Stranica 38 od 60 PrviPrvi ... 28363738394048 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,851 do 1,900 od 2952

Tema: Što nam se to događa?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pulinka,

Evo za takve slucajeve:

"Jednostavno neki ljudi sebi procene rizik/dobit na taj način da im abortus tri puta godišnje deluje kao manji trošak, iako nije."

Mozda bi savjetovanje dobro doslo, mozda ne taj trenutak pred abortus, tad ce ga napravit, ali mozda za eventualne buduce.Mozda bi poceli razmisljat o zastiti i odgovornijem spolnom ponasanju.

Neodgovorno spolno ponasanje ne bi trebalo bit pozeljno kao dto nije ni neodgovorno ponasanje na poslu ni igdje drugdje.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.07.2022. at 18:42

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    joj, lili. Naravno da postoji od apsolutno svega zamislivog jedan primjerak.
    No, tvrditi da je to uobičajeno ponašanje (naglašavanjem da treba dooobro razmisliti) je u najmanju ruku nekorektno, a u najgorem zlobno i mutivodno.
    Uostalom, emsa sve dovoljno dobro argumentira. Ali da i ja nadodam kako su i naputci o neishitrenom donošenju odluke mizogini.
    xxx!!!

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa što onda nismo nevakcinisane i pušače redovno slali u savetovalište kad se jave doktoru sa koronom ili emfizemom pluća?

Upravo sam napisala, oni sebe ne sagledavaju kao neodgovorne, ili ako hoćeš, gledaju se kroz ružičaste naočare

Bar sam ja sretala ljude sa takvim stavom.

Edit: za Lili
    Posljednje uređivanje od pulinka : 14.07.2022. at 18:44

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Sa mnom nitko iz moje obitelji (nefanaticnih) nevjernika nije pricao o kontracepciji pa mi je svejedno sve jasno
    Ne bih rekla da je generacija nasih roditelja, onako okvirno gledajuci (ima nas tu raznih dobi, sto jest, jest) trosila puno vremena na objasnjavanje bilo cega. Mene je, srecom, dosta toga zanimalo samo po sebi, a ni plodnost mi nije bila jaca strana. Nije da me netko educirao u sistemu, kucnom ili skolskom. (Est. 1977)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Umjesto savjetovanja - obavezan spolni odgoj u skoli. Prosla sam obavezno savjetovanje o ucincima ivf-a, ti vjerojatno nisi, kao i obaveznu 'misu' o pravima kod javnog biljeznika kad je to bilp aktualno. Nakon sto sam vec 10 god bila u postupcima.. Jos sam uvijek bijesna oko toga, sprdacina i sramota. A to da ti tvrdis da je super lako doc do socojalnog ginekologa, to mi je vrhunac - ovo ide Lili.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.07.2022. at 18:50

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    pa što onda nismo nevakcinisane i pušače redovno slali u savetovalište kad se jave doktoru sa koronom ili emfizemom pluća?

Upravo sam napisala, oni sebe ne sagledavaju kao neodgovorne, ili ako hoćeš, gledaju se kroz ružičaste naočare

bar sam ja sretala ljude sa takvim stavom.

Edit: Za lili
    xxx

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pa što onda nismo nevakcinisane i pušače redovno slali u savetovalište kad se jave doktoru sa koronom ili emfizemom pluća?

Bar sam ja sretala ljude sa takvim stavom.

Edit: za Lili
    Pulinka, eto vidis ja bi i te pusace koje spominjes poslala jednom godisnje u savjetovaliste, zasto ne?

Samo kako ces znat tko pusi kad on ne treba uslugu lijecnika (psim ako ne oboli), ne trazi ga nikakvu uputnicu.

Jedino ovi bas okorjeli, njima se vidi i po kozi i po mirisu odjece

Ne znam kako vodit takvu evidenciju uz nas mentalitet, to bi odmah bilo muljanje: ma ne pusim.ja, jednu dnevno (a ono zapravo jednu kutiju dnevno a ne cigaretu ). Al da ne idemo OT, tu stajem.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa napisala sam vise puta, za mogucnost izbora.
    Al otezanog? Ovako kako je sad il jos da bude malo teze?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ina33, hoces reci da je veliki problem u RH inat svog ginekologa?

Pa to je zakonski propisano ako imas zdravstv.iskaznicu.
    A sad kakav je ciji ginko u to necu ulazit, al da se ne moze imat ginekologa, stvarno nemojte pretjerivat. Kontaktira se HZZO i dobije se ginekolog.Simple as that ako ne ide drugacije.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.07.2022. at 18:56

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Al otezanog? Ovako kako je sad il jos da bude malo teze?
    Ovako kako je sad, al kad su cure spomenule savjetovanje, to mi se ucinila kao bas dobra ideja.

Ja sam tip koji se voli o svemu posavjetovat a odluku donosim po svome. Volim uvijek cuti i strucne osobe.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.07.2022. at 18:57

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ina33, hoces reci da je veliki problem u RH inat svog ginekologa?

Pa to je zakonski propisano ako imas zdravstv.iskaznicu.
    A sad kakav je ciji ginko u to necu ulazit, al da se ne moze imat ginekologa, stvarno nemojte pretjerivat. Kontaktira se HZZO i dobije se ginekolog.Simple as that ako ne ide drugacije.
    Identicno kao sa zubarom.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa Lili o tome se i priča- edukacija od detinjstva, i prihvatanje seksa i kontracepcije kao nečeg normalnog: pa će i odgovornost (valjda) doći sa time.

Kakva je korist savetovanja kad si već na abortusu (a da ne može taj dr da ti u par reči kaže)?

A ako baš i ne bude povećane odgovornosti - eto ti opet korone, jesu ikad ikog nevakcinisanog odbili da leče- nisu, zar ne? A ti bi sad otežavala zdravstvenu uslugu neodgovornima ovde (ajde bar bi je pružila da je po tvome, ima i koja ne bi jel).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovako kako je sad, al kad su cure spomenule savjetovanje, to mi se ucinila kao bas dobra ideja.

Ja sam tip koji se voli o svemu posavjetovat a odluku donosim po svome. Volim uvijek cuti i strucne osobe.
    Ovako kako je sad je skoro pa nedostupno. Zenama ne treba savjetovanje ni oko te mi oko drugih odluka. Nema ni savjetovanja o zatrudnjivanju, ni roditeljstvu, mozda bi i prije odluke o zatrudnjivanju trebalo neko savjetovanje i strucno misljenje uvijek dobrodosle strucne osobe.

Po meni - to su ciste gluposti. Ako si za 'ovako kako je sad' onda si za otezavanje i nedostupnost pobacaja.

To 'savjetovanje' mi je prihvatljivo jedino kao edukacija u smislu spolnog odgoja i prije punoljetnosti.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.07.2022. at 19:07

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bih rekla da je generacija nasih roditelja, onako okvirno gledajuci (ima nas tu raznih dobi, sto jest, jest) trosila puno vremena na objasnjavanje bilo cega. Mene je, srecom, dosta toga zanimalo samo po sebi, a ni plodnost mi nije bila jaca strana. Nije da me netko educirao u sistemu, kucnom ili skolskom. (Est. 1977)
    istina, pravo cudo da ista znam :D

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Identicno kao sa zubarom.
    Pa naravno. I nemoj se onda pravit tose da je to dostupno. Zubara kesiras, right? Ides kod supwr truper genijalca sa sto masina. Potpuno ti je nezamoslivo da ima i takvih jadnika kojj to ne mogu? I koji ovise o terminima i dostupnosti socijalnog ginica. Jesi ikad bila kod soc ginica i vidila kako to izgleda, s cim raspolaze? Vjer. jesi par puta, kao i ja, put u proslost, kad se vidi s cim raspolaze.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.07.2022. at 19:10

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Da... ali jednokratno. Ostalo vreme igraš ruski rulet sa trudnoćom. Pa to valjda izgleda isplativo.

To ti je taj momenat "svjetonazora", bar mi se čini.

Jednostavno neki ljudi sebi procene rizik/dobit na taj način da im abortus tri puta godišnje deluje kao manji trošak, iako nije.

Na isti način kako su mnogi procenili rizik od vakcina kao veći nego rizik od korone.

I tu uopšte nije stvar do neodgovornosti same po sebi ( a nekad nije ni do nedostatka novca, što jes jes), nego što ti ljudi zaista tako sagledavaju kontracepciju.

Hoću reći, ljudi nikad kroz istoriju nisu i nikad neće odustati od seksa samo zbog straha od trudnoće, a iz iskustva sa koronom, slaba je šansa nekakvog savetovališta da ti promeni pogled na svet jednom kad si već pred abortusom.
    Ma ne, ne bih se ja zalagala za nikakva obavezna savjetovališta za nijednu skupinu ljudi, to mi je nepotrebno. Mogućnost svakako, ali baš da bih slala ljude tako po obavezi, ne, pa sve su to odrasle osobe.

Slažem se da neće ljudi odustati zbog straha od trudnoće, naravno, samo mi baš takva procjena rizika i koristi ne štima.. ne tvoja nego od tih potencijalnih ljudi o kojima pričamo. Ali bože moj, široko im polje..

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nije bzvz da imamo privatne zubare i ginice, dok lom-ove ipak ne, to funkcionira. Otezano su dostupni vremenski (moja je radila samo 1 dan tjedno popodne), za uzv cekanja, za sve cekanja i narucivanja. Pa nije bas takvo cudo da cure koje nemaji kesa za privatnika ne mogu do socijalca brzo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja i ti, lili, u paralelnim svjetovima. Nije problem imat soc zubara i soc ginica na papiru. Problem je do njih doc jer su naricivanja, cekanja, kriva radna vremena, masa pacijenata po jednome, uzv samo tad i tad itd. Zasto tolike mase ljudi idu ginicima/zubarina privatno? A ne idu npr. opcoj praksi privatno? Zato jer opca funkcionira, a ginici i zubari ne.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Sa mnom nitko iz moje obitelji (nefanaticnih) nevjernika nije pricao o kontracepciji pa mi je svejedno sve jasno
    ne znam koje si godište, ali mi smo imale "bravo" i dr. sommer team.

i kao svako dijete sam vjerovala da se moji roditelji ne seksaju, osim jedno dva puta u vrh glave da naprave djecu.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja se ustvari slažem s lili, država bi trebala otvorit jedno 200 centara za savjetovanje sa psiholozima o raznoraznim temama, to je odlična ideja

Šta vam je, kad imate depresiju trebate čekat red na psihologa mjesecima, u Zagrebu čak i privatno je izazovno nać nekoga da vas primi za manje od par mjeseci
    U ovom kontekstu, obavezno psihološko savjetovanje ima više ulogu zavlačenja nego prave podrške

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam koje si godište, ali mi smo imale "bravo" i dr. sommer team.

i kao svako dijete sam vjerovala da se moji roditelji ne seksaju, osim jedno dva puta u vrh glave da naprave djecu.
    Ok i Teen godiste

No, dobro, ako smo mi bez roditelja koji sve objasnjavaju, spolnog odgoja u skolama, i interneta, sve pohvatali o tome kako se (ne) zatrudni, kako je to nekome tko sad ima 20 moglo promaknuti Znaju, ti koji ignoriraju, sve, samo biraju da ignoriraju.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 14.07.2022. at 20:13

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    da vas primi za manje od par mjeseci U ovom kontekstu, obavezno psihološko savjetovanje ima više ulogu zavlačenja nego prave podrške
    Pa da, a ako se netko odluči na pobačaj, nema baš puno vremena...

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ok i Teen godiste

No, dobro, ako smo mi bez roditelja koji sve objasnjavaju, spolnog odgoja u skolama, i interneta, sve pohvatali o tome kako se (ne) zatrudni, kako je to nekome tko sad ima 20 moglo promaknuti Znaju, ti koji ignoriraju, sve, samo biraju da ignoriraju.
    Hoćeš reć da se tebi nije moglo i ne može dogodit da neplanski zatrudniš?

Mislim, moj stariji je nastao unatoč kondomu i tome da mi nisu bili plodni dani, sretna okolnost je bila da se to dogodilo kad smo bili spremni na tu novu fazu, ali isto tako se moglo dogodit 6-7 godina prije, a može i za 6-7 godina

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Znaju, ti koji ignoriraju, sve, samo biraju da ignoriraju.
    Slažem se da biraju ignorirati, ali tko smo mi da im sudimo...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Hoćeš reć da se tebi nije moglo i ne može dogodit da neplanski zatrudniš?
    Ma ne zelim to reci, nikako. Nego vise komentiram kako nije bas vjerojatno da mladi nedovoljno toga znaju jer takva i takva obitelj, nema spolnog odgoja, itd...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se da biraju ignorirati, ali tko smo mi da im sudimo...
    Uopce ih nisam osudjivala.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pa naravno. I nemoj se onda pravit tose da je to dostupno. Zubara kesiras, right? Ides kod supwr truper genijalca sa sto masina. Potpuno ti je nezamoslivo da ima i takvih jadnika kojj to ne mogu? I koji ovise o terminima i dostupnosti socijalnog ginica. Jesi ikad bila kod soc ginica i vidila kako to izgleda, s cim raspolaze? Vjer. jesi par puta, kao i ja, put u proslost, kad se vidi s cim raspolaze.
    Imam svog soc.zubara i ginekologa i prezadovoljna sam s njima.No trazila sam ih po preporuci.

Koriatila sam svojedobno u nekim fazama zivota i usluge privatnika te profesije ni iakljucivo zato sto sam htjela. Usluge stomatologa i ginekologa su mi ouvijek bile dostupne i nijedan nema prahistorijsku opremu. Dapace.

Stomatolog ima vrhubsku opremu jer je nekad bio privatnik a sad ima i preko HZZO-a.

Osim trudnoce, nisam u zivotu nigdje otisla privatno na pregled, ni na UZV.

A eto cuda zivimo u istom gradu.

Sve moje prijateljice, mama, svekrva, svi koje poznam imaju svoje ginekologe i stomatologe, dostupne naravno.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pa Lili o tome se i priča- edukacija od detinjstva, i prihvatanje seksa i kontracepcije kao nečeg normalnog: pa će i odgovornost (valjda) doći sa time.

Kakva je korist savetovanja kad si već na abortusu (a da ne može taj dr da ti u par reči kaže)?

A ako baš i ne bude povećane odgovornosti - eto ti opet korone, jesu ikad ikog nevakcinisanog odbili da leče- nisu, zar ne? A ti bi sad otežavala zdravstvenu uslugu neodgovornima ovde (ajde bar bi je pružila da je po tvome, ima i koja ne bi jel).
    Pa ja se slazem s tobom u vezi pristupa, prevencije, edukacije i ostaloga.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Imam svog soc.zubara i ginekologa i prezadovoljna sam s njima.No trazila sam ih po preporuci.

Koriatila sam svojedobno u nekim fazama zivota i usluge privatnika te profesije ni iakljucivo zato sto sam htjela. Usluge stomatologa i ginekologa su mi ouvijek bile dostupne i nijedan nema prahistorijsku opremu. Dapace.

Stomatolog ima vrhunsku opremu jer je nekad bio privatnik a sad ima i preko HZZO-a.

Osim trudnoce, nisam u zivotu nigdje otisla privatno na pregled, ni na UZV.

A eto cuda zivimo u istom gradu.

Sve moje prijateljice, mama, svekrva, svi koje poznam imaju svoje ginekologe i stomatologe, dostupne naravno.

One s kojima nisam bila zadovoljna sam promijenila. Nisam ostala njihov pacijent da zamene primaju glavarinu,a ne koristim njihove usluge. I uredno napisem u zahtjevu zasto mijenjam lijecnika
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.07.2022. at 20:32

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja i ti, lili, u paralelnim svjetovima. Nije problem imat soc zubara i soc ginica na papiru. Problem je do njih doc jer su naricivanja, cekanja, kriva radna vremena, masa pacijenata po jednome, uzv samo tad i tad itd. Zasto tolike mase ljudi idu ginicima/zubarina privatno? A ne idu npr. opcoj praksi privatno? Zato jer opca funkcionira, a ginici i zubari ne.
    O bem ti mob, tesko mi na njemu citat i pisat.
    A vidis ja imam puno losije iskustvo s opcom nego s ovim potonjima.

Moj ginic nema posebne dane za UZV i slicne gluparije.Ja sam kod divnog Franulovića i bit cu dok ne ode u mirovinu a dotad jos ima dosta vremena.

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Pulinka, eto vidis ja bi i te pusace koje spominjes poslala jednom godisnje u savjetovaliste, zasto ne?

Samo kako ces znat tko pusi kad on ne treba uslugu lijecnika (psim ako ne oboli), ne trazi ga nikakvu uputnicu.

Jedino ovi bas okorjeli, njima se vidi i po kozi i po mirisu odjece

Ne znam kako vodit takvu evidenciju uz nas mentalitet, to bi odmah bilo muljanje: ma ne pusim.ja, jednu dnevno (a ono zapravo jednu kutiju dnevno a ne cigaretu ). Al da ne idemo OT, tu stajem.
    Pušači (oni s 30+ godina staža) imaju nacionalni projekt za rano otkrivanje promjena na plućima (prvenstveno rak al i sve ostalo što napada pluća) putem low dose CT pregleda, sve besplatno. Pošalje ih lom tako da im kaže u toj i toj ustanovi budite tad i tad. Dec it.
    Koliko ja znam, nigdje ne postoji slično, lako dostupno savjetovanje za djecu/mlade/odrasle po pitanju kontracepcije. Masi odraslih je teško pojmiti seksualnost vlastite djece, a di još da o tome pričaju...

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja se ustvari slažem s lili, država bi trebala otvorit jedno 200 centara za savjetovanje sa psiholozima o raznoraznim temama, to je odlična ideja

Šta vam je, kad imate depresiju trebate čekat red na psihologa mjesecima, u Zagrebu čak i privatno je izazovno nać nekoga da vas primi za manje od par mjeseci
    U ovom kontekstu, obavezno psihološko savjetovanje ima više ulogu zavlačenja nego prave podrške
    Za takvo nisam. Ja sam za podrsku a ne za razvlacenje. Pa nije bas tako veliki broj ljudi koji idu na abortuse kao sta ja znam ljudi u depresiji, kad si vec njih navela.

A savjetovaliste ne mora biti novooformljeni centar nego tim unutar bolnice sastavljen od ginekologa i psihologa, koji migu vec i biti zaposlenici te ustanove.

A ako je takva navala na psihologe, moze se zaposlit dodatnog psihologa eto poslica i za psihologe tang.

Koja je uopce neka okvirna brojka abortusa u RH na god.razini? Znam da ne postoje pouzdane brojke, al okvirno na sluzbene nek se doda neki postotak.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.07.2022. at 20:41

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj eryngium prvotno napisa Vidi poruku
    Pušači (oni s 30+ godina staža) imaju nacionalni projekt za rano otkrivanje promjena na plućima (prvenstveno rak al i sve ostalo što napada pluća) putem low dose CT pregleda, sve besplatno. Pošalje ih lom tako da im kaže u toj i toj ustanovi budite tad i tad. Dec it.
    Koliko ja znam, nigdje ne postoji slično, lako dostupno savjetovanje za djecu/mlade/odrasle po pitanju kontracepcije. Masi odraslih je teško pojmiti seksualnost vlastite djece, a di još da o tome pričaju...

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
    Eryngium,
    Super da ovo za pusace postoji nisam znala.

Kako Jadra rece, znaju mladi sve o kontracepciji, a biraju ignorirat.

Imam slucaj u svom okruzenju, zatrudnila je i rodila nedavno cura 19 god, 1.god faxa. Mami koja je full liberalna (i htjela ju je vodit ginku da mozda uzme pilule ili spiralu) je tajila da je trudna dok nisu prosli svi dozvoljeni termini za pobacaj. Obznanila im je sa 6 mj trudnoce jer je htjela rodit iako tako mlada,a zna da bi ju mama nagovarala na abortus.
    Veza je ozbiljna, zajedno su.

Ima svega oko nas.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.07.2022. at 20:50

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ma ne zelim to reci, nikako. Nego vise komentiram kako nije bas vjerojatno da mladi nedovoljno toga znaju jer takva i takva obitelj, nema spolnog odgoja, itd...
    Iznenadila bi se koliko malo znaju. Bar oni do 16-17 godine.

Odakle da nauče?

Sa pornića po netu?
    Sa biologije? To se samo pretrči, bar kod nas.
    Do ginekologa uopšte nije lako doći, niti su nešto jako voljni da posvete 20 minuta razgovoru o kontracepciji.

Knjige se kupuju i čitaju manje nego ikad.
    A ni internet oni ne koriste na isti način kao mi. Informišu se sa društvenih mreža i yt-a, Tik Tok videa i sličnih. Ako se baš ne potrude ili ih dobra sreća ne nanese, teško da će saznati puno dalje od kondoma i pilula. Pilule će uzeti samo one koje su ih dobile kao terapiju zbog hormonskih disbalansa. A ženski ciklus i plodni dani- ni to ne zna svaka mlada žena da sebi izračuna.

Meni je jasno da dosta roditelja ipak priča sa svojom decom. Ali dosta njih i ne priča uopšte, jednako kao ni pre 30-50-100 godina. Kao i za druge životne oblasti, informacije su tu, na dva klika, ali treba imati i volje- i treba znati gde tražiti.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ne trebam ni pisat da je majka cure bila ocajna kad je saznala i dovedena pred gotov cin.

No kcerka je ocito cvrsto odlucila tako.

Ni mami nije jasno otkud joj tolika hrabrost za majcinstvo u tim godinama u danasnja vremena.

A ni mama nije planirala tako rano postat baka sad se vec naviknula da je mlada atipicna otkacena baka.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.07.2022. at 20:54

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Imam slucaj u svom okruzenju, zatrudnila je i rodila nedavno cura 19 god, 1.god faxa. Mami koja je full liberalna (i htjela ju je vodit ginku da mozda uzme pilule ili spiralu) je tajila da je trudna dok nisu prosli svi dozvoljeni termini za pobacaj. Obznanila im je sa 6 mj trudnoce jer je htjela rodit iako tako mlada,a zna da bi ju mama nagovarala na abortus.
    Veza je ozbiljna, zajedno su.

Ima svega oko nas.
    Pa dobro, čestitam joj . Nije svako premlad za dete sa 19, a sad je kod nas jako rasprostranjen trend roditi što ranije. Meni se taj trend ne sviđa, ali možda grešim ja, pa svoje mišljenje obično ne delim uživo sim ako me se direktno ne pita.

Ali ovo ti nema veze sa temom . Jednostavno ona je htela dete i tako je i postupila. Stvarno to sad nema veze ni sa kontracepcijom niti sa abortusom. (ni prva ni poslednja kojoj je mama imala suprotne stavove od nje vezano za rađanje i odgajanje dece).

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ne trebam ni pisat da je majka cure bila ocajna kad je saznala i dovedena pred gotov cin.

No kcerka je ocito cvrsto odlucila tako.

Ni mami nije jasno otkud joj tolika hrabrost za majcinstvo u tim godinama u danasnja vremena.

A ni mama nije planirala tako rano postat baka sad se vec naviknula da je mlada atipicna otkacena baka.
    Sad ce vjerojatno komentari da pises sporadicne anegdote jer ne postoji nesto sto se zove prisila na abortus
    Slazem se s tobom o dostupnosti ginekologa. Ginekolog s ne znam kakvom opremom dovoljan je za redoviti godisnji pregled a poznajem zene koje vec 20 i vise godina nisu bile na pregledu. Visoko obrazovane, emancipirane, cool zene ali naprosto im se ne da. Mi smo opcenito nacija koja vodi vrlo malo racuna o prevenciji zdravlja (ili prevenciji icega) , tako da ne mislim da su ovi postotci posljedica iskljucivo lose infrastrukture ili dostupnosti usluga.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pulinka, rehab,
    Obje ste se dotakle.

Osobno sam jakoo dobra s mamom i znam njene stavove. 100% bi je sigurno nagovarala na abortus zato joj je mala i presutila.

Nije ona htjela dijete, ni zatrudnit, pogotovo ne na 1.godini faksa, ali eto dogodilo se taman prije nego ju je mama odvela ginekologu u vezi neke vrste kontracepcije (nakon god i pol dana veze s tim momkom).

Kad mi je mama rekla, ja sam bila u totalnom šoku (valjda mi se celjust objesila) jer ona je meni dijete al sam probala da mi se ne vidi toliko na licu taj šok, sta cu zeni otezavat.

Valjda sam uspjela sakrit bar djelomicno
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.07.2022. at 21:06

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja nisam shvatila da ju je mama prisiljavala?
    Ja sam sa 31 godinom i jednim detetom skoro 4 meseca ćutala da sam opet trudna pred mamom. Jer je ona bila mišljenja da svako dete ima pravo da ima mamu samo za sebe bar prve tri godine i da su neodgovorni roditelji koji štancuju decu u tako malom razmaku... A ja sam bila trudna i luda jer sam izgubila u spontanom jednog od blizanaca i poslednje na svetu mi je trebalo mamino mišljenje. Tako da sasvim razumem zašto bi devojka ćutala i bez neke posebne prisile.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kako Jadra rece, znaju mladi sve o kontracepciji, a biraju ignorirat.
    Zadjes li ikad na Prije Zaceca ili na podforum o trudnoci, evo bas tu, na forumu? Mislim, mozda osobe koje postavljaju razna pitanja o plodnosti (tu mi spada i kontracepcija), mogucim trudnocama i tko zna cemu zapravo nisu mlade, vec ovako nasih godina, a nisu se snasle kao Jadranka i ja.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Sad ce vjerojatno komentari da pises sporadicne anegdote jer ne postoji nesto sto se zove prisila na abortus
    Mislim da je Lili poznata po tome da ima po je'n-dva primjera za svaku situaciju. Cura iz rodilista, kolega, susjed, prijateljica, rodjak, babina susjeda iz Kanade... uvijek nekog zna.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mama bi ju sigurno prisiljavala jer mi je to i sama rekla da joj to ne bi dozvolila.
    Cak je mala prvo rekla ocu koji je trebao pripremit "teren" za mamu.

Mama je oduvijek bila vrlo cvrstog stava oko toga da se djeca ne radjaju dok se ne diplomira, nadje pravi decko za cijeli zivot i sl.

Ajme.pulinka nije ni tebi bilo lako s tvojom

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mislim da je Lili poznata po tome da ima po je'n-dva primjera za svaku situaciju. Cura iz rodilista, kolega, susjed, prijateljica, rodjak, babina susjeda iz Kanade... uvijek nekog zna.
    Bome smo iste Kaae :rolleyes:

Jel ti hoces reci da ja lazem?jel ti trebam na pp otkrivat mozda neciju privatnost? Ni u ludilu.a pogotovo ne se tebi dokazivat.

Pricam o dosta teskoj situaciji u kojoj mi se nasla prijateljica s djetetom i ti se cerekas. Neka ti bude.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.07.2022. at 21:13

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja nisam shvatila da ju je mama prisiljavala?
    Ja sam sa 31 godinom i jednim detetom skoro 4 meseca ćutala da sam opet trudna pred mamom. Jer je ona bila mišljenja da svako dete ima pravo da ima mamu samo za sebe bar prve tri godine i da su neodgovorni roditelji koji štancuju decu u tako malom razmaku... A ja sam bila trudna i luda jer sam izgubila u spontanom jednog od blizanaca i poslednje na svetu mi je trebalo mamino mišljenje. Tako da sasvim razumem zašto bi devojka ćutala i bez neke posebne prisile.
    I nama se dosta dugo nije dalo objasnjavati drugo dijete, iz raznoraznih razloga.

Nije mi jasno sto je mama imala odvoditi 19-godisnju djevojku ginekologu. Da funkcionira spolni odgoj, odavno bi odlazila sama.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Imao je MM sličnog nastavnika biologije u 5. osnovne . Kako god su radili koju bolest, on je znao nekoga ko je ima! Kaže MM da su oni tako mali zaključili da čovek živi pored neke bolnice

Ali sad kad razmislim, za sve ove godine kako MM radi u prosveti, počela sam i ja da poznajem žive primere za sve i svašta što sam i htela i nisam

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

dečko za cijeli život?!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Bome smo iste Kaae :rolleyes:

Jel ti hoces reci da ja lazem?jel ti trebam na pp otkrivat mozda neciju privatnost? Ni u ludilu.a pogotovo ne se tebi dokazivat.

Pricam o dosta teskoj situaciji u kojoj mi se nasla prijateljica s djetetom i ti se cerekas. Neka ti bude.
    Ne kazem uopce da lazes, a i ne bi mi bilo bitno. Nego me opcenito zabavlja izvlacenje primjera za svaku situaciju (svuda, ne samo ovdje), u kojima se taj primjer onda uzima za neku opcu istinu. Ono, kap u moru, nebitna situacija za statistiku.

Ja znam nekoliko zena koje su pobacile jer su bile premlade, a i neke koje su rodile jos mladje. I sto sad? Niti jedna zapravo nije relevantna za statistiku, sama po sebi. Ma sto god zeli tom statistikom dokazati. Samo mi je drago sto su sve redom imale opcije.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Imao je MM sličnog nastavnika biologije u 5. osnovne . Kako god su radili koju bolest, on je znao nekoga ko je ima! Kaže MM da su oni tako mali zaključili da čovek živi pored neke bolnice

Ali sad kad razmislim, za sve ove godine kako MM radi u prosveti, počela sam i ja da poznajem žive primere za sve i svašta što sam i htela i nisam
    A e sto se covjek krece u vise krugova ljudi, svasta cuje i sazna, i dobroga i losega. Svega.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Zadjes li ikad na Prije Zaceca ili na podforum o trudnoci, evo bas tu, na forumu? Mislim, mozda osobe koje postavljaju razna pitanja o plodnosti (tu mi spada i kontracepcija), mogucim trudnocama i tko zna cemu zapravo nisu mlade, vec ovako nasih godina, a nisu se snasle kao Jadranka i ja.
    Svakako bi im bilo dobro bar jednom godisnje, nakon neke godine, isponavljat sve sto je bitno za zastitu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    dečko za cijeli život?!
    A e moja ti sta se smijes ono kao kad mislis da je pravi, da je to To pa se za 10-20-30 god pitas jel on bio pravi

Tako ja kazem svojima nemojte mi dovodit na upoznavanje neke prolazne nego kad je vec ozbiljnije
    Moji imaju 13 i nepumih 11 god al pripremam sebe i njih hahaha
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.07.2022. at 21:19

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •