apsurdnija tu naknadnu od CZSS-a dobiva na račun bolesti, a ne siromaštva i nema apsolutno nikakvog smisla da dijete donosi potvrde o visini prihoda i ima li nekretnine... a čak i da ima, svjedno bi dobio tu naknadu zbog bolesti. Ali ja moram donijeti ta 3 papira jer teti u sustavu stoji da mora imati ta 3 papira. A naknadu će dobiti sto god na tim papirima pisalo, bilo da nema ništa, ili da ima tri vile. Jer pravo na naknadu niti ne dobiva zbog materijalnog stanja.
2019. je, zar ne? Skoro 2020.
Bubilo... Sta ne moze preko osobne.. ove nove? Negdje sam citala da moze.
Ispraviti cu te u dijelu gdje pises da bi dijete dobilo naknadu bez obzira na imanje ili ne nekretnina. Ima veze ipak, jer onaj tko ima vise nekretnina u vlasnistvu, ne moze primati naknadu zbog bolesti (ako se radi o osobnoj inv.). Tako to stoji u Zakonu o soc. skrbi. No djeca gotovo nikad nisu vlasnici nekretnina pa svi ostvaruju pravo ako je prisutna teska bolest.
Apsurdistan je definitivno. Zatvorim ja prosle godine domacu radinost. Ove godine nadjem obavijest da se hitno moram javiti u mirovinsko. Ne kuzim zasto, al ajde, apsurdistan, pa odem. Nekon cekanja za vrijeme radnog vremena, borbe s patrijarhatom koji zeli preko reda jer ima pisu, al samo preko mene mrtve, osoba na salteru mi kaze da sam zatvorila domacu radinost. I ja potvrdim. Na to ce ona da eto ima odluku o zatvranju ali nema o otvaranju koje je bilo prije 10 godina. Isad ja pitam da sto ce joj to, jer ja sam cijelo vrijeme zaposlena, poslodavac mi naravno placa doprinose, i ne moze me teretiti nizasto zbog te DR. Nasto ce ona da svejedno moram kupiti i ispuniti tiskanicu neku (zapravo ostaviti praznu, samo osobne podatke trebam ispuniti) i donijeti odluku o otvaranju DR. Dakle jos jedan dan cekanja u redu uzaludnosti. Da bi ona jednim potezom nesto sto je zatvoreno prije godinu dana, otvorila i zatvorila, jer “to se u kompjuteru mora”.
Enchi, nisam to znala, a koliko se sjećam nije mi teta u CZSS-u to ni rekla.
Spajalica, koje nove osobne? Djetetove? Koliko nove? Izvadila sam mu je prije 3-4 godine. Gdje idem i na što?
Odnosno je ona meni nešto govorila, ali ja sam nju shvatila da bi dobio ionako. A sjećam se samo da sam skoro pala u nesvijest kad mi je rekla sto sve i gdje moram obaviti da sam skoro i odustala od toga.
Ali sad ću radosno otići 20 km kroz gužvu na drugi kraj grada po taj papir, jer ipak je potreban!![]()
Dječje osobne isto mogu imati digitalni certifikat. No digitalni certifikat je samo to, potvrda tvog identiteta. Egradjani su servis koji možeš i ne moraš imati neovisno o digitalnom certifikat u (bar je to prije bilo tako).
Inače te osobne su pravi primjer apsurdistana, država izdaje ljudima osobne iskaznice s dig certifikatom i to masno napalati ali ne ponudi (a trebala bi doslovce dijeliti) CITAC za te certifikate i onda gradjani to uopće ne koriste nego se i dalje autoriziraju preko banaka i ne mogu raditi poslove za koje treba viši stupanj autentifikacije.
ona ga moze i sluzbeno zatraziti.potvrdu iz porezne ne treba odavno donositi, to se sve u czss vidi. i tak... katastar isto ne treba. a ono, sve to moze puuuno jednostavnije ali ovisi o covjeku na kojeg naletis, nazalost.
Kako ne treba? Dobila sam postom službeni popis s dokumentima koje treba donijeti i kraj svakog piše ime i adresa institucije u kojoj ga trebam podići. Imam ga ispred sebe, ne oslanjam se na to sto mi je ili nije rekla...
Eto, a ti kažeš da ne treba i da ovisi... hm...
Evo razmišljam sad kako je to izgledalo...
Bolnica: Dobar dan. Vaše dijete bi na temelju dijagnoze vjerojatno moglo dobiti pravo na neke naknade iz sustava socijalne skrbi. Želite li poslati dokumentaciju na vjestacenje? Da, što treba? Ovo:
Psiholog, CZSS, pošta, CZSS, fotokopiraona, porezna, katastar, gruntovnica, banka, CZSS, posta, fotokopiraona, mirovinsko, grad Zagreb, par mjeseci kasnije opet posta, fotokopiraona, mirovinsko, posta. 365 dana od prvog puta ponovi sve još jednom istim redoslijedom.
Kako bi ja htjela da je to izgledalo?
Bolnica: Dobar dan, vaše dijete bi moglo imati pravo, želite li da pošaljemo bolničku dokumentaciju u zavod za vjestanje? Da želim. Molim potpišite.
30 dana kasnije, moj pretinac u E-građaninu: dijete nije ostvarilo / dijete je ostvarilo pravo, novac će biti uplaćen na tekući račun
Ah...
Sad kad razmišljam ne znam sto mi je gore, ono sto sam mislila da bi i bez tih papira stekao pravo, ili da to trebaju li ti papiri ili ne zapravo ovisi o czss službeniku...
Sad sam opet frustrirana i neću radosno na put od 20 km kroz grad....
E da, za one koji ne znaju, to nije jedna jedinstvena naknada... nego zapravo 4 male naknade koje se isplaćuju iz 4 različita sustava.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 21.11.2019. at 19:32
Ma da ne pisem mimo teme ali zbilja je procedura u czss pojednostavljena no nikako da svi centri postupe po naputku koji imaju odavno. Ako zelis, mogu ti detaljnije na pp ali mozda te to samo nazivcira...![]()
Naravno da je do propisa. Uvijek neki propis stoji na putu da ovakvi poslovi budu obavljeni brzo i učinkovito.
Propise treba mijenjati. Sigurna sam da danas u jednom Bostonu, Los Angelesu, i sl. ljudi ne idu na deset uprava u gradu da bi podigli desetke papira, da bi ih donijeli opet na drugi dio grada. To je potpuno besmisleno, idiotski i predstavlja apsurdan trošak vremena i novca.
Svi ovi uredi su već povezani, samo ne digitalno, već fizički. Povezuje ih fizičko nahodavanje, naše strpljenje, frustracije, uzaludno čekanje i plaćanje biljega. Konačni rezultat je isti kakav bi bio da ih se povezalo elektronički - službenik dobije dokument građanina na zahtjev s kojim onda radi što već treba. Ne vidim doista ni jednog drugog jasnog i smislenog razloga zašto sud i katastar ne bi bili povezani.
Osim, oh, da... da netko ima radno mjesto.
Ne moraš enchi, hvala, ne želim znati. Ako budem trebala to isto i treći put, onda ću te zvati za argumente nekome zašto im ja to neću donijeti
.
S papirima je zaista apsurdistan. Citam i smijesno mi je, al crni je to humor. I ne moram ja u gruntovnicu.
Ali za neke stvari je meni ipak uredu da teta ne moze kliknut i vidjeti ima li tvoje dijete nekretninu i sl. Nekakvu kontrolu moras moci imati, makar prividnu.
Jer onda bi moglo i kod zaposljavanja, netko poklika i vidi ti dijagnozu, koliko djece imas, jesi li isao na bolovanja zadnjih godina i sl.
Al da se traze suludi papiri, to svakako. Vec sam spominjala, meni nisu u Hrvatskoj priznali medjunarodni vjencani list izdan u Hrvatskoj. A trebali bi ga vani priznavati...
Teta u katastru ti i sad može pogledat u bilo koje vrijeme, ako ima oib, ne može ona u sudu. Ali ako joj javi teta iz katastra onda može... priječi ih jedino nekakav ručni potpis. Ili ne.
Potpuno mi je naivno misliti da je sad tvoja privatnost mirna jer je dokument dostavljen papirnato i pospremljen u ladici fizički.
Ne znam kakav bi to posao bio gdje ti poslodavac ima uvid u ono što u uvidu imaju državne službe, ili tvoj privatni pristup e građanima. Za to bi isto išle nekakve vjerodajnice ili kako li već.
Zuta, mi se ne kuzimo. Ja mislim na to da nije uredu da zena iz czss moze provjeravati u katastru imovinu djeteta. Jer je to neka Stefica koja pozna Maricu, a Marica je bas moja susjeda.
A kakav posao - npr. posao u drzavnoj sluzbi npr. Evo, Stefica iz czss, ako bi mogla pogledati neciju medicinsku dokumentaciju, vlasnistvo, dosadasnje prihode i sl. to stvarno ne bi bilo uredu.
Posljednje uređivanje od Jelena : 22.11.2019. at 00:53
Jelena, a je l može teta u računovodstvu u vrticu provjeravati podatke iz porezne za sve članove obitelji? Koliko ja znam može. I to mi je isto, zna li ona dobiva li moje dijete invalidninu ili ima grunt u čučerju.
Meni osobno na mojoj svakodnevnoj razini funkcioniranja je totalno svejedno tko bi mogao i do kojih mojih podataka. Toliko sam naivna da bih slijepo vjerovala u to da je neki sustav u osnovi osmišljen da pomaze i da bude racionalan i funkcionalan da bih pristala apsolutno na sve. Zloporabe su ionako uvijek i svugdje moguće bez obzira na prividnu sigurnost i zaštitu. Uostalom u većini dijelova hrvatske u manjim mjestima sve Marice ionako poznaju sve Štefice i kako kome treba već si vjerotano svi sve i šeraju kad rade nešto ispod žita.
Ja bih s druge strane pristala na to da me slušaju svi gugli, Amazoni i apleovi ovog svijeta da vise nikad ne moram o ničemu odlučivati u kupovini i da mi sve samo dostavljaju na vrata na osnovu moje rasprave s ukućanima, da sve moje podatke jednim klikom mogu izmjeniti sve javne institucije (recimo, ne bi li bilo divno da ne moraš ići doktoru po uputnicu pa se naručivati i nositi te uputnice, doznake okolo nego sve samo putuje kroz bespuća interneta...) pristala bih da sve moje račune nekim čudom banka sama placa (znam, postoji trajni nalog, ali nije mi to dovoljno, ja bih npr. kad ugovorim djetetu aktivnost da pružatelj usluge odmah direktno u banku šalje račun, a ne meni), pristala bih i da mi ugrade čip i prate me, samo da ja ne moram više nikada ići išta obavljati, fotokopirati, kupovati, donositi odluke o kupnji, čekati u redu, tražiti parking, buljiti u redomat i sl.
.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 22.11.2019. at 05:59
Čekaj Jelena, opet ja.
Pa ne bi to bilo tako da Štefica iz czss ima neograničen pristup svemu i može pretražiti sto hoće za koga hoće. Nego i ona za neki određeni predmet klikom miša šalje zahtjev da joj za taj i taj OIB potvrde to i to jer taj i taj OIB ide u zavod za vještačenje.
Ne razumijem dio gdje kažeš da nije u redu da Štefica provjeri imovinu djeteta, kad joj na koncu ti sam crno na bijelo i ovjereno i požigano to doneseš da spremi u registrator.
A sto se mi ovdje tako grčimo da to razumijemo, kako su neke tamo jadne Njemacke ili Švedske to riješile, pa sigurno ima nacina.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 22.11.2019. at 06:20
Osjećam potrebu pojasnit svoj problem s riječi apsurdistan
Nije mi problem ovaj apsurd dio, nego nastavak stan, koji koristimo kad hoćemo reći da nam je zemlja u k, kad je hoćemo ponizit, onda ih uspoređujemo "s tim nekim primitivnim stan zemljama", znači zvuči mi onako malo... bezobrazno prema tim zemljama
Znači ako je hrvatska apsurdna, onda je apsurdska![]()
Nego, pričali smo ranije o javnoj nabavi. Došla sam na genijalnu ideju.
Gledam kako u mom poslu često te javne natječaje ne znaju ni napisati pa im često padaju, objavljuju se ponovo i slično. Mislim, meni je to razumljivo da ne zna u nekoj javnoj instituciji ekipa u javnoj nabavi napisati natječaj i znati detalje i specifičnosti svega, od obnove prozora i krova, nabave papira ili opreme, do pružanja niza vrlo specifičnih stručnih usluga. U mom poslu se dio posla odnosi na javni sektor i to je vrlo često kupus od nerazumijevanja osnovnih pojmova, a kamoli da imaju jasne i nedvosmislene kriterije na osnovu kojih će odabrati ponuđača, ako taj kriterij nije isključivo cijena. Ugrubo, ti već iz natječajne dokumentacije vidiš da oni ne razumiju zašto će Mato ponuditi 10.000 kn, a zašto Stipe 50.000. A treba im ova usluga za 50.000, a ponekad će angažirati Matu, i neće dobiti to sto trebaju.
S druge strane, postoje javne institucije koje (za nas posao) znaju napisati vrlo precizan natječaj.
Treće, tko zna sto je EOJN (sustav gdje on line predaješ natječajnu dokumentaciju) je osmišljen kako bi se smanjilo prikupljanje silnih papira za onog koji se javlja na natječaj pa umjesto da hoda okolo, samo klikne u sustavu na nešto. Jeeee. Jupi... Moš si misliti. Ali uvijek se nađe neka Marica koja traži neku punomoć ovjeru kod javnog bilježnika. Zovem pravnika, poludi na Maricu, “pa sustav je i osmišljen tako da te ne traži tu punomoć”. Ne da mi se 4. put žaliti na dokumentaciju i opet čekati tjednima da objave izmjene i nove rokove natječaja, nabavimo punomoć.
E pa da sam ja Vlada... zatvorila bih sve odjele javne nabave u svim javnim institucijama koje postoje, na svim razinama, i države i lokalno. I otvorila bih ministarstvo javne nabave i sve te ljude zaposlila tamo. Naravno, imalo bi ministarstvo podružnicu i u Zadru i u Bjelovaru, ne bi svi osim onih iz Zagreba dobili otkaz. I onda bi to funkcioniralo tako da postoje timovi za prozore, krovove, lokomotive, wc papir, konzultantske usluge... upiti od javnih institucija bi dolazili kroz sustav. Npr. Načelnik općine tamo neke, nazovimo ga Milan, treba stupiće na rizolu. Milan šalje zahtjev u Ministarstvo javne nabave da mu raspišu natječaj i nema pojma tko će njegov zahtjev obrađivati. Štefica i njezin tim provedu natječaj, Ocijeni ponuditelje, a u tome su odlični jer se njezin tim bavi nabavom stupića za cijelu zemlju! Placanje stupica ide naravno iz Milanovog proračuna, svatko placa svoje, samo jedno Ministarstvo za cijelu zemlju provodi javnu nabavu.
Jedan odjel u tom ministarstvu je i Povjerenstvo za zaštitu od sukoba interesa.
I svi sretni, nema korupcije i kriminala. I u svim proračunima ima više novaca...
A onda dođe Svizac i zamota čokoladu.
Druga genijalna ideja koju imam je da bi ja, da sam Vlada, ukinula bih skroz na skroz papirnati novac. Placanje samo karticama i preko računa. I nema majci više sive ekonomije za sve i svakoga. Samo za krupne ribe, tipa talijanska mafija, ali neće vise moći svaki Đuro i svaka Štefica plaćati na ruke. I opet u proračunima ima više novca, i opet imamo problema sa svizcima.
Tang odlično! Sviđa mi se Apsurdska! Neka netko javi u Index.
Jelena, pogleda, tako i tako, kad joj čovjek donese u papiru. Ovo da ne može pogledati bilo tko bilo kad se isto može riješiti elektronički, upotrebom pina, e potpisa, da dođeš na lice mjesta i da ti Štefica onda svojom identifikacijom jamči privatnost i sl.
Da sam ja Vlada, treći dio...
Ako je stvarno teta Štefica dobila naputak da ne šalje ljude u poreznu, gruntovnicu i katastar, a ona to ipak učini (pretpstavljam jer je njoj lakše), ja bi uvela neku kaznu u sustav. Jer svima ovima na zahtjev moram napisati “svrha: teta Štefica iz czss-a u svezi glede invalidnine”. Dakle, onda se u sustavu vidi da sam ja došla na 3 mjesta opteretiti 3 službenika za moja 3 papira, a to uopće nije potrebno. Idealno, nitko od ovih troje mi niti ne bi izdao ta 3 papira nego bi me otpravio natrag Štefici, a ona bi povrh toga imala i neke sankcije.
Mislim, žao bi mi bilo ove moje tete Štefice, čini se simpatična, no od nekud moramo krenuti raditi red.
Ne vjerujem da to radi jer joj je lakše već zato što ju je the sustav uvukao, prežvakao i ispljunuo. Ako si 30 g radio tako da mooooraš imati sve papire, ako su ti utuvili u glavu da si odgovoran za svaki papir, onda je neimanje papira pomalo okp iskustvo i ne mogu se lako prešaltati na mod rada gdje ne treba imati papire. Vjerojatno im je dotle radna površina računala puna ikona i u kaosu.
Rješenje bi bilo digitalizacija, restruktriranje, haha i novi ljudi.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 22.11.2019. at 08:53
Slažem se, vjerojatno je to u pitanju žuta.
A mene su upravo na poslu obavijestili da je državna institucija po 4. put produžila rok natječaja i promijenila dokumentaciju. Nekoliko sati prije zadnjeg roka koji su stavili u prošloj promjeni. Dakle sjedim ispred EOJN-a, spremam se aploadati spremnu dokumentaciju jer je mi je rok za nekoliko sati i u tom trenutku stiže obavijest o izmjeni natječajne dokumentacije.
Razmišljam da li da idem kupiti mitraljez ili popiti rakiju.
Idem se napiti i kupiti kartu za Irsku. Faking i glupa država više, što nas nije Austrija zauvijek anketirala i asimilirala i satrala glupo slavensko-balkansko sjeme.
(Je l ovo za ban?)
mm bi te potpisao istog trena, a ni ja nisam daleko...![]()
Čak štoviše mislim da bi bili sigurniji kad bi sve bilo elektronički. Negdje procuri informacija da si ti u posjedu dvorca ili tak što, a znaš da nigdje nisi dizao dokumente ni predavao zahtjeve. Odeš u upravu i tražiš da ti izdaju sve sesije kad je netko od nj službenika otvarao i čačkao tvoje dokumente. Mislim da bi tako bilo čak spriječeno dosta malverzacija i ko zna što, na tragu ovog što Bubi piše. Kad je sve automatizmom onda i nema puno prostora za rodijačke poslove koje dogovaraju u finim restoranima i tome sl.
Osnovat ću stranku kojoj će osnovni cilj biti ukidanje države i Hrvata. Tko želi biti Hrvat dobio bi dovoljno vremena da se iseli u Kanadu ili u Australiju. Čak bi dobio za putne troškove i životne troškove prvih 6 mjeseci.
Oni koji žele ostati ovdje morali bi narodnost promijeniti u Austrijance ili Nijemce i pristati da se teritorijalno pripojimo njima. Možda bih razmislila i o Sloveniji i Slovencima. Da, dala bi izbor i da se njima možemo teritorijalno pripojiti, odnosno da nas bilo koja od te tri zemlje može anektirati. Imali bi referendum pa bi se pripojili onima za koje bude najviše glasova.
Mislim da bi danas na izborima sigurno osvojila više nego živi zid, pa malo po malo, za 20-tak godina bi pobjedila i HZD, i voila, napokon bi mogli biti sretni. I to i samo to je JEDINI način.
Da mi danas netko pusti himnu, pokaže zastavu ili kaže nešto na tragu "od stoljeća 7." mislim da bi ga stvarno bila u stanju nokautirati.
Bubilo, tvoj plan ima samo jednu manu... Sumnjam da bi nas odabrana država primila. Tješi me što sam ja u Dalmaciji, pa bi mi mogli Talijanima, a oni su dovoljno nesređeni i nabijeni domoljubljem da nas prime. Gore nam ne bi bilo...
Hoćeš reći sumljaš?![]()
Da, Slovenci vjerojatno ne bi.
A Austrijanci i Nijemci garant bi! Pa žele imigrante iz Azije, što ne bi i nas?!
Pa imamo prekrasno more! Zamisli poreze od turizma. Pa koliko zemlje u Slavoniji!
I najvažnije od svega, njima bi to bila ogromna čast i izazov da naprave reda ovdje među ovom balkanskom rajom, zar ne. Zamisli da nam urede državu. Pa kako su sredili sami sebe nakon 2. svjetskog rata, ovdje bi napravili raj na zemlji.
Evo, već imam i slogane i politički program, trebam samo zvučno ime za stranku.
Jučer sam ovlaš vidjela emisiju u kojoj neka gđa govori za Srbiju da oni kulturno, geografski, pripadaju Europi i da su to dokazali sa svoja dva rata jer žrtve rata su dale identitet Srbiji. Europski.
Stoga ako Srbija sebe vidi kao Europu, onda i mi možemo biti Austrijanci.
E da, caso, pa ne moraš ti u Italiju. Kako je UK upravljala s hrpom udaljenih zemalja može i jedna Njemačka do Dalmacije.
Imam slogan za jumbo plakat: Nemoj ići u Njemačku. Neka Njemačka dođe k nama.