Stranica 204 od 383 PrviPrvi ... 104154194202203204205206214254304 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 10,151 do 10,200 od 19127

Tema: Korona virus, panika ili?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mama je zvala svog kardilologa i potvrdio joj je da pošto pije lijekove za razrijeđivanje krvi ne treba brinuti. Tako da je sada u istoj fazi samo bez uznemirenosti , čeka da ju pozovu na cijepljenje.
    Iz moje uže obitelji su moj tata i MMov tata cijepljeni.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Moji piju i Andol 100, valjda i to nešto štiti

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj larmama prvotno napisa Vidi poruku
    Mama je zvala svog kardilologa i potvrdio joj je da pošto pije lijekove za razrijeđivanje krvi ne treba brinuti. Tako da je sada u istoj fazi samo bez uznemirenosti , čeka da ju pozovu na cijepljenje.
    Iz moje uže obitelji su moj tata i MMov tata cijepljeni.
    Nije mi cilj stvarati paniku dapače, al ova izjava
    To bi značilo da ako piješ lijekove za razrjedjivanje krvi da ne možeš dobiti trombove??!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Nije mi cilj stvarati paniku dapače, al ova izjava
    To bi značilo da ako piješ lijekove za razrjedjivanje krvi da ne možeš dobiti trombove??!!
    Nisam napisala da ih mama pije zbog fibrilacije atrija ne sklonosti trombovima.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj larmama prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam napisala da ih mama pije zbog fibrilacije atrija ne sklonosti trombovima.
    E to je jedna posve druga priča larmama, ona ih pije radije aritmije a ne zbog problema koagulacije. Ona stvarno nema razloga biti uznemirena.

Oni koji su skloni trombovima će ih nažalost dobiti i uz propisanu terapiju (čak heparinsku ne samo obični andol) + dodatni rizik od AZ.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.03.2021. at 10:51

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

E to je jedna posve druga priča larmama, ona ih pije radije aritmije a ne zbog problema koagulacije. Ona stvarno nema razloga biti uznemirena.

Oni koji su skloni trombovima će ih nažalost dobiti i uz propisanu terapiju (čak heparinsku ne samo obični andol) + dodatni rizik od AZ.
    Pa to znači da tvoja mama nikad nijedan lek ne pije osim propisane terapije za trombove?
    Niz lekova ima povećan rizik od stvaranja trombova veći nego ovaj (nedokazan) od AZ.
    I sigurna sam da njena dr samo prilagodi dozu ili da dodatne preporuke.
    I ponovo, neka tvoja mama uzme Fajzera. Ali nema za sada razloga da opšta populacija odbija AZ.

Jelena, u pravu si o tome šta sam htela reći, ali na kraju nije puno ni važno.
    Naplavomzalu je u pravu da neki vaši mediji daju iskrivljenu sliku o vakcinama.
    Recimo ovaj članak što je jelena o. stavila i komentari za Srbiju - kod nas ruska vakcina uopšte nije dominantna, nego kineska, tako da broj obolelih uopšte ne zavisi od broja vakcinisanih baš ruskom vakcinom.
    I broj obolelih kod nas uglavnom nema veze sa efikasnošću vakcina, bar za sada, jer je vakcinisanih i dalje nesrazmerno malo naspram ukupnog stanovništva.
    Među vakcinisanima ima obolelih, ali mahom neposredno nakon prve doze. Vidim da po društvenim mrežama pominju i ljude obolele neposredno nakon druge doze kineske vakcine (ali ona je i apsolutno najviše korišćena), ne znam nijedan konkretan primer.
    Generalno je takvim napisima šteta naneta celom procesu vakcinacije, jer unosi sumnje u efikasnost. Čemu blaćenje ruske vakcine? Ona se do sada pokazala kao vrlo efikasna, gotovo na nivou Fajzera. Kod nas nema osobe koja je proverila antitela, a da ih nije razvila nakon ruske.
    Sinefarm je problematičniji, ali Sinefarm od početka ne tvrdi da je efikasnost veća od 80%. I tih 80% je bolje od 0, i to značajno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pulinka, u pravu si. Ovaj članak iz Telegrama je jako loš, ne znam tko je taj novinar koji ga je napisao, ali stručan svakako nije. Ne treba uopće obraćati pažnju na ovakve gluposti, ali naravno da ono što se objavljuje po portalima utječe na javnost.

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Moji imaju 65 god i odustali su od cijepljenja ako ih pozovu i bude AZ.
    Slazem se sa njima neka pricekaju dok se ne vidi sta se to dogada u tim EU zemljama di je privremeno obustavljeno njihovo cjepivo.
    Mozda ako bude srece krene i rusko/ kinesko kod nas pa ce do tada valjda doci na red.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A evo, konačno smo saznali što je problem: Hrvatska je naručila najviše doza AZ cjepiva, a ovih drugih je naručila manje, i sad to očito ne može promijeniti.
    Znači, ipak se nije na nivou EU naručivalo n doza određenog proizvođača, nego su članice same birale koliko će uzeti kojeg cjepiva.

Zato si HR vjerojatno uopće niti ne može priuštiti obustavu cijepljenja sa AZ cjepivom.

Fućkaj ga, kriva procjena na više nivoa. I ja sam se najviše htjela cijepiti oxfordskim od početka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    A evo, konačno smo saznali što je problem: Hrvatska je naručila najviše doza AZ cjepiva, a ovih drugih je naručila manje, i sad to očito ne može promijeniti.
    Znači, ipak se nije na nivou EU naručivalo n doza određenog proizvođača, nego su članice same birale koliko će uzeti kojeg cjepiva.

Zato si HR vjerojatno uopće niti ne može priuštiti obustavu cijepljenja sa AZ cjepivom.

Fućkaj ga, kriva procjena na više nivoa. I ja sam se najviše htjela cijepiti oxfordskim od početka
    Koliko se sjećam, nekako se očekivalo da će AZ biti prvo odobreno, zato su ga naručili najviše. Tako je to kad se moralo odlučiti unaprijed, na neviđeno. Takve situacije dosad nisu bile uobičajene, kao ni pandemija ovakvih razmjera, pa nije za zamjeriti onima koji su u tom trenutku odlučivali.

Moj tata se cijepio prvom dozom AZ prije dva tjedna. Jedan dan imao je blagu temperaturu, poslije nije imao drugih nuspojava. Sad su se i mama i on malo zabrinuli, zbog medijskih napisa. Rekla sam im neka smanje konzumiranje vijesti

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa i bilo je prvo gotovo, pratila sam ga uživo.
    Mislim da je dodatni razlog možda bio i to što je to cjepivo proizvedeno na tradicionalni način, vjerojatno su pretpostavljali da će ljudi biti skloniji takvom cjepivu.

I ja mislim da nije za zamjeriti, samo sad smo u baš lošoj situaciji.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

doduše, moglo se i pametnije, vjerujem da je i novac bio u pitanju. Općenito vidim da se EU predbacije da je škrtarila na cjepivu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Pa to znači da tvoja mama nikad nijedan lek ne pije osim propisane terapije za trombove?
    Niz lekova ima povećan rizik od stvaranja trombova veći nego ovaj (nedokazan) od AZ.
    Pije više terapija i sve su joj propisane uzimajući u obzir njene probleme s koagulacijom tako da nema nuspojava, sve je "usklađeno".
    Tata mi je cijepljen Pfizerom i mama bi njega rado.

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

U Nizozemskoj otkazuju 43 000 dogovorenih cijepljena sa AZ.
    Privremeno zaustavljanje .

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj ki ki prvotno napisa Vidi poruku
    Moji imaju 65 god i odustali su od cijepljenja ako ih pozovu i bude AZ.
    Slazem se sa njima neka pricekaju dok se ne vidi sta se to dogada u tim EU zemljama di je privremeno obustavljeno njihovo cjepivo.
    Mozda ako bude srece krene i rusko/ kinesko kod nas pa ce do tada valjda doci na red.
    Moja mama pak rekla da se s kineskim ne bi cijepila makar to značilo da se nikad ne cijepila. Jer kažu, skrivaju podatke i o koroni kod sebe, sve su umanjivali, sad ni ne znamo točno koliko svojih su cijepili, jel skrivaju nuspojave i slično.
    Nit rusima baš ne vjeruje

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Onda vam mnogima nema druge nego čekati Fajzer ili nastaviti kao i do sada

Datum pristupanja
    Sep 2020

Početno

Evo govore sa rusko i kinesko cjepivo nece vazit za covid putovniicu ako je uvedu.

Polako i ako cemo mi do starog normalnog. Ako netko mislii da se dosta cijepit, mislim da se grdno vara

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ali kod nas Pfizera niti ne bude dovoljno za sve, i da dođe sav naručen

"Mi imamo najavljeno 23.000 doza tjedno od Pfizera u ožujku. Mi nismo dobili potvrdu da ćemo dobiti više tog cjepiva. Za sve dalje ćemo vidjeti kad nam se jave", rekao je Capak.

AstraZeneca je trebala biti prva registrirana, mi smo odlučili da ćemo uzeti 3.8 milijuna doza tog cjepiva. EU nam je smanjila tu količinu na 2.7 milijuna i mi smo s EU i AstraZenecom sklopili ugovor. Neke druge države su uzimale sve količine. Mi nismo tako postupili, uzeli smo milijun doza Pfizera

Znači nama bi trebalo doći milijun Pfizera - to je za 500 tisuća ljudi

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj naplavomzalu prvotno napisa Vidi poruku
    Evo govore sa rusko i kinesko cjepivo nece vazit za covid putovniicu ako je uvedu.
    Valjda bi trebalo vrijediti za sve one zemlje koje odobre cijepljenje tim cjepivima.

Datum pristupanja
    Sep 2020

Početno

U smislu potencijalnih covid putovnica, kinesko nece vrijediti za ulazak u eu zemlje jer nije odobrila regulatorna agencija. Tretirali bi te kao necijepljenog. U Srbiju bi valjda mogao, ali u Nhemacku ne

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Dok oni uvedu putovnice i Srbija bu u EU

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Dok oni uvedu putovnice i Srbija bu u EU
    To bi bio kraj EU

Uopšte nisam razmišljala o putovanjima, ali razumem da je ljudima i to važno.
    Ali kako stvari stoje, teško da će Evropa pre jeseni imati više od 50% vakcinisanih (a i to mi nekako optimistično zvuči, ali ja ni za Srbiju nisam verovala, pa nisam bila u pravu).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I Njemačka je zaustavila cijepljenje Az.
    Ovo stvarno postaje zanimljivo, izvori izvan EU tvrde da ove odluke nemaju veze s cjepivom nego da su političke, ali kome je otezanje cijepljenja u interesu?!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ovo stvarno postaje zanimljivo, izvori izvan EU tvrde da ove odluke nemaju veze s cjepivom nego da su političke, ali kome je otezanje cijepljenja u interesu?!
    Meni je isto zanimljivo.
    Ali i dalje mislim da ima veze sa politikom, a ne cjepivom kao takvim.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Drugim proizvođačima? Jer će moći više svojih doza prodati

I čudno mi da sad odjednom xy slučajeva tromboze, a UK odavno cijepi i ništa nije bilo alarmantno

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I u cijeloj Italiji zabranjeno

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hm nije očito stvar samo u broju slučajeva nego i u tome kako ta tromboza izgleda

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Možda uk ima druge bolesti?!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Italiju opet zatvorili kao i lani.
    Nekako mi se čini da će to ove godine biti lakše. Naviklo narod na svašta. Tko zna hoće li pjevati i svirati na balkon ima. Ili je već svima sve svejedno?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Opet će pomorci nagrabusiti

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    I čudno mi da sad odjednom xy slučajeva tromboze, a UK odavno cijepi i ništa nije bilo alarmantno
    Jel ko zna jel uk cijepila samo starije od 65 s az il je obuhvacala i mladje od 50? Stariji alo dobro shvacam imaju manje nuspojava zbog toga sto imuno sustav slabije reagira. Ako dobro shvacam, eu je s az-om krenula prvenstveno po mladoj populaciji pa iskacu ti slucajevi. Doduse, nitko ni s jednim cjepivom nije krenuo po cijeloj populaciji, ne znam za izrael. Tako da ne mozemo znat kakve ce nuspojave izazivat i druga kod mladjih...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo vidim da uk s az-om nije isla prema mladjariji jos, planiraju do srpnja:

https://www.bbc.co.uk/news/health-56407251
    Posljednje uređivanje od ina33 : 15.03.2021. at 19:31

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pa koliko sam ja cula sve ozbiljnije nuspojave s koagulacijom su upravo kod starijih od 65 god a i glavni nedostatak u istrazivanju je bio taj da nije dovoljno starijih od 65 god testirano s AZ.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Jel ko zna jel uk cijepila samo starije od 65 s az il je obuhvacala i mladje od 50? Stariji alo dobro shvacam imaju manje nuspojava zbog toga sto imuno sustav slabije reagira. Ako dobro shvacam, eu je s az-om krenula prvenstveno po mladoj populaciji pa iskacu ti slucajevi. Doduse, nitko ni s jednim cjepivom nije krenuo po cijeloj populaciji, ne znam za izrael. Tako da ne mozemo znat kakve ce nuspojave izazivat i druga kod mladjih...
    Nemam veliki uzorak, ali znam troje iz UK koji su cijepljeni AZ-om. Svi troje su u kasnijim tridesetima, niti jedno nije imalo nekih bitnih nuspojava.

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

I Slovenija obustavlja AZ ..sad cemo sigurno i mi.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja ne kuzim poantu njegovih objava.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pa koliko sam ja cula sve ozbiljnije nuspojave s koagulacijom su upravo kod starijih od 65 god a i glavni nedostatak u istrazivanju je bio taj da nije dovoljno starijih od 65 god testirano s AZ.
    Meni se cini da je ina u pravu. U Italiji smrtni slucaj 57god, u Austriji one dvije zene 49 i 35 godija - nisu umrle, u Norveskoj isto mladji od 65.

Ovdje su upozorenja na simptome:
    https://health.economictimes.indiati...ation/80302155

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Al norveska je u sijecnju istrazivala smrt 23 staraca nakon Pfizera.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

jako dobar članak

https://www.theguardian.com/world/20...an-the-science

koji nam govori kako ne možemo izvlačiti zaključke na temelju nekoliko slučajeva

osim toga, može se ovo nešto o čemu treba razmisliti:
    But the other factor in deciding on suspension could even be supply. In the UK, there are plentiful stocks. In Europe, there are not. AstraZeneca has just cut its proposed deliveries again, down to 30m doses in the first quarter, which is about a third of what was originally promised. Suspending the vaccine is easier in Europe if it is not available in great quantities anyway.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

moj stari se prije par tjedana cijepio s AZ, nije imao baš nikakve nuspojave

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hm, da, pogled na ovu situaciju se dosta razlikuje ako se čitaju britanski izvori (AZ je kao englesko cjepivo?!). Iam dosta komentara da je ovo uspjereno protiv UK.

No - njemački novinar kojeg sam gore linkala kaže

The German government's vaccines agency, the Paul Ehrlich Institute, said it had suddenly (since Thurs) noticed a "striking accumulation" of cases of a rare kind of blood clot on the brain, cerebral venous sinus thrombosis (CVST) in people who'd just had the vaccine.

This turned out to be seven CVST cases among the 1.6 million people in Germany who've had a dose of AZ. Not clear if any were fatal. Is that a lot of cases? Well, the incidence of CVST is usually given as 3 or 4 cases a year for every 1m people.

Some reviews suggest that's an underestimate and it may be more like 15 cases per 1m per year. Even in that scenario, seven CVST cases in 1.6m people over six weeks seems unusually high.

In fact it's roughly 8x the background rate in the population, and those are only the cases the authorities have detected so far. So it seems to me that there may well be an anomaly here. But we're also talking about *very* small numbers, so there is a subjective element, too

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Da, po njemačkom novinaru izgleda da su brojke puno veće.

A pojedinačni slučajevi, "cijepio se pa nije imao nuspojave" mi nikako nisu relevantni. Ja isto tako mogu reči da znam stotinjak ljudi koji su imali koronu, a od toga samo jednu osobu koja je završila u bolnici na dva dana.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Koliko shvaćam ne da su veće generalno nego je uočen "rare kind of blood clot on the brain, cerebral venous sinus thrombosis (CVST) " znači koliko ja shvaćam neki rijedak oblik tromboze.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ali i dalje u podacima postoji ogromna rupa.
    Nema podataka o kovid statusu ljudi sa trombozama, ili samo ja nisam naišla.
    Ako su ti ljudi u bilo kom momentu pre ili nakon vakcinacije bili pozitivni na koronu, onda je sve komplet inconclusive. Jer se ne može kao uzrok isključiti korona.
    Zar nije upravo korona prvi uzrok ogromnog skoka u čudnim i masivnim trombozama upravo kod mlađih ljudi gde su neočekivane? (Pri tome su i dalje u pitanju statistički mali brojevi).
    Relevantno bi bilo uporediti i učestalost takvih tromboza kod nevakcinisanih obolelih od korone i učestalost kod vakcinisanih koji nikad nisu imali koronu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa nema, nisu objavljeni nikakvi detalji, niti je to neka studija, to je samo novinar prenio ono što je rekao njemački ministar zdravstva, jer Njemačka odluka izaziva opće čuđenje.
    Znači, htio je pojasniti što stoji iza te odluke.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Veće su i generalno. Četiri slučaja u nekoliko tjedana na milijun ljudi je puno više nego četiri slučaja na milijun ljudi u godini dana.

Pulinka, pa pretpostavka je i da je suspendirano cjepivo dok se sve ne provjeri.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Da, po njemačkom novinaru izgleda da su brojke puno veće.

A pojedinačni slučajevi, "cijepio se pa nije imao nuspojave" mi nikako nisu relevantni. Ja isto tako mogu reči da znam stotinjak ljudi koji su imali koronu, a od toga samo jednu osobu koja je završila u bolnici na dva dana.
    Ili ti imaš statističku sreću ili ja imam statističku nesreću. Ali dobro, ja znam sigurno za više od stotinjak ljudi... A snagom medija svi znamo za niz poznatih ličnosti što stranih što domaćih, koji su otišli od korone.

Na kraju krajeva, milion pojedinačnih slučajeva čini statistiku.
    A psihološki znače pojedinačna iskustva, videla ovih dana i nedelja.
    Možemo mi čitati o tuđim statistikama koliko hoćemo, na kraju je za mnoge ljude kod nas presudilo upravo to što su videli žive poznate oko sebe koji i dalje hodaju, dišu, rade, nedeljama nakon vakcinacije, uprkos silnim zlim željama antivakcinaša.
    Videli su i silne koji su isto tako nastavili nakon korone kao da se ništa nije desilo, ali bome videli su i one druge, koji mesecima vuku posledice i mnogi priznaju da još ni blizu nisu "dobro" niti oni stari.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ako se referiraš na moj post, on nikako nije služio kao dokaz ičemu, samo sam iznijela jedno iskustvo, kao što rade i drugi na ovom topiku

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Veće su i generalno. Četiri slučaja u nekoliko tjedana na milijun ljudi je puno više nego četiri slučaja na milijun ljudi u godini dana.

Pulinka, pa pretpostavka je i da je suspendirano cjepivo dok se sve ne provjeri.

Ma znam, ali naučnik u meni se buni :D.
    Jednostavno volela bih da znam sve činjenice, i onda bi bila mirna sa tim da stvarno postoji dokazan rizik od vakcine koji je statistički toliki i toliki.
    Ovako mi je to sve tako - političke igre bez granica, a posledice velike.
    Šta ako se pokaže da sam u pravu, da su to neke posledice korone? Šteta je već naneta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •