Koliko doza cjepiva je potrebno nakon preboljenja? Ja ovo više ne mogu pratiti... Blago se vama koji u moru dezinformacija točno znate što je ispravno.
Koliko doza cjepiva je potrebno nakon preboljenja? Ja ovo više ne mogu pratiti... Blago se vama koji u moru dezinformacija točno znate što je ispravno.
j-la ne odnosi se na mene ali znam koje posljedice mogu biti i koji su rizici od preboljenja. Znam i koje su šanse da se zakomplicira u tijeku bolesti.
Proučila sam " prednosti/mane" jedne i druge strane.
Kao što sam već rekla prije tko se želi cijepiti neka se cijepi to se zove sloboda izbora, ja ne želim i to je moja sloboda izbora.
Ako postavimo teoriju kako su oni htjeli cijepi se da spasiš drugog, tako možeš reći zašto da ja se cijepim da spasim nekog tko ne želi brinuti o svo zdravlju.
Piju, puše jedu ne zdravu hranu, i sad da se ja cijepim i spašavam njih. Sorry ali ne bi išlo.
Da me se ne uzme sad tu da sam nekog od vas optužila za nezdrav život , nisam ne znam kako tko od vas se brine za fizičko zdravlje i koliko ulažete.
Nisam rekla da 9 od 10 se cijepilo da si ne kompliciraju, nego da u mojoj okolini koji su se cijepili takav im je omjer.
Ella, ne nagovaram te i ne zagovaram, ali mi stvarno nije jasno da si okej s time da ostatak svog života provedeš bez pola pluća, ili teško oštećenog srca, ili npr plutajućim trombom koji je sutra masivan moždani udar. Eto to mi nije jasno. Ovo što sam pobrojala, znam od prijatelja i poznanika kojima je bolest ostavila baš te posljedice. I ko mi garantuje da taj isti prebolovani covid neće ostaviti trajne posljedice na zdravlje moje djevojčice od 2.5 godine, a da vakcina hoće?
I znaš li koliko je zdravstvenih radnika bilo raspoređeno na Covid odjele bolnica kada su valovi krenuli, koliko ih umrlo obavljajući posao, koliko su im smjene trajale? Naravno, sve je lakše posmatrati sa stajališta mojih kolega "pa šta, nosi masku i drži distancu". Pa ljudi dragi ne želim da me unuče gleda s maskom!
A negativne posljedice cijepljenja te ne zanimaju? Stavila sam ranije jedan link, ali ovdje ste na to svi hladni ko špriceri. Ja nemam namjeru riskirati s tim, što ne znači da se želim razboljeti od kovida, već samo da mi je ovaj drugi rizik prihvatljiviji. Normalno se ponašam kao i ranije, pa ako do sad u životu nisam ozbiljnije oboljela od gripe makar se nisam cijepila, a u više navrata najbliži su bili bolesni i liječila sam ih i njegovala; nekako se nadam takvom razvoju situacije s kovidom. Ne umanjujem činjenice da postoje oni s teškim posljedicama kovida, kao što i postoje razne druge opasne bolesti od kojih se također ne bih željela razboljeti.
Antivakseri tvrde da će cijepljeni imati problema sa pretjeranom imunološkom reakcijom na druge sezonske viruse. Nadam se da neće biti tako, ali na jesen/zimu ćemo saznati.
Isto tako su prije godinu dana spominjali kovid potvrde, a svi ste se tome smijali kao zavjeri. Još onda sam si rekla da ako stvarno do toga dođe da prelazim na njihovu stranu. Nisam još 100% prešla, ali ako se i ovo pokaže točnim, nema mi druge...
ma zaista, nisam znala da se seizmolozi bave građevinom i projektiranjem, zaista je ovo edukativan forum
a kolika je vjerojatnost da ćeš razviti tešku nuspojavu cijepljenjem?
molim te da brojčano izraziš, a ne opisno
i onda usporedi taj rizik sa rizikom razvoja teškog oblika covida
postavljam ti isto pitanje, da li možeš zamislit kako živjet sa posljedicama cjepiva ako nešto krene krivo, kad ti na dijete ostavi trajne posljedice.
Kada ne znaš da li će dijete dočekati jutro zbog reakcije na cjepivo, ostane mentalno na razini ispod svoje prave dobi.
s obzirom da sam svjedočila jednom slučaju iz bliže okoline, isto kao i ti za svoje.
Ja se nadam da tvome , a tako niti jednom djetetu neće ostati trajne posljedice na njih zbog prebolovane bolesti.
Recimo ovako, postotak u kojem se dešavaju komplikacije od bolesti su približni kao i komplikacije cjepiva. Pa po tome ispada da svatko od nas bira svoj "rizik".
Ovo je nezgodna situacija jer svaki od nas želi se zaštitit i svaki ima svoje mišljenje što je najbolje za njega i njegovu obitelj.
A zašto ne želiš prihvatiti istu tu vjerovatnoću i nakon vakcine? I sad nam tema nisu druge bolesti, a i ne povezujem opet koje. Za zarazne bolesti redovno vakcinišem djecu, ako na njih misliš.
Link nisam vidjela osim onog sa prethodne strane što je primio prvu dozu a antivakser. Taj me izgubio nakon rečenice "Rezultat je pokazao da imam konc. antitjela 10.103,0 U/ml. Inače, prisutnost antitijela dokazuje se koncentracijom većom od 0,8 U/ml (!?", jer je pogrešno napisano na tako puno levela.
Ne vjerujem u teorije zavjere, prirodnjak sam, završila medicinsku školu, cijeli život sam u medicini. Sad ne radim direktno u zdr. ustanovi ali sam i dalje u zdravstvenom sistemu. Tako da vjerujem ljudima od struke. Kao što se nadam da i meni vjeruju kad ih savjetujem u svom poslu.
Eto, i mene baš zanimaju ovakve statistike. Kolika je vjerojatnost da zdrava mlađa osoba prvo oboli od covid-a, a onda da još ima i teške posljedice.
Isto i za cjepivo. S tim da ja tu vidim razliku u tome što je cjepivo svjesno primljeno pa nema natrag, a covid se i može i ne mora dobiti.
Ljudi koje ja znam, a koji se ne planiraju cijepit, su dobrim dijelom imali covid i prošli su i oni i obitelj im bez ikakvih (ili samo uz manje tegobe) pa ne vide potrebu da se cijepe.
Odvojila sam postove jer će biti preglednije.
Do prije par godina svaka prehlada kod MM je izazivala gotovo gušenja noćima. Spavao je sjedečki jer nije mogao udahnut, kašljanje , hroptanje nabrajajte dalje. U biti simptomi koje danas nabrajaju za coronu. ( mi smo svaku zimu imali strahove kako će podnijeti prehladu/gripu)
I vidi čuda sad kad je gotovo prepolovio svoju kilažu i nije više predebel, počeo paziti što i kako unosi u organizam ništa.
Poboljšao je svoj imunitet , smanjio tlak na normanu, izvukao se iz preddijabetičkog stanja, riješio inzulinsku rezistenciju.
Da je bilo lako dok je bio na strogom režimu prehrane, nije niti njemu niti nama.
On je promjenom svojih navika smanjio sam sebi rizike kod bolesti.
Ako ovdje misliš na MMR vakcinu, znaš da je ta studija oborena, davno?
Iz mog mikrouzorka od nekih stotinjak ljudi koji su primili obje doze, niko nije imao tešku reakciju na vakcinu, te kad saberem iskustva svih ostalih ovdje, ipak to nije baš tako velika vjerovatnoća, da ćeš ostat trajni invalid od Covid vakcine.
I ja se nadam da nećeš sa svojom djecom proživjeti ono što sam ja sa svojom u martu.
