Results 1 to 27 of 27

Thread: Kako se ponasa bezglutensko brasno u kolacima...

  1. #1
    bebeto's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    na otoku kristalnih zvijezda
    Posts
    906

    Default Kako se ponasa bezglutensko brasno u kolacima...

    Pomagajte ! Uskoro mi je rodjendan i htjela bi pocastiti ekipicu. Jedna od prijateljica je nedavno otkrila da ima celijakiju, znaci ne smije primirisati glutenu. Htjela bi napraviti tortu koju moze i ona jesti a da nije neka od onih "raw" torti sa masu orasastih plodova jer takve ja ne mogu smislit Kupila bi bezglutensko brasno ali me zanima kako sa njime baratati ? Da li se koristi u istom omjeru kao obicno brasno ? Kako reagira na prasak za pecivo ? Smijem li uopce stavit prasak za pecivo ? Ako cu raditi npr. mileram tortu sa prhkim tijestom da li se moze napraviti i sa ovim bezglutenskim, nece se raspadati ? Navodno postoji i puding bez glutena pa bi njega koristila u kremi....u glavnom molim iskusne za tips & triks ili nekakav dobar recept za tortu u kojoj cemo moci svi uzivati...hvala

  2. #2
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,465

    Default

    A zašto ne napraviš Ledeni vjetar? Kore možeš i kupiti? A puding može u kremu.

  3. #3
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    1. Pitaj ju koje brašno uopće upotrebljava
    2. Možda bi prošla i pita od jabuka?
    Imaš tu na rodu onaj brzi voćni kolač

    Puding napraviš sama s gustom ,( kukuruzni škrob) , fodaš arome koje hoćeš

  4. #4
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Joj
    Puding napraviš od arome koje želiš i kukuruznog škroba (gustin)

    http://forum.roda.hr/threads/56488-B...7ni-kola%C4%8D
    Last edited by jelena.O; 07.03.2022 at 17:58.

  5. #5
    Willow's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    ZG
    Posts
    2,829

    Default

    provjeri najprije s njom, neki celijakičari mogu imati problem i ako je npr. kalup za tortu i nož kontaminiran glutenom...

    a za recepte (ako smije) najbolje nešto gdje uopće ne ide brašno kao npr. bobanova torta

  6. #6
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Nož i kalup se može i očistiti po meni tu ne bi trebali bit problema
    Last edited by jelena.O; 07.03.2022 at 18:09.

  7. #7

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    2,825

    Default

    Ja radim cheesecake. Kupim u dm-u bezglutenske kekse, umjesto petit keksi. Sve ostalo je bez glutena (sir, vrhnje, maslac,jaja). Ukrasim sumskim vocem.

    Radim i tortu Jozefinu (po receptu Peterlin s Rode http://forum.roda.hr/threads/38733-J...lade-bez-file). U nju ti uopce ne ide brasno, ali ima dosta ljesnjaka a vidim da tone volis...
    Radim i mokru pitu od jabuka (koristim Scharovo brasno, stavim 1 zlicu vise nego obicnog brasna). Radim i klasicnu pizzu.

    Sve to radim jer nasa mala prijateljica ima celijakiju pa kad dođe na nase rockase, da moze sve jesti.

    Prije pecenja sve operem (kalup, zdjele...).

  8. #8
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    radim pizzu po receptu u koji originalno ide bezglutensko brašno, koje ja ne koristim, već obično
    moram staviti cca 20% više brašna u odnosu na originalni recept, da bih mogla lijepo umijesiti i razvaljati
    čisto kao orjentir možda i za druge recepte
    Last edited by emily; 07.03.2022 at 20:11.

  9. #9

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    2,825

    Default

    Ovako kako kaze emily. Za umijesit pizzu uvijek dodam malo vise nego obicnog.

  10. #10
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Rogač ide li to , ja radim onu hvarsku qka Jozefina s rogačem izbacim sve kaj mali inače ne jede

  11. #11

    Join Date
    Nov 2021
    Posts
    735

    Default

    Bebeto, cure su već rekle većinu. Postoji i puding bez glutena, npr. ovaj https://www.oetker.hr/hr-hr/nasi-pro...kusom-vanilije, kao i prašak za pecivo bez glutena, npr. https://www.garden.hr/prasak-za-peci...biovegan-3x17g

    A evo i recept za mileram tortu bez glutena http://cake-cookie-pie.blogspot.com/...ram-torta.html

  12. #12
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Moj savjet još uvijek vrijedi
    Pitajte koje namirnice, zamjene za nešto o uopće upotrebljava određena osoba, jer bezgluteinska dijete svašta nešto podrazumjeva i isključuje
    Last edited by jelena.O; 07.03.2022 at 21:12.

  13. #13
    bebeto's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    na otoku kristalnih zvijezda
    Posts
    906

    Default

    Hvala vam na sugestijama i receptima, divne ste
    Cathy, da ledeni vjetar mi je jedan od opcija o kojem sam razmisljala..kore ja uvijek radim sama to mi nije problem...u kremu ide brasno, ako stavim bezglutensko valjda ce biti isti efekt ?
    Bubaklara...hvala na linku za Jozefinu....ljesnjaci dolaze u obzir..orahe ne podnosim ni nacrtane , cini mi se da nije previse "teska" ?
    Dota, hvala na linku za mileramku, ja je inace radim identicno samo sa klasicnim brasnom, vidim da se u ovome receptu ne spominje da ide posebni puding bez glutena ?
    Emily, hvala, to mi je skroz korisno za znati, znaci cca. 20 % vise brasna u odnosu kada radim sa obicnim...

    Jelena, hvala ti na savjetu, prijateljica je rekla da je problem samo u glutenu, sve ostalo konzumira normalno...

  14. #14

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    2,825

    Default

    Quote Originally Posted by bebeto View Post
    Bubaklara...hvala na linku za Jozefinu....ljesnjaci dolaze u obzir..orahe ne podnosim ni nacrtane , cini mi se da nije previse "teska" ?
    Nije, bude dosta vlažna jer idu cijele naranče. Samo za čokoladu pazi da uzmeš onu bez glutena (za čokoladu u prahu mislim da je Kanditova ili Kraševa, piše iza na deklaraciji; za čokoladu koja ide u glazuru sam uzimala tamnu Lindt, ona je bez glutena).

  15. #15
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Ja radim tortu sličnu kao ova Peterlinina Jozefina, ali koristim bademe. Stavim 2-3 naranče, ali ne ribam koricu nego cijele naranče skuham, pa ih sameljem u multipraktiku

  16. #16
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Ili torta caprese, sastojci su čokolada, bajami, jaja, maslac, šećer.
    Mislim da ona umiljatina isto nema brašna?

    bebeto, žuta krema se može raditi s kukuriznim škrobom (gustinom) umjesto brašna, ali mislim da treba malo korigirati količinu.

  17. #17

    Join Date
    Nov 2021
    Posts
    735

    Default

    Quote Originally Posted by bebeto View Post
    Dota, hvala na linku za mileramku, ja je inace radim identicno samo sa klasicnim brasnom, vidim da se u ovome receptu ne spominje da ide posebni puding bez glutena ?
    Puding je u načelu proizvod bez glutena, napravljen od kukuruznog škroba, tako da se može napraviti i običan puding. Evo tu sastojci običnog pudinga: https://www.podravka.hr/proizvod/puding-okus-vanilija/
    No, puding koji je deklariran "bez glutena" trebao bi biti još malo sigurniji, u smislu da nije kontaminiran tragovima glutena (od drugih proizvoda iz istog pogona i sl.) Ako prijateljica nije osjetljiva i na gluten u tragovima, možeš upotrijebiti i običan puding. Ako je, ni ovaj bezglutenski nije skup (oko 6,5 kn u Konzumu), pa možeš napraviti i s njim da budeš sigurna.
    Usput, uvijek mi razgali srce i zahvalna sam kad vidim da ljudi koji ne pate od alergija/intolerancija i sl. prilagode svoju prehranu onima kojima je to potrebno. To je tako mala, a tako velika gesta. Jedno moje dijete je alergičar (ne na gluten, nego na druge stvari) i vjeruj mi, geste poput tvoje se pamte .
    Last edited by Dota; 08.03.2022 at 14:31.

  18. #18

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,309

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    Mislim da ona umiljatina isto nema brašna?
    točno, sjedi 5

  19. #19
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by bebeto View Post
    Emily, hvala, to mi je skroz korisno za znati, znaci cca. 20 % vise brasna u odnosu kada radim sa obicnim...
    ne, ne
    20% manje bezglutenskog u odnosu na istu količinu običnog brašna

  20. #20
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Iskreno mislim da radi koje žlice tog posebnog brašna nećeš kupiti cijelu kilu

    Stavi gustin

  21. #21
    bebeto's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    na otoku kristalnih zvijezda
    Posts
    906

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    ne, ne
    20% manje bezglutenskog u odnosu na istu količinu običnog brašna
    Tenks, zbunio me bubaklarin komentar ispod jer je napisala da i ona stavi "vise nego obicnog" Mozes mi linkat taj recept za pizzu ? Ja inace znam sebi napravit tijesto za pizzu od mljevenih badema,sira i chia sjemenki ali previse mi je zasitno, ja vise volim onaj "kruhasti okus".

    Dota, bas sam jutros gledala deklaracije u butizi, skoro pa na svemu (pudinzi,cokse u prahu i za kuhanje) pise da moze sadrzavati gluten u tragovima. Ne znam koliko bi to naskodilo prijateljici, mislim da ni ona jos ne zna jer je tek nedavno otkrila da ima tu autoimunu bolest pa cu ici radije na ziher gdje pise da ga sigurno nema. Hvala ti na komentaru, zivim u uvjerenju da bi i za mene moje prijateljice napravile isto.

    Jelena, gdje da stavim gustin ? U kremu ? Covjece i na njemu pise ( imam od dr.oetkera) da sadrzi gluten u tragovima...

  22. #22

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    2,825

    Default

    Bebeto, ukoliko ti piše da neki proizvod sadrži gluten u tragovima, nemoj to uzimati.
    Sto se tice omjera brasna, u ovim mojim receptima ide cca 1 zlica vise bezglutenskog nego obicnog, dobro si procitala (u pizzu i mokru pitu od jabuka). Ispada mi pregnjecavo ako stavim mjeru koja pise u receptu.
    Last edited by buba klara; 09.03.2022 at 12:19.

  23. #23
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Koje brašno ona ima?

  24. #24

    Join Date
    Nov 2021
    Posts
    735

    Default

    Bebeto, zato sam i pisala da trebaš vidjeti s prijateljicom smije li "u tragovima" ili ne. Imaš na ovoj poveznici vrlo koristan (ali i dug ) članak o čitanju deklaracija https://celivita.hr/sigurna-kupovina-2/
    Da ti skratim muku, evo što kažu o "glutenu u tragovima": "
    U prvom dijelu ovog teksta pojasnili smo označavanje hrane kada je određena tvar koja može izazvati alergije ili intolerancije sastojak hrane – dakle, namjerno prisutna u hrani. Međutim, kontaminacija tim tvarima, a posebno glutenom, može se dogoditi u bilo kojem koraku proizvodnje, transporta, prodaje ili pripreme hrane ili njezinih sastojaka. U tom slučaju u popisu sastojaka nije navedena žitarica koja sadrži gluten (jer nije sastojak hrane), ali hrana ipak može sadržavati gluten u tragovima.
    Stoga se na etiketama brojnih proizvoda iza popisa sastojaka mogu naći i dodatna upozorenja o mogućoj kontaminaciji, kao što su „Može sadržavati…“, „Može sadržavati tragove…“, „Proizvedeno u objektu koji također prerađuje …“. Te izjave znače da receptura proizvoda nema sastojaka koji sadrže gluten, ali se ne može isključiti slučajna kontaminacija, primjerice zbog kontaminacije ulazne sirovine, ili zato što se na istoj proizvodnoj liniji ili u istom pogonu proizvode i drugi proizvodi koji sadrže gluten."
    Ako hoćeš ZAISTA biti sigurna da nema glutena, uzmi proizvode na kojima baš piše da su BEZ glutena. To je najsigurnije u ovom slučaju, a nije znatno skuplje.
    Last edited by Dota; 09.03.2022 at 13:20.

  25. #25

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    2,825

    Default

    Quote Originally Posted by Dota View Post
    Ako hoćeš ZAISTA biti sigurna da nema glutena, uzmi proizvode na kojima baš piše da su BEZ glutena. To je najsigurnije u ovom slučaju, a nije znatno skuplje.
    Potpis.
    Nasa mala prijateljica, radi koje se i upustim povremeno u bezglutensku kuhinju ne smije ni primirisati tragovima glutena. To znači ovo gore što je Dota pisala: sam proizvod ne mora sadržavati gluten ali može biti pripreman negdje gdje se prethodno radilo nešto s glutenom. Za nju je to dovoljno da krenu tegobe.

  26. #26
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Kad kuham za nekoga s celijakijom, otvaram sve novo jer ne znam jesam li nekada npr rukom kojom mijesim kruh dirala sol, ili necim sto je bilo u dodiru s glutenom uzimala secer iz posude itd… I uvijek prvo ispecem sve bez glutena pa onda za ostale da se ne bi hrana kontaminirala.

    Imam bezglutenske recepte za kolac od cooolade, narance i rogaca i tortu od cokolade i maslinovog ulja. Mislim da je ova s uljem slicna umiljatinoj torti.

  27. #27
    bebeto's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    na otoku kristalnih zvijezda
    Posts
    906

    Default

    Hvala vam svima na trudu i pojasnjenjima

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •