Stvar je takva da su slali svi i koji imaju i koji nemaju uvjete, išli su na APP. Kad su u HZZ-u vidjeli da neće stići obraditi tu silnu količinu po naputku Vlade svima koji su poslali zahtjeve su isplatili mjere i to bez obrade. Povukli su podatke s HZMO-a o broju zaposlenih i uplatili. Tvrtke su tako dobile i za radnike za koje nisu ni tražile jer za njih nemaju pravo kao radnike na bolovanju na teret HZZO-a, komplikacijama, rodiljnom, roditeljskom itd. Sad ide revizija svega i oni koji imaju pravo a dobili su previše biti će korekcija u svibnju a oni koji nemaju pravo moraju naravno vratiti novce.
Kužim.
Gledajte ovo, a takvih, sličnih članaka ima na netu more.
https://www.glasistre.hr/gospodarstv...na-neto-633141
tu se opet navodi prema mjeri tanci... za sada nije podignuta minimalna placa
Ja ako ću od ičega imati PTSP ,onda je od odlaska u ducan u vrijeme korone.Morala sam jucer u nabavku i to je užas.
Žena ima masku, ali kada prica na mobitel skine ju, mesar ima masku, ali radi sa spuštenom. Pa koja korist onda od istih. Znam da ne moras nositi masku, ali ipak manje pljuješ okolo ako ju imaš.
Isto tako, u Interparu je ok, puštaju ljude na kapaljku, ĺjudi drže razmak, ajde osim mesara ok iskustvo.
Ali Lidl, puštaju ljude bez obzira na količinu u ducanu, stavljam stvari na traku nakon kaj je ovaj prije mene platio da bi mi se ovaj iza zalijepio za leđa, stvari skoro pobacao na moje. Puše mi za vrat, nema maske, užas.
Nemam novaca za dostavu iz raznih opg-ova. Plaćam karticom a termine za dostavu je nemoguće dobiti, a jesti se mora. Kupila sam i tati, tako da mi je bar to jedna briga manje u ovom trenutku.
Ali da je stresno je, kada sam došla doma ko da me kamion pregazio.
X
Isto ovako i kod nas. Fakat sam nesretna jer mi je kuca non stop u neredu, svacije stvari su prodrle u svaki kutak kuce - laptopi, igracke, odjeca. Moja oaza knjiga, mirisnih svijeca i jazz glazbe je nestala. Znam da bi me netko tko je izgubio kucu u potresu i usput pokupio koronu sada pljunuo, ali hebga, tugujem za vlastitim prostorom u kojem sam nalazila mir, rekuperaciju, sebe. Sada sam svacija, samo nisam svoja.
Zasto ne date djeci ekrane i gadgete? Moj je ovih dana na PSu vise nego sto bi trebao, ali cime da popuni dan? Zabavi se onime sto voli i usput komunicira sa prijateljima (zajedno igraju).
Obavi on svasta - jucer mi je pomogao pospremiti dnevni boravak, igrao se s bratom i cuvao ga, napisao je zadacu, procitao pricu, bojao, igrao Memory i ucio zastave raznih zemalja... i gejmao. A i nije fer da provodim neku strogu politiku dok ja buljim u mob, Kindle ili Netflix.
Mislim da je u zadnja 2 tjedna toliko krivih informacija preneseno...zato smo mi računovođe i imali 540 poziva i ispali neinformirani jer tamo negdje piše.
Prošli petak je iz HZZ-a nekome u ruke dospio interni neslužbeni dokument i podijeljen je poduzetnicima da mogu vratiti otpuštene radnike u 3.mj i koristiti mjere a da je rok do prošle nedjelje u ponoć za mjere za 3. mj. U petak navečer krenuli su pozivi poduzetnika. Neću ponavljati što su nam sve izgovorili jer mi računovođe za tu neslužbenu informaciju nismo znali. U subotu se trčalo u urede, vraćalo radnike i slalo za mjere jer su poduzetnici bili van sebe i istresali frustracije na nas.
U ponedjeljak je izašao drugi dokument s rokom do 10.04., tokom dana rok je bio promijenjen na 06.04. pa nakon par sati na 07.04.
Ja sam jutros vidjela sigurno 25 ljudi u redu (duuugačkom, na odgovarajućem razmaku) ispred kvartovskog kioska sa svježim povrćem i voćem. Na pamet mi ne pada ulaziti...
Mi smo se snašli, ali nismo za to zaslužni. Imali smo više sreće nego pameti, jer ja se nisam baš trgala puno tražiti. Podsjetila me kolegica. Njezina susjeda ima svoje povrće, a ja sam i prije na placu znala kupovati od te gospođe. Naručila sam mladu mrkvu, svježu salatu, luk i rotkvice, a kolegica je donijela. Prekrasno povrće... Jučer je moj mlađi tako navalio na salatu da se pitam hoće li zalihe potrajati do ponedjeljka, jer nova pošiljka može biti najranije u utorak.
Što se tiče kruha - ni mi ga ne jedemo u velikim količinama. Za vikend ću vjerojatno ispeći domaći, ali imam jedan paket dugotrajnog integralnog, za svaki slučaj. Ne hranimo se time, ali stoji u špajzi za slučaj hude sile.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.04.2020. at 11:40
Nisam mislila da ću ovo ikad napisati, ali ja pečem kruh doma. Pokušavala sam čak i kvasac uzgojit doma, ali nije uspilo. Danas sam izašla prvi put od potresa, do apoteke i do bankomata uz sto mjera predostrožnosti. Nije mi baš napunilo baterije, ima ljudi već i prije 8, drže se razmaka i većina u maskama (to je vjerojatno sat kad operiraju savjesni i ugroženi penzići). Depressing, ali očito je to the new normal.
Posljednje uređivanje od ina33 : 09.04.2020. at 15:11
I ja pečem onaj no knead bread svaki 2. dan. Puno je bolji i 2-3x jeftiniji nego iz dućana.
Možda zato što i dalje idem na posao i radim u kolektivu ali meni nije nikakav stres otići u dućan. Stavim rukavice i masku, držim razmak, a ionako u trgovinu puštaju određeni broj ljudi. Neki dan mi se neki mladić stao na pola metra iza mene, zamolila sam ga da poštuje oznaku i da se odmakne 2m, zakolutao je očima ali se odmaknuo.
MM radi do 16h i onda u 16.05 trči do Interspara, ide 2x tjedno. Nikada do sada nije čekao na ulaz, i kaže da unutra nije gužva. Mama mi je pak rekla da u 13h isti dan bio red ne znam koliko metara da se uđe unutra.
Možda da pokušate pred kraj radnog vremena? Ili sutra i u subotu, navodno rade do 20h, pa odite kasnije popodne.
Do subote svi rade do 20.00
Što je bezveze napose što polovica ili više je doma i može kupiti u neko drugo doba,a oni koji su slobodni samo subotom mogu to napraviti i ranije gledam na dućan nikoga nema do pol deset
Što se tiče tih redova, oni izgledaju ogromni jer ljudi drže razmak, ali ustvari ide brže nego što prvi čas izgleda.
Zato unutra ne čekaš red na kasi jer nije gužva u dućanu.
Meni isto nije stresan odlazak u trgovinu, velika većina ljudi drži razmak, strpljivi su i ljubazni, nema onog puhanja zbog spore prodavačice.
Ovako je i kod mene i puno brže ide nego prije jer odmah otvaraju blagajnu ako vide da je više od dvoje ljudi u redu.
Ja odem u Lidl i moram ih pohvaliti: ulazi se jedan po jedan, na ulazu je zaštitar, obavezna dezinfekcija ruku, unutra ima svega i čini mi se dućan čišći i uredniji nego prije.
Plodine su užas: bezobrazne djelatnice koje se ponašaju kao da rade u logoru, prljave košare, odvratno prljave košare, sve je razbacano i nabacano i djeluje kao da godinama nije posloženo i očišćeno, kod mesa smrdi, kod ribe smrdi, kod mlijeka smrdi..., okoliš i parking pun smeća i plastičnih vrećica koje vjetar raznosi po okolišu, grozno.
Konzum isto užas, ali ajde, barem su konačno staklena vrata oprali, a nisu ih prali od postavljanja, prodavačice isto drske i nimalo ljubazne....
Kaufland isto sve prljavo i nabacano i samo jedna blagajna radi, a red kilometarski...
Kad sam to sve vidjela idem samo, isključivo i jedino u Lidl.
Kod nas oko 13-14 bude bez ljudi,ali nakon 16 guzva. Neki dan nakon 16:30 vise nisu pustali u konzum
Evo ja sam danas otišla po 1.put u shopping centar nakon 25 dana izolacije, inače ide muž. Baš me isprepadao da je to cijeli projekt ta nabavka u ova vremena.
Ja stigla 10ak ljudi stoji ispred u redu s velikim razmakom i odmah reče zaštitar vas 10 može ući i tako ja zadnja uletila nisam čekala doslovce ni 30 sek. Još nisam stigla ni kolica uzet p ami je neki ljubzani gosp dao svoja s kovanicom unutra.
Unutra nije bilo gužve na blagajnama.
Nemam pojma kako drugi izgledaju, nisam ih promatrala samo sam gledala što prije obavit svoje i izać.
Imala sam masku i jednokratne rukavice.Našla sam sve što mi treba.
A kad sam izašla u 17h iz dućana, red je bio tolikiii da su ljudi bili do ceste, valjda 30-40 ljudi.
Happy sam zbrisala doma![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.04.2020. at 20:47
psihički - malo prečesto otvaram worldometer i pratim grafove po zemljama. Ne znam zašto ali meni ti brojevi predstavljaju neku sigurnost, kad se ponašaju kako očekujem osjećam se kao da ipak imamo predvidljivog neprijatelja, ako su posve čudne - zaključim da im je statistika u k (npr Francuska)
Inače nemam neki poseban strah da ću se zaraziti u dućanu ili u šetnji pa idem i van i u dućan, kad stignem od posla (većinu obavlja mm). Par puta što sam bila nije bilo nešto traumatično iskustvo - ali valjda zato što ne doživljavam to što prodavačica nema masku na sebi kao posebno strašno. Da kihne u mene drugačije bi doživjela. Općenito u dućanima je nekako manje nagurano i meni odgovara ovo čekanje u redu na pristojnoj udaljenosti (mrzim i inače kad mi se netko nalijepi na mene u redu) a i čini mi se da je higijena na višoj razini, pa se nadam da će bar taj dio ostati i u buduće... Zadnji dućan koji sam bila (Konzum) - na podu točke koliki razmak treba držati u redu za ulaz, pred blagajnama crte koliki razmak između onih koji čekaju, kupovinu smo obavili brže nego inače i bilo je sasvim ok.
Možda da postanemo ko Japanci, umjesto rukovanja i ljubljenja jedan pristojni naklon s 1m udaljenosti i maska na licu, pa smo mirni i od gripe idućih 50g![]()
Posljednje uređivanje od sillyme : 09.04.2020. at 22:08
Ja isto volim te globalne brojeve, jer onda vidis kako se mi stvarno dobro drzimo
Inace npr Bjelorusija je jos u nedjelju imala 400 zarazenih, a jucer 1400. Imaju predsjednika koji je ono Pernar tip, jaca gripa. Onda pomislim kako bih se tek sekirala da tamo zivim..
Je, a šta kazete na Švedsku?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Evo, tu je cijeli topic o kruhu koji se ne mijesi: http://forum.roda.hr/threads/66523-S...treba-mijesiti
Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.04.2020. at 11:55
a kakvo je stanje u Mulleru (npr. GM)?
čulo dijete da je otvoreno na radiu... (a ja sam mislila odgoditi rođendanski poklon...)
Čula sam da u Muelleru u CC1West radnim danima nije uopće gužva.
A zašto ne bi isto tako bilo i na istoku rad. danima?![]()
Dajte mi nemojte reći da shopping centri rade?
Pitam se tko je tu normalan. Placevi gdje se prodaje na otvorenom su istog časa zatvoreni, gdje domaçi ljudi prodsju, a shoping centri koji su i bez ovoga leglo svega i svačega - klima, zatvoreni prostor, rade?!
Nano samo dućani s prehramb.namirnicama, ostatak centra prazan. Nisam bila al čula od svojih curki.
Znači u CC1West radi Interspar i Mueller.
Da, al centar he zatviteni prostir. Meni je u njemu mučno od tog teškog zraka i kada ne mislim o virasu.
Fakat nisu fer. Podilaze velikim korporacijama, dućanima, malima ne daju prodavat.
Ok, sad su itvorili neki kvazi plac na koji ni ne želim otići
Bila sam 2 puta u Mulleru u Av. Mall-u. Možda je bilo 10 ljudi unutra na onaj ogroman prostor. Osjećala sam se sigurnije nego u kvartovskom malom Sparu. Isto tako sam vidjela da je i Konzum unutra prazan.
Jednako je sigurno ili nesigurno u nekom centru i izvan centra. Svaka trgovina je zatvoren prostor. Sparkiram se na, uđem u Muller u 5 min uzmem što trebam i izađem van.
I u WG isto. Nisam bila, ali piše na Fb.
Smiju raditi apoteke, drogerije i trgovine s namirnicama.
Nego kad vec toliko znate - radi li negdje kemijska cistiona? Trebala bi dvije-tri zimske jakne na ciscenje dat prije nego ih spremim do iduce zime... Nije bas nuzno no kad sam vec svaki vikend i popodne doma bar malo spremam pa ce uskoro i odjeca doc na red (prosle godine sam zimske jak e oprala i spremila u sedmom mjesecu)
Ja mislim da ti kemijske ne smiju raditi
Sent from my iPhone using Tapatalk
Radno vrijeme gotovo pred 5 sati a mailovi jos stizu...
Ignoriram iz principa.
Kod mene mailovi dolaze od 6 ujutro to 1 ujutro idući dan.
Jednostavno ljudi rade kad god stignu. Ja se trudim sve one između 9 i 17h odgovoriti odmah jer je često važno da drugi nešto znaju odmah. A one poslije 17h odgovorim kad stignem. Par puta sam se znala dopisivati s ljudima oko 23-24h. Ili nedjeljom u 14h. Ako sam sjela za komp odgovaram i ako mi vrate mail odmah riješavamo. Ima ljudi koji do 16h čuvaju djecu i tek onda im počinje radni dan.
Danas sam sretna jer mi je sav posao koji mora biti gotov u srijedu i četvrtak došao danas da ga ja mogu rasporediti do utorka po malo. Nema šanse da bi stigla to napraviti da tek u utorak počnem.
Isto sam razmišljala hoću li drugima slati mailove prije utorka, i odlučila sam da hoću. Za neke znam da će ih gledati tek u utorak i to je ok. A za neke znam da će im isto značiti da odrade dio preko vikenda da ih u utorak manje dočeka odjednom.
Dok nitko ne očekuje od mene da mu odgovorim nakon radnog vremena skroz mi je svejedno kad dolaze mailovi.
Hvala. Ma komp sa zgasila, ali naravno mob...
Jakne inace tako perem ali imam tih par koje smiju samo na kemijsko tako da cu pricekat, malo sam ih previse platila da riskiram, imam ih vec par godina... to jedino perem u kemijskoj.
Al sam uspjela nac u intersparu one vakum vrece na vjesalicu, malo skup sport ali nadam se da bu urednije i bolje slozeno... A skoro ih iz kine isla narucivat, jer kao nema ih kod nas
Ovo sve je casna rijec na temu kako psihicki podnosite pandemiju - rjesavam visegodisnje zaostatke po kuci i to mi dize raspolozenje. Mislim da neke stvari nisam oprala otkad smo uselili, ako i tad....
Srbija do pon ima policijski sat citam...ni ducani ne rade, sve opako...
Malo mi stravicno zvucalo kad sam citala...al svaki dan imaju preko 200 novooboljelih
Kako ne rade dućani? Pa što će im ljudi jest?