J-la nadam se da će se curici brzo vratiti imunitet![]()
Nekad treba imunitetu dugo vremena da se vrati i nakon slabijih bolesti, a kamoli jačih. Mom starijem je nakon svake bakterijske upale trebalo po nekoliko mjeseci da se prestane razboljevat kad je bio tako malen.
dobro, probaj na trenutak iskoračiti iz vlastitih cipela i promatrati vjerojatnosti u odnosu na cjelokupnu populaciju, a ne samo u odnosu na sebe
kolika je vjerojatnost da bi razvila tešku nuspojavu cijepljenja a kolika da bi razvila teški oblik covida?
da me brinu rizici, kao što tebe brinu, usporedila bih rizik nuspojava cijepljenja sa svim drugim, svakodnevnim rizicima, uključujući i rizik zaraze
možda su oni papirnato oborili ali postoji sigurno minimalno jedna divna djevojčica koja je dokazano imala reakciju na MMR cijepilo i nekoliko puta ju oživljavali , nažalost za sve postoji pisani trag,(da ne bi bilo dijete nije postalo autistično)
Nažalost kada su moji klinci bili nešto mlađi od tvoje djevojčice prošla sam slično, samo onda nije bila corona nego svinjska ili koja već gripa je bila aktualna prije 10-12 g.
Možda nije bilo takvog intenziteta kao kod tvoje ,
A čime ovo, onako znanstveno, potkrepljuju?
Evo u mikrouzorku poznajem bar 30-40 vakcinisanih ljudi o čijem zdravlju bar letimično čujem, razni proizvođači vakcina, prošlo već i po skoro 6 meseci od druge doze i ni od koga nisam čula ništa o bilo kakvoj preteranoj reakciji, svi mahom zdraviji nego ikad, hvala bogu.
A neće biti da nema prolećnih i letnjih sezonskih virusa.
Ali nenene, baš na jesenje i zimske će imati reakciju. Dok ne dođu jesen i zima pa izmisle sledeću glupost.
Kao što su nam želeli da umremo sutradan nakon vakcine, pa za pet dana, nedelja, meseci, sad je već i pet godina... pa jbg sigurna sam da jednom i hoćemo- i valjda i da poživim do devedeset pete naći će se još neko živ da kaže "to je od vakcine", na mojoj sahrani, jel.
Posljednje uređivanje od pulinka : 29.07.2021. at 13:10
Prijavak da je onaj apotecni plus, pa pcr minus nakob 2 dana, ipak postao pcr plus. Asimptomatski, vjer mala kolicina virusa pokupljena kad jedva da ispadne plus (pokupljeno vani al i u lratkoj voznji autom uz otv. prozore).
Nažalost postoji jednako žalosna, ako ne i žalosnija priča o drugoj strani, priča o morbilima kod dece premale da dobiju zloglasni MMR:
https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/981484/nas-nemanja-bori-svoj-mali-zivot-otac-decaka-zemuna-potresao-srbiju-veliki-aplauz-antivaksere-moje-dete-vasa-zrtva
Čitajte pažljivo, možda dobijete mali uvid u svet pre MMR vakcine.
Pa gle, do sad se još nisam zarazila, a ako se cijepim sigurno sam se cijepila. Pa onda gledam, da se zarazim to je vjerojatnost npr. (ne znam ni približno, bubam) 2,1% x vjerojatnost da se bolest zakomplicira (isto bubam) 2,1%, što je ukupno vjerojatnost da se zarazim i pri tome teško obolim od 0,044%. A s druge strane, ako se cijepim (100%) x vjerojatnost od teške nuspojave (opet bubam) 0,1%, što je ukupno 0,1%. Drugi rizik mi se čini puno veći, makar sam tu vjerojatnost od teške nuspojave stavila manju. Nadam se da nisam tu nešto krivo zabrijala.
Ali ti i dalje nisi iskoračila iz sopstvenih cipela.
I dalje sve sameravaš isključivo po SEBI.
TI nikad nisi imala ozbiljnu bolest.
TI neguješ druge a sama nikad nemaš grip.
TI do sada nisi dobila koronu (nisi nam samo rekla da li poštuješ epidemiološke mere ili živiš "normalno", da li si ikad bila kontakt ili ni to ne).
Dakle, ako nikad nisi bolesna, ne hvataju te inače uobičajene zaraze i nisi se čuvala od korone a nisi je dobila, onda teško da si ti prosečni pripadnik ljudske vrste.
(Možda si superiornog imuniteta i možda bi trebalo da imaš 10-toro dece a mi bednici nijedno, za dobrobit čovečanstva, ali dopustićeš da se i nama sviđa da postojimo i živimo ovakvi kilavi).
Dakle, s obzirom da drugi ljudi dobiju i grip i kijavicu i koronu sasvim lako, ne možeš njima krojiti sudbinu istim aršinom kao svoju. Ako je za tebe prihvatljivo da se bojiš samo nuspojava vakcine jer za bolest ne znaš, ne znači da imaš pravo da zagovaraš svoju logiku i prema drugima. Shvataš?
da, ne znam ni je kolika je vjerojatnost da se zaraziš i mislim da ju je jako teško izračunati jer ovisi o puno faktora od kojih su neki unutar a neki izvan naše kontrole
mogu za sebe reći da sam se ponašala odgovorno, bez kontakata osim s bliskim članovima obitelji pa sam se svejedno zarazila
a ako ne može potvrditi taj prvi broj, onda ne možemo potvrditi da računica uopće štima
ti podaci (rizik komplikacije covida vs. rizik komplikacije cijepljenja) se mogu iskopati, ali ja trenutno nemam vremena za to kopanje, možda si dam truda kad odem na GO
Posljednje uređivanje od betty blue : 29.07.2021. at 14:35
mislim da je upravo to nepoznato faktor koji čini razliku
ovo cjepivo je novo i ne znamo i nebo je granica u fantaziranju
druge stvari su prisutne u našem životu dugo, i za njihove opasnosti znamo, i za neke nisu uopće male, što betty spominje cigarete, promet
ili, ono, panceta i suhomesnati proizvodi, dokazano kancerogeni, al ko bi se toga odrekao
inače, ja znam da zvučim kao da uvjeravam i nagovaram nekoga, ali nije mi to primarna namjera, a još manje okrivljavati ili vrijeđati
uključila sam se u raspravu jer mi se ne sviđa ta polarizacija koja se događa u društvu, ja se do sada nisam rado uključivala u te priče jer mi se činilo besmisleno, ali sad mi se još gore čini to ostajanje pri nekoj slici "druge strane" koju smo stvorili u glavi. Pa mi je draže da se priča jer je onda veća vjerojatnost da razumijemo jedni druge, možda ponekad pod cijenu živaca malo..
Zasto nisi navela tocne brojeve? Dostupni su. Npr. da ce od AZ 4 do 6 na milijun dobiti ugruske. To bi bilo 0,0005%. A to je najgore cjepivo.
Medju mojim prijateljima i suradnicima je procijepljenost u razini Islanda valjda. Tocnije, ne znam nikoga tko se nije cijepio od ljudi s kojima komuniciram. Ne znam nikoga s komplikacijama. Isto tako medju mojim bliskim prijateljima ima jedan smrtni slucaj (57 godina) i jedan koji se vec godinu dana vuce nakon teskog covida (45 godina), ne moze jos uvijek normalno disati.
ali bez obzira na to da li netko ljude tjera ili nagovara, svi u nekim situacijama svjesno preuzimaju taj rizik, to hoću reći, doslovno svakodnevno
iako prema nekim stavovima, upravo to tjeranje i nagovaranje je ono što dio ljudi odbija od cjepiva
Ne znam na temelju cega ste donijele zakljucak da oni s jacim reakcijama na cjepivo bi i na virus reagirali jace.
Npr. medju studentima MEFa koje su cijepili AZom debela vecina ih je zavrsila u krevetu dan kasnije. A za ocekivati je da mladja zdrava populacija prolazi relativno lako kroz covid.
Mene u cijeloj priči oko covida i vakcine malo više zabrinjava ekonomija odnosno vjerovatna recesija koja nam ide.
Evo primjer, živim na administrativnom području gdje je oko 95.000 zaposlenih, i gdje je za 9 mjeseci pandemije na ime naknada plaća isplaćenih radnicima koji su bili izolovani kao prvi kontakti isplaćeno oko 7.400.000 kuna (oko milion eura). Možete onda zamisliti koliko je bilo toga za oboljele.
Nauka je ponudila vakcinu kao nešto što bi omogućilo vraćanje normalnom životu, i stvarno bih voljela vidjeti prijedlog antivaksera kako da se vratimo na ono prije, odnosno kako ne uništiti ekonomiju. Nošenje maske, držanje distance, dezinfekcija ruku, svako malo ukidanje hladnog programa u zdravstvenim ustanovama nije trajno rješenje.
Jadranka, ja želim reći da apsolutno svako naše djelovanje u životu nosi određeni rizik od smrti
Kada bi sve rizike u životu gledali na način kao što gledamo na rizik od teških nuspojava cijepljenja, nikad ne bismo ništa radili
Ne bismo sudjelovali u prometu, ne bismo rađale djecu, ne bismo popili nijedan lijek, ne bismo....
evo, je sam nedavno pročitala da se može umrijeti ako popiješ previše vode
ako od vode možeš umrijeti, ne bi me čudilo da se može umrijeti i od spavanja
ili neke druge takve posve benigne radnje
isto tako, svakodnevno pristajemo na rizike koji su puno veći od rizika teških nuspojava cijepljenja
doslovno svaki dan to radimo
zar nas nije onda taj strah od teških nuspojava cijepljenja učionio neobjektivnima, kada mu pridajemo puno veću važnost u odnosu na sve ostale rizike s kojima se svakodnevno susrećemo, i baš zbog toga ih ignoriramo?
Verovatno je tvoj pristup daleko konstruktivniji.
Ja nemam to znanje kako konstruktivno nastupiti u razgovoru sa osobom iz realnosti paralelne mojoj, jer nama nisu različiti krajnji zaključci, nego početne premise.
I recimo ne mislim da sam u svojoj glavi konstruisala neku izmišljenu sliku zvanu "antivakser", nego bih mogla ovakve razgovore uživo voditi svaki dan (kad bi mi se htelo, ali neće mi se).
kad sjedaš u automobil, prije toga si prošao neku obuku dobio smjernice , trenirao vožnju. I onda si se više ili manje samouvjereno sjeo za volan. Dok se ne preopustimo i postanemo previše samouvjereni male su šanse za teže posljedice.
Problem nastane kad postanemo uvjereni da nam se ništa neće desit. Tako možemo slikovito predstavit. Za ovaj primjer uzmimo da je pojas u autu cjepivo.
I onda dok se zavežu počnu misliti da ih pojas štiti i mogu se opustit u vožnji, ali činjenica je da kakav te sudar zadesi taj isti pojas ti može spasit život, ali isto tako te može koštati života. ( molim da se ne uzme sad da sam protivnik vezanja u autu , ovo je bilo samo da slikovito pokažem situaciju)Svaku situaciju treba gledati za sebe, kao što kad sjedaš za volan donosiš svjesnu odluku da li češ se vezati ili ne. U oba slučaja je odgovornost na tebi i ne ugrožavaš druge sa tim da li si vezan ili nisi.
Kad uzimaš lijek propisuje ga liječnik na osnovu kliničke slike, te daje uputu o korištenje upozori na nus pojave i kaže za koje simptome da se javiš ili prestaneš koristit. Također kad pročitaš upute sam možeš donijeti odluku da li češ piti antibiotik ili ne.
Zašto je sad za ovo drugačije?
Ja sam napisala isto da je to moje totalno laičko mišljenje - da su se ili već sreli sa koronom (mladi zdravi studenti), ili bi i na virus urođeno reagovali jače. Ali totalno sam spremna da priznam da je pogrešno, ono, za to mišljenje nisam sentimentalno vezana.
Tim pre što sam negde čitala da vektorske vakcine (valjda?) i imaju burniji imuni odgovor od klasičnih.
Više mi je to neka moja iracionalna kontrateža logici "ako se ne vakcinišem, neću imati gadnu temperaturu, a od korone mi neće biti ništa jer sam mlada i zdrava"."
Pa nije baš drugačije, isto tako i za cjepivo te upozori na nus pojave i postoje upute kome da se javiš na šta, mene je prije druge doze doktorica koja me cijepila pitala za reakciju na prvu dozu, i onda dala neke preporuke na osnovu toga
ustvari slično kao i sa obaveznim cijepljenjima djece