Stranica 9 od 23 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 1114

Tema: Potres u Hrvatskoj 2020 :(

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

I jos nesto, mozda je neumjesno postavljati ovo pitanje u ovakvom trenutku ali krajnje je vrijeme da se razmisli i o zasticenim stanarima. Koliko ih je u centru, kako i koliko su ulagali u nekretnine koje su im poklonjene, tko bi to sada trebao obnavljati, itd ?
    Mislim, cijela ova prica oko potresa je prekompleksna da bi joj se pristupalo crno-bijelo.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Meni je jasno što želiš reći, ali vjerojatno znaš da je centar Zagreba kombinacija najnevjerojatnijih imovinsko-pravnih problema - od zaštićenih stanara koji vlasniku ne plaćaju ništa za održavanje nekretnine, do zgrada koje nemaju riješene vlasničke odnose (i to ne krivnjom stanara).

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Zato i kazem, moj nacelni stav je takav kakav jest ali pogresno je toj temi pristupati crno-bijelo.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pune su društvene mreže loših iskustava s osiguravajućim kućama u slučajevima gdje su ljudi baš plaćali posebne police protiv potresa. Tko ima vremena i novaca za odvjetnike koji bi godinama utjerivali ono što u ugovorima piše?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Mah Cokolada, mozemo se do u nedogled nabacivati primjerima kao teniskom lopticom. Evo, na drustvenim mrezama pisu i o poduzetnicima koji sad kupuju ostecene stanove, cekaju drzavni novac za obnovu da bi ih kasnije mogli prodati po visoj cijeni. Za svaki model mozes naci milijun pro et contra argumenata. Meni se opet nekako najpostenije cini da svatko osobno rjesava svoje stambeno pitanje.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Potres je nepredvidiva elementarna nepogoda, a steta koja se zagrebackom centru dogodila je prije svega rezultat visedesetljetnog zanemarivanja pravih potreba centra grada i ciste eksploatacije tog istog centra za advente, kucice i kumove. Ljudi koji zive u centru grada u stambenim zgradama starim preko 100 godina nisu mogli sami i bez jasne gradske politike te zgrade protupotresno obnavljati i u njih na taj nacin ulagati. Zadaca je grada prije svega da vodi politiku zastite svoje jezgre.
    Tako da u bandicevskoj maniri svaliti posljedice potresa na ledja gradjana je u najmanju ruku neukusno. Drzava ce sufinancirati-prema najavama- obnovu statike ostecenih zgrada, nece placati molere privatnim osobama kako Index implicira. Dugo mi se nista nije tako ogadilo kao clanci citiranog Perkovica koji na rubu sladostrasca pise o bogatim Zagrepcancima koji bi sisali vrijedne sunarodnjake. I inace naravno mislim da bismo morali biti solidarni u slucajevima elementarnih nepogoda, obnove Gunje, steta u poljoprivredi i tomu slicno, a u ovom slucaju gdje je ovolika steta najdirektnija posljedica sustavnog unistavanja grada od strane Milana Bandica i onih koji su mu ljestve drzali- prije svega HDZa- mislim da uopce nema zbora o tome da drzava treba sufinancirati obnovu.
    Inace centar Zagreba i njegova obnova te rezultat iste vitalno su pitanje za cijelu drzavu. Dozvoliti daljnju rapidnu propast centra, iseljavanje stanovnistva, prodavanje nekretnina ratnim profiterima- u bescijenje- znaci unistiti kulturolosku i sociolosku vrijednost, a to nije nadoknadivo.
    O potpunom nedostatku empatije kojem svjedocimo- gdje taj novinar poziva ljude nek prodaju svoje stanove i odsele uopce da ne pocinjem.

https://www.google.com/amp/s/m.vecer...estalo-1397358
    Evo. Pa nek Vojo proda u bescijenje- hodali su mesetari po takvim stanovima i nudili 300 eura po kvadratu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Sasa, ti jako zanemarujes cinjenicu da je puno ljudi iskoristilo taj javasluk i nemar i lagodno, bez vecih financijskih izdataka, zivjelo godinama u centru ne misleci da ce jedan potres narusiti bajku.
    Mislim, naravno da se ne moze za sve okriviti gradjane ali ne moze se ni zatvoriti oci pred cinjenicom da postoji i tamno nalicje cijele price.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Osiguranje pokriva potres jači od 5, a ovaj je bio jači, tako da bi to trebalo pokriti. Ja plaćam osiguranje, a nisam u životu digla kredit pa da sam morala, kao što netko gore spominje.
    To što se sad moje mišljenje o količini novaca koje mislim da mi osiguranje treba isplatiti ne slaže sa mišljenjem osiguranja , e pa to je drugi par rukava, ali ja volje imam za istjerivanje.

Inače smatram da ako možemo povući sredstva iz nekog fonda solidarnosti EU, da naravno povučemo sredstva i svima da se raspodjele jednako. A ko nema, da, da i proda, jer nigdje u svijetu oni koji nemaju ne žive u centru pa ne moraju ni kod nas.

Čokolada, grad je sufinancirao obnovu pročelja a nije statiku, pa eto nije štjaznam cijevi plina i kanalizacije u toj istoj kući, pa nije morao ni statiku, jer nije njegovo, sufinanciranje je dobra volja, kao i razna senergetska sufinanciranja. Smatram da je Ministarstvo graditeljstva, prije nego Bandić, trebalo jasno komunicirati ljudima da smo na trusnom području, jer ako sam ja znala da jesmo, oni tek trebaju znati, pa da se o tome razmisli, neke modele ojačanja predlaže, kreditne linije predlaže, ili bar poticanje na osiguranje od potresa.

Isto tako dmovi i zare su morali proći tehnički pregled prije otvaranja, tako da nema govora o poremećenoj statici - sumnjam da bi se neki statičar na to potpisao. Ako su rušili sami stanari, zovite inspekciju pa će mu obustaviti radove, i to se redovito događa.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jako ste naivni oko situacija s renoviranjem poslovnih i stambenih prostora.
    Kako imam takvo iskustvo sa susjedima u našoj zgradi, mogu vam otprilike opisati situaciju.
    Prvo, inspekcija ne izlazi na teren. U gradu nema dovoljno inspektora.
    Drugo, ljudi obično imaju arhitektonski projekt . Statičara ne ugovore ni vlasnici ni arhitekt. Jer to košta. Ako ga i angažiraju onda nema ničega na pismeno, nego on dođe i "procijeni" da se može rušiti. Statički projekt košta, to sada vide ljudi. Ali u fazi renovacije dati će par tisuća kuna za luster ili fensi pločice al neće za rad inženjera.

Sud - katastrofa. Trebaš osiguranje dokaza. Platiš masno, čekaš vještaka pola godine i onda pošalju" fotografa". Naime on je dipl. Ing. Građ, al nije statičar. Neg sam poslika stanje.

Tek kad imas dokaze, možeš na sud. A svi znamo kako i koliko kod nas traju procesi.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kad je bila priča o bojlerima i donaciji do 8 tisuća
    Veli mi jedan čovjek sad bu stavio bojler i onaj ko nije prije imao,velim mu malo morgen gdi bu taj izkeširal još min 20 tisuća ,a gdi je još i dimnjak i sve kaj ide uz to
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 27.07.2020. at 19:39

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Osiguranje stana je dobrovoljno a ne obvezno osiguranje.
    Autoodgovornost je primjerice obvezno osiguranje (stete prema drugima) a kasko je dobrovoljno osiguranje (steta na vlastitom automobilu). Banke prilikom odobravanja kredita cesto traze ugovaranje police osiguranja stana. Konkretno, moju je ugovorila banka, nije nas pitala sto sve zelimo u polici i na kraju ne pokriva potres (srecom, nije mi ni trebalo). Evo, potpuno sam informirana a svejedno sam mogla izvuci deblji kraj. Netko je mozda super informiran i proaktivan pa je ugovorio sva pokrica na polici osiguranja stana cak i ako nema banke koja to zahtjeva. Bravo za takve. Neki ljudi nemaju novaca za placanje osiguranja, a neki uopce nisu informirani da se stan moze ili treba osigurati.

No, i najbolje osiguranje ne moze sprijeciti potres, moze samo pomoci financijski u sanaciji stete.
    Steta se moze, odnosno mogla se umanjiti intervencijama nadleznih sluzbi, poticanjima ulaganja u statiku zgrada ili boljim tehnickim pregledima novoizgrađenih zgrada (npr ono uruseno stubiste u novijoj zgradi - kako se to moglo dogoditi?). Osiguranje je tek sljedeci korak. Zasto bi prosjecan građanin trebao proucavati statiku zgrade i nagovarati sustanare da uloze u statiku? Zar to ne bi trebao ciniti grad ili drzava? Rizik stete od potresa se prvo trebao umanjiti pa tek onda osigurati preostali rizik.
    Ovaj sveopci nedostatak solidarnosti mi je bas razocaravajuci.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Mozemo isto tako reci da je razocaravajuci nedostatak solidarnosti prema ljudima koji su se odrekli skupog zivota u centru, kupili sebi stanove na periferiji i ulozili u stambeno osiguranje. I sada bi trebali pokrivati troskove sanacije bez jasnih kriterija kome bi zapravo trebalo sanirati. Mogu zamisliti bakicu i djedicu koji zive u trosnom stanu od malih mirovina i nemaju ni mentalni ni financijski kapacitet da promisljaju unaprijed takve stvari. Evo, slazem se da bi njima trebalo pomoci.
    Ali, bi li trebalo pomoci dokonoj glumici, zasticenoj stanarki koja se hvali po medijima vikendicom na moru i dizajnerskom odjecom, glumi u sapunicama koje su natprosjecno placene ? Don't think so. Ljudima je dosta te vrste nedostatka solidarnosti.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ja sam dosta u ovoj temi jer mi zgrada ima žutu naljepnicu, ja sam predstavnik stanara pa pratim sve na sve strane vezano uz ovu temu, no jedino što sa sigurnošću mogu reći je da mnogo toga još uopće nije jasno što će se financirati ili ne.

Npr., ako sam dobro shvatila (a puno toga sigurno nisam), zakon o obnovi će podrazumijevati da će država za zgrade u centru davati novac za statičko ojačanje konstrukcije i prvenstveno zajedničkih dijelova, a ne za “manje popravke” privatnih stanova, sanaciju svake vrste štete i slično.

Možda sam krivo shvatila, ali ima tu dosta detalja i neće to biti baš “država će svima obnoviti stanove i kuće”. Kao što se i sadašnjih “12.000 kn za svaki stan” ne dobiva “samo tako”, nego za točno određenu sanaciju točno određenog dijela zgrade.
    Grad isto daje nešto i ima imovinski cenzus na jedan dio toga.

Moja zgrada ima žutu naljepnicu, a nije u centru ni stara 100 godina. U Dubravi je i građena je između 2005. i 2007.
    Zašto imamo žutu naljepnicu?
    Jer su dva zida prilično stradala, a to se dogodilo jer “zgrada nije protupotresno projektirana”. Ne 1895. nego 2005.
    Jer tadašnji propisi “nisu bili tako strogi” rekoše nam.
    A imamo i glavni projekt, i statičke proračune, i građevinsku i uporabnu dozvolu.
    I imamo to da sada još uvijek ne znamo što točno trebamo napraviti da sve to sredimo. I u smislu radova i u smislu administracije, propisa, zakona...

Što želim reći s ovom mojoj pričom... pa to da nažalost živimo u zemlji gdje je toliko nereda u svim područjima da ne mogu gledati na centar Zagreba kao na “godinama nisu ulagali”, nego bih prije prozivala one koji “godinama nisu donijeli nikakve propise koji bi ljude “natjerali” na protupotresna ojačanja i sl. Iluzorno je očekivati da će ljudi sami poduzeti nešto bez ikakvog jasnog okvira. Ako itko prati neku od tih FB grupa u kojima se piše o sanacijimama šteta mogao je primijetiti koji nered vlada u čemu god se takne... od dimnjačara, statičara, GSKG, pričuve, licenci, i da ne nabrajam...

I još sam prilično sigurna da država neće ništa “dijeliti šakom i kapom” i da se nikome neće davati “masne pare”, već samo “neki dio za sanaciju samo nekog dijela”.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Jesam li rekla da je jedna zgrada u mom naselju isto s žutim naljepnicom,počela gradnja sredinom 2008
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 27.07.2020. at 20:27

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Mozemo isto tako reci da je razocaravajuci nedostatak solidarnosti prema ljudima koji su se odrekli skupog zivota u centru, kupili sebi stanove na periferiji i ulozili u stambeno osiguranje. I sada bi trebali pokrivati troskove sanacije bez jasnih kriterija kome bi zapravo trebalo sanirati. Mogu zamisliti bakicu i djedicu koji zive u trosnom stanu od malih mirovina i nemaju ni mentalni ni financijski kapacitet da promisljaju unaprijed takve stvari. Evo, slazem se da bi njima trebalo pomoci.
    Ali, bi li trebalo pomoci dokonoj glumici, zasticenoj stanarki koja se hvali po medijima vikendicom na moru i dizajnerskom odjecom, glumi u sapunicama koje su natprosjecno placene ? Don't think so. Ljudima je dosta te vrste nedostatka solidarnosti.
    Tu se ja isto slažem. Osjećam se blesavo pomalo što plaćam osiguranje.

Što se tiče sufinanciranja bubilo, Zakon o obnovi daje taj udio 60+20 samo za ojačanje konstrukcije, nikakva gletanja, krpanja i farbanja i sve ostale ppratne radove kojih je ohohoho.

Otprije imamo neovisno o zakonu:
    12000 kn za sanaciju krovišta (više kao hitnu intervenciju, da ne curi, da ne padne na nekog...), zabatne zidove, dimnjake, i okno dizala
    i još 8000kn za kondenzacijski bojler kome treba.
    Posljednje uređivanje od angelina1505 : 27.07.2020. at 20:29

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mi ocito govorimo o razlicitim potresima jer onaj o kojem ja pricam je imao epicentar u Markusevcu i znacajno je pogodio perferiju Zagreba gdje zive "normani ljudi koji zasluzuju solidarnost", a ne samo centar s dokonim glumicama. Ako cemo zbog 10 dokonih glumica unistiti zivot preostalim građanima cija imovina je stradala, onda je to neka zaista cudna solidarnost. Al svakom svoje. Meni ta obnova ni iz dzepa ni u dzep. Samo nek se napravi kako spada.

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Ja sam sablažnjena tekstom. Ako je i od indexa, previše je. Babiću, pokrij se ušima, sad si ga prećero!
    No, vjerojatno oipavaju puls nacije, kao onomad kad su pisali o pulskoj neonatologinji koja tuče 38 k/kn, a kad su tisuće komentirale “i zaslužila je”, onda su okrenuli ploču, pa je ispalo da je to bruto, dežurstva, noći, i da žena radi iz penzije 300 sati mjesečno jer je jedina.

Naravno da država treba financirati obnovu, i to svima - i onima kojoj je to jedina nekretnina, i onima kojima je peta - ne znači da su je zaradili na nezakonit način. Neka se onda ide svima istraživati porijeklo imovine. Postoji li ijedan moderni kapitalizam u kojem su žrtve potresa prepuštene sebi?

I što onda ako se ne plaća osiguranje od potresa? Ako erumpira vulkan, padne meteor, digne se tsunami, treba li stotine tisuća ljudi ostaviti bez domova? Ako ćemo već rušiti temelje socijalne države, pa ima sto stvari koje bi se moglo/trebalo ukinuti prije.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A što se tiče toga treba li grad raditi na statici zgrada. Da ali na drugi način. U normalnim zemljama su u gradskim službama zaposleni stručnjaci. I ako netko adaptira stan, grad šalje svoj nadzor. Nemreš raditi kaj hoćeš jer si u su6ivoti s drugima.

Ili drugačije, firme koje odravaju zgrade tipa zloglasni GSKG , imaju isti zapislene stručnjake koje stanarima savjetuju kako zgradu održavati. A ne kao kod nas, osnovna svrha im je stanarima "uvaliti" preskupe i preloše izvođače

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    Mi ocito govorimo o razlicitim potresima jer onaj o kojem ja pricam je imao epicentar u Markusevcu i znacajno je pogodio perferiju Zagreba gdje zive "normani ljudi koji zasluzuju solidarnost", a ne samo centar s dokonim glumicama. Ako cemo zbog 10 dokonih glumica unistiti zivot preostalim građanima cija imovina je stradala, onda je to neka zaista cudna solidarnost. Al svakom svoje. Meni ta obnova ni iz dzepa ni u dzep. Samo nek se napravi kako spada.
    Dala sam ti dva ekstremna primjera, da ti pokusam objasniti u crno-bijelim slikama na sto ciljam ali ocito ni to ne pomaze.
    Jos mi nisi objasnila kako ce netko tko krpa kraj s krajem zbog korona krize odvojiti novac za nekoga tko se nije sjetio ili mu se nije dalo uloziti novac da minimalizira stetu od razornog potresa na koji struka upozorava vec godinama ali valjda nije ni bitno, ti ljudi ocito ne zasluzuju solidarnost.
    Posljednje uređivanje od rehab : 27.07.2020. at 22:03

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pa rehab, ajde ti meni objasni kako mislis da ce financiranje obnove izgledati?
    Jer iz ovog sto pises (zovi hitnu, jer cu sada inputirati) ja ZAKLJUCUJEM da mislis da ce netko hodat po kucama i skupljat harac.
    Kako to mislis "odvajati"?
    Mislis platiti poreze i doprinose, komunalije? Zar to nije nesto sto inace svi radimo?
    Od cega to ljudi kojima uskracujem solidarnost trebaju "odvajati"?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Jer iz ovog sto pises (zovi hitnu, jer cu sada inputirati) ja ZAKLJUCUJEM da mislis da ce netko hodat po kucama i skupljat harac
    Zbogom.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A daj, fakat me zanima, kako ti mislis da to izgleda?
    Ozbiljno ne razumijem ovaj dio s "odvajanjem".
    Ja sam bila uvjerena da postoji drzavna riznica koja se s jedne strane puni a s druge prazni. Praznit ce se i na obnovi zagreba. A punit ce se kao i dosad, kako stvari sada stoje.
    Kako to "odvajanje" izgleda?

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Hoćemo li uskratiti liječničku skrb ljudima koji su pokupili koronu jer su išli na svadbu/ nogometnu utakmicu? Također se liječe iz zajedničkog budžeta i još produbljuju korona krizu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja sam bila uvjerena da postoji drzavna riznica koja se s jedne strane puni a s druge prazni. Praznit ce se i na obnovi zagreba. A punit ce se kao i dosad, kako stvari sada stoje.
    Pa evo, za ove novce za bojlere i još ovih 12000kn su prekinuli razne projekte u raznim ministarstvima. Ja ne znam jel mislite da novci s neba padaju, postoji novac koji se uplaćuje, i zbog korone ga može biti samo puno manje i nešto će patiti što do sada nije patilo.
    Argente, jedno je liječnička skrb a jedno ulaganje u tuđe privatno vlasništvo.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Jako ste naivni oko situacija s renoviranjem poslovnih i stambenih prostora.
    Kako imam takvo iskustvo sa susjedima u našoj zgradi, mogu vam otprilike opisati situaciju.
    Prvo, inspekcija ne izlazi na teren. U gradu nema dovoljno inspektora.
    Drugo, ljudi obično imaju arhitektonski projekt . Statičara ne ugovore ni vlasnici ni arhitekt. Jer to košta. Ako ga i angažiraju onda nema ničega na pismeno, nego on dođe i "procijeni" da se može rušiti.
    ovo je točno, zidovi u centru su se rušili bez statičara da bi se dobio veći prostor i to se sad pokazalo katastrofalnim, znam slučajeve takvog rušenja. ja se ne bih usudila jer se živo sjećam potresa 1990. koji je bio magnitude od "samo" 4.7

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mene sada ozbiljno zanima misle li ljudi da ce se posebnim pprezom ili doprinosom puniti neki fond za obnovu? Jer to je jedino odvajanje koje mogu zamisliti.
    Citajuci sve napise o zakonu, nikad nije spomenut poseban porez ili nesto slicno zbog ceg bi građani trebali izvajati nesto dodatno.
    Građani korisnici obnove bi trebali sudjelovati 20% u sanaciiji, al to je nesto drugo.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj angelina1505 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa evo, za ove novce za bojlere i još ovih 12000kn su prekinuli razne projekte u raznim ministarstvima. Ja ne znam jel mislite da novci s neba padaju, postoji novac koji se uplaćuje, i zbog korone ga može biti samo puno manje i nešto će patiti što do sada nije patilo.
    Argente, jedno je liječnička skrb a jedno ulaganje u tuđe privatno vlasništvo.
    Zar projekte nije prekinula korona kriza kada je odluceno da se bez siglasnosti minfina ne smije trositi nista vise od 10000kn?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I tih 12000kn financira grad ako se ne varam. Sasvim druga riznica od drzavne. Tako da nisu mogli bojleri orekinuti projekte u ministarstvima.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Al doista, ako drzava ne smije pomoci ni kod elementarne nepogode, onda smo jadniji nego mislimo i zasluzujemo sve sto nas snađe.
    Posljednje uređivanje od betty blue : 27.07.2020. at 22:30

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Hoćemo li uskratiti liječničku skrb ljudima koji su pokupili koronu jer su išli na svadbu/ nogometnu utakmicu? Također se liječe iz zajedničkog budžeta i još produbljuju korona krizu.
    O cemu pricas, prema Hipokratovoj zakletvi, lijecnicka skrb ne smije i ne moze biti uskracena nikome.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kako mislis Rehab? Pa bez obzira na Hipokratovu zakletvu lijecnicka je skrb mnogima uskracena, a najcesce onima koji zive u drustvima koje propagiraju “pobrini se sam za sebe” politiku. Iako i njihovi lijecnicu prisezu Hipokratovu zakletvu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

I tih 12000kn financira grad ako se ne varam. Sasvim druga riznica od drzavne. Tako da nisu mogli bojleri orekinuti projekte u ministarstvima.
    Ne, 12000kn financira Ministarstvo, što je država, i to tako kako sam rekla između ostalog, na sve strane se pogrebalo.
    A 8000 je iz Fonda za zaštitu okoliša. Ali isto im je neko dao oduzimanjem negdje drugdje barem djelomično, pa nije palo s neba.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Betty Blue, evo htjela sam izbjeci daljnju raspravu s tobom ali moj lajavi jezik ne moze odoljeti. Jesi li ti uopce vidjela prijedlog zakona o obnovi ?

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Mislila sam da je jasno da ciljam na to da je uskrata krova nad glavom uslijed elementarne nepogode pod izlikom da se stanovnici nisu dovoljno dobro brinuli za svoju imovinu korak prema uskrati prava na zdravlje jer se pojedinci nisu dovoljno dobro brinuli o svom zdravlju.
    Svakako je važnije biti nego imati, ali ovaj imati je, u 21 stoljeću usred Europe, jaaako blizu biti.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Kako mislis Rehab? Pa bez obzira na Hipokratovu zakletvu lijecnicka je skrb mnogima uskracena, a najcesce onima koji zive u drustvima koje propagiraju “pobrini se sam za sebe” politiku. Iako i njihovi lijecnicu prisezu Hipokratovu zakletvu.

Ako sam dobro shvatila Argente, ona misli na probir pacijenata, ovisno o nacinu zaraze? Really ? Pametne drzave i to rjesavaju ali na drugi nacin. Ne uskratom zdravstvene skrbi.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Mislila sam da je jasno da ciljam na to da je uskrata krova nad glavom uslijed elementarne nepogode pod izlikom da se stanovnici nisu dovoljno dobro brinuli za svoju imovinu korak prema uskrati prava na zdravlje jer se pojedinci nisu dovoljno dobro brinuli o svom zdravlju.
    Svakako je važnije biti nego imati, ali ovaj imati je, u 21 stoljeću usred Europe, jaaako blizu biti.
    Ja nisam za ekstreme. Mislim da svatko treba rjesavati svoj dio odgovornosti. I drzava i pojedinci.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ma mislim, neće se ništa uplaćivati, ali će neke druge stvari patit.
    I neka pate, elementarna nepogoda je, i iako to zvuči 60+20 budimo svjesni da je to samo za ojačanje konstrukcije i da je to vjerojatno na kraju u utrošenoj sumi saniranog stana oko 20% ukupnog troška stanara (ovo o 20% mi je iz ovog današnjeg članka https://www.index.hr/vijesti/clanak/...n/2201115.aspx) i meni se to čini realna i dobra cifra za pomoć. Ostalo stvarno ne mislim da treba.
    Mislim da treba naći modele kreditiranja za ostale troškove, za one koji bi ojačali, a isto tako da se pokrene rješavanje imovinsko pravnih odnosa, zaštićenih stanara, kao i da se točno regulira problem eventualnog nepopravljanja građevine u centru grada. Jer po Markuševcu u dvorištu ja ne trebam hodati, a po centru bome svi hodamo, i okolina treba biti sigurna. Ne sumnjam da će i tu biti pametnjakovića koji neće popravljati jer neće biti potresa 100 godina i ko mu šta može, e pa ja bi ga zakonski riješila onda te imovine

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Betty Blue, evo htjela sam izbjeci daljnju raspravu s tobom ali moj lajavi jezik ne moze odoljeti. Jesi li ti uopce vidjela prijedlog zakona o obnovi ?
    Odgovorit cu ti nakon sto mi objasnis od cega i u sto trebaju odvajati "oni kojima ja uskracujem solidarnost", kakav je novani tok financiranja obnove od strane građana.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne, 12000kn financira Ministarstvo, što je država, i to tako kako sam rekla između ostalog, na sve strane se pogrebalo.
    A 8000 je iz Fonda za zaštitu okoliša. Ali isto im je neko dao oduzimanjem negdje drugdje barem djelomično, pa nije palo s neba.
    Ok, ne pratim taj dio ali cak i da jeste iz ministarstva, prema mojim saznanjima vecina novca iz riznice je preusmjerena na mjere ocuvanja radnih mjesta. Govorimo o milijardama kuna. To je ono sto je zaustavilo projekte, a ne tih 12000 kn po stanu.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ma mislim, neće se ništa uplaćivati, ali će neke druge stvari patit.
    I neka pate, elementarna nepogoda je, i iako to zvuči 60+20 budimo svjesni da je to samo za ojačanje konstrukcije i da je to vjerojatno na kraju u utrošenoj sumi saniranog stana oko 20% ukupnog troška stanara (ovo o 20% mi je iz ovog današnjeg članka https://www.index.hr/vijesti/clanak/...n/2201115.aspx) i meni se to čini realna i dobra cifra za pomoć. Ostalo stvarno ne mislim da treba.
    Mislim da treba naći modele kreditiranja za ostale troškove, za one koji bi ojačali, a isto tako da se pokrene rješavanje imovinsko pravnih odnosa, zaštićenih stanara, kao i da se točno regulira problem eventualnog nepopravljanja građevine u centru grada. Jer po Markuševcu u dvorištu ja ne trebam hodati, a po centru bome svi hodamo, i okolina treba biti sigurna. Ne sumnjam da će i tu biti pametnjakovića koji neće popravljati jer neće biti potresa 100 godina i ko mu šta može, e pa ja bi ga zakonski riješila onda te imovine
    S ovime se slazem. Osim zadnjeg dijela. Ja bih opalila porez na imovinu

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Odgovorit cu ti nakon sto mi objasnis od cega i u sto trebaju odvajati "oni kojima ja uskracujem solidarnost", kakav je novani tok financiranja obnove od strane građana.
    Kroz poreze i namete, a kako bi drugacije ?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kroz poreze i namete, a kako bi drugacije ?
    Ok, a kako im onda ja uskracujem solidarnost i od cega to trebaju odvajati. Podsjetit cu te, ovo si napisala:

Jos mi nisi objasnila kako ce netko tko krpa kraj s krajem zbog korona krize odvojiti novac za nekoga tko se nije sjetio ili mu se nije dalo uloziti novac da minimalizira stetu od razornog potresa na koji struka upozorava vec godinama ali valjda nije ni bitno, ti ljudi ocito ne zasluzuju solidarnost.
    Koliko poreza placa onaj tko krpa kraj s krajem i koliko ce vise poreza morati platiti zbog obnove zagreba?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

U trenutku kad bi pravi potez za poduzetnike i obrtnike bio da se smanjuju i ukidaju porezi, nameti, birokracija, da ljudi mogu prodisati i isplivati, sasvim sigurno ce financiranje obnove Zagreba otezati taj proces. O tome govorim. S tim da jos nije do kraja jasno financiranje Fonda za obnovu koji se spominje (za kredit i zajam je jasno).

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Činjenica je da nam fali javnih škola. Činjenica je da nam je dječja bolnica u katastrofalnom stanju. (Jest, činjenica je i da gradimo nebulozno skupu i bespotrebnu žičaru.) Ali ti i dalje ne možeš vizualizirati ništa drugo osim "harača". Nevjerojatno.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ali to nikako nije isto. Ja sam sigurna da bi poduzetnicima bilo super da se porezno rasterete ali s druge strane grad je pretrpio potres, ljudima nece biti osposobljeno grijanje do zime, krovovi nisu sanirani, fasade padaju po ulicama, skole su porusene.
    Ne vidim kako je poduzetnicima uskracena solidarnost. I njihova imovina ce se obnavljati Al zbog dokonih glumica cijela obnova treba stati.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Činjenica je da nam fali javnih škola. Činjenica je da nam je dječja bolnica u katastrofalnom stanju. (Jest, činjenica je i da gradimo nebulozno skupu i bespotrebnu žičaru.) Ali ti i dalje ne možeš vizualizirati ništa drugo osim "harača". Nevjerojatno.
    Uopce ne razumijem ovaj post.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Uopce ne razumijem ovaj post.
    Ni ja. Jel ovo islo meni ili Betty ? Ne vidim da je itko doveo u pitanje obnovu bolnice i ostalih javnih objekata ?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ali to nikako nije isto. Ja sam sigurna da bi poduzetnicima bilo super da se porezno rasterete ali s druge strane grad je pretrpio potres, ljudima nece biti osposobljeno grijanje do zime, krovovi nisu sanirani, fasade padaju po ulicama, skole su porusene.
    Ne vidim kako je poduzetnicima uskracena solidarnost. I njihova imovina ce se obnavljati Al zbog dokonih glumica cijela obnova treba stati.
    Ne, ne treba cijela. Treba jasno odrediti kriterije obnove i rjesavati probleme u srzi.

Stranica 9 od 23 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •