Stranica 7 od 16 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 789

Tema: Reciklaža u mom gradu (ha-ha)

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nas je u kućanstvu 3. I mjesečno ne napunimo vreću plastike. S druge strane, kad u rijetkim situacijama odem u neki veliki dućan i bacim oko na kolica kupaca, za pol stvari ni ne znam kaj su. Tak da se nadam da će ipak poneki ljudi malo razmislit kaj kupuju, odnosno u čemu kupuju. Plastične ambalaže je stvarno previše.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    u gornjim postovima je Beti3 pitala istu stvar. AKo ne izvlačim kantu, oni bi to mogli protumačiti da ne razdvajam otpad...

"Građani su dužni koristiti javnu uslugu, omogućiti pristup spremnicima u vrijeme pružanja usluge odvoza i čuvati spremnike od oštećenja i otuđenja. Usluga odvoza papira je bez dodatne naknade. U slučaju ne-korištenje usluge i ne-predaje otpadnog papira i kartona, Odlukom je predviđena ugovorna kazna u iznosu od 10.000,00 kn."
    Obzirom da ne vidim detaljno obrazlozenje te odluke, odnosno citirana je samo jedna recenica ne mogu nista komentirati . Pokusala sam naci pravilnik koji to propisuje, ali nista.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ha ha ...baš mažu oči ... kao sad su odlučili, a jednotjedni odvoz se događa svaki drugi tjedan već više od godinu dana

zar ako ja odnesem papir u reciklažno (koje mi je pokraj kuće... i tu buku, prašinu, ružnoću ne želim nikome...) moram dio odlagati u kantu i kantu izvlačiti proforme radi da ne dobijemo kaznu?!
    Ali opet ne moraš valjda izvoditi kantu na svaki odvoz, teoretski možda možeš i jednom mjesečno

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa do sad kod mene u ulici nitko nije izvlacio redovito kantu niti je to itko kontrolirao.
    Penzici u ulici izvuku je valjda jednom u 2 mj.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Vrijeska taj propis je iz 2018 ni valjda da i sad vrijed?
    Jedno vrijeme su davali kompostere zašto bi onda bio otpad ododvajala za grad?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 17.10.2022. at 21:38

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja imam vrt manje od cca 80m2, komposter sam sama kupila prije 5 godina. Ništa ne smrdi. Unutra idu ostaci oguljenog povrća i voća (osim banane), ljuske od jajeta, sos od kave, čajevi ...
    Ja ne znam kolika je naša okućnica, ali svakako manja gradska, ne velika seoska. Imamo dva kompostera od 900 litara. To ništa ne smrdi, bitno je da je dobar omjer smeđeg i zelenog materijala i da je aerobno, dakle osim kucnog bio otpada mora biti suhog lišća, kartona, grančica..
    Kako je moj stan na katu, na terasi imam posudu u koju stavljam ostatke hrane pa kad se napuni odnesem u komposter. Ono što se tu baca: ljuske od jaja, kore od krumpira, krastavaca, sjemenke od voća... Ne usmrdi se u tih nekoliko dana, zimi i duže, sjedimo na terasi pored tih ostataka svakodnevno.

Imam i bokashi predkomposter u koji ide i kuhana hrana, meso, sir.. To smrdi ali samo kad se otvori da ubaciš unutra. Inače dok je zatvoren, sjedimo normalno pored te kante na sovice i pijemo kavu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

još jedna zanimljivost iz mog kvarta s kućama u nizu

kvart je izgrađen prije 50 godina, imamo male vrtove i u njima stabla, travu, voćke, borove...kako tko...uglavnom, u proljeće i jesen ljudi orezuju stabla i te grane nikako ne stanu u kante za biootpad.
    mislim da već 30 godina Zrinjevac odvozi zeleni otpad s mjesta uz cestu koja su postala uobičajena mjesta odlaganja (ima ih cca 3-4 na 5 ulica) i nedavno osvanuli papiri polijepljeni po drvoredu da se zabranjuje odlaganje zelenog otpada na zelene površine i navode se kazne od 10000HRK+

jasno mi je da se i to mora regulirati, ali ako je nešto postalo nepisano pravilo i ljudi se uredno drže toga (dakle svi ostave na istom mjestu, ne ostavljaju svuda po naselju), zašto se to mora mijenjati?!

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kod nas to vozis sam na Reciklazno dvoriste. U Sl. Brodu moras ih spakirati u male stogove. Povezati uzetom. Ako je stog preveliki nece ti uzeti. Ako nije dobro povezan nece ti uzeti. Voze taj "zeleni" otpad po definiranom rasporedu. Do tad drzis kod sebe u dvoristu.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Vrijeska, rješenje za to bi bilo da netko investira u drobilicu za te biljke ili kako se to zove. Moj tata u nju stavi sve grane, samelje ti u krupnu piljevinu koju možeš stavit u komposter, ili lakše u biootpad, ja je volim i kao malč u pitarima koristit.
    Onda kad je već upali, susjedi dovuku i svoje grane sa stabala, božićne jelke..

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tang mi je takodjer imamo. I tako rijesimo grane na gruntu, koji je 10tak km udaljen od nas.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

kvart je izgrađen prije 50 godina, imamo male vrtove i u njima stabla, travu, voćke, borove...kako tko...uglavnom, u proljeće i jesen ljudi orezuju stabla i te grane nikako ne stanu u kante za biootpad.
    mislim da već 30 godina Zrinjevac odvozi zeleni otpad s mjesta uz cestu koja su postala uobičajena mjesta odlaganja (ima ih cca 3-4 na 5 ulica) i nedavno osvanuli papiri polijepljeni po drvoredu da se zabranjuje odlaganje zelenog otpada na zelene površine i navode se kazne od 10000HRK+

jasno mi je da se i to mora regulirati, ali ako je nešto postalo nepisano pravilo i ljudi se uredno drže toga (dakle svi ostave na istom mjestu, ne ostavljaju svuda po naselju), zašto se to mora mijenjati?!
    Već vidim da će sad ljudi krenut palit granje pred kućom

A da pošaljete upit/zamolbu u Zrinjevac da oni odrede jedno mjesto, pa to ipak pokupe, barem probate i pojasnite situaciju?
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 18.10.2022. at 10:54

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A zato što nije istina da baš ne smrdi, recimo ljudi ujesen ostave grane voćki i sl pa onda vocke trule i smrdi alkoholno vrenje. Drugo, te hrpe često postanu meka i za druge vrste smeća jer to zrinjevac ne odvozi po nekom regularnom rasporedu nego kad dodju po ono sto su oni ostavili. I treće, uništava se travnjak kad dugo stoji, a i ne izgleda bas lijepo tako nabacano danima i tjednima.

Moj svekar sve te grane i grancice nateže na sitno i baci u bio otpad u kantu. Ja svoje grane narezem na malo krupnije i bacim u kontejner za bio otpad. Ali se usput i malo izivciram jer ljudi bacaju unutra svašta...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Sad sam s pola uha na vijestima čula TT da će odvoz komunalnog otpada prorijediti na 1x tjedno, a plastiku i papir "progustiti" s 2x mjesečno na 1x tjedno.
    Jeej evo dobrih vijesti

Pa tako je čista logika i navodila, treba promatrat stanje na terenu i djelovat, prilagodjavat se. Ako se nešto nije anticipiralo ranije, ne znači da se kasnije ne može promijenit nabolje.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 18.10.2022. at 11:01

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Francesca85 prvotno napisa Vidi poruku
    Živim u zgradi, imamo svoj, zaključani smetljarnik, u kojemu se nalazi nekoliko kontejnera za komunalni otpad, nekoliko žutih velikih za plastiku i plavih za papir, plus kanta za biootpad
    I prije uvođenja plavih vrećica, plastični i papirni otpad iz stanova izbacivali smo slično kao i komunalni: kad se kante tj. vrećice napune, neki od ukućana odnese vrećice u smetljarnik i svaku stavi u odgovarajući kontejner. Nije bilo problema, osim što je tada dolazilo do povremene prepunjenosti kontejnera za komunalni otpad.
    Sad se ta ravnoteža pomaknula, veća je gužva u žutim i plavim kontejnerima, žao mi je što nema kapaciteta da se taj otpad odvozi češće.
    Ljudi koji žive u kućama činili su po uputi s ovoga linka, npr. žutu vreću izbace pred ulaz u dvorište na dan odvoza plastike. U našim zgradama nije bilo potrebe za takvom organizacijom pa nikome nije ni palo napamet voditi računa o točnim terminima. Ne vidim da bi se išta bitno popravilo da sada krenemo paziti na datum, dobili bismo prazne žute kontejnere 13 dana, a 14. dan bismo stajali u redu da odložimo vreću u ili pored kontejnera (ali i dalje u smetljarniku).
    E da, gdje nabavljate žute i smeđe vrećice? Nama su nekada znali ostaviti u haustoru, ali već dugo ih ne dobivamo. Ja plastiku bacam u vlastitim plastičnim vrećama koje su mi ostale od ranije kad nije bilo plavih za komunalni otpad.
    Ja sam prošli tjedan poslala mail u Čistoću da ih pitam za te vrećice jer ih već jako dugooo nismo dobili sigurno godinu-godinu i pol. Odgovor je bio da uskoro kreću s podjelom vrećica. Moji u Dubravi su ih već dobili, mi na zapadu još ništa, valjda će uskoro.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 18.10.2022. at 11:04

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi smo dobili vrećice. Mislim da se i dijele jednom godišnje.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Francesca85 prvotno napisa Vidi poruku
    Živim u zgradi, imamo svoj, zaključani smetljarnik, u kojemu se nalazi nekoliko kontejnera za komunalni otpad, nekoliko žutih velikih za plastiku i plavih za papir, plus kanta za biootpad
    I prije uvođenja plavih vrećica, plastični i papirni otpad iz stanova izbacivali smo slično kao i komunalni: kad se kante tj. vrećice napune, neki od ukućana odnese vrećice u smetljarnik i svaku stavi u odgovarajući kontejner. Nije bilo problema, osim što je tada dolazilo do povremene prepunjenosti kontejnera za komunalni otpad.
    Sad se ta ravnoteža pomaknula, veća je gužva u žutim i plavim kontejnerima, žao mi je što nema kapaciteta da se taj otpad odvozi češće.
    Ljudi koji žive u kućama činili su po uputi s ovoga linka, npr. žutu vreću izbace pred ulaz u dvorište na dan odvoza plastike. U našim zgradama nije bilo potrebe za takvom organizacijom pa nikome nije ni palo napamet voditi računa o točnim terminima. Ne vidim da bi se išta bitno popravilo da sada krenemo paziti na datum, dobili bismo prazne žute kontejnere 13 dana, a 14. dan bismo stajali u redu da odložimo vreću u ili pored kontejnera (ali i dalje u smetljarniku).
    E da, gdje nabavljate žute i smeđe vrećice? Nama su nekada znali ostaviti u haustoru, ali već dugo ih ne dobivamo. Ja plastiku bacam u vlastitim plastičnim vrećama koje su mi ostale od ranije kad nije bilo plavih za komunalni otpad.
    Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Obzirom da ne vidim detaljno obrazlozenje te odluke, odnosno citirana je samo jedna recenica ne mogu nista komentirati . Pokusala sam naci pravilnik koji to propisuje, ali nista.
    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo dobili vrećice. Mislim da se i dijele jednom godišnje.
    Dijelile su se 2x godišnje nekada.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Dijelile su se 2x godišnje nekada.

Povuklo neke stare citate, sorry.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 18.10.2022. at 11:32

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mislim da su se dijelile 2x godišnje nekada.
    Neki naši iz kvarta ih nisu dobili već 2 god, naša zgrada je jer sam ja u 2021. isto slala mail Čistoći.

Povuklo neke stare citate, sorry. ajme šta je ovo, zblesirao se komp.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 18.10.2022. at 11:34

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

A zakaj baš moraju te žute vreće? Mislim, kaj fali običnim vrećicama? I jedne i druge su plastične.

Mi nikad nismo dobili niti žute, niti smeđe.

Plastiku bacam u onim prozirnim za voće iz dućana, a bio samo istresem u smeđi kontejner...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku
    A zakaj baš moraju te žute vreće? Mislim, kaj fali običnim vrećicama? I jedne i druge su plastične.

Plastiku bacam u onim prozirnim za voće iz dućana, a bio samo istresem u smeđi kontejner...

Valjda vizualno bolje izgleda ako je cijela ulica uniformirana u istu boju .

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Valjda vizualno bolje izgleda ako je cijela ulica uniformirana u istu boju .
    Posljednje uređivanje od lola_34 : 18.10.2022. at 14:30

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Meni trebaju te velike žute za plastiku jer imam dosta plastike (glupe ambalaže), pa ću je držat u velikoj kanti na balkonu a za nju mi treba baš ta velika vreća (a ne vrećica za voće).
    Preskupo mi je koristit one velike za miješani od 40l za plastiku (ne znam zapravo zašto smo uopće kupili te od 40l ?? valjda zato što nismo našli manje), a još mi je bezveznije da kupujem novu plastiku (te velike vreće za veliku kantu) da bih u plastiku odlagala plastiku.

Obične male vrećice sam koristila za malu kantu za plastiku, no sad se prebacujem u svoju veliku kantu jer mi baš i ne stignemo preko tjedna iznosit smeće po raznim spremnicima nego vikendom kad se nakupi preko tjedna spustimo.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 18.10.2022. at 14:51

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni trebaju te velike žute za plastiku jer imam dosta plastike (glupe ambalaže), pa ću je držat u velikoj kanti na balkonu a za nju mi treba baš ta velika vreća (a ne vrećica za voće).
    Preskupo mi je koristit one velike za miješani od 40l za plastiku (ne znam zapravo zašto smo uopće kupili te od 40l ?? valjda zato što nismo našli manje), a još mi je bezveznije da kupujem novu plastiku (te velike vreće za veliku kantu) da bih u plastiku odlagala plastiku.

Obične male vrećice sam koristila za malu kantu za plastiku, no sad se prebacujem u svoju veliku kantu jer mi baš i ne stignemo preko tjedna iznosit smeće po raznim spremnicima nego vikendom kad se nakupi preko tjedna spustimo.
    Ma meni nije problem spustiti plastiku u kontejner, ujutro kad idem na posao, samo ubacim. To mi je 2 sekunde posla. Nego nisam skužila po čemu su te žute vreće posebne...

Pogotovo jer mi nismo dobili niti jednu dosad...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moji sinovi su na balkon ispod prozora sa 2 vijka pričvrstili žičanu vješalicu kakva se inače stavlja na kupaonska vrata. Ovako nešto: https://pevex.hr/Documents/Products/5411/026055.jpg Na tome vise vreće u kojima držimo: plastične boce za otkup i odvojeno plastiku za bacanje u žuti kontejner. Da nam to vjetar ne odnese, vreće pričvrstimo kvačicom. Na vješalici još vise peruška, metlica i mop za pranje poda. Nije sjajno, jer mi se kuhinjski balkon pretvara u skladište plastike, ali što možemo? Biološki otpad bacamo u kantu (3 l) od boje za zidove i praznimo direktno u smeđi kontejner. Papir držim u kuhinji da mi se ne namoči. Bacimo u prosjeku 1x tjedno. Obični komunalni otpad je u 10 litrenoj kanti za smeće.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ma meni nije problem spustiti plastiku u kontejner, ujutro kad idem na posao, samo ubacim. To mi je 2 sekunde posla. Nego nisam skužila po čemu su te žute vreće posebne...

Pogotovo jer mi nismo dobili niti jednu dosad...
    Po dimenzijama koje odgovaraju velikom košu za smeće.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Moji sinovi su na balkon ispod prozora sa 2 vijka pričvrstili žičanu vješalicu kakva se inače stavlja na kupaonska vrata. Ovako nešto: https://pevex.hr/Documents/Products/5411/026055.jpg Na tome vise vreće u kojima držimo: plastične boce za otkup i odvojeno plastiku za bacanje u žuti kontejner. Da nam to vjetar ne odnese, vreće pričvrstimo kvačicom. Na vješalici još vise peruška, metlica i mop za pranje poda. Nije sjajno, jer mi se kuhinjski balkon pretvara u skladište plastike, ali što možemo? Biološki otpad bacamo u kantu (3 l) od boje za zidove i praznimo direktno u smeđi kontejner. Papir držim u kuhinji da mi se ne namoči. Bacimo u prosjeku 1x tjedno. Obični komunalni otpad je u 10 litrenoj kanti za smeće.
    E upravo to želim izbjeći jer sam si balkon uređivala s velikom ljubavlju i veseljem, to je naše mjesto mira i zelenila, gdje chillamo na sofi i uživamo u raznim vrstama biljaka i cvijeću koje sam pomno birala ne pada mi napamet da sama sebi oduzmem naš kutak na kojem puno vremena provodimo, pogotovo ne na proljeće i ljeto.

A miješani isto kao i vi u 10l kanti za smeće, odnosimo na tjednoj bazi, nema toga puno.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

žute vreće imaju smisla za one koji nemaju kante za plastiku (npr vidim da često kuće nemaju kante nego na dan odvoza stave platiku u te vreće i van na ogradu i sl). Mi plastiku bacamo čim se skupi manja vrećica u kontejner, ionak svako malo neko djiete ide van igrati se, u školu, na trening - pa mu usput uvaljamo kojegod smeće je spremno za iznošenje

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Aj aj curke, al bi vas forumska inspekcija (s prethodne stranice) po prstima, pa ko je vidio svako malo čim se napune kante/vrećice nosit smeće u kontejnere?!
    Smeće se treba čuvat danima u stanu, hodniku, balkonu, smrznuto u hladnjaku nastavi niz... dok ne dodje taj THE dan odvoza pa tek onda ga smijete iznijeti van
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 18.10.2022. at 17:58

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Lili ti se sprdas ali zbilja je u nekim sredinama tako.
    Kad je odvoz mozes izvaditi van svog zivotnog prostora ilj vozi u reciklazno.
    A ti ljudi isto placaji smece. Ne placaju ga samo ljudi u ZGB.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Aj aj curke, al bi vas forumska inspekcija (s prethodne stranice) po prstima, pa ko je vidio svako malo čim se napune kante/vrećice nosit smeće u kontejnere?!
    Smeće se treba čuvat danima u stanu, hodniku, balkonu, smrznuto u hladnjaku nastavi niz... dok ne dodje taj THE dan odvoza pa tek onda ga smijete iznijeti van
    Pitam se koji je ustvari motiv da tako uporno karikiraš na ovoj temi, to ti uopće nije toliko svojstveno

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Sve je u redu s time da iznosiš smeće i 77 puta dnevno ako želiš, ali ako imaš gdje.

Ne ako tvoja zgrada ima plavu kantu od 120 litara koju prazne 2x mjesečno i turbo je premala (pisala sam im mail, dobit ćemo od 240 litara) - i svi iznose papir kad im smeta pa se se 14 dana to gnjeca više oko kante nego u kanti, a pogotovo ako neki imaju dostavu na tjednoj bazi pa je i gomila kartona - onda sori - ne ne možeš iznositi kad ti smeta, potrudi se i nađi u kvartu prazan plavi kontejner ili odi u reciklažno s tim kutijama. Sori, ali stvarno ne stanu u kantu koju imaš u zgradi. Neće stati niti kad donesu od 240 litara. Jer se to sve pretvara u golemi nered samo zbog komocije i čilanja. Nemaš pravo samo uživati, imaš i obaveze. Naručuješ puno dostave - riješi sam kutije, ne stanu u kantu u zgradi.

Na onom linku gdje je opisano za što će sve dijeliti kazne stoji i stavka “kanta se mora zaklopiti i ništa ne smije biti okolo, inače kazna”. Naravno potpuno besmisleno dok je odvoz rijedak, ali govori u kojem smjeru grad razmišlja.

Plastika ide u te službene žute vreće koje se iznose 2x mjesečno samo na mjestima gdje nemaš kontejnera i žutu vreću ostavljaš na ulici ispred kuće ili zgrade. Valjda da lijepo izgleda, a valjda i da je jasno da je to baš plastika. Ako imaš u blizini žuti spremnik možeš ići 100 dnevno do njega i baciti bez ikakve vrećice ili u bilo kakvoj vrećici. U reciklažno možeš isto odvesti plastiku u bilo čemu, čak ju možeš tamo samo istresti i odnijeti vreću doma, oprati i ponovo koristi ako si level pro. Ja nisam.

Da zaključimo: iznosi koliko god često hoćeš ako imaš gdje odlagati. Pod uvjetom da to “gdje” nije “leti po ulici sljedećih 13 dana jer su tek odvezli”. Ajde, valjda će biti bolje kad krenu 1x tjedno.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 19.10.2022. at 05:43

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa je, mi imamo kontejnera. Tri ogromna za biootpad i pet polupraznih za komunalni, te dva za plastiku i tri za papir. Ako su naši puni prosecem po kvartu (jer nigdje nisu još pod kljucem) I ubacim. Problem je da su pred odvoz svi prepuni, ja ne ostavljam ako ne mogu ubaciti ali vidim da većina samo stavi pored i to je onda u trenu kao divlje smetlište.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi imamo na kraju ulice onaj zeleni otok, pa ako nema mjesta u kontejnerima i kantama ispred zgrade, ubacima tamo. Staklo ionako mogu samo tamo nositi. Aliiii zadnjih dana papir su preskočili već nekoliko puta, pa se to prelijeva u cijelom kvartu, nemaš više kamo. Kod mene stoji kutija u kuhinji, isto je već prepuna ali čekam da odvezu. Uzalud, 2 tjedna nije bilo odvoza papira. Plastiku odvezu subotom i to znamo, a ostalo kako kad... Prije su imali na zelenom otoku i spremnik za staru odjeću i obuću, ali to su uklonili sa svih mjesta koja su mi pješice dostupna. I kaj sad s tim? Nije sva stara odjeća pogodna za doniranje, a pogotovo stare cipele. Bacila sam sinove tenisice u plastiku, iako mi se čini da to nije ok. Mislim, izvade se žniranci i ulošci, ali ne možeš ukloniti sve tekstilne dijelove.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nama je godinama za smeće žrtvovan prostor ispod sudopera i to nam je dovoljno.
    Imamo ispod sudopera jednu kantu od 10 litara za miješano, i dvije iste plastične gajbe, jedna na drugu. U donju stavljamo flaše i limenke za povrat, koje ili odnesem subotom kad idem u dućan, ili ostavim kod kante u vrećici, to odmah ode. U gornjoj je jedna plastična vrećica s placa za plastiku i ostalu ambalažu, okolo bacamo papir. odnesem cijelu gajbu kad idem, ili ponesem tu vrećicu od plastike.

I imamo još malu kanticu za bio otpad, to je uglavnom za otpatke od voća, jer kad kuham, to mi nije dovoljno, nego bacam direkt u neku posudu ili škarnicl pa odnesem poslije kad idem van u smeće. Samo što ja ne kuham svaki dan. U tu kanticu za biootpad stavim deblji škarnicl ako imam, a ako vidim da je mokro prebacim u plastičnu pa kad odem baciti, plastičnu bacim u plastiku.
    Iza te kante za miješano ubacim vrećice u kojima sam donijela "krumpir" s placa, a baš one čiste stavim u špajzu. Osim toga tamo uguram i školjke od jaja koje odnesem na plac kad idem. Uglavnom, ne bih rekla da je neki lijep prizor ispod sudopera, ali što je tu je.

Nama odvoze smeće prilično redovito. Rijetko imamo situaciju da nema mjesta, a isto su nam blizu dva otoka pa se tamo može odnijeti staklo, plastika i papir.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 19.10.2022. at 10:44

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Bacila sam sinove tenisice u plastiku, iako mi se čini da to nije ok. Mislim, izvade se žniranci i ulošci, ali ne možeš ukloniti sve tekstilne dijelove.
    Bome i mene zanima kamo s tenisicama. Ja bih ih bacila u miješano. Premda taj tekstil kojeg spominješ nije lan ili pamuk, to je isto neka plastika samo je pletena. Guma je malo specifična, isto nije plastika. Ali ne znam što se radi s tom našom plastikom. Ako ide u spalionicu, onda se spali pa je možda svejedno koja je plastika i ima li gume, ali inače je nemoguće razdvojiti plastiku kod takvih proizvoda. Zapravo isto naginjem da to nije za reciklažu, bilo da se razvrstava, bilo da se spaljuje.
    Možda kažem, jer mislim da se i za spalionicu možda na neki način razvrstava, jer se prilikom izgaranja može kontrolirati koji spojevi nastaju promjenom temperature u peći.
    Kad bi Pripuzova hobotnica pustila grad iz reketa, možda bismo imali bolju informaciju što se radi s otpadom.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo ja baš planiram odvesti na reciklažno dvorište.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cipele u reciklažno dvorište, u kontejner za glomazni otpad

tako su me zaposlenici uputili

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

cipele u reciklažno dvorište, u kontejner za glomazni otpad

tako su me zaposlenici uputili
    Zbilja? To valjda ako nosiš 45 pa ne stane u 10 litara Primljeno na znanje.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 19.10.2022. at 12:00

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Jesi li sigurna da će uzeti? Nas su jednom odbili na Bukovačkoj.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Iskreno, meni se za 2 kune ne bi dalo voziti. Radije žrtvujem plavu vrećicu.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam neki dan cipele bacila u reciklažno. Sam kaj ja mogu do reciklažnog hodajući.
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 19.10.2022. at 12:14

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ne razumijem zašto su maknuli te kontejnere (sive) za staru odjeću i obuću, jer to je baš bilo potrebno. Prije su bila dva u neposrednoj blizini naše zgrade. Jedan u našoj ulici, drugi u susjednoj iza knjižnice. BIlo ih je još... Gledam na karti Holdinga, friška figa... Nigdje ih nema. A Jelena dobro kaže, nema šanse da idem za jedan par tenisica u reciklažno dvorište. Kad sam došla s velikom vrećom, odbili su me (već sam napisala). To reciklažno dvorište na početku Bukovačke je baš problematično, vjerojatno nemaju dovoljno prostora pa se brzo zapune.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 19.10.2022. at 12:15

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisam sigurna da će uzeti, probat ću pa vam mogu javiti. Ako ne prime ne vidim drugo nego u miješani otpad. Kontejneri s odjećom i obućom u mom kvartu su bili stalno raskopani i stvari su bile pobacane okolo, što mi je tada izgledalo grozno, nisam slutila što nas čeka s papirom i plastikom ..

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Pitam se koji je ustvari motiv da tako uporno karikiraš na ovoj temi, to ti uopće nije toliko svojstveno

Pa moramo se u svemu malo i našalit

U našem kontejneru za miješano se vidi napredak, sve više plavih vrećica
    Kod nas nisu uopće prepunjeni kontejneri nijedne boje, može se smeće iznosit kad kome paše.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas je veliko reciklažno dvorište (smetlište!) i imaju kontejnere za svaku vrstu otpada.
    cipele uredno primaju i idu u veliki kontejner glomaznog otpada

imaju i spremnike za opasan otpad (npr. sprejeve tamo odlažemo)

mislim da na jednom imaju i oznaku lijekovi, ali to nosim u ljekarnu

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sva reciklažna nemaju posebno za sprejeve pa treba prije provjerit.

Imaju kontejnere za tkaninu, a cipele idu na glomazni otpad.

Ja očuvanu robu bacam u kontejner Humane nove. Isto zna biti pun, ali kako se nalazi na mojoj svakodnavnoj trasi, uvijek prije provjerim.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Kad je odvoz mozes izvaditi van svog zivotnog prostora ilj vozi u reciklazno.
    A ti ljudi isto placaji smece. Ne placaju ga samo ljudi u ZGB.
    Spajka, pliz koji je to grad gdje postoje neboderi i zgrade u kojima žive stotine ljudi, a nemaju mogućnost izbacit smeće iz svog stana u kontejner (dok ne dođe dan odvoza)?
    To mi je logično da postoji u selima, predgrađima i malim mjestima gdje su većinom kuće/veći stambeni prostor/okućnice na kojima ljudi vani čuvaju smeće (u kantama ili vrećama)/ili u podrumima.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Sva reciklažna nemaju posebno za sprejeve pa treba prije provjerit.

Imaju kontejnere za tkaninu, a cipele idu na glomazni otpad.

Ja očuvanu robu bacam u kontejner Humane nove. Isto zna biti pun, ali kako se nalazi na mojoj svakodnavnoj trasi, uvijek prije provjerim.
    Meni je jako žao što su maknuli taj njihov kontejner koji smo imali u blizini, sad uopće ne znam gdje mi je najbliži njihov kontejner. Sigurno bez auta ne ide.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Spajka, pliz koji je to grad gdje postoje neboderi i zgrade u kojima žive stotine ljudi, a nemaju mogućnost izbacit smeće iz svog stana u kontejner (dok ne dođe dan odvoza)?
    To mi je logično da postoji u selima, predgrađima i malim mjestima gdje su većinom kuće/veći stambeni prostor/okućnice na kojima ljudi vani čuvaju smeće (u kantama ili vrećama)/ili u podrumima.
    Moji svekri su se sad u penziji doselili iz Kölna tu u Zg. I stalno nam govore kako je ovo još i dobro, tamo su im smeće odvozili svaka dva tjedna. Nijemac je racionalan, neće komunalno poduzeće slati kamione dvaput tjedno ako će zbog toga biti u gubitku.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mislim da smo mi postali toliko komotni da nam je sve postalo nezamislivo, pa i to da ako kupiš drugi TV (a stari još radi, ali ti je premalo metar i pol, hoćeš onaj od dva metra), kupio si odmah s tim i otpad - svoj stari tv i golemu kutiju i hrpu stiropora od novog. To nitko ne gleda, a bome ćemo morati početi.
    Posljednje uređivanje od Angie75 : 19.10.2022. at 13:13

Stranica 7 od 16 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •