Posljednje uređivanje od sillyme : 16.09.2021. at 07:42
Crtica iz razreda mog petaša: u ponedjeljak se učenik žali na glavobolju, nastavnica mu kaže da skine masku, da mu je to od maske. Učenik tijekom dana ode kući, bolestan, jučer potvrđen Covid. Epidemiolog zove razrednicu i pita nose li u razredu maske i ona kaže da nose i laže da nosi i ona (sin mi kaže da ne nosi nikad pa nije ni u ponedjeljak).
Dakle, da ponovim jer sam ljuta: najprije je djetetu sa simptomima rekla da skine maske u prepunoj učionici, a onda lagala epidemiologu.
Kriterij za slanje cijelog razreda u samo izolaciju je da ne nose maske i da ima više od jednog potvrđenog slučaja. U njih je samo jedan slučaj i nose maske pa su normalno u školi.
No, zasto se od cijepljenih ne trazi takodjer test? Ocito i cijepljeni sire zarazu, i ocito mogu biti asimptotski zarazeni kao i necijepljeni popisivac (pretpostavimo da taj necijepljeni nece ici popisivat kad kaslje i osjeca se lose). Sto kazu istrazivanja, zna li tko, u kojem postotku su cijepljeni manje podlozni zarazi nakon, recimo, 2 mjeseca od cijepljenja? Ako je cilj, ocuvanje zdravlja gradjana, onda mi se cini da bi se svi trebali testirati. Ako je cilj nagraditi cijepljenje, to je druga stvar.
https://uwaterloo.ca/news/media/stud...-curb-covid-19
Evo u ovoj se npr. komentira da su ove obicne maske samo oko 10 posto ucinkovite, plus dio s prozracivanjem. Valjda je u clanku i link na originalni clanak.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 16.09.2021. at 08:30
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8072811/
Jedna pregledna studija o nuspojavama nosenja maski.
Ovo smo mi baš jučer komentirali, oko testiranja pred vjenčanje.
Jer moj kolega i njegova obitelj, u Austriji, svi odrasli cijepljeni, testiraju se kućnim testovima svako 3 dana. Nisam iskreno uopće pratila je li to kod njih propisano, kao kod Slovenaca svako dva dana, ili su to oni sami odlučili. I tako žena otkrije da je pozitivna, dakle 10 dana ona u samoizolaciji u sobi, muž i djeca u SI, dakle sve kao prošle godine!
Kako je moja glava i dalje u stilu: ja sam se cijepila dakle za mene je problem nestao, emotivna mi je reakcija bila kao kod Liline prijateljice: a paranojeee
S obzirom da se ne mozemo otarasiti tog Zooma, probat cu jos jednom, jednostavnim hrvatskim jezikom objasniti o cemu je rijec.
Na Zoomu se obavlja telehealth pregled/susret s medicinskim osobljem gdje se obavlja PCR test koji sluzi kao sluzbena potvrda za raznorazne svrhe.
U ordinaciji se obavlja PCR test, ponekad antigen, koji obavlja medicinsko osoblje.
Kod kuce guras stapic u nos ili pljujes u kutijicu i radis kucni antigen test s kojim, najcesce, mozes lajati na mjesecinu i prodavati muda pod bubrege jer se prakticki nigdje ne prihvaca kao dokaz ama bas nicega. Zadovoljava znatizelju, recimo, jer je poprilicno tocan pa mozes odluciti hoces li otici na PCR ili ces sretno zivjeti s odgovorom s kucnog antigena.
ako si mene pitala, ne, nisu. Ona ne bi uopće to skužila da nije bilo tog testa (mislim da nije imala ni sumnjivi kontakt prijavljen). Ali su 10 dana svi kući
Jadranka, vjerojatno si u pravu, kažem meni to zvuči kao paranoja zbog nekog vjerovanja koje sam stvorila o tome što to znači što sam cijepljena, a koje je, sada vidim, bilo pogrešno
Ne kuzim? Vec godinu i pol se stalno priča da se ne moze 100% spriječiti ali da se može bar pokušati. Cijepljeni popisivac ima manju šansu biti zarazen od necijepljenog. I necijepljeni ima manju šansu bit zarazen ako je pred dva dana bio negativan na testu. Ako imamo par tisuća popisivaca ovo se na kraju u igri velikih brojeva itekako osjeti. Zato sam i napisala da je smisao da se smanji sansa, ne da se eliminira.
Ključno pitanje je, kolika je ta manja šansa za cijepljenog popisivača? Čini se da je veća nego se u početku činilo. No, možda si u pravu i dovoljno je mala pa će broj asimptomatskih cijepljenih popisivača biti zanemarivo mal. Po ovome što piše Tang, u nekim zemljama se ipak testiraju i cijepljeni. A, ako je netko pred dva dana bio negativan na testu (cijepljen ili necijepljen), pretpostavlja se, da, ako i je zaražen u trenutku popisivanja, da je ta zaraza toliko mala, da neće zaraziti nikoga. No, tko je odgovoran, ako te zarazi cijepljeni popisivač kojeg si bio prisiljen pustiti u kuću (pretpostavimo da se dobar dio populacije ipak neće, ne može i ne zna popisati on-line).
Rečeno nam je na roditeljskom da to ovisi na kraju o procjeni epidemiologa. Dakle, isti su uvjeti bili i kod kćeri i u školi od sina, čak je kod njega manje djece, ali epidemiolog zadužen za njihovu školu je procijenio da ide cijeli razred u izolaciju radi jednog pozitivnog. I jedni i drugi se druže izvan škole, pod odmorom itd.
Očito kako koji epidemiolog tumači.
A o tumačenju epidemiologa ovisi i kako će izgledati izolacija, jer nekad je to "ni smeće ne smijete iznijeti, stavljajte ga na balkon", a kod drugog je "pa možete vani, samo bez druženja".
Sve skupa...
Nije me bas uvjerila ova studija. Osim sto su rezultati jedva signifikantni (p<0.045), ovo kazu u zakljucku:
Wearing masks does not consistently cause clinical deviations from the norm of physiological parameters, but according to the scientific literature, a long-term pathological consequence with clinical relevance is to be expected owing to a longer-lasting effect with a subliminal impact and significant shift in the pathological direction.
Pa nije ovo studija, ovo je pregled raznih studija. Od kojih neke imaju signifikantnije, a neke manje signifikantne rezultate. A p<0.045 je u mojoj znanosti poprilična signifikantnost - ono to je blizu značajnosti trendova porasta razine mora, porasta temperature i sl (u nekim dijelovima svijeta).
Pa ti si je nazvala preglednom studijom, pogledaj svoj post gore, pa mi nije jasno zasto sad mene ispravljas kad ponavljam tvoje rijeci.
Buduci da su stete od covida puno konkluzivnije utvrdjene od stete od maski u ovoj “preglednoj studiji”, mogu komentirati da me nije bas uvjerila o promijenjenom benefit cost omjeru.
A koliko sam shvatila, znacaj od 0.045 je bas za njihovu analizu, a ne za pojedine prikazane studije
Despite the differences between the primary studies, we were able to demonstrate a statistically significant correlation in the quantitative analysis between the negative side effects of blood-oxygen depletion and fatigue in mask wearers with p = 0.0454.
Evo baš sam gledala
Jučer RTL danas kaže imamo 2000 zaraženih učenika.
U Zg županiji od subote do danas u samoizolaciji 23 cijela razreda i 44 djelomična razreda.
Zvuči mi puno, očito su djeca il pogođenija ili ih više testiraju pa se otkrije
Ima li smisla ići se cijepiti,ako je netko iz vaše okolice šmrkav ili možda i u eventualnoj samoizolaciji
Budući da se prva antitijela razvijaju u 14 tjedana od prve doze, cijepljenje da bi se zaštitio od korone ako je točno ta osoba iz okolice pozitivna nema smisla
Tj.nema smisla za tu zarazu sad, ima za dalje jel
Posljednje uređivanje od Vrci : 17.09.2021. at 12:43
Službena informacija kaže ovako:
Osobe koje su u karanteni kao bliski kontakti oboljelih mogu se cijepiti ako nemaju simptome bolesti, ali nije preporučljivo ih pozivati na cijepljenje radi izbjegavanja stvaranja bliskih kontakata, da ne bi nekoga zarazile.
Kompletan tekst dostupan je ovdje: https://www.koronavirus.hr/sto-moram...vid-19-884/884
Da pitanje je slučaja koji je sirius komentirala
Ja sam se cijepila šmrkava ( potvrdeno negativna na covid), a i stalno sam u nekakvom kontaktu s nekim tko zavrsi u izolaciji , tako da na to uopce ne bih obracala paznju.
Posljednje uređivanje od sirius : 17.09.2021. at 15:08
Stize i novo priloteinsko cjepivo, sad cemo stvarno imat izbora, ko hoce adenovirusno, ko mnra, ko proteinsko:
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...-foto-20210917
A propos cijepljenja pod sumnjom covida, mozda ne cisto da se ne miksa s ljudima? Mi vec imamo detltu u razredu, dobro ona skace, prosle god smo se super drzali.
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...-foto-20210918
Koga zanima, paralelno s fest. slobode ide sad u zg Back Together, medical communication summit, zanimljive poruke i govornici - beck, berecki, kaic, music milanovic, djikic, ravnatelj kb dubrava, ravnateljica pol. helena, psiholozi i psihoterapeuti, ljudi iz svijeta tehnolpgija. Islo je danas, ide i sutra i moze se pratit preko youtubea, od 16 h.
Mi cekamo info sutra s testiranja i mala mi ide u SI. Dijete ima simptome,a roditelj dobio u subotu pozitivan test
I cak nam nalozeno da braca/sestre nasih moraju ostati doma
Odlican, uravnotezen, stalozen intervju. Nosi i nadu, navodno je ovo zadnja ovakva godina ako imamo srece jer ce nas delta sve prokuziti, a nakon toga cemo zivjet s koronom bez da opterecuje bolnice, drzimo palceve:
https://www.index.hr/mobile/clanak.a...sti&id=2304928
Evo kopiram pravila tko ne mora u samoizolaciju:
Osoba ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji ako je:
• imala laboratorijski potvrđen COVID-19 (PCR testom ili antigenskim testom) u posljednjih devet mjeseci i bili su ispunjeni uvjeti za prekid izolacije
• osoba koja je imala laboratorijski potvrđen COVID-19 primila jednu dozu cjepiva protiv COVID-19 unutar osam mjeseci od preboljenja, izuzeće od karantene se produljuje na devet mjeseci od primitka cjepiva (imunokompromitirane osobe i stariji od 65 trebaju primiti dvije doze cjepiva neovisno opreboljenju).
• na temelju jasne epidemiološke anamneze i kliničke slike klasificirana kao vjerojatan slučaj COVID-19 (npr. ukućan koji živi s laboratorijski potvrđenim bolesnikom koji je tijekom karantene razvio karakteristične simptome bolesti) u posljednjih devet mjeseci i bili su spunjeni uvjeti za prekid izolacije.
• primila drugu dozu COVID-19 cjepiva (ili jednu dozu Janssen cjepiva) unazad devet mjeseci, pod uvjetom da je prošlo 14 dana od završetka cijepljenja (primitka druge doze za sva cjepiva osim zaJanssen cjepivo koje se prima u jednoj dozi).
To sam prepisala iz naše razredne obavijesti o samoizolaciji.
Pozitivni idu u samoizolaciju 10 dana od prvog simptoma.
U našoj gimnaziji (ZG), samoizolacija za razred je slijedeća: ako je samo jedan u razredu pozitivan, oni koji sjede oko njega, a ako ih je dvoje i više pozitivno cijeli razred (sim gore navedenih iznimki) 14 dana od zadnjeg kontakta s pozitivnim.
Cijepljeni roditelji oboljelog sasvim su slobodni što se tiče epidemiologa i mogu svud kud žele, pa i na posao, samo trebaju nositi maske među ljudima.
https://www.npr.org/sections/coronavirus-live-updates/2021/09/20/1038832951/pfizer-and-biontech-vaccine-trials-for-kids-show-the-shots-are-safe-and-effectiv
Obrisala sam tekst, oops. Pfizer ce "uskoro", sto god to znacilo, zatraziti emergency odobrenje za cjepivo za djecu od 5 do 11 godina u Europi, SAD-u i zaboravila sam gdje jos.
Posljednje uređivanje od Kaae : 20.09.2021. at 17:00
Sad cekamo americkog regulatora, a mislim da se evropski nece mesat, mislim da je zasad i za 12 plus preporuka samo za djecu bas zestone komorbiditase il ako u obitelji imaju zesceg komorbiditasa.