Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
meni je inace uvijek zabavno kad ljudi pisu o hard-core nehumanom kapitalizmu, izrabljivanju radnika, borbi protiv eksploatacije i sl a u potpisu ponosno "sent from my iPhone"

Gdje su one vijesti o nehumanim uvjetima rada u njihovoj kineskoj tvornici, samoubojstvima radnika i sl?

Opcenito, ljudi si vole izabrati jednu nišu u kojoj su jako pravedni i borci za siromasne i potlacene a ignorirati one gdje svojim ponasanjem i sami sudjeluju u tome....
Prije par godina sam gledala dokumentarac o tekstilnoj industriji u svijetu, zaključak kojeg je bilo da je cijela industrija kompromitirana, od proizvođača pamuka nadalje.
Čak i ako postoje proizvođači koji postupaju etično, njihov organski pamuk će biti pomiješan s onim zagađenim, a o izrabljivanju radnika da ne govorim.
Svi sudjeluju u tome, apsolutno svi brendovi odjeće u cjenovnom rangu kojeg su mogu priuštiti.
Meni je taj dokumentarac bio baš potresan, do te mjere da sam upogonila bakinu singericu i imala namjeru šiti si odjeću.
Ali gdje da nabavim nekompromitirane materijale?
Apsolutno ne postoji nikakva garancija da je materijal proizveden na etičan način i da nije zagađen.
Nakon svih previranja odustala sam od ideje jer sam imala osjećaj da ništa što napravim ne može biti ispravno, odnosno da svaki moj potez ima negativan utjecaj. Oni koji su pogledali The Good Place će znati o čemu govorim.
Dalje sam razmišljala imam li pravo biti kritična prema nekom proizvodu ako sam sama kupac tog proizvoda? Bi li bilo etičnije da sam nekritična prema neetičnom proizvodu kojeg kupujem? Smijemo li biti kritični samo prema jednoj neetičnoj niši ili moramo biti jednako kritični prema svima? Kako ćemo znati kada je kraj, tj. kada smo prozvali sve koje trebamo prozvati? Imamo li samo tada pravo biti kritični?