Rijetko pišem na ovoj temi jer filmove slabo pratim, nekako mi promaknu i oni koje bih htjela pogledati.
O ovom filmu ste već pisale prije godinu i pol, kad je igrao na ZFF, ja sam ga tek neki dan uspjela pogledati jer se pojavio na HBO. Dakle, film je genijalan!
Neuobičajeno dug, ali ni u jednom trenutku dosadan, od onih za koje imaš dojam da ne prikazuju filmsku priču, nego sasvim realnu životnu situaciju. Dijalozi, intonacije, kadrovi, sve je to u funkciji situacije koja se dešava, i odlično je ukomponirano u cjelinu. Baš sam uživala gledajući.
Zanimljivo mi je da se praktički svi u filmu međusobno oslovljavaju s "ti" - roditelji međusobno, roditelji i učitelj, čak i je i dijete s učiteljem na "ti". Ipak, u jednoj sceni kad učitelj dolazi u posjet roditelju s kojim je na nekoj većoj distanci, međusobno si persiraju.
Nisam uspjela toliko pohvatati originalnog jezika da bih znala je li to samo do prijevoda ili se radi o stilu u komunikaciji, ali bio mi je zanimljiv detalj (naravno, MM je to odmah povezao s Ikeinim reklamama koje se potencijalnim kupcima obraćaju s "ti" i s kojima se u tom smislu redovito sprdamo).