-
sumnjam da itko misli određivati što će netko raditi sa svojim novcem (osim u smislu da svi imamo neke preferencije na što će odlaziti porezi jel)
da živimo u istinskoj meritokraciji, koliko znaš, koliko se trudiš, koliko radiš - toliko dobiješ, sve 5.
no nismo u istim startnim pozicijama, to se može pokušati iznivelirati boljim obrazovanjem, no kulturni i socijalni kapital koji smo dobili kad smo se rodili tu gdje smo se rodili je po meni presudan.
ja znam za sebe, koja sam rođena u siromaštvu, koliko sam se morala trgati i truditi za apsolutno sve u životu. 10 puta više od nekog pripadnika tzv srednje klase koji je imao puno prilika koje ja i slični meni nisu imali od najjednostavnijih stvari tipa da je putovao izvan države prije 18-te godine ili da su mu roditelji mogli priuštiti izvanškolske aktvnosti, knjige, muzeje i pazite ovo - svoje vrijeme.
socijalna mobilnost nam je katastrofa. netko tko je rođen u disadvantaged prilikama se može popeti klasu-dvije više svojim radom, ali uz nadljudske napore i nužnu dozu sreće, to da moraš biti još rođen iznadprosječan se podrazumijeva. znam puno pametnih i vrijednih ljudi koji nisu uspjeli jer im je život na kraju bacao previše klipova pod noge. pa smatram vrhuncem cinizma kad netko kome je život dao puno bolje karte izigrava moralnu veličinu i propovijeda o radnoj etici. da ne budem krivo shvaćena, apsolutno ne govorim o nikome ovdje, već o poplavi "self-made" billionairea i kim kardashian koja ima obraza poručiti ženama “get your f***ing ass up and work”.
ja jesam apsolutno za hard work i najglasniji sam zagovaratelj striktne radne etike i adekvatne nagrade za obavljeni posao, ali mislim da su socijalne politike koje će ublažiti razlike u startnim pozicijama i povećati razinu socijalne mobilnosti izuzetno bitne. i tu sam ljevičar do ibera.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma