Pokazuje rezultate 1 do 50 od 254

Tema: Prevelika očekivanja od djeteta?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    May 2021

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ali zašto bi joj taj dječak trebao biti uzor ili poticaj? Pa on je prijatelj iz susjedstva s kojim se vozi biciklom, zašto bi morao biti išta više od toga?

Bolje da ima društvo, makar to bila neambiciozna djeca, nego da se u susjedstvu osjeća kao drugačija i izopćena.
    Pa upravo to me i muči. Što njoj iz meni neshvatljivih razloga, on postaje uzor.a Kažem, nikad joj nisam ni birala ni branila prijatelje. Ali to je u redu ako su prijateljstva, a ne ako se pokušavaju usvojiti njihova ponašanja (koja ja ne smatram dobrim ni poželjnim) kako bi se valjda to društvo impresioniralo ili šta već. Razlika je velika. Jer sad smo došli do toga da se njoj ništa neda zato jer eto taj i taj prijatelj/prijateljica to ne rade/ne moraju pa eto zašto ona mora. Zašto bi morala učiti, ako i bez toga može dobiti 4, iz nekih predmeta čak i 5, a xy je dobio 1 pa mu roditelji nisu ništa rekli.Zašto bi ona trebala pospremiti suđe, ako xyz doma ne mora ništa raditi. Zašto ona ima ograničenje na mobu a xy može biti cijeli dan i nitko ne kontrolira sadržaj...

I najviše me čudi što ona teži odobravanju od djece kojima su oni koji imaju petice "dosadni štreberi koji vole školu", a na nedajbože kakav komentar da je pročitala neku knjigu komentari "kak ti se da, to je dosadno" jer valjda bolje da je visila na tiktoku....

Ne znam, i ova korona je sve zakomplicirala i svi već valjda pucaju po šavovima, ali zar stvarno previše tražim kad želim da moje dijete iskoristi svoj potencijal, a ne da ga se srami jer eto neće valjda biti cool prema prema principu vrijednosti nekog vršnjaka

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Di7 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa upravo to me i muči. Što njoj iz meni neshvatljivih razloga, on postaje uzor.a Kažem, nikad joj nisam ni birala ni branila prijatelje. Ali to je u redu ako su prijateljstva, a ne ako se pokušavaju usvojiti njihova ponašanja (koja ja ne smatram dobrim ni poželjnim) kako bi se valjda to društvo impresioniralo ili šta već. Razlika je velika. Jer sad smo došli do toga da se njoj ništa neda zato jer eto taj i taj prijatelj/prijateljica to ne rade/ne moraju pa eto zašto ona mora. Zašto bi morala učiti, ako i bez toga može dobiti 4, iz nekih predmeta čak i 5, a xy je dobio 1 pa mu roditelji nisu ništa rekli.Zašto bi ona trebala pospremiti suđe, ako xyz doma ne mora ništa raditi. Zašto ona ima ograničenje na mobu a xy može biti cijeli dan i nitko ne kontrolira sadržaj...

I najviše me čudi što ona teži odobravanju od djece kojima su oni koji imaju petice "dosadni štreberi koji vole školu", a na nedajbože kakav komentar da je pročitala neku knjigu komentari "kak ti se da, to je dosadno" jer valjda bolje da je visila na tiktoku....

Ne znam, i ova korona je sve zakomplicirala i svi već valjda pucaju po šavovima, ali zar stvarno previše tražim kad želim da moje dijete iskoristi svoj potencijal, a ne da ga se srami jer eto neće valjda biti cool prema prema principu vrijednosti nekog vršnjaka
    Pa dijete je u pubertetu.
    To je vrijeme kad je misljenje vrsnjaka vazno.
    Kcer se razvija potpuno normalno za svoju dob i ima potpuno normalne male pobune ocekivane za dob.
    Sto se tice primjera drugih...zasto ona ne bi bila primjer drugima i ponudila im pomoc u ucenju? Zasto ona ne bi potakla prijatelja da skupa napisu zadacu prije nego se odu voziti buciklom . Ne kazem da treba ili da je to njezina obaveza, ali mozda bi joj to bila motivacija da pokaze znanje.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Jer sad smo došli do toga da se njoj ništa neda zato jer eto taj i taj prijatelj/prijateljica to ne rade/ne moraju pa eto zašto ona mora. Zašto bi morala učiti, ako i bez toga može dobiti 4, iz nekih predmeta čak i 5, a xy je dobio 1 pa mu roditelji nisu ništa rekli.Zašto bi ona trebala pospremiti suđe, ako xyz doma ne mora ništa raditi. Zašto ona ima ograničenje na mobu a xy može biti cijeli dan i nitko ne kontrolira sadržaj...
    Pa to uopće nisu pitanja o kojima se raspravlja s 10-godišnjakinjom. Prijatelj/prijateljica žive u svojim obiteljima i imaju neka druga pravila, a ona živi u vašoj obitelji gdje vrijedi da se prvo piše zadaća, a onda ide na bicikl.

Uostalom, prelazak u više razrede je prekretnica, pričekaj da vidiš hoće li joj škola zauzeti drugačije značenje u životu sljedeće godine. Bistroj djeci je 4. razred često dosadan, naročito pred kraj godine, tako da nije čudo da joj se sad (više) ne da učiti.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ali to je na tebi, ne na detetu u tim godinama, ti si ta koja treba da joj, bilo posredno, stilom života, bilo neposrednim primerima, preneseš utisak da je njen potencijal nešto što ne treba da sakriva ( ali ni da se hvališe ili izdvaja njime). Ti bi trebalo da razmisliš zašto je njoj važno da dobije odobravanje baš od takve dece.

Uostalom, najnormalniji pokušaj svakog inteligentnog deteta je da sa najmanje rada i truda postigne cilj . A online nastava je dodatno potencirala uspeh "hvatanja krivina" na svakom koraku. Teško da će dete u 4.razredu samo od sebe da uvidi zašto je potrebno svuda ulagati trud veći od očekivanog.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Za tu dob su ovo sasvim normalna pitanja.
    Moja ima svako malo takva pitanja. Naš odgovor je obično zato što su u našoj obitelji takva pravila.

A zašto drugi roditelji imaju ili nemaju pravila te stvarno ne bi trebalo opterećivati jer na to ne možeš utjecati.

Inače, moja je isto 4.r i ove godine najveću muku mučimo s tom motivacijom. Ona suze roni koliko joj je dosadno. Zadaća joj je dosadna, sve je užasno dosadno i njoj se to ne da. Što naravno ne znači da i ne mora.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •