Eto, a moji stranci (i to poglavito iz zapadne Europe) se uglavnom cude koliko puno majki u Hrvatskoj radi puno radno vrijeme.
https://ec.europa.eu/eurostat/web/pr...EDN-20200306-1
malo eurostatove statistike. Zene zapadne Europe su zaposlene u znacajno visem postotku nego zene u Hrvatskoj, dapace mi smo na samom dnu ljestvice, u prosjeku EU njih 30% radi neki oblik part time-a, koji u Hrvatskoj gotovo ne postoji kao mogucnost. Inace da bi se zemlja smatrala odrzivo socijalno sigurnom- potrebno je da zaposlenost bude iznad 75, prema EU 78%. S te je strane poticati zene na nezaposlenost krajnje kontraproduktivno.
Imam četvero i radim puno radno vrijeme i još na ugovor o djelu. Nisam već dugo u ZG, niti sam glasač desnih uvjerenja. Rekla bih da sam poprilično lijevo, Možemo mi je premlaka opcija. Ukidanje mjere bez uređenog sustava vrtića smatram ugrožavanjem prava djece, onih iz mjere i onih van mjere. Osim što me uvijek nanovo začudi da se izbor žene da bude kod kuće s vlastitom djecom smatra manje vrijednim u društvu u kojem je popriličan postotak nezaposlenih i popriličan postotak onih bez djece. Ne razumijem kako se nitko nije dosjetio da ljudi bez posla i vrtića i primanja sigurno neće biti kvalitetniji roditelji, jednako kao ni oni koji trenutno imaju mjesto u vrtiću, ali ga možda neće imati na jesen. I da možda nije najpoštenije da djeca podnesu veći teret kako bi se ispravila neka nepravda/očuvao proračun/uvela pravednija preraspodjela!? Ono, ne razumijem... Pa ima li itko u tom timu tko je pomislio...a da nazovemo koji czss pa da se malo raspitao kako će to utjecati na tu djecu... Ili sam možda propustila, pa su oni uočili i pripremili sve za prilagodbu te djece?
I sasa, evo mene to s tom razinom zaposlenosti beskrajno nervira. Naša razina nezaposlenosti nije odraz manjkave demografske politike, pa ljudi se godinama vuku po burzi i kad aktivno traže posao... Ja sam kao vas, gospodina radila po zamjenama, sezonski i poslove vss i SSS, a i nss... Ovaj me argument o poticanju žena na nezaposlenost stvarno para uši.
I sasa, evo mene to s tom razinom zaposlenosti beskrajno nervira. Naša razina nezaposlenosti nije odraz manjkave demografske politike, pa ljudi se godinama vuku po burzi i kad aktivno traže posao... Ja sam kao vss, godinama radila po zamjenama, sezonski i poslove vss i SSS, a i nss... Ovaj me argument o poticanju žena na nezaposlenost stvarno para uši.
Bilo bi zanimljivo vidjetiti koliko je zena bilo nezaposleno i uzelo mjeru, a koliko ih je ciljano dalo otkaz jer im se vise isplatilo ostati doma jer su kao majke odgajateljice zaradivale vise. Ako netko da otkaz da bi uzeo mjeru meni se to cini kao prilican poticaj za nezaposlenost.
A one koje su na vječnom porodiljnom?
I čemu stalno priča o vrtiću, pa hrpa njih je uzela mjeru dok im je najmlađe dijete bilo vec predškolarac ( i tu pisala bas takve) ili su im starija djeca punoljetna (i takve su tu pisale).
I sad im mi plaćamo da doma "odgajaju" vise razrede osnovne, rocnike u vojsci i sl.
Ak žele bit domaćice široko im polje. Ali mislim da još uvijek nigdje na svijetu se ne plaća obavljanje kućanskih poslova unutar obitelji. Ili brige o dje i unutar obitelji. Osim u Bandicgradu.
Danas je na N1 receno da je oko 40% zena dalo otkaz da bi se prijavilo na mjeru. To je znacajan postotak!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Meni postotak od 40 posto žena koje su dale otkaz otkriva više o njihovim primanjima nego o ičemu drugom. I ne uspijevam shvatiti kako nitko ne govori o utjecaju ovakvog ukidanja te mjere na djecu... Govorilo se o utjecaju mjere na kognitivni razvoj, ali utjecaj ukidanja mjere u situaciji u kojoj se proširenje vrtićkih kapaciteta namjerava napraviti preuređenjem nekih gradskih prostora... Jesam li ja jedina koja je svjesna da vrtić ne može biti prefarbana soba s igračkama??
Casa,
I ja sam ukazala prije stranicu-dvije na problematiku adaptacije gradskih prostora u vrtice (masa nerijesenih imovinsko-pravnih odnosa).
To nema sanse da ce zazivit, moze ostat samo kao retorika na papiru.Zivi bili,pa vidjeli.
Treba graditi nove vrtice s pripadajucim parkicem/igralistem i popratnim sadrzajima ili adaptirati stare vrtice, povecati im kapacitete, no opet tu nastaje problem kuda s djecom dok traje adaptacija jer ona se ne moze napravit za mjesec dana ljetnih odmora.
Znaci adaptacija gradskih prostora je potpuno promasena ideja.
Jedini ispravni i moguci put je gradnja novih vrtica na gradskom zemljistu kako bi se smanjio barem trosak u tom dijelu.
Da sutra krenu s raspisivanjem natjecaja, arhitekti krenu radit na idejnom rjesenju, odradi se odabir medju ponuditeljima. Krene s izradom izvedbenog rjesenja. Potom se raspise natjecaj za gradjevinske izvodjace, krene gradnja. Brat bratu nema 1.novog vrtica do iduce Nove godine u najoptimisticnoj prognozi.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.11.2021. at 23:36
Naravno da svako drustvo ima mana, pa naravno i americko, a i da je SAD ogromna drzava s poprilicno razlicitim saveznim drzavama. Minnesota je izuzetno socijalno osjetljiva i odlicno funkcionira po pitanju zbrinjavanja socijalnih slucajeva i opcenito u brizi za svoje stanovnistvo.
S druge strane, skroz mi je nezamislivo da netko ovdje dobije status majke odgojiteljice ili bilo kakav slican izvor prihoda.
Meni pak nije jasno kako to ima sve manje djece i sve manje mjesta u vrticima. U cemu je fora?
Kod nas u vrticu je bilo i lani i ove godine mjesta u grupama s nekim programima (skuplje). Klasicne su uglavnom pune. Ali kod nas fali odgajatelja. Pretpostavljam da medju korisnicima ima tog kadra.
Je l pisalo uopce koliko je vrticaraca medju tom djecom?
Posljednje uređivanje od Jelena : 10.11.2021. at 00:05
Nisam usporedjivala europske tablice. Mislim da je nemoguce tablicno prikazati okolnosti u pojedinim drzavama. Nijemci su prije 15tak godina jako isticali francuski model kao pozitivan, a svoj kritizirali. Francuska daje majkama puno bolju podrsku. Ali ne da stvara socijalu od njih, vec su osigurali da mogu ici raditi u firme, a da drzava brine o kvalitetnoj podrscu. Vani i neke firme brinu o djeci zaposlenika, vrtici su u firmama.
Ali zaista je nezahvalno trenutno ici u gradnju. Cijene gradjevinskog materijala i usluga su podivljale.
Podivljale su cijene svega pocevsi od hrane, pa prestanimo jesti.Salim se malo.
No ako ozbiljno pricamo o trzistu, nikad se vise nije gradilo.
A koje je onda rjesenje Jelena po tebi? Gdje da se smjeste sva ta djeca, u koje vrtice? I to u roku pola godine?
Rjesenja za ovo pitanje u navedenom roku zapravo nema.
Ima ga jedino za skolarce.
A sto ce bit s vrticarcima u Zg?
Ima netko odgovor?
Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.11.2021. at 07:12
Znači sad kad neki dio te djece bi trebao ići u ZG vrtiće se trebamo zabrinuti što će možda ići u prenamijenjene prostorije i pretrpane grupe?
A gdje su do sad išla djeca nas koji nismo bili na mjeri? Da li je itko bio do sad zabrinut za to?
Da li je ikog u gradu tko je glasao za MB sve ove godine bila briga za moje dijete dok sam obilazila redom 10-ak privatnih jaslica koje su sve mahom bile u prenamijenjenim kojekakvim neadekvatnim prostorima jer u gradskom nije dobilo mjesto?
Da li je ikog u gradu tko je glasao za MB sve ove godine bilo briga što u mom kvartu svako malo neka prije zelena površina odjednom postane vrlo skupa novogradnja (i to u dijelu koji je 80-ih bio zelena zona a od nedavno odjednom građevinski) a jedini komad zemljišta koji se vodi kao "predoškolski odgoj" je postojano šikara dok prenatrpani vrtić otvara nove prostorije u prenamijenjenim poslovnim prostorima (i naravno MB prisustvuje otvorenju uz laude sebi kako brine o djeci)
I sad se trebamo zabrinuti zato što će vrtići biti prenamijenjeni prostori? Pa to je zlatno pravilo rada u našem gradu, kao i ignoriranje pedagoških standarda. E pa sad će i toj djeci biti kao i našoj. Da im roditelji nisu davali otkaze i koštali nas ko 30 novih vrtića zbrojeno možda bi imali neki noviji objekt za njih. Ovako će im bit kao što je i nama bilo, dok možda grad napokon ne donese neku suvislu i održivu politiku. Do sad smo imali samo nesuvisle i neodržive.
Ajme,u Splitu je dobar dio vrtica takav. Adaptirani nekakvi prostori. To je, kad covjek promisli o tome, zaista tuzno. Meni su obojica isla, tj. jedan jos ide, u takve vrtice. Pa onda smislis sebi neko opravdanje zasto to nije bas tako lose. Dva od tih vrtica su bila na par 100 m od plaze - sto je, da se djeca svaki dan mogu igrati na pijesku uz more prednost koja kompenzira mnogo drugih mana. A jedan ima veliko dvoriste (mozda i nije toliko veliko, al je vece od vrtica) i relativno je izdvojen je od prometa i na 2 min mi je od kuce (sto je najbolje od svega). To je trenutni. I tek nam je tretje dijete (i 10 bodova ekstra) omogucilo da ga dobijemo. Nije da svi u tom vrticu imaju troje djece ni dodatne bodove![]()
Pretpostavljam da se zadnji vrtic sagradio prije devedesetih - ti su bili super, i veliki.
A zasto nema mjesta u vrticima, a sve manje djece. To ne znam... mozda ranije, dok su bili samo ti veliki pravi vrtici, nisu sva djeca isla u vrtice - zapravo, u vrtice ih je vjerojatno isla vecina, al u jaslice mislim da skoro nitko nije isao. Mozda jednostavno sve vise djece ide u jaslice? Jos jedna mogucnost je da su veliki vrtici ostali u kvartovima u kojima vise nema toliko djece pa da nisu popunjeni. A ovi di ima puno djece su prepunjeni. Al to mislim da ipak nije, jer mi se cini da su svi vrtici puni. I da vecina ljudi vozi djecu u vrtic (cesto u drugi kvart!) jer im niie dovoljno blizu da prosetaju - sto je dosta cudno, jer vecina ipak ima neki vrtic unutar zone stanovanja.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 10.11.2021. at 07:13
Ako sam ja dobro shvatila, mjera ostaje dok najmladje ne napuni 7 god pa im ni ne treba vrtic.
Ti veoma optimisticno mislis da ce se taj roditelj odgajatelj zaposliti u svibnju
Al slazem se, ako se ukida mjera, mogla se ukinuti od 1. rujna - sto bi roditeljima ipak dalo vremena da prijave dijete u vrtic (zar se uopce moze usred godine u vrtic upasti?), a gradu vremena da ipak prenamijeni jos pokoji prostor. Eto, "nas" Kerum je to zacas napravio (prenamijenio prostore), uz poprilicno pogodovanje prijateljima doduse![]()
Posljednje uređivanje od Jadranka : 10.11.2021. at 07:16
A dobro nek im daju 2,500 (minimalac minus iznos prijevoza i troškova koje čovjek ima kad radi na regularnom poslu) i ne do 7g nego do godinu dana prije polaska u školu jer svi zg vrtići uvijek prioritetno upisuju predškolarce zbog socijalizacije i pripreme za školu (a i pod motom da se predškolska grupa može bez problema natrpati s 28 djece kao što je bila od moje kćeri)
Makar, i to još maks neko vrijeme, može i 1.9. što se mene tiče i nakon toga - kraj. Ima tržište rada.
Posljednje uređivanje od sillyme : 10.11.2021. at 07:20
E to bi onda imalo smisla samo koliko ce takvih ljudi uopce ostat na mjeri jer pad s 4.500 na 1.000 kn je skoro kao ukidanje te mjere.
Znatan broj djece ce ipak morat u vrtice.
Ja se sjecam ko danas guzvi prilikom upisa svoje djece, no svejedno su upali bez problema u kvartovski vrtic (kvart s najvise djece po glavi stanovnika uz Sesvete). No i tada se bilo nemoguce upisat u vrtic usred godine, nemoguca misija jer su vec pune grupe.
Poc.godine sanse su puno vece.
Kad je MB uveo ovu mjeru naglo se stvorilo puno vise mjesta u vrticima i upisi vise nisu bili problem.:/
A sto se tice adapt.prostora u Zg za vrtic to su zaista rijetke iznimke. Valjda 90% djece ako ne i vise ide u regularne vrtice, koji su izgradjeni po standardima struke.
I da danas u 2021.krecu u neke kvazi preuredjene prostore nazvane vrticima, ja to smatram u najmanju ruku nazadovanjem.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.11.2021. at 07:22
Ma Jadro ne mislim uopce da ce uspjet nac posao usred pandemije do svibnja.
Silly, vidis da si i ti dosla do logicnog zakljucka da je 1.rujna puno primjereniji datum i zbog upisa djece u vrtic i zbog vremena koji bi si Grad dao sam sebi da rijesi to pitanje smjestaja djece u jaslice/vrtic.
Zaletili.su se s ovim 1.5.no tkp.zna mozda i sami uvide propust i prilagode rok.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.11.2021. at 07:26
Ja ne znam lili gdje ti živiš ali kod mene u najbližoj okolici znam za bar 3 prenamijenjena prostora u zadnjih 10 godina koje su "depadanse" gradskih vrtića.
Dok se u tim istim kvartovima konstantno nisu gradili novi vrtići iako je grad imao zemljište u vlasništvu za tu namjenu.
O privatnim da ne pričam (evo drugo dijete mi je išlo u bivšu tvorničku halu ili skladište, nisam više sigurna što je bilo prije nego je postalo privatni i vrlo popunjeni vrtić)
U centru Zagreba, sirem, su uglavnom raznorazni prenamijenjeni objekti u funkciji vrtica. U jedan od njh sam isla i ja, prije preko nekoliko desetljeca. Bila je rijec o podrucnoj lokaciji vrtica koji je zapravo stvarno bio (a pretpostavljam i ostao) "vrtic po pravilima struke". U slicnom prostoru, ali na drugom kraju centra, u vrtic ide moj mali necak, a isla je i njegova sestra.
Pretpostavljam da nesto vise "pravih" vrtica postoji u novijim dijelovima grada.
Posljednje uređivanje od Kaae : 10.11.2021. at 07:35
Sillyme, uistinu ne razumijem... Ne bi tebe trebalo biti briga za tu djecu, već za svi djecu. Ili barem vlast. I žao mi je što nisi mogla dobiti mjesto u jaslicama i razumijem koliki je to problem i jasno se sjećam svojih sličnih iskustava. Ako ćemo se hvaliti situacijama gdje su naša vlastita djeca bila u nepovoljnijem položaju od djece, čiji su roditelji bili ili ne korisnici mjere kad krene pritisak na vrtiće, možemo. Samo onda mi to zvuči osvetnički..ti su roditelji nama ukrali novce, i nek sad njihova djeca pate kao djeca roditelja koji su doprinosili... Meni je ovakav stav neprihvatljiv. To su djeca i nikako nisu odgovorna za postupke roditelja. Ono što dosad nije valjalo, treba poboljšati. I da, problem će se najesen ticati i djece koja sad imaju mjesto u vrtiću.
Je, draga, ali mjere su bile osmišljene da bivši gradonačelnik i njegova struktura dobiju izbore. Mandat je četiri godine. Djeci treba malo dulje da odrastu, ali to je tebi palo na pamet, a ne onima koji su mjere propisali. Osim toga, tko nadzire korisnike - koriste li oni novac od mjera da svojoj djeci poboljšaju život ili ne???
Netko je već gore napisao koliko se moglo vrtića sagraditi od te love koju su potrošili na mjeru... Postoje ljudi koji doslovce žive od toga što svake godine imaju po jedno dijete, pa ćeraj dok ide... Tko to treba platiti i odakle? Nisu problem samo djeca. Koliko se novih radnih mjesta gdje se stvara nova vrijednost otvorilo u zadnjih 20 godina u Zagrebu? Koliko industrije? Kako ćemo dići zaposlenost i gdje? A mnogima (vjerojatno ne svima) koji koriste mjere ne isplati se raditi i uplaćivati u fondove da bi danas imali zdravstveno osiguranje, a sutra mirovinu. Nisam ni ja glasač desnih uvjerenja, kao i ti naginjem na drugu stranu i prestara sam da odem u neku drugu zemlju za koju također ne bih bila sigurna da je puno bolje. Gdje je novac koji sam dala državi tijekom 30+ godina staža? Samo čekajte - rezat će se prava na raznim razinama, na području rada, zdravstva, prosvjete... svega. Sav ovaj cirkus oko mjera (kao i oko vojske) lako bi mogao biti bacanje prašine raji u oči krajem godine, kad se određuje proračun za iduću. Nema tu kruha...
Jadranka, da sad ne citiram selektivno preko mob
Mislim da je kod nas Kerum otvorio dva vrtića kad Jole nije imao mjesta za svoju djecu. To je bilo prvo otvorenje vrtića u Splitu nakon puno godina, doslovno je zadnju vrpcu rezao Josip Broz Tito. Kerum je kasnije za te vrtiće dobio i neku kaznu jer je posao uređenja dao svom frendu Livaji bez ikakvog natječaja. Zapamtila sam to jer je tako sve skupa tipična hrvatska priča.
Inače da, moja djeca su oboje dobili vrtić u dalekim kvartovima, iako smo aplicirali susjedne, čak su smješteni i u drugu vrtićku kuću od tražene. Oba prenamijenjeni prostori na dnu stambenih zgrada. Stariji je svo vrijeme išao u takav, a malu smo kasnije premjestili u bliži vrtić, veliki planirani socijalistički sa dvoranom
Sad s si razmišljam i prvo mi je bilo logično da bi trebali ukinuti 1.9., a onda se sjetim da nisam dobro planirala trudnoću i rodila sam u travnju pa smo mahnito nazivali sve vrtiće privatne i u jednom na potpuno drugom kraju grada od posla i stana našli mjesto. Dizala sam se u pol 6 da bi uspjela ostaviti dijete u vrtiću i dolazila po nju zadnju u vrtiću.
Peterlin, ne govorim o novcima, već o djeci koja neće biti upisana u vrtić. Jer neće biti mjesta. I takve će djece na jesen biti puno. I s aspekta brige za svu djecu u ZG, koja trenutno jesu vrtićke dobi, potpuno je nebitno tko je i zašto donio mjeru... Sad je bitno spriječiti da osmogodišnjak čuva četverogodišnjaka osam sati dnevno kad mu je škola popodne, a četiri kad je ujutro. O tome ja govorim.
Ne koristim mjeru, nisam glasača MB i ne mislim da je mjera bila korisna, dobronamjerna i održiva. Isto mislim i o načinu njenog ukidanja. I žao mi je djece koja će ispaštati.
Nije osvetničko nego ono... jel to neka zaj..ija da sad odjednom trebamo brinuti što se najavljuje da će se prenamijeniti postojeći prostori za vrtiće? I da je to argument zašto ne ukiniuti mjeru? Pa i do sad se to radilo. Meni ta briga nije nikakav argument protiv ukidanja mjere nego baš za ukidanje, jer su mjera i slično sveprisutno rasipanje love ulupane u glasače (manje) i podobne "poduzetnike" (puno više) i odveli do toga. To je pedagoški standard ovog grada i tako je kako je. Popravak situacije sigurno neće biti brz niti je rješenje da grad još ulupa parstomilijuna kn godišnje za par tisuća djece dok u ostale desetine tisuća djece ulaže puno puno manje. Malo reda i pravednosti molim lijepo.
Posla ima, ali žene ne žele raditi.
Ima i na pola radnog vremena.
Ni to ne žele.
Primjer:
Čišćenje dućana u trgovačkom centru ujutro od 6 do 9, dakle 3 sata za 2000 kn neto- neće nitko osim umirovljenica.
Posla ima i za muške.
Nije problem posao. Naći radnika je problem.
Sent from my iPhone using Tapatalk
I još jedna napomena - jednom kad se dijete upiše u zg vrtić nema više ispisa osim na zahtjev roditelja. Pričati o tome da "netko tko danas ima mjesto ga najesen neće imati" jednostavno nema nikakve podloge u realnosti i plašenje je nepostojećom babarogom. Ne znam otkud taj fake news i ne zanima me iskreno.
Nisam odvjetnica sillyme, ali meni je njena frustracija jasna. Nakon sto se na temi rapredalo o tome jel mjera dobra ili ne, nakon svih iznesenih argumenata o visestrukoj stetnosti mjere, sada raspravljamo o svakom pojedinacnom slucaju majke odgajateljice i problema s kojim ce se one suociti za 6 mjeseci. Problema s kojim smo se svi mi susretali, ali se za roditelje koji nemaju status odgojitelja nitko ne brine, nego smo (bili) prepusteni sudbini. Roditelji koji nisu odgajatelji imaju iste probleme kao roditelji odgajatelji. Jednako je tesko upisati vrtic, jednako je tesko pronaci posao, jednako je tesko uskladiti obiteljske i poslovne (ako imas srecu da ih imas) obveze.
Zasto se za roditelje odgojitelje trazi posebna vrsta sucuti, kao da su njihovi problemi svojstveni samo njima?
Njihovi problemi su univerzalni, tj mogu se pronaci i u skupinama građana koji nemaju taj, recimo kako jeste, povlasten status. Za te probleme je sve nas trebalo iti briga i prije godinu dana i s jednakom zestinom oravednika smo se trebali pitati kakvo je stanje u vrticima i koliko vremena treba da se izgrade novi.
Brinuti se o broju vrtica sada kada je određena skupina roditelja po prvi put suocena s manjkavostima u sustavu i ocekivati da se svi sustavni problemi hitno rijese zato sto sada u sustav ulazi i ta posebna skupina građana samo govori o njihovom posebnom statusu.
Neki od korisnika mjere sigurno jesu ugrozeniji od prosjeka, a su svim objavama Grada sam vidjela da prepoznaju da takvi postoje te da ce za njih pripfemiti tranzicijske mehanizme. Sto je vise nego dobiju socijalno ugrkzeni roditelji koji nemaju taj privilegirani status.
Ostali korisnici bi trebali biti tretirani kao i drugi građani. I meni je jednako strasno da majma jednog djeteta ne moze upisati vrtic, pa cak mozda i vise, jer takva majka nije imala pristup privilegiranom statusu.
Broj djece iz mjere koja ce trebati ici u vrtic sljedece godine sigurno nije jednak ukupnom broju djece koja su u mjeri. Neka od te djece ce dolaziti iz socijalno ugrozenih obiteljo za koje je grad rekao da ce se pobrinuti. Neka, vjerujem vecina, ne dolaze iz takvih obitelji i ne vidim zasto bismo prema njima imali poseban pijetet u odnosu na svu drugu djecu.
Ne radi o osveti, nego potrebi da se prestane s tim privilegiranim statusom.
A evo, ovdje piše da je otvoren četvrti od šest. Našla sam i članak o trećem o šest. https://www.24sata.hr/news/split-za-...v-vrtic-147428 Dalje mi se ne da tražiti.
Samo da ne ispadne da branim Keruma, niti da odobravam ovaj način "pogodovanja" kod sređivanja vrtića, ili bilo čega drugog. I ja se nadam pravim pošteno napravljenim vrtićima.
Al imam jedno simpatično sjećanje od prije devedesetih kad je u mjesnom odboru organizirano glasanje želite li da se sagradi novi vrtić ili nova škola. To mi je bilo baš dobro - da se ljude pita što žele. No, nekako mi se čini da se nije sagradilo ni jedno ni drugo nakon toga :D
Ja sam više puta istaknula prema svoj djeci. Dijete koje sad ima šest mjeseci i čija je majka ili otac na roditeljskom dopusti će najesen teže dobiti mjesto u jaslicama ako za isto apliciraju i djeca ovih na mjeri. Ili za vrtić. To što su neki roditelji dosad bili privilegirani ili ne, ne mijenja da se stvara veći problem djeci. Ne govorim o roditeljskim pravima i problemima. Govorim o dječjim. I da, iz mjere će izaći i oni socijalno ugroženi i tu će prava djece zasigurno biti dodatno ugrožena. Mene baš zanima ima li czss kakvu projekciju kako će ukidanje mjere utjecati na djecu... Da sam ja vlast, nazvala bih czss i vidjela što kažu. Nigdje nisam vidjela da Možemo to stavlja u fokus. Naravno da je jednako strašno nemati mjesto u vrtiću djetetu iz obitelji s mjerom i bez, i upravo zato bi se i trebalo promisliti i organizirati dobro prije donošenja odluke.
ali, casa, svaki mjesec trajanja mjere košta jako puno
jako jako puno
pola milijarde kuna godišnje
nije racionalno čekati da se izgradi 10 novih vrtića kako bi djeca majki odgajateljica (s ostalom običnom djecom) išla u nove vrtiće
ispada da novih vrtića za običnu djecu nikad ne bi bilo da se nema te posebne skupine čiji se problemi hitno trebaju riješiti
odjednom nikome nisu prihvatljivi adaptirani prostori, odjednom se trebamo brinuti za psihofizički razvoj djece koja izlaze mjere, stalno se vraćamo na privilegiranost te skupine
ako gledamo iz perspektive djece, tri su ključna problema:
broj djece koja će ići u vrtić
prostorni kapaciteti postojećih vrtića
kadrovski kapaciteti vrtića
grad ima vremena da nađe rješenje za te probleme
ne mislim da su preuranili sa najavom gašenja mjere, jer svaki mjesec mjere košta kao jedan vrtić
vrtić koji bi se mogao koristiti idućih 100 godina
Tako je betty. Nije racionalno problem prenapucenosti vrtica rjesavati na ovaj nacin.
Potpisujem sve.
Meni bi bilo takodjer zanimljivo cuti, gdje je radilo tih 40 % zena koje su dale otkaz da bi iskoristile tu mjeru ? Jucer sam intezivno razmisljala o tome. Ove godine suocili smo se sa stanjem kod svog djeteta, gdje smo hodali od doktora do doktora, od grada do grada, radili intezivne pretrage koje su zahtijevale moje visednevno odsustvo s posla. Ja imam tu srecu da si to mogu priustiti. Koliko zena ima tu srecu da moze bezbrizno izostati s posla da bi ostalo doma s djetetom koje je dobilo virozu, a kamoli da moze vise puta izostajati da bi se posvetilo visemjesecnim pretragama i slicno ? Koja to moze bezbrizno izaci s posla kad ju pozovu da dodje po dijete koje je pocelo povracati u skoli ? Koliko njih ima placen prekovremeni rad ? Itd.
Kad bih ja radila na nekom groznom radnom mjestu, a ponudi mi se veci novac da ostanem doma, prva bih to prihvatila. Lako je meni palamuditi o pisanju CV-a i trazenju posla, kad znam da mogu dobiti samo odlicna radna mjesta sa svojom strukom i kad znam da svugdje mogu u bilo kojem trenu naci posao sa svojom strukom, ma koliko godina imala.
Mislim da mi ovdje ne govorimo o vrhunskim lijecnicama, programerkama, arhitekticama i slicno koje su, eto, odlucile dane provoditi na manikurama i na kavi, umjesto na svom radnom mjestu.
Naravno da postoji dio roditelja koji su tu mjeru zlorabili, ali, ne postoje li takvi primjeri i s drugim vrstama socijalnih naknada i pomoci ?
Ukratko, ako nije bilo novca za ovu mjeru, ona nije trebala biti ni donesena.
Sad kad je vec donesena, nedopustivo je da je ukinuta na ovakav nacin, gdje je Tomasevic u kampanji rezolutno izjavio da se prava postojecih korisnika nece dirati, pa preko noci ukinuo tu mjeru svima.
Nadam se da ce situacija s ovom mjerom potaknuti vladajuce na vise promisljanja i djelovanja u unapredjenju kvalitete rada i zivota obitelji s djecom.
Betty Blue, ti očito nisi radila u odgojno obrazovnom sustavu kad predviđaš samo ova tri problema ovakvim ukidanjem mjere. Centri za socijalnu skrb su baš zato izvrsna adresa za saznati više o tome kako djeca u Hrvatskoj žive...
I ne mislim ja da je potrebno čekati da se izgradi deset vrtića pa onda ukinuti mjeru...ali mislim da je potrebno imati sredstva, poznavati minimalne uvjete, imati jasne lokacije, rokove za natječaje za izvođače, rokove za izvođenje radova, rokove za ishodovanje dozvola AZOO, i uvid u slobodnu radnu snagu na HZZ koja će biti potrebna, sredstva za njihove plaće i rok za natječaje prije nego se nešto ukida. Tu se ne upravlja malim brzo prilagodljivim sustavom punim novaca s blagom zakonskim ograničenjima... Ako sve gore navedeno nemaš šest mjeseci prije ukidanja, rekla bih da je plan radimo plan da prenamijenio vrtiće na razini osmaši pripremaju humanitarnu akciju prodaje božićnih ukrasa ispred škole.