anamar prvotno napisa
Imam novi serijal, tetralogiju čije prijevode mogu očekivati s nestrpljenjem. Riječ je o romanu Jesen, nazivaju ga i prvim postbreksitovskim, spisateljice Ali Smith. Da nije Jurane (hvala i na ovoj preporuci) sigurno još ne bi posegnula za knjigom. Neizmjerno mi je drago da jesam.
Nema tu neke posebne radnje, napetoga zapleta, ali ima puno života - svakodnevice ispresjecane malim dramama kakve u stvarnosti najčešće zaboravljamo. Ali u ovom slučaju uokvirene neobičnim prijateljstvom i ljubavlju od one vrste koja čovjeku odredi tijek čitavoga života. Kao bonus, tu je i priča o životu i djelu jedine britanske pop-art umjetnice Pauline Brody. Prekrasna je ova knjiga, poetična i melankolična kada govori o prijateljstvu i životu, a opet satirički britka u maniri najbolje britanske komedije kad se osvrće na prilike u UK. Čista petica.
Skrenula bih forumskom čitateljskom puku pozornost i na knjigu Katarina, Velika i Mala, Olje Knežević, spisateljice koja je mijenjala adrese i kontinente, a danas živi i radi u Zagrebu. Za ovaj je roman dobila VBZovu nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis za 2019tu. Vjerojatno sam i prije Genijalne prijateljice čitala romane o ženskim prijateljstvima, iskustvima lijepim, ali i bolnim, vezama ponekad čvršćima od obiteljskih. No oni koje sam uzela poslije, čitala sam kroz filter Ferrantice. Ipak ovo izdanje ću preporučiti, jer riječ je o generacijskom romanu, knjizi o odrastanju na „ovim prostorima”, u društvu koje i samo odrasta. Odbijala me od teksta povremeno gola didaktičnost, a opet sudbina njegovih protagonistica mi je bila jako bliska.