Pokazuje rezultate 1 do 50 od 176

Tema: Problem s koncentracijom

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ma napravili smo logopedsku obradu, nije ni disleksija ni disgrafija, čitanje je svladao, iako je brzina na donjoj granici. Ali memorija i koncentracija su lošije, dok dodje do kraja već je zaboravio početak. Ne znam je li gore kad mu je knjiga dosadna pa je procita i ništa se ne sjeća ili zanimljiva pa počne mastati i onda na kraju ne zna što je pročitao a sto njegova mašta. U oba slučaja ne zna odgovoriti točno na osnovna pitanja o knjizi ili tekstu.

Slušna memorija je bolja ali nema puno audio lektira dostupnih. Na žalost. Jezične strukture su mu isto jako loše... I tako. Pismeno izražavanje je živa muka.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 07.05.2022. at 09:17

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ma napravili smo logopedsku obradu, nije ni disleksija ni disgrafija, čitanje je svladao, iako je brzina na donjoj granici. Ali memorija i koncentracija su lošije, dok dodje do kraja već je zaboravio početak. Ne znam je li gore kad mu je knjiga dosadna pa je procita i ništa se ne sjeća ili zanimljiva pa počne mastati i onda na kraju ne zna što je pročitao a sto njegova mašta. U oba slučaja ne zna odgovoriti točno na osnovna pitanja o knjizi ili tekstu.

Slušna memorija je bolja ali nema puno audio lektira dostupnih. Na žalost. Jezične strukture su mu isto jako loše... I tako. Pismeno izražavanje je živa muka.
    Ako trebaš nešto od lektire u audio formatu, pošalji mi pp, imamo mi još uvijek hrpu toga.
    Moj stariji je lektiru često citao kombinirano, audio i pdf istovremeno.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 08.05.2022. at 11:50

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nemoj mi ništa govorit.... dakle, natjerat ga da pročita lektiru je SF. Tjeram ga da čita na glas... jer inače samo gleda sa strane. I svejedno je iz dvije lektire uspio dobit 1! Ne mogu vjerovat. Pročitao ih je... Imat će izgleda 4 iz tjelesnog i glazbenog jer ide profesorima na živce. Razumijem ih potpuno

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa Vidi poruku
    Nemoj mi ništa govorit.... dakle, natjerat ga da pročita lektiru je SF. Tjeram ga da čita na glas... jer inače samo gleda sa strane. I svejedno je iz dvije lektire uspio dobit 1! Ne mogu vjerovat. Pročitao ih je... Imat će izgleda 4 iz tjelesnog i glazbenog jer ide profesorima na živce. Razumijem ih potpuno
    Moj procita 1x. Ne zna kako se zove glavni lik. Procita 2x. Ne zna ništa osim kako se zove glavni lik. Onda ide citati 3x, u škripcu je s vremenom, procita pola knjige i napiše za 2 ili 3. Ako je slučajno nakon 50 podsjecanja pisao bilješke o knjizi ostale su u ladici i nije ih pročitao prije testa jer je zaboravio na njih
    I tako, svaka lektira novo iznenađenje na koje se sve načine moze pročitati lektira i nemati pojma o istoj... ajde navodno je shvatio da ako nakon svake strane ide gledati yt da tad sigurno nema pojma, pa me moli da mu pricuvam mob dok čita.

PS sad već dva tjedna kasni s vraćanje prethodne lektire i posudbom nove. Svaki dan zaboravi otići u knjižnicu
    Posljednje uređivanje od sillyme : 12.05.2022. at 22:39

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moj procita 1x. Ne zna kako se zove glavni lik. Procita 2x. Ne zna ništa osim kako se zove glavni lik. Onda ide citati 3x, u škripcu je s vremenom, procita pola knjige i napiše za 2 ili 3. Ako je slučajno nakon 50 podsjecanja pisao bilješke o knjizi ostale su u ladici i nije ih pročitao prije testa jer je zaboravio na njih
    I tako, svaka lektira novo iznenađenje na koje se sve načine moze pročitati lektira i nemati pojma o istoj... ajde navodno je shvatio da ako nakon svake strane ide gledati yt da tad sigurno nema pojma, pa me moli da mu pricuvam mob dok čita.

PS sad već dva tjedna kasni s vraćanje prethodne lektire i posudbom nove. Svaki dan zaboravi otići u knjižnicu
    Moja djeca u svom.skolovanju nisu procitala sama ni jednu lektiru.
    Mali koji je imao problema sa koncentracijom je citao na glas , on jednu stranu ja dvije. Nakon toga smo.zajedno radili obradu. Od 7.razreda je imao slusne lektire, i zajedno smo.prolazili obradu.

Mala ne cita uopce zbog teske disleksije, ne moze slusne jer ima problema sa slusniom obradom ako tekst ide prebrzo i jednolicno sa snimke. Njoj svaku lektiru kompletno citam. Plus, uvijek pokusavamo pogledati film ili seriju ako je napravljena po knjizi. I onda zapisemo likove na papir jer najteze pamti imena.
    Cisto da ti docaram kako lektira u nasoj kuci izgleda, mozda ti bude lakse.
    Posljednje uređivanje od sirius : 12.05.2022. at 22:52

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Moja djeca u svom.skolovanju nisu procitala sama ni jednu lektiru.
    Mali koji je imao problema sa koncentracijom je citao na glas , on jednu stranu ja dvije. Nakon toga smo.zajedno radili obradu. Od 7.razreda je imao slusne lektire, i zajedno smo.prolazili obradu.

Mala ne cita uopce zbog teske disleksije, ne moze slusne jer ima problema sa slusniom obradom ako tekst ide prebrzo i jednolicno sa snimke. Njoj svaku lektiru kompletno citam. Plus, uvijek pokusavamo pogledati film ili seriju ako je napravljena po knjizi. I onda zapisemo likove na papir jer najteze pamti imena.
    Cisto da ti docaram kako lektira u nasoj kuci izgleda, mozda ti bude lakse.
    svaka čast.
    moj čita, zasada. vidjet ćemo kako će biti u srednjoj.
    Do sada dok su pisali testove ne znam da je iz ijednog dobio više od dva, češće 1. Otkako lektiru obrađuju na satu ocjenu manju od pet nije dobio, ali kad se treba sjetiti u ispitu detalja. 5 i 6 sam trubila da treba Ip a šk. psihologinja i razrednica tvrde da on bez problema svladava gradivo i da nema potrebe, potrebe su očit ako ima more jedinica i da je još pride i zločest.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    svaka čast.
    moj čita, zasada. vidjet ćemo kako će biti u srednjoj.
    Do sada dok su pisali testove ne znam da je iz ijednog dobio više od dva, češće 1. Otkako lektiru obrađuju na satu ocjenu manju od pet nije dobio, ali kad se treba sjetiti u ispitu detalja. 5 i 6 sam trubila da treba Ip a šk. psihologinja i razrednica tvrde da on bez problema svladava gradivo i da nema potrebe, potrebe su očit ako ima more jedinica i da je još pride i zločest.

jesi radila neku obradu van škole?
    sori, nisam pohvatala o kojim sve teškoćama se radi
    moj ima teškoću s čitanjem, mi smo to primijetili u ranijim razredima OŠ, ali nekako i učiteljica i školska stručna služba su to malo umanjivali (kao, ima mala teškoća, ali nadrast će je), dok nisam otišla kod logopedice na obradu i dobila papir: dijagnoza blaga teškoća u čitanju, preporuka individualizirani program.
    Onda je škola super reagirala, krenuli su sa IP sad u 6. razredu i prije nego su došli papiri. U nekim predmetima mu znači kraći test i slično, ali naravno nama i dalje doma ostaje puno posla.
    I ja čitam naglas lektire, ili ovako kako je sirius sa starijim: ti jednu str, ja dvije, nekad ja sve, nekad on sve (zavisi od veličine knjige i veličine slova u knjizi, kad su sitna gusta slova, nema šanse da on to čita). On dosta dobro prati kad čuje. Ali mu je verbalni faktor katastrofa, ne zna se baš izražavat, pa kad i uprati i zna, ispriča to ko da se naplaćuje svaka izgovorena riječ.
    Kaže mi da mu je najveća noćna mora: naći u tekstu što je bitno. Ako mu kod učenja ja pomognem izvući što je bitno, onda to lakše nauči.
    Na sve to ide njegova životna filozofija: kako ćemo, lako ćemo. Puno izbjegavanja i tako.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

U informativku nije uspijevao pisati dulje od 3 dana u kontinuitetu ikad. Sad ima neki svoj sistem, piše u bilježnice, višemanje čak i ima zadaće... bar neke

Svaki tjedan nešto izgubi, prestala sam imati živaca oko toga, npr dođe doma bez jakne - nema više "budem sutra pogledao" - idi odmah nazad (pa makar bilo 9 navečer i cendra da je gladan i umoran) i nađi jaknu. Nekidan nije imao doma niti jednu zimsku jaknu pa sam ga po pljusku poslala nazad u školu da nađe bar jednu. Donio je nazad. Torbe sa sportskom opremom pregledavam ja, nedavno sam ga 3x vraćala u svlačionu dok nije sve skupio... Ajde još uvijek bar nije školsku torbu izgubio. Valjda zato što ima nardbu da prvo mora doć doma ostaviti stvari a tek onda smije van. Bar dođe brzo doma.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Hvala na savjetima, puno toga već radimo, a dio možda da probam, ovo s ppt nije loša ideja jer kad piše bilješke na papir to ni sam kasnije ne zna pročitati.

A knjige, to moram ja uzeti ovaj vikend npr njegov udzbenik iz matematike (iz 2019. ) i obrisati apsolutno sve zaokuržene zadatke što su 3 generacije prije njega imale za zadaću. Jer on sad pojma nema što je riješio a što ne, pa da samo zaokruži svoje.
    Tako da i to je dodatno ponekad problem, knjige su išarane od prethodnih vlasnika. Nekom organiziranom urednom i koncentriranom to ne bi bio problem - njemu je.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Hvala na savjetima, puno toga već radimo, a dio možda da probam, ovo s ppt nije loša ideja jer kad piše bilješke na papir to ni sam kasnije ne zna pročitati.

A knjige, to moram ja uzeti ovaj vikend npr njegov udzbenik iz matematike (iz 2019. ) i obrisati apsolutno sve zaokuržene zadatke što su 3 generacije prije njega imale za zadaću. Jer on sad pojma nema što je riješio a što ne, pa da samo zaokruži svoje.
    Tako da i to je dodatno ponekad problem, knjige su išarane od prethodnih vlasnika. Nekom organiziranom urednom i koncentriranom to ne bi bio problem - njemu je.
    Ufff, da, to je problem. Probaj obrisati, a ako ne bude išlo, možda da potražiš po antikvarijatima imaju li koji primjerak u boljem stanju... Knjige iz matematike mi smo u OŠ obično kupili duplo, jer mi je bilo stalo da nam i ostanu u vlasništvu nakon završene školske godine. Stariji sin je imao traljavu nastvu iz matematike (veliku fluktuaciju profesora) pa smo silom prilika morali imati udžbenike doma. Puuuno kasnije, poklonila sam ih dalje. I u srednjoj smo nabavili vlastite knjige iz matematike (Element-ova izdanja) ali to je već druga priča.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •