Ozujak, ovako s mobitelima su i moji počeli - dijete ti ima solidan kapacitet za tehniku, kao i većina njihove generacije...
Moji su naučili čitati nacrte i sheme prije nego slova. Nismo se trudili oko toga, jednostavno su bili okruženi time i zanimalo ih je. Djeca s teškoćama čitanja slova često su vrlo darovita za tehniku vrsta raznih (građevina, strojarstvo, elektro...) a vjerojatno i za puno drugih stvari koje traže drugačiju percepciju (štajaznam, ako si fizioterapeut s disleksijom, vjerojatno ti je lakše nego ako si računovođa s istim problemom...)
Moj L. je prvi softver instalirao prije nego je krenuo u školu. Inače, nije svako zlo za zlo. Ove cirkuse za snalaženje bez daljinskog i moji su sinovi primjenjivali davno, iako njima nije bio cilj gledanje televizije, nego ih je zabavljalo upravo spajanje sve te skalamerije... Neš ti - ja ne znam spojiti računalo i tv (tj. moram dooobro misliti što i kako) ili podesiti programe na kabelskoj, a ovi moji su osnove naučili od tate, a onda od osnovne škole cijelom susjedstvu to radili i često dobili čokolade, sladoled, a ponekad i kune![]()
Nas je spasila glazbena škola - nisu imali puno praznih hodova ni vremena, morali su relativno brzo naučiti organizaciju. Takva bistra djeca često se lakše snalaze ako imaju viška obveza nego ako imaju puno slobodnog vremena. Slobodno vrijeme = generator psina i poticaj za ljenčarenje, a ako ga nema, moraju pažljivo raspolagati s onim vremenom koje imaju.
Ocjene - nisam voljela biti "štaka" svojoj djeci, ali nekad jednostavno nije bilo spasa. Baš u ovoj dobi (predpubertet i početak puberteta) trebaju dosta nadzora, a kasnije to ipak nekako bude ok. Moji su znali da moraju imati ok ocjene ako žele ići na ljetni kamp i to je bila motivacija. Stariji je bio 5.0 cijelu osnovnu školu, aliii mlađi - ajooooj.... bilo je svega. On nema osjećaj za prostor (ne razlikuje lijevo i desno) ali ni za vrijeme. To je često kod nekih oblika disleksije. Trajalo je duuuugo dok nije naučio upravljati vremenom i razdvojiti prioritete. S druge strane, ima ljudi koji to ne uspiju cijeli život, pa nitko ne misli da je to problem.

Odgovori s citatom
Istina!