Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: Odgoj u duhu slobodne misli (okrugli stol: vjernici, nevjernici i svi između)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Da prebacim loptu na svoj teren: naizgled benigni primer netolerancije, sezonski: Sveti Sava, školska slava.
    Relativno skorašnji mit koji forsira SPC, i koji nadmašuje sebe svake godine.
    Zbog inertnih vernika kojima je sve svejedno, trenutno smo na tome da je Sveti Sava u svakom planu i programu skoro svakog predmeta svake školske godine čitavog njihovog školovanja
    Ikona visi u svakoj učionici i hodniku škole. Moja deca ne mogu da odbiju da boje i crtaju Sv. Savu na likovnom - jer je u programu. Ne mogu da ne pevaju himnu Sv. Savi - u programu je. Ne mogu da odbiju čitanje odlomka iz neke opskurne knjige o SS na času maternjeg jezika. Pravljenje plakata o SS na času PID. Priredbu u čast Svetog Save. Anegdote o Svetom Savi. Slike Svetog Save. Do iduće godine možda na fizičkom uvedu mlaćenje motkama u čast Svetog Save koji je tako izgonio vukove i đavole kojekuda. A možda i prepevaju himnu na engleski da je i tamo pevaju jer jedino ga još tamo nikako nisu udenuli.
    A među decom ima ateista, katolika, protestanata, muslimana, pripadnika nekih manjih hrišćanskih zajednica. Ali svi uskliču Svetom Savi. Jer su svi slegali ramenima kada se to guralo u plan i program.
    I zbog neverovatnih razmera indoktrinacije, po dečjem mišljenju Sveti Sava je uradio apsolutno sve: osnovao škole, osnovao Srbiju, izgnao Turke iz Srbije, pronašao točak, vatru, mobilni telefon i nema šta sve ne.
    A to nije smešno jer u opštem zaglupljivanju niko ne spominje istinski doprinos istorijskog lika Rastka Nemanjića i niko više nema pojma o nizu drugih istorijskih ličnosti koji jesu uradili ono što se mitu pripisuje.
    Ja za to krivim upravo spregu crkva-inertni vernici ili "vernici". I eto nije mi zabavno niti svejedno što će mi deca biti manje obrazovana od roditelja. Niti mi je super što se cela jedna nastavna nedelja svake školske godine žrtvuje mitomaniji.
    Posljednje uređivanje od pulinka : 20.02.2020. at 20:12

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku

A među decom ima ateista, katolika, protestanata, muslimana, pripadnika nekih manjih hrišćanskih zajednica. Ali svi uskliču Svetom Savi. Jer su svi slegali ramenima kada se to guralo u plan i program.
    I zbog neverovatnih razmera indoktrinacije, po dečjem mišljenju Sveti Sava je uradio apsolutno sve: osnovao škole, osnovao Srbiju, izgnao Turke iz Srbije, pronašao točak, vatru, mobilni telefon i nema šta sve ne.
    Ajme pulinka ovako kad napišeš je smiješno, iako zapravo to nije uopće.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Ajme pulinka ovako kad napišeš je smiješno, iako zapravo to nije uopće.
    Tačno tako... kad nije tužno bude i smešno. Ali znaš šta je strašno? To što ne smeš reći da je smešno... jer zvuči isto kao i plitko

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Tačno tako... kad nije tužno bude i smešno. Ali znaš šta je strašno? To što ne smeš reći da je smešno... jer zvuči isto kao i plitko
    isto je i kod nas :/

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    isto je i kod nas :/
    U kojoj školi je isto tako kako Pulinka opisuje?
    U našoj školi ne stoje slike svetaca po zidu. Nisu tema u Hrvatskom jeziku ni PiD. Ne rade im se priredbe u čast. Ne misle djeca da je neki svetac ili Isus izumio struju, telefon i sl. Ne crtaju na likovnom Isusa.
    Ja sam vjernik i smatram da vjeronauku nije mjesto u školi ali reći da je kod nas isto ovako kao kod Pulinke je pretjerivanje.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    U našoj školi ne stoje slike svetaca po zidu. Nisu tema u Hrvatskom jeziku ni PiD. Ne rade im se priredbe u čast. Ne misle djeca da je neki svetac ili Isus izumio struju, telefon i sl. Ne crtaju na likovnom Isusa.
    Ja sam vjernik i smatram da vjeronauku nije mjesto u školi ali reći da je kod nas isto ovako kao kod Pulinke je pretjerivanje.
    Dobro, "mobilni telefon" je bio karikiranje, ali zaista se sve i svašta neopravdano pripisuje Svetom Savi.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    kod nas nije sveti sava, ali je kriz i crkva

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    kod nas nije sveti sava, ali je kriz i crkva
    U kakve škole vaša djeca idu?? Nemoguće je živjeti u "katoličkijem" mjestu od mog, pa baš nedavno je sin na vjeronauku učio što Bog jest stvorio (Zemlju, čovjeka..), a što nije (ne znam napamet, neke materijalne stvari tipa auto, telefon). Baš tom rečenicom piše u udžbeniku.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •