Stranica 218 od 298 PrviPrvi ... 118168208216217218219220228268 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 10,851 do 10,900 od 14859

Tema: Gimnazije i srednje škole

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    I kojih je to 7 škola?
    Prelog, Mioc, Tituš, Lucijanka, Prva, Peta i ?
    Deseta?
    Čekamo nekog tko ima pretplatu na JL da otvori i možda prekopira ovdje članak

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Čokolada, Prema članku iz 24 sata, i X. PM uvodi prijemni (to je onda tih 7).
    https://www.24sata.hr/tech/zagreb-ca...i-ispit-825394

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kako ova profesorica iz X gimnazije tvrdi da moraju upisati više djece kad im zadnji upisani uopće nema 80 bodova.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ispada da od prirodoslovnih samo Kuslanova i 13. nemaju prijemni.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
    Ispada da od prirodoslovnih samo Kuslanova i 13. nemaju prijemni.
    Imat će iduće godine, kladila bih se.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Kako ova profesorica iz X gimnazije tvrdi da moraju upisati više djece kad im zadnji upisani uopće nema 80 bodova.
    Ja sam shvatila da govori o hipotetskoj situaciji.
    Dosad su prijemni i imale samo škole koje su morale upisati više djece od predviđene kvote, novim pravilnikom to više neće biti uvjet.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ni u Titusu zadnji nije imao 80 bodova (barem ne ove godine).

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

"Mi" koji smo se riješili srednjoškolskog obrazovanja možemo otići zapalit svijeću na Kamenita

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Još malo Nano

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ha, ha, genijalno, znači ovo su preventivni prijemni.

Jasno mi je da MIOC koji je godinama imao ogromnu navalu mora imati prijemni ispit, ali ove druge škole nemaju opravdanja.

I niko ništa, svi će to prihvatiti, mnogima se i sviđa, a djeca neka idu na pet prijemnih u danu. I po mogućnosti na pripreme cijelu godinu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ha, ha, genijalno, znači ovo su preventivni prijemni.

Jasno mi je da MIOC koji je godinama imao ogromnu navalu mora imati prijemni ispit, ali ove druge škole nemaju opravdanja.

I niko ništa, svi će to prihvatiti, mnogima se i sviđa, a djeca neka idu na pet prijemnih u danu. I po mogućnosti na pripreme cijelu godinu.
    Pa opravdanje im daje novi pravilnik. Dosad su za prijemne morali tražiti dozvolu Ministarstva, sad to više neće biti uvjet. A ako si čitala komentare na javnom savjetovanju, većina ih je pozdravljala prijemne i zazivala malu maturu i još dodatnih bodova i svašta.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Novi pravilnik

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Veli mi klinka kak iduće godine misli upisati dodatnu u školi ako će je bit iz nekih izbornih predmeta za eventualnu maturu, baš me zanima dokle će je to držati
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 30.03.2022. at 15:23

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo konačnog Pravilnika, tko želi čitati:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/...03_39_482.html

Bez pažljivog proučavanja, rekla bih da nisu uzeli u obzir ništa od prijedloga iz javnog savjetovanja A evo i nekih komentara MZO na pristigle prijedloge:

O mogućoj koliziji s datumima prijemnih ispita:

Zahvaljujemo na uključivanju u savjetovanje. Provedba prijamnih ispita nije obvezna, nego ih škole koje to žele mogu provoditi, uz prethodnu suglasnost MZO. I do sada su pojedine škole provodile prijamne ispite, budući da te škole koje imaju značajno veći broj prijava od slobodnih mjesta. Također, u te škole prijavljuje se velik broj učenika s najvišim brojem bodova te je prijamni ispit jedan od načina njihovog rangiranja, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju. Škole su dužne u natječaju za upis izvijestiti učenike o kalendaru polaganja prijamnih ispita.
    O ukidanju zdravstvenih bodova:

Zahvaljujemo na uključivanju u savjetovanje. Uzet ćemo u obzir da učenici s težim zdravstvenim teškoćama koji su osnovnu školu ili dio osnovnoškolskog obrazovanja završili prema primjerenom obliku obrazovanja ostvare pravo preliminarnog rangiranja. Izmjenama i dopunama Pravilnika učeniku koji se školuje u otežanim uvjetima obrazovanja temeljem kojih je ishodio navedenu dokumentaciju, ne ukida se tzv. poseban element vrednovanja za upis u željeni program obrazovanja, nego učenik ostvaruje mogućnost na prepoznavanje i prednost, odnosno pravo na poseban element vrednovanja ako se nalazi na zadnjem mjestu ljestvice poretka i ima isti broj bodova kao kandidati koji ne ostvaruju pravo na poseban element vrednovanja.
    Imam dojam da je javno savjetovanje služilo ničemu

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tanja tebe to iznendajuje?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa svojedobno su neke prijedloge i uzimali u obzir. Ovo sad je stvarno bilo kao za šminku.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U 21. stoljeću valjda se može organizirati da sve škole istog programa (npr. PM gimnazije ili opće gimnazije) imaju isti prijemni u isto vrijeme, da djeca pišu jedan prijemni, da se napravi prilagodba za djecu kojoj je potrebno, a da se onda bodovi s prijemnog unesu u sustav za sve prijavljene škole.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zavisi koliko ima volje za tako nešto?!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa Vidi poruku
    U 21. stoljeću valjda se može organizirati da sve škole istog programa (npr. PM gimnazije ili opće gimnazije) imaju isti prijemni u isto vrijeme, da djeca pišu jedan prijemni, da se napravi prilagodba za djecu kojoj je potrebno, a da se onda bodovi s prijemnog unesu u sustav za sve prijavljene škole.
    Pa ja isto ne mogu vjerovat da tako nesto nije pod normalno.
    Sve drugo bi bilo suludo.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Predviđam da će sad biti prelijevanje 5.0 u opće a onda će i opće iduce objaviti prijemni. Negdje sam pročitala da je I. već najavila i za opći program. Na kraju će bit kao u moje doba, prijaviš par skola sve imaju prijemni, ako ti se preklope termini odaberes koja ti je važnija.
    U moje doba je isto bilo priprema za prijemne, da skole imaju pravo vanjsko vrednovanje možda bi radile kvalitetnije i bilo bi manje potrebe za tim.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A inace naravno da se može organizirati jedinstveni test znanja kao prijemni, ali onda bi država i neka agencija trebala preuzeti odgovornost i posao, ovak se fino spusti posao na skole pa nek se snalaze. Klasika.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa Vidi poruku
    To zvuči kao čista utopija. Za početak, svaka od tih gimnazija koje uvode prijemni htjet će da prijemni ispit prilagode svojim kriterijima i zahtjevima u školi. MIOC se sigurno ne bi zadovoljio "običnim" prijemnim iz matematike, jednako kao što bi Prelog inzistirao na prijemnom iz kemije i biologije, dok ih matematika manje zanima. I tako dalje. Analogno tome kako fakulteti ne vjeruju državnoj maturi pa malo-pomalo uvode vlastite prijemne ispite.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Baš tako, tu će biti "ali naš prijemni je jači!"

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    To zvuči kao čista utopija. Za početak, svaka od tih gimnazija koje uvode prijemni htjet će da prijemni ispit prilagode svojim kriterijima i zahtjevima u školi. MIOC se sigurno ne bi zadovoljio "običnim" prijemnim iz matematike, jednako kao što bi Prelog inzistirao na prijemnom iz kemije i biologije, dok ih matematika manje zanima. I tako dalje. Analogno tome kako fakulteti ne vjeruju državnoj maturi pa malo-pomalo uvode vlastite prijemne ispite.
    A kakvu bi to "neobicnu" matematiku trebali pisati na prijamnom u MIOC? Ne razumijem jesi sarkastična ili ne? Zna se što se uci u OS. Umjesto da 5 dana lutanju gradom od prijemni do prijemni bilo bi svima lakše da pet dana pisu u svojoj školi standardizirane testove iz tih predmeta. Ovako sam sigurna da će prijaviti npr 3-4 PM gimnazije s prijemnim a ostatak opće bez prijemnih jer imaju 5.0 pa su "sigurni" I bit ce i tamo porast. A onda će opće uvesti prijemni iz hrvatskog, engleskog...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ex ravnateljica MIOC-a je više puta u medijima istaknula da prijemni u toj školi nije sastavljen kao uobičajeni osnovnoškolski test matematike, nego se radi o tipu zadataka kakvi dolaze na natjecanjima. Što je je i logično ako se testira matematička nadarenost.

Inače bi sigurno bilo jednostavnije da postoji jedinstveni prijemni, ali to vam uopće nije u planu.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni je samo neprimjereno vrijeme uvođenja prijemnih. Nakon izostanka nastave zbog štrajka i zatim dvije pandemijske godine gdje su djeca što online, što nikako slušala i svladavala gradivo, sad kao šlag na torti dobiju prijemne. Nehumano prema toj djeci, nemam druge riječi.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    A kakvu bi to "neobicnu" matematiku trebali pisati na prijamnom u MIOC? Ne razumijem jesi sarkastična ili ne? Zna se što se uci u OS.
    Nisam ni sarkastična ni ironična, mislila sam upravo na ovo:

Ex ravnateljica MIOC-a je više puta u medijima istaknula da prijemni u toj školi nije sastavljen kao uobičajeni osnovnoškolski test matematike, nego se radi o tipu zadataka kakvi dolaze na natjecanjima. Što je je i logično ako se testira matematička nadarenost.

Inače bi sigurno bilo jednostavnije da postoji jedinstveni prijemni, ali to vam uopće nije u planu.
    Uostalom, znam iz primjera uživo da prijemni uopće nije bio jednake težine u Miocu, Titušu i Prvoj. I ne vidim razloga zašto bi ijedna škola pristala na ujednačavanje kriterija, prije će ići za tim da naprave da baš njihov prijemni bude "ono pravo", kako već smatraju da treba biti.
    A pravilnik, kako je koncipiran i s ovim novim promjenama, ide upravo u tom smjeru. Pročitajte komentare MZO - stalno se ponavlja da "prijemni ispit nije obavezan, ali ga škola može organizirati ako to želi". I to uopće ne upućuje na mogućnost centralne organizacije prijemnih ispita.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A o pisanju standardiziranih ispita u OŠ i MZO ima svoj komentar na komentar:

U tekućoj školskoj godini počinje eksperimentalna provedba nacionalnih ispita u 5. i 8. razredima osnovnih škola koji će ukazati na potrebu uvođenja ispita na kraju osnvonoškolskog obrazovanja.
    Po ovome kako je to formulirano, rekla bih da je ta priča na dugom štapu i tko zna kad će se i hoće li se ti ispiti uvesti.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ah znači pate od sindroma "elitnosti" i "posebnosti" i u samoj skoli a ne samo van nje. OK definitivno ako dijete i poželi ću je odgovarati od upisa u istu. Ne trebaju joj takve gluposti u životu.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa meni je sasvim logično da svaka škola odredi i testira ono što smatra bitnim. Ne vidim nikakvog smisla u ujednačavanju prijemnih. A i zašto bi bili ujednačeni i zašto bi svako dijete moralo ići i stići na baš svaki prijemni? Život je igra odabira, što smo stariji tih je odabira sve više. I to je dio škole i životne škole, odrediti si prioritete.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa za početak koliko me sjećanje drži u RH svi idu u OŠ po istom programu i trebali bi svladati isto gradivo. Napisati ispit kojim se istovremeno ispituje cjelokupno gradivo i to različitih težinskih zadataka nije nešto što se ne može napraviti, a rezultati jasno pokažu tko zna sve a tko samo dio.

Ovo igranje s "mi smo specijalni mi pitamo samo natjecateljske zadatke" koji se eventuanlo rade u školama koje žele pripremati djecu za natjecanja (a znamo itekako da to nit je u svim školama nit se time bave svi nastavnici) samo znači da će to staviti u poziciju prednosti onu djecu koja
    a) imala su tu sreću da ih zapadne takva škola/nastavnik
    b) imaju tu sreću da im roditelj ima novaca platiti pripremu za takav "specijalni" prijemni (tek sad će procvjetati ta ponuda)
    c) ima roditelja koji ima vremena i živaca i znanja sam podučiti dijete o tome ako već nije imalo sreće da potpadne pod a) ili b)

Ostali - a ko im kriv.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ili d) one koji su nadareni za matematiku, a to im je cilj

Inače dosadašnji prijemni u srednjim školama su čini mi se po definiciji bili mogući za ispitivanje posebne nadarenosti (nisam sigurna da je baš točno tako pisalo), tako da je prijemni u MIOC-u upravo u skladu s pravilima

(kao što npr. umjetničke škole testiraju likovnu nadarenost)

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

To nije test nadarenosti nego test zadataka iz matematike. I natjecateljski zadaci se uci kako se rješavaju. Tko to vidi prvi put u životu nema puno šanse u usporedbi s onima čiji nastavnici su kroz godine uložili sate i sate na dodatnoj matematici ili na pripremama gdje ih se ciljano uci strategijama i "trikovima" za to.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ja mislim da nadareno dijete ipak bolje riješi taj test, kao što prođe bolje i na natjecanju.

A inače, svaki prijemni će vjerojatno bolje napisati onaj tko ima boljeg nastavnika u osnovnoj/srednjoj školi ili mu roditelji imaju novaca platiti pripreme. (ako međusobno uspoređujemo prosječnu djecu)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ah znači pate od sindroma "elitnosti" i "posebnosti" i u samoj skoli a ne samo van nje.
    Pa naravno da pate od toga, zar si sumnjala

Ali nije baš sve tako crno-bijelo. Nisu ni ti zadaci na prijemnom baš natjecateljski. Ali su teži nego na prijemnom za neke druge škole.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A da ne bi bilo zabune i nagađanja napamet, škole koje su dosad provodile prijemne ispite imaju na svojim web stranicama i primjere prošlogodišnjih prijemnih ispita, s rješenjima. Tako da svatko može odmah procijeniti je li mu nešto preteško ili nije. Bez plaćenih priprema i bez stresa.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ah znači pate od sindroma "elitnosti" i "posebnosti" i u samoj skoli a ne samo van nje. OK definitivno ako dijete i poželi ću je odgovarati od upisa u istu. Ne trebaju joj takve gluposti u životu.

Nije ti to to. Moj stariji je bio generacija prvog prijemnog i nije znao kak on izgleda pa je pitao nas. I oboje smo mu rekli da to neće biti test osnovnoškolskog znanja matematike, nego nekakve "cake". Onda je pitao kaj su to "cake".

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo popisa tih sedam zagrebačkih gimnazija s prijemnima:

Izašao je novi pravilnik upisa u srednje, doznali smo koje će škole imati prijemne i iz kojih predmeta (srednja.hr)

A evo i komentara MZO na ideje o jedinstvenom prijemnom ispitu:

Ministarstvo smo pitali i razmišlja li se o tome da škole od iduće godine imaju unificirani prijemni ispit, kojeg bi, primjerice, sastavljao i provodio NCVVO. Kako kažu, to trenutačno "nije opcija iz razloga što svaka škola može ispitati ona znanja iz pojedinog nastavnog predmeta koja su specifična za nastavak obrazovanja u toj školi".

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A iz sadašnje perspektive, rekla bih da je cijela ta zavrzlama oko prijemnih ispita (svaka škola svoj prijemni, moguće kolizije s datumima i dva prijemna u istom danu, stres kod kandidata) izvrsna priprema za ono što buduće srednjoškolce čeka tijekom gimnazijskog obrazovanja, naročito ako se odluče za neke od tih najtraženijih škola

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

A iz sadašnje perspektive, rekla bih da je cijela ta zavrzlama oko prijemnih ispita (svaka škola svoj prijemni, moguće kolizije s datumima i dva prijemna u istom danu, stres kod kandidata) izvrsna priprema za ono što buduće srednjoškolce čeka tijekom gimnazijskog obrazovanja, naročito ako se odluče za neke od tih najtraženijih škola
    Potpis.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bingo...u srz...
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 31.03.2022. at 13:04

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa Vidi poruku
    Pa meni je sasvim logično da svaka škola odredi i testira ono što smatra bitnim. Ne vidim nikakvog smisla u ujednačavanju prijemnih. A i zašto bi bili ujednačeni i zašto bi svako dijete moralo ići i stići na baš svaki prijemni? Život je igra odabira, što smo stariji tih je odabira sve više. I to je dio škole i životne škole, odrediti si prioritete.
    Kako ce se prilagodavati prijemni za djecu sa poteskocama i tko ce to kontrolirati?
    Obzirom da svaka skola odreduje svoja pravila vjerojatno nikako i nitko.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Kako ce se prilagodavati prijemni za djecu sa poteskocama i tko ce to kontrolirati?
    Obzirom da svaka skola odreduje svoja pravila vjerojatno nikako i nitko.
    Nije baš nikako, to su valjda jedini prihvaćeni prijedlozi u cijelom javnom savjetovanju. Piše da će se "navedeno uvrstiti u konačan prijedlog pravilnika".

I stvarno, u konačnom Pravilniku stoji:

(10) Kandidati s teškoćama u razvoju koji imaju rješenje o primjerenome programu obrazovanja, a koji pristupaju provjeri posebnih znanja iz stavka 1. ovoga članka, imaju pravo na prilagodbu ispitne tehnologije.
    Tko će to kontrolirati... ne znam. Tko kontrolira prilagodbu državne mature?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nije baš nikako, to su valjda jedini prihvaćeni prijedlozi u cijelom javnom savjetovanju. Piše da će se "navedeno uvrstiti u konačan prijedlog pravilnika".

I stvarno, u konačnom Pravilniku stoji:

Tko će to kontrolirati... ne znam. Tko kontrolira prilagodbu državne mature?
    Za maturu postoji kordinator koji zadnju godinu skolovanja prolazi detaljno prilagodbu na maturi ovisno o programu, s djetetom i rodteljem. I onda dijete sve spremno doceka na maturi. Od vise vremena preko asistenta ili duplog slusanja , pisanja u posebnoj prostoriji , ralicitih razmaka...i da ne nabrajam dalje.
    Prijemni do sad su nudili jedino-vise vremena.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A morat će onda i za prijemne ispite imati koordinatora za takve stvari.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Sve je to obična svinjarija. Elementarno nerazumijevanje materije od strane onih koji pravila o materiji donose

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Francesca85 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

PŠ V. Preloga ionako nema prirodoslovnomatematički program, nego prirodoslovni.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Francesca85 prvotno napisa Vidi poruku
    PŠ V. Preloga ionako nema prirodoslovnomatematički program, nego prirodoslovni.
    Znam to, ovo sam pisala samo kao hipotetski primjer. Različiti programi su samo argument više za ne-centralizirani prijemni ispit.
    Posljednje uređivanje od tanja_b : 01.04.2022. at 11:11

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa to je potpuno nebitno u konetkstu jedinstvenog testa. Tko hoće u prelog ne bi pisao matematiku (ako prelogu ne treba, što mi je čudno) ili bi trebao manje bodova. Tko hoće u mioc možda ne bi trebao pisati kemiju ali bi trebao 90% iz matematike. Itd. To je sve jako lako rješvo kad bi se htjelo riješiti (istoka kao što na maturi nitko ne piše sve nego samo što mu je bitno), ali osobno mislim da se ne želi iz čistog ega tih škola s jedne strane i lijenosti države s druge strane, ovaj put oboma paše isto rješenje.

U međuvremenu Fuchs donio odluku da svi iz MGupca koji idu u IBU mogu direktno upisati IBU u MIOC bez prijemnog kao "nastavljači". Za te specijalne učenike ne vrijede redovni kriteriji za upis. Ma kako to
    Posljednje uređivanje od sillyme : 01.04.2022. at 13:06

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •