Žuta, nemam ti što za reći, osim, jadna ti majka .

Moji su sad veći, 10, 7, 3.

Frendica je imala: 2, 4, 6 godina.

I pričam ja njoj kako kasnim, kako se neće obući, kako se tuku šalovima, kako mi baci jaknu na pod, kako neće u sjedalicu, kako vrišti, kako vani skine i baci jaknu na pod...

A frendica će: kako to misliš “neće se obući”? Kažeš mu da se obuče. Kako to misliš neće u sjedalicu, kažeš da mora. Ja ju gledam i poslije se danima živciram.

Sad se više ne živciram i ne primam savjete od ljudi čija se djeca ne bacaju na pod, nikad nisu otvorila niti jednu ladicu i sve izbacila van i sl.

Ima tu sad raznih fora kako ovo ili ono, ali u suštini to su sve male dnevne pobjede. Od 50 bitaka koje vodiš dnevno, u 5 pobjedis, u 50 umreš.

Sto znaci da su dovoljno vani? Je l tata radi? Kad i koliko preko tjedna idu s tatom van? Zašto ti ne ideš van? Ok, kužim, to ti je vjerojatno jedina prilika da budeš sama.
Razumijem da bi ti samoj s njima bilo koma, ali ako postoji ikakav način da ideš s njima van i bez tate, idi van.

Ja nemam nigdje blizu park, sve mi je na 15 minuta preko jako prometne ceste. Potrpam ih u autu i van. A i kad nisam imala auto, idemo pješke, prema tamo je super, na povratku je to sat vremena mučenja sa bacanjem, neću u kolica, imam biciklic, ali ti ga sad nosi... ali bez obzira na tih groznih sat vremena povratka, to vrijeme dok smo vani bi mi sve drugo isplatilo.
Ne mislim da bi tebi s tvojima to trebalo biti lako, doci do nekog pogodnog mjesta vani ako ti nije blizu, meni je barem moj najstariji pomagao i surađivao (uglavnom). Nego hoću reći da je to vrijeme vani bilo opušteno vrijeme bez sto ratova. Zato se meni isplatilo.

Meni je “dovoljno vremena vani 3 do 4 sata dnevno”.
Sve ispod toga ja kukam “nisu bili dovoljno vani”. Ova zima je blaga, većinu dana se moglo biti toliko vani, sjećam se samo jednog vikenda kad im je bilo hladno pa smo ostali samo sat vremena.

Ja zanemarim sve ostalo, meni je to da su vani skroz pri vrhu liste prioriteta.

Dakle, nemam nikakav savjet oko nagrada, kazni, slušanja ili neslušanja. Ali ako možeš, što češće idi u neku šumu, bit će ti bolje, a i njima će biti super.