-
Sreća stvarno nije neka mjerljiva kategorija, a nekim narodima je grintanje vjerojatno pojačano u mentalitetu... a stopa suicida nažalost je vrlo egzaktna.
Mene je žuljala statistika, pa sam bacila pogled.
Spominjalo se da kod Finaca ima puno više suicida, a onda nakon toga da je u Hrvatskoj puno gore, da smo u europskom vrhu, zajedno s baltičkim zemljama i Mađarskom, a bome ni to nije točno; evo što kaže WHO:
https://www.who.int/gho/mental_healt...ates_crude/en/
Kad se klikne na Europu (Distribution by country in selected WHO region), vidi se da mi i Finci imamo gotovo identičnu stopu suicida u 2016. (15.9/100 000, odnosno 16.5/100 000), malo iznad europskog prosjeka, ne znam koliko se kod nas radi na prevenciji, vjerujem da bi se moglo više.
No Mađarska i Baltik imaju od Hrvatske primjetno višu stopu. Pa se može vidjeti da nema neke korelacije s bogatstvom zemlje, (ne)korumpiranošću i (ne)sigurnošću, ali bome ima korelacije sa suncem: među visokim stopama su baltičke zemlje, Rusija i Ukrajina, a među najnižima Grčka, Cipar, Izrael, Malta.
Tako da nije kod nas život baš "lezi pod palmu i uživaj", ali bome nismo ni najgori u Europi, kao što se po medijim jako rado naglašava, i to uglavnom s jakom dozom zluradosti koja je jako daleko od konstruktivne kritike.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma