Ne postoji apsolutna jednakost niti mislim da će ikada postojati. Čak i u najidealnijem društvu uvijek postoji element puke sreće koji ponekad odnese prevagu.
Međutim postoji mogućnost socijalnog uređenja koji će i onima koji su "undedogs" omogućiti minimum potreban da ostvare svoje potencijale pod uvjetom naravno da sami imaju u sebi motivaciju.
Oni koji su se već samoostvarili kao jedan od benefita i motivatora sigurno vide i to što svojoj djeci mogu omogućiti dobar start. I to je isto ok u mojim očima. Uostalom, jedan od mojih motivatora je da omogućavam svojoj djeci dobru startnu poziciju. I nemam nimalo grižnje savjesti zbog toga. Jedino vidim da društvo treba učiniti više da i ostali imaju pristojnu šansu. Ali kao što nitko ne servira odrezak mesa gladnom lavu u savani tako ni meni nitko nije servirao moj posao i život, izborila sam se sama i nek se i drugi bore.
Kao što je već netko primjetio, očito nikad nisi brinula o tome da 10-50-100-1000+ ljudi svaki mjesec ima plaću. Inače ne bi to uspoređivala s brisanjem kvaka. Koliko znanja i učenja je potrebno za čišćenje kvaka a koliko za upravljanje firmom i vođenjem ljudi i to uspješno, godinama?
Da li je posao direktora odgovorniji od posla spremačice?
Pa ne znam, ako spremačica zezne brisanje kvaka nakon nekog neperača ruku, to ima potencijal da nokautira pola firme na bolovanje na par dana. ili zaboravi da vrati u frižider neku finu zajedničku tortu pa je posluži opet, ili štedi deterdžent pa pere šoljice samo vodom (sve zavisi šta su joj dužnosti...).
Realno, posao direktora jeste odgovoran, ali da vredi astronomski spram posla spremačice- pa baš i ne. Ne, ne bi se mogli zameniti na dan, ali bi šteta možda bila podjednako velika u oba smera da se to desi- ni umazan WC nije samo estetski problem.
To je samo arogancija direktora, da sebe smatraju nezamenljivim. Istinski stručna osoba bilo kog zanimanja treba da ima takvu tržišnu vrednost da njen rad može da obezbedi pristojan život.
Ako to nije postignuto, onda je u pitanju izrabljivanje, i to je važan parametar pitanja- da li neko ima previše, i da li ga treba ograničiti.
Minimalnu plaću već godinama propisuje država, a maksimalne nema, znase se i zašto. Ako misliš da je to tako jednostavno što se ne javiš na koji takav oglas? Nitko nije rekao da su direktori nezamjenjivi, ali su dobri direktori rijetki i sa skupo stečenim vještinama i sposobnostima. Malo ih je. I sukladno tome su plaćeni. I opet, odakle ta arogancija da "treba to ograničiti"? Tko si to uzima za pravo? Ja sigurno ne. Uostalom, vlasnika nitko ne sprečava da profit podijeli sa zaposlenima, svima ili nekima, ne odlučuje to direktor (koji je plaćen da upravlja) nego vlasnik koji odlučuje o svojoj imovini.
Želiš li ti da netko odlučuje što ćeš sa svojom ušteđevinom jer eto ima nedodirljivih u Indiji koji teško žive pa bi bio red da im pripomogneš?

Odgovori s citatom