Stranica 254 od 383 PrviPrvi ... 154204244252253254255256264304354 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 12,651 do 12,700 od 19127

Tema: Korona virus, panika ili?

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku

ne vjerujem da će biti ikakvih ograničenja
    ali mi je sasvim ok da se od necijepljenih traži testiranje za svaki događaj visokog rizika (putovanja, koncerti, svadbe itd) a da se od cijepljenih ne traži
    ok mi je i da necijepljeni moraju nositi maske a cijepljeni ne moraju
    nama godinama trube na poslu , kad nam drže hig.min., ne nosite maske i rukavice da zaštitie sebe, nego druge OD sebe. i tako bi trebalo biti i tu. oni koji nisu cijepljeni i nisu prebolili su u većoj mogućnosti da se zaraze , makar asimptomatski, i dalje šire virus, pa je logično da su oni obavezni nositi masku i sve ostale mjere koje se primjenjuju.
    ali slijedom ovoga, svi bi još neko vrijeme trebali nositi maske. to što si cijepljen te ne izuzima od mogućnosti da budeš nositelj virusa, zaraziš se i oboliš ali sa blagim simptomima.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

babyboys, kužim, jasno mi je da ta mogućnost postoji, upravo kao i mogućnost zaraze iako si cijepljen, ali koliko je vjerojatna?
    odnosno, zanima me u kojoj mjeri cijepljeni mogu biti prenosioci virusa? JEdnako kao i necijepljeni ili ipak manje? Zna li se kolika je vjerojatnost prijenosa virusa kod ljudi koji su preboljeli koronu?

Moje shvaćanje je da dolaskom cjepiva i cijepljenjem što većeg broja ljudi smanjujemo broj oboljelih te broj fatalnih ishoda, čime pomažemo da korona postane bolest koja će biti tu, ali neće više imati pogubne učinke (po zdravlje i zdravstveni sustav, a posljedično i po ekonomiju). Očekujem da će u jednom trenutku broj cijepljenih biti takav da će širenje korone biti obuzdano, što ne znači da oboljelih neće biti. U tom trenutku ćemo valjda moći prestati nositi maske.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Betty, ne zna se to jos na taj nacin. Al vidim da je push povratka u urede i da cijepljeni ne nose maske dok sjede (nije to u rh bilo obavezno ni prije, uz postovanje razmaka). Vidjet cemo kad krene Indijac najesen.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.06.2021. at 13:05

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

babyboys, kužim, jasno mi je da ta mogućnost postoji, upravo kao i mogućnost zaraze iako si cijepljen, ali koliko je vjerojatna?
    odnosno, zanima me u kojoj mjeri cijepljeni mogu biti prenosioci virusa? JEdnako kao i necijepljeni ili ipak manje? Zna li se kolika je vjerojatnost prijenosa virusa kod ljudi koji su preboljeli koronu?

Moje shvaćanje je da dolaskom cjepiva i cijepljenjem što većeg broja ljudi smanjujemo broj oboljelih te broj fatalnih ishoda, čime pomažemo da korona postane bolest koja će biti tu, ali neće više imati pogubne učinke (po zdravlje i zdravstveni sustav, a posljedično i po ekonomiju). Očekujem da će u jednom trenutku broj cijepljenih biti takav da će širenje korone biti obuzdano, što ne znači da oboljelih neće biti. U tom trenutku ćemo valjda moći prestati nositi maske.
    Pa nitko ne zna u kojoj mjeri. Činjenica je da bolest kao takva nećw nestati. Ali mi smo se svi kao društvo malko zaletili. Eto ti britanaca kao zoran primjer . Naša vlast samo što ne proglasi dan radosne pobjede nad koronom, treći put. Kao cjepili smo se i ko nam šta moze. A nije tako.

Kod mene u firmi će se promjeniti samo to da nakon što svi u odjelu budemo cijepljeni sa 2 doze će nas vratiti u jednu smjenu. Uz poštivanje svih mjera. Da nema godišnjih ne bi, ali ovako će ljeto biti neodrzivo u dvije smjene. U urede (ja sam u labosu) se sa 1.7. vraća 30%ljudi. Ali naša uprava je blago paranoična, pa su naše mjere 30% stroze od općih. Bez pretjerivanja.

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

ma da, meni nije žao ni ovih što su se cepili, ni ovih što se nisu, svako ima tu neku svoju "računicu" i svako nosi odgovornost za svoja dela. Recimo, znam dosta ljudi koji su uzeli cepivo samo zato da mogu putovati po svetu ili do svoje kuće na moru u HR, bez da razmišljaju o svom zdravlju, e to mi je tužno i bezobrazno od političara da zahtevaju cepljenje ako želiš putovati, jer koja je razlika preći HR hranicu ako si npr. doma u KP imaš manje od 1 sat do HR Istre ili preputovati celu SLO (oko 3,4 sata) - to je kao "sigurno" i ne treba test, a za prelazak granice treba.

I tako, ima puno tu nekih stvari u vezi korone koje nisu logične, ali OK, šteta vremena i živaca.pa šibam dalje sa svojim životom
    Posljednje uređivanje od tinkilinkixyz : 09.06.2021. at 15:30

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Očekujem da će u jednom trenutku broj cijepljenih biti takav da će širenje korone biti obuzdano, što ne znači da oboljelih neće biti. U tom trenutku ćemo valjda moći prestati nositi maske.
    Mi ne nosimo maske vec tri tjedna, broj cijepljenih i porast broja novocijepljenih je bio dovoljan da pokusaju tako (pod nama mislim na Minnesotu). Usprkos potpunom otvaranju, sto znaci da je ukinut mandat maski i da se preporucuju samo onima koji nisu cijepljeni (nazalost je malo shebano oko djece mladje od 12 godina jer unutar te dobne skupine cak ni lazi ne prolaze jer cjepiva jos nema, odnosno nije odobreno) te da su kovid protokoli oko limitiranih brojeva i razmaka ostavljeni organizatiorima/vlasnicima na razmatranje i koristenje, imamo i dalje izrazit pad oboljelih. U nasa dva isprepletena okruga, od 0 - 3 na dan na nasih 100,000 ljudi.

Pandemija je pod kontrolom, kazu, kad broj oboljelih padne ispod 5% i zadrzi se u tom rangu sedam punih dana. Mi skakucemo na oko 1.5 - 2.5%. Procijepljenost barem jednom dozom u Minnesoti je na 65% (info od prije dva dana) i to za osobe 16+. Jako su nam u porastu brojevi cijepljene djece od 12-15 godina, sto je super. Nasa dva okruga su na 60% i 63%, sto je odlicno za nase ruralne (republikance). Ono sto je apsolutno savrseno je procijepljenost osoba 65+. U Blue Earth County (gdje radim i gdje nam je prakticki sve) je 99% (samo osamdeset ljudi nije cijepljeno!! od ukupnih 60,000!!!) i 89% u okrugu u kojem zivim, sto otprilike znaci relacija Zagreb/Novi Zagreb.

Tu je procijepljenost od 70% odredjena kao apsolutni prestanak SVIH mjera vezanih uz kovid.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Upravo su na radiju rekli da se ocekuje da necemo dostici procijepljenost (barem jednom dozom) od 70% do 1. srpnja, kao sto su se nadali.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj tinkilinkixyz prvotno napisa Vidi poruku
    I tako, ima puno tu nekih stvari u vezi korone koje nisu logične, ali OK, šteta vremena i živaca.pa šibam dalje sa svojim životom
    Nadam se da ces nastaviti s tim istim zivotom daleko od medicinskih ustanova i djelatnika kad/ako se razbolis i zatrebas njihovu pomoc. To bi jedino bilo fer s obzirom na stavove i nacin na koji ih dijelis.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj tinkilinkixyz prvotno napisa Vidi poruku
    ma da, meni nije žao ni ovih što su se cepili, ni ovih što se nisu, svako ima tu neku svoju "računicu" i svako nosi odgovornost za svoja dela. Recimo, znam dosta ljudi koji su uzeli cepivo samo zato da mogu putovati po svetu ili do svoje kuće na moru u HR, bez da razmišljaju o svom zdravlju, e to mi je tužno i bezobrazno od političara da zahtevaju cepljenje ako želiš putovati, jer koja je razlika preći HR hranicu ako si npr. doma u KP imaš manje od 1 sat do HR Istre ili preputovati celu SLO (oko 3,4 sata) - to je kao "sigurno" i ne treba test, a za prelazak granice treba.

Ne moraš se cijepiti za putovanje. Testiraš se i ćao, voziš dalje.
    Ne razumijem kakvo bi točno bilo tvoje rješenje? Pustiti da zaraženi i zdravi imaju iste uvjete? Nikoga ne testirati nego dozvoliti prelaženje granica kao i prije pandemije? I što onda? Pa imali smo primjera takvih država u ovih više od godinu dana, nisu se baš dobro provele.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne moraš se cijepiti za putovanje. Testiraš se i ćao, voziš dalje.
    Ne razumijem kakvo bi točno bilo tvoje rješenje? Pustiti da zaraženi i zdravi imaju iste uvjete? Nikoga ne testirati nego dozvoliti prelaženje granica kao i prije pandemije? I što onda? Pa imali smo primjera takvih država u ovih više od godinu dana, nisu se baš dobro provele.
    pa rekla je. korona je bzvz, malo kišeš, a tu na sad svi nešto zahebavaju s pravilima. mogla bi ja mm pitat što misli o tome, koji je bez oca ostao barem 15 godina prerano ( sa dijagnozama koje je on imao se vrlo često doživi lijepa duboka starost). ili bilo koga tko je ostao bez nekog svog ili sa dugotrajnim postcovid simptomima koji apsolutno utječu na kvalitetu života

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    pa rekla je. korona je bzvz, malo kišeš, a tu na sad svi nešto zahebavaju s pravilima. mogla bi ja mm pitat što misli o tome, koji je bez oca ostao barem 15 godina prerano ( sa dijagnozama koje je on imao se vrlo često doživi lijepa duboka starost). ili bilo koga tko je ostao bez nekog svog ili sa dugotrajnim postcovid simptomima koji apsolutno utječu na kvalitetu života
    A, pa takvi ne postoje, tj. to mu nije od korone nego su bili...metiljavi? I "ionako" bi umrli. Od neke te svoje primarne slabosti koju je eto korona malkice pojačala.

Jedino bi stvarno bilo fer ovo što Kaae kaže, ne tražiti ništa od medicine jednom kad se razboliš.

Ali kod nas generalno preovlađuju ljudi sa njenim stavovima. I ovi što su se konačno izvukli od long kovida su mahom puni energije, konačno, i puni sebe.

Atmosfera je prilično nadrealna. Svi se nešto kao zabavljamo, organizuju se hepenenzi navrat-nanos, niko ne pominje koronu kao da je nikad nije ni bilo, u školama su maske 95% poskidane- ali u radnjama ih ljudi disciplinovano stavljaju, poštuju broj dozvoljenih u zatvorenim prostorima, delom poštuju i razmake, rukovanje i ljubljenje se baš i nisu vratili u opticaj, i tako...
    Valjda je ovo i logično stanje zasićenja koronom i želje za normalom, ali opet je čudno i bezosećajno prema ljudima koji su nekoga izgubili, praviti se da eto, nije ničeg ni bilo, sanjali ste vi sve to i malkice se od sna poplašili... Nemam utisak da su druge države baš tako gurnule svoje mrtve pod tepih, možda i grešim.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se.

Mi smo nedavno u bližoj obitelji imali slučaj osobe kojoj je korona nakon tjedan dana jako teških simptoma uzrokovala i demenciju. Umrla je nakon 2 tjedna od zaraze, na način da ni njena djeca nisu mogla posljednji put razgovarati s njom jer nije htjela da joj budu u sobi, nije ih prepoznavala. Imala je 70 godina, ali radi se o osobi koja je prije zaraze bila zdrava, vozila bicikl bez problema i cuvala djecu po selu.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku

Jedino bi stvarno bilo fer ovo što Kaae kaže, ne tražiti ništa od medicine jednom kad se razboliš.

.
    Garant bi trebali i pretile odbit lijecit jer eto, nisu slusali doktore, pa smrsavili na vrijeme... itd

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Garant bi trebali i pretile odbit lijecit jer eto, nisu slusali doktore, pa smrsavili na vrijeme... itd
    E bas..:/

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Je li netko prijavio dijete za cijepljenje kod dr. školske medicine? Ako da gdje se cijepe, tj. koja je procedura za docjepljivanje obzirom da škola završava slijedeći tjedan?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj MBee prvotno napisa Vidi poruku
    Je li netko prijavio dijete za cijepljenje kod dr. školske medicine? Ako da gdje se cijepe, tj. koja je procedura za docjepljivanje obzirom da škola završava slijedeći tjedan?
    Jesam ja. Koja je procedura - bog te pita. Po kriterijima trenutnim sad su pozvanj iskljucivo teski bolesnici srcani (to ne znam kvalificirati), plucni (to nije nikakva mala astmica, nego pise 'teska astma ako je netko stalno na terapiji i u kontrolama') i jos neki. Ostali...mozes iskazat interes, pa sam ga iskazala. Ne znam istumacit sto im znaci astmaticar koji se kontrolira, a to je kao teski
    jer ne znam koji se ne kontroliraja. Nas su zapisali i rekli da ce forwardirat na hzjz. Nadam se da ovo nece bit cijepise2 (prvi dan prijavljena, nikad kontaktirala, snalazila se), tj nece valjda bit peh istog ranga, iako mozda hoce jer sam opet napravila istu gresku za zivot u rh - pozurila sam, mozda opet ispadnem i zagube me. Al eto, koja sam ja pozitiva, ja se nadam da ovaj put mozda nece i da ce bit na nekom popisu za 9-ti jer ce sad sezona mora za moje dijete hopefully.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.06.2021. at 18:06

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dakle, sada samo mozes rec sustavu 'ja bi' pa cekas da ti se sustav ocituje. Ako si u zg. Ako si u ri mozes samo doc na punkt s djetetom. Ako si u st isti vjer. puno jednostavnije nego zg.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.06.2021. at 18:09

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Hvala! U Zagrebu smo, ja ću isto iskazati interes jer nema nikakvu kroničnu bolest, ima "samo" autizam koji je problem ukoliko liječenje npr. zahtijeva hospitalizaciju.

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Mi dobili mail od razrednice.
    Prioritetne skupine od 12 godina
    moci ce se cijepiti na skolskoj medicini.
    Dobili broj telefona i mail za dogovor.
    Nisam iz Zg.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

To su svi u školama danas dobili.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ako pretili ikad postanu i ostanu namerno zarazni za druge i pri tome tvrde da to nisu, a da su lekovi, terapije i prevencija pretilosti otrov i da je sva situacija oko pretilosti neukusna farsa jer niko nije umro od pretilosti ali eto poštuju i tuđa mišljenja (tako što će im nagurati na nos da su eto pretili a i dalje živi i zdravi), u tom slučaju da, zašto da ne?
    Takođe ako pretili koji neće da smršaju zauzmu bolničke krevete, i ne bude mesta za one koji nisu hteli da budu pretili, i trudili su se da ne postanu pretili, ali su ih nekako zarazili ovi pretili, onda da, ne treba ih lečiti.

Mislim, prvo i osnovno, pretilost je nezarazna i tvoj primer nema veze sa društvenom odgovornošću ka drugima kod zaraznih bolesti.

Zaista ne vidim zašto bi medicina trebalo da pruža ikakve usluge onome ko ne samo da te usluge ne želi dok je zdrav, nego ih i smatra otrovom?
    (Isključujem mentalno obolele osobe, ali sigurna sam da se tinkyneštonešto ne smatra takvom, pa je ja nisam ubrojala u tu kategoriju).

Evo meni bi u bilo kom poslu bila izuzetno neprijatna situacija da mi klijent savesno plati uslugu, i onda sve vreme drobi kako ga sigurno potkradam, trujem, obmanjujem, radim mu o glavi, tralalala, itd, itd.
    Svako bi se zapitao sledeći put želi li da usluži takvu osobu, a eto od medicine se nekako očekuje da istrpe sve i svašta tokom ove pandemije, jer, eto, svako ima pravo na lečenje a niko nema odgovornost za ugrožavanje zdravlja.
    Posljednje uređivanje od pulinka : 10.06.2021. at 21:04

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Sreca da je medicinski sustav ipak humaniji od toga i da nikom ne odbija lijecenje.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Sreca da je medicinski sustav ipak humaniji od toga i da nikom ne odbija lijecenje.
    Nema to veze sa humanošću nego sa novcem. Svi smo mi platili naše zdravstveno osiguranje i imamo pravo da za svoj novac dobijemo medicinske usluge, zato nam ne odbijaju lečenje (kome već ne odbijaju, u realnosti nas odbijaju na svakom koraku ali to je druga priča).

Ali u uslovima pandemije gde se za bolnički krevet, kiseonik i negu bore ljudi koji u koronu "ne veruju" i tako se ponašaju, i oni koji su uprkos svim merama zaštite dobili koronu, ja bih prednost dala onim drugim, pa neka sam sto puta nehumana.

Isto kao što bih u automobilskoj nesreći prvo spasavala treznog vozača koji je vezan pojasom a tek onda onog pijanog koji je izleteo nevezan. Pa opet neka sam sto puta nehumana.

Srećom nisam medicinar. Jer sam pristrasna i mislim da ljudi koji aktivno i svesno ugrožavaju tuđe i svoje zdravlje imaju mnogo manje prava da traže tuđu pomoć jednom kada im je zdravlje konačno ugroženo.
    Takva "humanost" nas i dovodi do toga da nema osećaja društvene odgovornosti, niti trunke moralnog osećaja.

Zašto je moralno da neko ko u koronu ne veruje, ne štiti sebe, ne štiti druge, kad oboli očekuje i zahteva da njegov život bude jednako poštovan kao i tuđi koje nije poštovao?
    Pa i u drugim oblastima života onaj ko ugrozi tuđa prava može po zakonu da privremeno ili trajno izgubi deo svojih prava, šta je i to onda nehumano? Daj da ukinemo kompletno kriminalno pravo, ionako je mrtvo slovo na papiru...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A mislim, mozemo i iz krajnosti u krajnost pa ne moramo lijeciti ni polomljene noge kad se razbiju u rekreativnom sportu jer, ono, nitko ih nije trazio da vjezbaju.

Tamo gdje se zdravstvo placa na drugaciji nacin lako mozes platiti iz vlastitog dzepa za nesto sto si, recimo, skrivio debljinom ili sportom. Pa eto, moze se gledati na to kao odbijanje lijecenja.

A mozemo i jednostavno reci da postoji mala sitna minijaturna mogucnost da je globalna pandemija ipak stvorila skroz drugaciji problem od debljine.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

x

ovakva se priča povremeno poteže sa pušačima, a skupina je još bezbroj, mislim da je to potpuno besmislena rasprava, pomaže se i alkoholičarima i narkomanima koji su uništili svoju obitelj, kriminalcima i ratnim zločincima, suludo je pričati o tome tko zaslužuje a tko ne zaslužuje medicinsku skrb

cijepljenje ako nije obavezno, onda jedino što preostaje je edukacija, što ima ograničen doseg jer je mnogi interpretiraju kao propagandu

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A e.

Ne moze biti obavezno dok ne dobije potpuno odobrenje. No ima nade.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ali nije isto.

Pušači, pretili, narkomani... Kada zatraze medicinsku skrb su svjesni da je ona ti da im pomogne i koje su im opcije na raspolaganju, i realno, na mene i tebe ali nikako ne utječu jer njihova stanja često nisu zarazna za širu populaciju, ako uopće.

Kada netko bolest od koje se dokazano umire u nemalom postotku i obolijeva sa dugotrajnim posljedicama u još većem proglasi bezvezarijom sa kojom nas vlast i moćnici samo zahebavaju a medicina nas truje jedinim dostupnim trenutno sredstvom obuzdavanja te bolesti, i njoj ionako neće biti ništa, ja očekujem da kad joj bude nešto od bilo koje druge bolesti ili čak te , svoj stav primjeni na sebe, jer dolaskom u bolnicu (koja bi joj trebala biti bezveze) ili neku drugi zdravstvenu ustanovu , ugrozava mene, tebe i sve oko sebe.

Ne treba medicinar odbiti liječrnje, jen ni nesmije, hipohrat i to, nego takva osoba sa takvim stavom ne treba liječenje niti zatraziti.
    Posljednje uređivanje od babyboys : 11.06.2021. at 09:25

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo ako dobro citam kod nas je zasad, za razliku od usa, epid. nepreporuk cijepljenja zdrave djece 12-16. Ja sam za svoju (nema tesku astmu) pitala pulmo za savjet, i hematologa (za drugu bolest), oni su rekli da cijepljenju, kaic nije tako izricit:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...ekali-15078795
    Posljednje uređivanje od ina33 : 11.06.2021. at 11:03

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    x

ovakva se priča povremeno poteže sa pušačima, a skupina je još bezbroj, mislim da je to potpuno besmislena rasprava, pomaže se i alkoholičarima i narkomanima koji su uništili svoju obitelj, kriminalcima i ratnim zločincima, suludo je pričati o tome tko zaslužuje a tko ne zaslužuje medicinsku skrb

cijepljenje ako nije obavezno, onda jedino što preostaje je edukacija, što ima ograničen doseg jer je mnogi interpretiraju kao propagandu
    U potpunosti se slazem.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

x

Zašto je suludo?

Ako je situacija u zdravstvu "normalna", onda neka svako dobije medicinsku negu (iako bih je ja uskratila ubicama dece, npr., i sličnim kategorijama, slabo verujem u edukaciju i rehabilitaciju psihopata, ali i ja poštujem tuđe mišljenje ), ali ako su resursi ograničeni, kao u ovoj pandemiji, trijaža nije suluda nego preko potrebna, nažalost.

Uostalom, zar ne postoji već slična trijaža pri transplantaciji organa, tipa za recipijenta jetre će prvenstvo imati nealkoholičari, za recipijenta pluća nepušači itd, ili sam ja to samo sebi zamislila na osnovu doktorskih serija?

Zašto ne bi u pandemiji prvenstvo imali ljudi koji veruju u postojanje pandemije pa se u skladu sa tim i ponašaju? Oni kojima je to gripica, a štapići za bris ih jako žuljaju, ni ne treba da traće doktorske resurse jednom kad im se učini da možda nisu bili u pravu. Zaista bih i ja od njih očekivala da budu principijelniji od ovih što se prodaju za 30evra i neka odrade svoje korone kod kuće sa čajićima, pa ko živ ko mrtav.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pulinka, ne
    jedna stvar je primjetiti ironiju u korištenju zdravstvenih usluga kod ljudi koji ne vjeruju u znanost općenito
    a sasvim drugo je zagovarati uskratu zdravstvene usluge takvim pojedincima

meni je isto svašta tu ironično, kontradiktorno i nedosljedno, ali svejedno, zdravstvenu skrb zaslužuju svi bez obzira na uvjerenja ili ponašanja

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

x

X na tang i Jadru.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Pulinka i tvoji i tinkin post ide u krajnost samo suprotnu.
    Ovo što ti zagovaraš i kad bi tako išli eliminirati ljude pitanje tko bi od nas dobio zdravstvenu zaštitu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

x. Bilo koji razgovor o uskrati ovog ili onog ne neproduktivan jer nema kraja tome - zavrsili bismo na uskrati onome ko se previse nervira (sto je previse), premalo spava (sto je premalo) itd. - neki totalitaristicki veliki brat. Iako, i meni emotivno dodje sto puta promislit 'ok, nemoj onda plakat ako ovo il ono'.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ne bih ni ja uskratila nikome pravo na liječenje, ali činjenica je da se može dogoditi situacija u kojoj osoba A (koja se čuvala i ponašala u skladu sa pandemijom) umre jer nije dobila recimo respirator zbog osobe B koja ga je zauzela (iako je cijelo vrijeme tvrdila da ne vjeruje u virus i nije se ponašala u skladu sa pandemijom). Eto, ne bi bilo fer nekome uskratiti liječničku pomoć, ali nije ni ovo fer.

Doduše valjda onda i takvi promijene mišljenje kad obole. Ne znam kako bi to inače izgledalo... ''Dobar dan doktore, molim vas pomozite mi jer mi je loše, ali znate, ja vam bolujem od ničega."?

Francesca85 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

Suvišna raspra. Nadljudi kakva je tinki... nikada ni ne traže medicinsku pomoć jer su nadljudi. Pametnom dosta!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Doduše valjda onda i takvi promijene mišljenje kad obole. Ne znam kako bi to inače izgledalo... ''Dobar dan doktore, molim vas pomozite mi jer mi je loše, ali znate, ja vam bolujem od ničega."?
    Kako ko, neka obitelj je preninula, 3 starija clana, nisu htjeli nikamo ic jer da gripa. Prezivjela samo.1 kojoj je bilo ok, nije imala jake simpt.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Pulinka i tvoji i tinkin post ide u krajnost samo suprotnu.
    Ovo što ti zagovaraš i kad bi tako išli eliminirati ljude pitanje tko bi od nas dobio zdravstvenu zaštitu.
    Ja ne zagovaram ništa posebno, tj. meni je jasno da u praksi nije moguće, ili je bar jako teško izvedivo, ustanoviti nekakav fer sistem a da se izbegne zloupotreba.
    Pri tome nisam ni medicinar tako da nema opasnosti da bilo šta od svog ekstremizma sprovedem u delo.

Ali pošto je ovo filozofski kutak i dozvoljen je tinkin ekstremizam, zašto ne bih malo maštala na suprotnu stranu?

Sa druge strane, uz sav humanizam, političku korektnost, i hipokratovu zakletvu, vama je jasno da trijaže i odabiri ko će na respirator i na kiseonik, a ko ostaje bez njih, nisu bili hipotetičke nego stvarne situacije?
    I da tamo negde postoje ljudi koji se pitaju zašto neko njihov nije mogao do tog nečega a čime je neko drugi zaslužio da može? I zašto neko i dalje živi a neko drugi nije bio dovoljno...šta...(čovek(?), vredan (?), važan(?), mlad (?) da dobije tu šansu?
    Shvatate da je tokom korone niz ljudi već ostao uskraćen za zdravstvenu negu?
    Kako to sebi objašnjavamo, ako su svi tu negu zaslužili?

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo meni bi u bilo kom poslu bila izuzetno neprijatna situacija da mi klijent savesno plati uslugu, i onda sve vreme drobi kako ga sigurno potkradam, trujem, obmanjujem, radim mu o glavi, tralalala, itd, itd.
    Svako bi se zapitao sledeći put želi li da usluži takvu osobu, a eto od medicine se nekako očekuje da istrpe sve i svašta tokom ove pandemije, jer, eto, svako ima pravo na lečenje a niko nema odgovornost za ugrožavanje zdravlja.
    Ali ti od svog klijenta ne uzimaš novac na mjesečnoj bazi bez da ga pitaš. Od moje (i svih zaposlenih) plaće se svaki mjesec izdvaja poprilično novaca iako javnu uslugu ne koristim nego opet odem privatno i ponovo platim kako bi obavila što trebam. Tvoj način bi bio upotrebljiv kada bi imali izbor da ne plaćamo javno zdravstvo iz vlastitog džepa pa onda ga ne možeš koristiti, jer oni nemaju termina. Za isti novac koji izdvajaš iz svoje plaće možeš svaki mjesec obaviti 1 temeljiti specijalistički pregled i dobiti vrhunsku uslugu, termin u razumnom roku.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj ella prvotno napisa Vidi poruku
    Ali ti od svog klijenta ne uzimaš novac na mjesečnoj bazi bez da ga pitaš. Od moje (i svih zaposlenih) plaće se svaki mjesec izdvaja poprilično novaca iako javnu uslugu ne koristim nego opet odem privatno i ponovo platim kako bi obavila što trebam. Tvoj način bi bio upotrebljiv kada bi imali izbor da ne plaćamo javno zdravstvo iz vlastitog džepa pa onda ga ne možeš koristiti, jer oni nemaju termina. Za isti novac koji izdvajaš iz svoje plaće možeš svaki mjesec obaviti 1 temeljiti specijalistički pregled i dobiti vrhunsku uslugu, termin u razumnom roku.
    Pa dobro, ne uzima to direktno od mene taj konkretni doktor kod koga idem, niti je taj konkretni doktor uticao da bude tako, a opet se upravo konkretni doktori naslušaju svega od pacijenata (iako je većina pacijenata obično manja od makovog zrna jednom kad su u toj ulozi, a ni svi doktori ne veruju u sopstvenu profesiju, kako nas je pandemija naučila na teži način).

Ja sam prva za to da naš novac od osiguranja ide tamo gde mi odaberemo, ali čak i da odem kod privatnika neću mu sa vrata istresti: hej, tvoja profesija je glupost a tvoji lekovi otrov, hajde sada učini da mi bude bolje i to brzo!!!
    Posljednje uređivanje od pulinka : 11.06.2021. at 15:39

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hrvatska ima solidarno zdravstvo. Sto znaci da ti placas svima koji trebaju zdravstvenu uslugu , a onda oni placaju tebi ako ti zatreba.
    Znaci placas staroj susjedi da se operira kuk, prijatelju tvog djeteta u vrticu koje ima leukemiju ili sebi ako ti treba.
    Bas zato je zanimljivo da u takvom solidarnim sustavu kad ljudi gube lovu iz dzepa i pristup zdravstvenim uslugama jer je sustav prepljavljen zbog epidemije ljudi nisu vise solidarni. Solidarni u smislu sprecavanja te iste epidemije koja im ogranicava koristenje usluga.
    I cak tu ne pricam o novcu ( jer jasno novaca viska nema) nego o smjestajnim, a najvise ljudskim resursima koji rade u zdravstvenim sustavu.
    Tu pricu da sve radis privatno...na to mogu samo reci -super. Ocito nisi nikad bila ozbiljno bolesna jer rijetko tko moze placati ozbiljna lijecenja i operacije- privatno.
    Posljednje uređivanje od sirius : 11.06.2021. at 15:48

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Hrvatska ima solidarno zdravstvo. Sto znaci da ti placas svima koji trebaju zdravstvenu uslugu , a onda oni placaju tebi ako ti zatreba.
    Znaci placas staroj susjedi da se operira kuk, prijatelju tvog djeteta u vrticu koje ima leukemiju ili sebi ako ti treba.
    Bas zato je zanimljivo da u takvom solidarnim sustavu kad ljudi gube lovu iz dzepa i pristup zdravstvenim uslugama jer je sustav prepljavljen zbog epidemije ljudi nisu vise solidarni. Solidarni u smislu sprecavanja te iste epidemije koja im ogranicava koristenje usluga.
    I cak tu ne pricam o novcu ( jer jasno novaca viska nema) nego o smjestajnim, a najvise ljudskim resursima koji rade u zdravstvenim sustavu.
    Tu pricu da sve radis privatno...na to mogu samo reci -super. Ocito nisi nikad bila ozbiljno bolesna jer rijetko tko moze placati ozbiljna lijecenja i operacije- privatno.
    Baš zbog toga ne može se zagovarati uskraćivanje usluge kad treba, ja sam odustala od doktora od kada sam se svojoj doktorici, pa zatim i nekoliko specijalista požalila na tegobe a oni me otpilili jer sam premlada bila po njihovom mišljenju. Otprilike 10-15 g poslije su rekli e da se na vrijeme rješavalo moglo je se riješit sad će biti posljedice. A nisam sigurno jedina kojoj su u "normalnim" vremenima bile uskraćene pretrage i diagnosticiranje na vrijeme. Sad imam barem jednu diagnosticiranu autoimunu bolest koju sam malo dovela pod kontrolu i dvije dijagnoze do koji ne bi došlo da se autoimuna otkrila na vrijeme.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ali ti im nisi rekla, joj, to je glupost, ne verujem ja u te vaše terapije i dijagnoze, zar ne? I verovatno bi prihvatila njihove preporuke, pretrage i/ili terapije?
    To je totalna razlika od stava: korona je gripa a vakcina je otrov.
    Posljednje uređivanje od pulinka : 11.06.2021. at 16:15

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mislim, na stranu uskraćivanje ili neuskraćivanje lečenja, šta bi doktor uopšte trebao da uradi kada mu dođe čovek sa koronom koji ne veruje u koronu, neće da se testira, i odbija lekove, a nije se ni vakcinisao?
    Da odigra ritualni šamanski ples, izgovori neku bajalicu i da pacijentu malo praha mandragore, oko daždevnjaka i krilo šišmiša, ili tako nešto?

Kako se uopšte leči takav pacijent, i još važnije, šta takav pacijent očekuje od doktora?

(I obrnuto, zašto doktor koji ne veruje u koronu i dalje sedi tamo gde mu je dozvoljeno da odlučuje o sudbinama bolesnih od korone? Jedino bi bilo pošteno da se doktori takvih stavova drže podalje od odlučivanja o covid pacijentima)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim, na stranu uskraćivanje ili neuskraćivanje lečenja, šta bi doktor uopšte trebao da uradi kada mu dođe čovek sa koronom koji ne veruje u koronu, neće da se testira, i odbija lekove, a nije se ni vakcinisao?
    Da odigra ritualni šamanski ples, izgovori neku bajalicu i da pacijentu malo praha mandragore, oko daždevnjaka i krilo šišmiša, ili tako nešto?

Kako se uopšte leči takav pacijent, i još važnije, šta takav pacijent očekuje od doktora?

(I obrnuto, zašto doktor koji ne veruje u koronu i dalje sedi tamo gde mu je dozvoljeno da odlučuje o sudbinama bolesnih od korone? Jedino bi bilo pošteno da se doktori takvih stavova drže podalje od odlučivanja o covid pacijentima)
    Uh, a zasto dri i rukovodstvo bolnica dozvoljavaju akupunkturu, centar za holizam, homeopatiju i svasta, u sklopu ovoga sto mi solidarno placamo. Sad se ta rasprava previse siri.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 11.06.2021. at 16:27

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Bez brige, ako im je lose rado prihvate kisik i bolnicki krevet.
    Pa nakon otpusta nastave maltretirati sa antivax porukama i propagandom" virus ne postoji, cjepivo je otrov".
    Nema veze sto su dva tjedna na kisiku bili.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Imas milijun ljudi koji ne vjeruju da je ni pusenje bas tako opasno, sig sam da imas i dra koji puse, pa zar i oni ocekuju da onda se med resursi i na njoh trose, a vrlo su ograniceni. Pa zasto se nije svo med. osoblje cijepilo itd. Naprosto ne ide taj 0/1, osim u kini mozda.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 11.06.2021. at 16:31

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Uh, a zasto dri i rukovodstvo bolnica dozvoljavaju akupunkturu, centar za holizam, homeopatiju i svasta, u sklopu ovoga sto mi solidarno placamo. Sad se ta rasprava previse siri.

I ikone po ordinacijama u mom slučaju.
    Kad me dočekaju Sveti vrači i Bogorodica na zidu, meni je to instant poruka da sam jednaku korist mogla imati i od odlaska u crkvu umesto kod tog doktora.

Mislim da priča nije preširoka, jer tinky ima oca doktora i stavove kakve ima- zajedno sa svojim ocem. To je baš srž problema. Kada oboli, ako joj ne daj bože zatreba, njeni će se za nju, mladu i zdravu, maksimalno angažovati u medicinskim krugovima. Zato ona sa mirom može da priča o gripici ljudima koji su izgubili nekog jer nisu bili dovoljno angažovani. Meni je to bezobrazluk do beskraja i nazad.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Baš zbog toga ne može se zagovarati uskraćivanje usluge kad treba, ja sam odustala od doktora od kada sam se svojoj doktorici, pa zatim i nekoliko specijalista požalila na tegobe a oni me otpilili jer sam premlada bila po njihovom mišljenju. Otprilike 10-15 g poslije su rekli e da se na vrijeme rješavalo moglo je se riješit sad će biti posljedice. A nisam sigurno jedina kojoj su u "normalnim" vremenima bile uskraćene pretrage i diagnosticiranje na vrijeme. Sad imam barem jednu diagnosticiranu autoimunu bolest koju sam malo dovela pod kontrolu i dvije dijagnoze do koji ne bi došlo da se autoimuna otkrila na vrijeme.
    Koliko god si ogorcena vjerojatno ti je prilicno jasno da su autoimune bolesti izuzetno teske za dijagnostiku, nespecificne, zahtjevaju more testova i hrpu znanja da se u toj hrpi testova prepozna prava. To sto ti nisu prepoznali bolest jer se nisi uklapala u okvire zaista nije nista neuobicajeni kod autoimunih bolesti. Iz mog iskustva one se cesto dijagnosticiraju godinama nakon prvih simptoma.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Bez brige, ako im je lose rado prihvate kisik i bolnicki krevet.
    Pa nakon otpusta nastave maltretirati sa antivax porukama i propagandom" virus ne postoji, cjepivo je otrov".
    Nema veze sto su dva tjedna na kisiku bili.

E, to, to gledam i slušam stalno i pitam se jel im oštećen mozak od covida pa treba obazrivo da im pristupim kao osobi sa oštećenjem mozga ili su prosto prirodni kreteni bili i ostali?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •