Ja uglavnom da, čitam, što zbog alergije na lešnik, što zato što volim da znam šta jedem, više zbog cene tog nečeg nego zbog paranoje.
Ne bih morala uvek čitati jer zapravo pečeni lešnik dosta dobro tolerišem u umerenim količinama, a sirovi svakako retko gde ide. Ali ipak čitam.
Računam da i vegani uglavnom čitaju. I kod nas čitaju ljudi koji poste, pa ljudi islamske vere, pa mi alergičari...
U pekari svuda piše tip brašna od koga je proizvod, a i po ceni se to vidi.
Ali ništa ti se nije serviralo.
I stav ti je prilično diskriminatoran i ružan.
Čitanje etiketa je moj život odavno, ne sažaljevam se zbog toga a smešno mi je kad drugi dobiju tantrum jer bi uskoro mogli i oni tako. Ups, žao mi je što ćeš dobiti parčence mog života na uvid...
Uostalom, uvek možeš pitati direktno za svaki sastojak po restoranima i slično.
Ja sam jednom u poslastičarnici naručilla neke išlere jer ih volim. Kad sam zagrizla, istog momenta sam pitala gazdaricu sa čime je testo, da li je sa orasima kao po receptu? Ne, ne, stavila je lešnike jer joj je nestalo oraha.
Kolač je pojela moja starija a gazdarica se silno isprepadala i naizvinjavala. Nije mi bilo naravno ništa, ali imala bi grčeve u stomaku do sutradan da nisam pitala.
Ja u ljudskoj nemarnosti vidim daleko veći problem nego u deklaracijama.
Pa gdje bi došla da se oko svega tako brineš. Nigdje. Eto kupiš kiflice u pekari, realno jel znaš jel netko tko ih je motao oprao ruke? Jel znaš jel u pekari imaju miševa koji hodaju po svemu pa to jedeš? Uostalom sama si rekla da tamo nemaš deklaraciju, otkud znaš što je unutra? Jeste vidjele na redditu onaj post iz jedne poznate pekare s mišem?![]()
Mislim kužim ja tebe donekle, meni nije primamljivo jedenje insekata, ali sam svjesna da ih jedemo svakako. I da nam se serviralo svašta što smo prihvatili, jer kako ćeš uopće utjecati na to osim da si zasadiš pšenicu u dvorištu?
Najmanji problem ti ispada što će netko dodati skakavca u nešto i još te obavijestiti o tome haha.
ja ne vjerujem što čitam... ako ne želim da mi se podvaljuje nešto u hranu ispadam diskriminatorna buuuhaha
a to što ti pulinka želiš da su i drugi u tvojoj kaši, to nije bolesno?!? ti si bolesna pa ajde neka se i drugi razbole, djeca nek dobiju alergije, super, i oni će čitati deklaracije i biti kao ti
Ja ne čitam deklaracije u 99% slučajeva, čitam eventualno kalorijsku vrijednost. Ne brinem zbog mljevenih skakavaca, em mislim da su vjerojatno preskupi za "potajice" ih dodavati, a tko zna mozda jednom shvatim da su mi fini i da ih trebam više jesti... ak je termicki obradjeno i mljeveno do neprepoznatljivosti ne odbacujem a priori ideju da ih jedem.
ali bolje mi je da idem spavati, samo se nadam da se neću probuditi kao veeelikiii kukac, e to bi bilo baš fora![]()
Ne vidim osnovu za "cak i ako hoce" jer bar eu je poznata po pustim regulativama, prema tome ne vidim ni jedan racionalan razlog za taj ako
Proizvodi koji su veganski vec sada imaju jasno vidljivu oznaku da su veganski, jer to ukljucuje puno vise od mesa
A mnogi ljudi koji imaju neki razlog citaju deklaracije, to nije nista novo ni komplicirano, kupujemo manje vise iste proizvode
Ja nikakve deklaracije ne citam. A jos da u restoranu pitam deklaraciju... pa to mi nikad ne bi palo na pametnaravno, da imam alergiju, il netko sa mnom, to je drugo
Posljednje uređivanje od Jadranka : 18.01.2023. at 22:39
Jes, baš sam sve to ja napisala
Nisam, i žao mi je ako si shvatila da jesam, ali nisam.
Ružno je od tebe što si napisala "blago vama što sve tako mirno prihvaćate".
Ne, nego ću da se ubijem što moram svaki "sumnjiv" novi proizvod okrenuti da nađem etiketu i pročitam, što kaže Riri dokle bi stigla da se oko svačega nerviram.
Kad vidim novi proizvod pročitam, zapamtim, ne čitam milion puta. Kad jedem van kuće, pitam direktno nekog ako sam u nedoumici šta jedem. To je sve, i ne oduzima vreme nešto posebno.
Ti čak uopšte ne moraš to da radiš, ne patiš od alergija hvala bogu, i čitaćeš deklaracije zato što ti tako hoćeš, a ne zato što moraš.
Nemoj se ljutiti ali detinjasta mi je tvoja reakcija.
Zašto misliš da bi skakavci provocirali alergije išta više od bilo čega drugog? Evo ozbiljno, uopšte ne pratim skakavce, i nigde nisam pročitala da su oni nešto posebno alergogeni više nego drugi insekti koje nehotice pojedemo mlevene?
Prvo pitanje, nije.
Drugo pitanje, bar sam od tebe (mislim da si to bila ti - ako nisi, isprike), citala argumentiranija objasnjenja zasto vegetarijanstvo nije bas ekoloski dobar izbor za covjecanstvo. A sad su odjednom kukci alternativan i dobar izvor proteina, i ne ispustaju metan pa su i ekoloski cool.
Al evo moje pitanje, ne cini li se i vama da se kvaliteta hrane (a prvenstveno voca i povrca) do kojeg mozemo relativno jednostavno (meni to znaci na pazaru) srozala posljednjih godina? Meni na pazaru jos mozda 3-4 ljudi prodaje nesto sto mogu povjerovat da je domace i ima nekog privlacnog okusa... sve ostalo ko s vrpce sislo.
Hvala i za prvi odgovor a i za kompliment, pisala sam i o tome, da.
Stvar je u tome što o ovome ne znam dovoljno, a i nemam neku posebnu agendu da o tome istražujem.
Pa nije da to krijem, valjda sam to napisala u svakom postu, još me je neko i citirao gde pišem da ne znam ni carbon imprint niti koliko su ekološki isplativi i cool skakavci?
A za krave se zna da ispuštaju metan, nije to nešto što sam ja bubnula, postoji struja koja ih ozbiljno krivi za globalno zagrevanje, da li je ona pomodna ili ne, ne znam niti sam tvrdila da sam ekspert za to.
Ono što zasigurno znam su posledice ove godine na lokalu, i o tome sam pisala vrlo precizno. Ove godine je skinuta desetina uobičajenog prinosa kukuruza i soje. Još jedna takva godina i sva stoka i živina ostaje bez hrane.
Jednom kada se stočni fond sunovrati, potrebne su godine da se oporavi- ako je rod dobar u tim godinama. Sa ovakvom klimom? Iskreno, ne znam- imaš li ti optimističnu prognozu kada si protiv alternativnih izvora proteina? Možda ja jednostavno ne znam ono što ti znaš?
Joj, pa ovo ti je direktna posledica toga o čemu sam pisala. Promena klime, ne navodnjava se dovoljno, mali proizvođači propadaju, veliki preuzimaju tržište sa robom iz uvoza koja putuje dugo i srozava joj se kvalitet. Eventualno je iz plastenika, pa je iz te intenzivne proizvodnje, selekcija ide više na otpornost i dugotrajnost nego na recimo aromu ili mekoću ploda.
Posljednje uređivanje od pulinka : 18.01.2023. at 23:01
Da ne bude opet da pišem neprecizno, ovo su ti uzroci kod nas, i to iz prve ruke, jer znam više malih i srednjih proizvođača, i mnogi su se prebacili totalno na druge delatnosti, kažu- ne isplati se više, klima nepouzdana, vrelina, suša, država ne daje subvencije, id, itd. Mnogi otvoreno kažu da deo robe koju prodaju nije više njihova nego preprodaju.
Evo malo o entomafagiji
25 % svjetske populacije se već hrani kukcima.
Nisu mi odveć privlačni, ali nikad ne reci nikad ...
Evo i chef Pažanin kuha kukce
Kukci na tanjuru - znanstveni skup održan 2019. u Zagrebu
Nisi, ali si napisala kako se čovjek navikne s vremenom. To je točno, čovjek se uistinu navikne na sve i na kraju još i misli da tako mora biti. Kako se to zove u psihologiji, taj fenomen?
Žena se navikne da je muž mlati pa ga onda još i brani, ljubicu svoju, dobročinitelja svojeg, Ursulicu svoju.
Pokušavam shvatiti što Freya, Willow i Jadranka na kraju želite reći, da po vama uopće u EU ne bi trebalo biti hrane s prahom cvrčaka da vi ne biste morale čitat deklaracije?
EntOmofagiji...
Sa boldanog linka:
Cena brašna od cvrčka je oko 60 dolara po kg(btw. znači ipak su u pitanju cvrčci a ne skakavci, sad je stvarno red da pročitam više kad imam tako fine linkove).
Da, baš zvuči kao da nećete primetiti od čega je brašno dok ne vidite etiketu
Kad vidim ove podatke, ja zaključujem da će po ovoj ceni sve biti samo stvar mode, a ne jeftini proteini.
Što donekle obara moj argument o zameni za meso koja je jeftina, možda bude jeftinija sa nekom novom tehnologijom, možda i ne...
Ali tim mi je smešnija paranoja o etiketama: sa tom cenom, baš će trpati mlevene cvrčke svuda, kako da ne.
I ponovo nisam dobila odgovor ZAŠTO NE insekti u hrani? Da li će oni uništiti neku drugu industriju?
(preskočite etikete i alergije, ako je do alergija ništa ne bi trebalo da se prodaje jer je na svaku namirnicu bar neko alergičan)
Nase su republike taman negdje na razdjelnici podrucja na kojem bi trebalo bit manje oborine (juzno), od onog na kojem bi trebalo bit vise (sjeverno). U Vojvodini se projecira da ce bit sve skupa vise kise na godisnjoj razini, al manje u ljeto (u Slavoniji isto). Al sve to nisi neki dramaticni ocekivani postotci promjene da bi trebalo napustit poljoprivredu i okrenit se kukcima - sto ne znaci da nije dobro odabrat neku drugu poljoprivrednu kulturu, ili krenit s jacim navodnjavanjem. Uglavnom, ne bih rekla da su klimatske promjene ono sto ugrozava poljoprovredu, nego prije lose gospodarenje.... mislis li ti zaista da bi u iti jednom scenariju prelazak Vojvodine s uzgoja stoke na uzgoj skakavaca dobro zavrsio? Ja mislim da bi samo do kraja unistio uzgoj stoke, a sa skakavcima bi vec nesto propalo ili bi oni nesto upropastili - neko bi doduse podigao poticaj :D iako zapravo ne vjerujem da je tebi do uzgoja skakavca za opcenarodnu prehranu, pa makar imali okus lesnika![]()
Pa mene vise zainteresiralo ovo da se u nedostatku mesa mozemo okrenuti kukcima... uz cudjenje, otkud nedostatka mesa.
Al cuj, da mi postavis referendumsko pitanje, jesam li za prah od cvrcaka u hrani - izasla bi na taj referendum i rekla da nisam :D
Al cemu uopce taj prah u hrani? Popravlja okus, podize kvalitetu, netko ima visak cvrcaka pa ga treba prodat?
Nitko ništa ne forsira nego regulira. Jer se radi o reguliranom tržištu gdje svaki novi proizvod mora proći regulacijski postupak i dokazati se kao neškodljiv i biti deklariran kao dodan. Da nema interesa za uvodjenje (tj potencijalnog trzista) ne bi ni prolazili postupak.
Uglavnom nekima samorazumljiv postupak koji ih čini sigurnim i informiranim dok kupuju hranu a nekima zavjera ljudi-gustera (novo lice tih je vidim Ursula sudeći po tome da je više pura spomeuta uz podtekst mržnje i prijezira) da nas potajice hrane skakavcima. Iako ovaj put čak i nisu čipova na daljinsko ocitanje da nas prate ni grešni pobaceni fetusa, došli smo do mljevenih skakavaca kao simbola zle i dekadentne EU. Nije cak ni zlokobno nego jednostavno smijesno. Ponestalo kvalitetnijeg materijala u tim vašim grupama gdje dijelite te informacije? Ali bar sad znam da će skakavci idućih mjeseci iskakati iz pastele po portalima i iz tipkovnice uvijek istih komentatora.
Posljednje uređivanje od sillyme : 19.01.2023. at 07:23
Pa tebi je paradigma referenduma da to što ti ne želiš znači da ćeš glasati protiv. Ne što misliš da univerzalno treba biti dopušteno ili zabranjeno neovisno o tvojim individualnim preferencijama. Primjer sa ženom je samo ilustracija i to jako dobro znaš samo se s kvazi saljivosti pokušavas odmaknuti od suštine tvog posta.
Toliko o tolerantnosti...
Posljednje uređivanje od sillyme : 19.01.2023. at 07:58
Ja nikad ne čitam deklaracije,a vrlo rijetko i uputstva.
Ta sitna slova ne mogu više čitat ni s naočalama, jedino da povećalo nosam naokolo sa sobom po dućanima
I dalje mi je ideja dodavanja kukaca bljaak
Inače vidim puno prednosti ulaska u EU,i sama sam bila dio tog procesa,al kukci u hrani aja ajaa.,
Posljednje uređivanje od Lili75 : 19.01.2023. at 08:05
rasprava je zaista presmiješna, a ja sam glupa što sam se zakačila
dok se u ogroman broj proizvoda pod normalno dodaje šećer, koji je dokazan javnozdravstveni problem, naveden na deklaracijama, i to među prvim sastojcima jer se navode po količini, problem je da se možda doda skupi sastojak, koji smo vidjeli na primjeru koji je netko stavio za krekere, istaknut je na prednjoj strani proizvoda jer je to "dodana vrijednost"
istovremeno se kupuje himalajska sol koja je višestruko skuplja, a mineralima siromašnija od morske, goji bobice i chia sjemenke, jer kako zaboga bez toga živjeti (e one mi fakat izgledaju kao bube, al isto ih volim)
beti3 je dobro rekla, ako želiš nešto ljudima podvaliti, samo plasiraš kao skupu superhranu u trgovine alternativnih i bio proizvoda, i u fitness-related trgovine, budući da se radi o proteinima, brandiraš kao: rastu mišići, a ne deblja
sve skupa je kao ono: oni nas cijepe da bi nas pratili šta radimo preko čipova, e neće moći, kažemo mi dok se taggamo u svakom restoranu koji posjetimo i objavljujemo već 15 godina svoje ručkove, djecu..
Krenuću od kraja- ne, nisam nešto posebno zagrejana za insekte- ali nisam ni protiv njih. Prilično sam indiferentna za sada, pre svega jer ne znam dovoljno o tome.
Sudeći po ceni, biće mi zastupljeni u ishrani koliko i kavijar i tartufi, pa mi to dođe mnogo buke ni oko čega.
Opet, sudeći po ceni krajnjeg proizvoda, deluje kao unosan posao, ali ne znam kakva su ulaganja i troškovi.
Ne znam da li bi prelazak sa uzgoja stoke na skakavce dobro završio.
Ono što znam je trenutna situacija: naša industrija goveda je na nuli trenutno. Ne stoje baš sjajno ni ostale mesne. Znači, nije baš da nam je od uzgoja stoke uopšte mnogo i ostalo.
Uvozimo nekakvo meso pitaj boga odakle, koliko staro i kog kvaliteta, astronomske cene. Rod stočne hrane je strahovito podbacio.
Da se u ovoj situaciji pojavi bilo koji drugi lako uzgojiv, ekonomski isplativ i ekološki održiv izvor životinjskih proteina, koji bi bio iole jestiv i mogao bi se proizvoditi kod nas, zar ne bi bilo pametno iskoristiti ga, radije nego uvoziti skupo i nekvalitetno meso?
Naravno da je glavni krivac loše vođenje poljoprivrede, ali dobro vođenje poljoprivrede će ubuduće verovatno podrazumevati upravo to što si ti rekla- brzo procenjivanje koju kulturu treba uvesti da bi se maksimalno iskoristila promenjena klima. Što uključuje i stočarstvo.
Nigde ne zastupam zamenu stoke insektima. Nego govorim o brzom dopunjavanju lokalnog ili trenutnog deficita stoke, načinu brzog i jeftinog premošćavanja nedostatka stoke (mislim krajnja cena me svakako demantuje, baš me zanima zašto je uopšte tolika).
Što se tiče više kiše u Panoniji, biće ključan raspored padavina. Neće mnogo vredeti ako se, kao ove godine, u septembru sruči za tri nedelje polugodišnja količina kiše, nakon 4 meseca suše. Ne mogu da se dosetim dovoljnog broja kultura kojima bi odgovarao takav raspored padavina, a da nam izvuku poljoprivredu i stočarstvo, možda sam samo nešto previdela.
Ne ide ni navodnjavanje- uprkos projekcijama o više vode, ono što ja vidim su sve niži vodostaji, na Fruškoj gori presušuju neki potoci za koje ne pamtim da su presušili, neke veće bare po Vojvodini su nestale, i tako. Možda padavina i ima više, ali ne znam zašto se to ne vidi po površinskim vodama niti po biljkama.
Nivo podzemnih voda isto nije sjajan (OK, za to krivim i naftaše, koji probijaju vododržive slojeve za svoje potrebe).
o da, boje još i ima ali okusa i mirisa sve manje... zato se svuda i trpaju pojačivači okusa, mononatrijev glutaminat i slična veselja...
sve se lošije hranimo bez obzira na silne regulative i deklaracije
ona hrana koja je deklarirana kao bio i organska, ta također ima dio pesticida samo puno manji nego "standardna"
bio je prošle godine jako zanimljiv dokumentarac na HRT - Gluten, neprijatelj br. 1, probajte pronaći, tema je zašto danas ima sve više ljudi s intolerancijom na gluten
HRT: Mijenjamo svijet: Gluten - neprijatelj broj jedan?
a za ljubitelje Kafke, preporučam pročitati i pričicu Seoski liječniknekako paše uz ovu temu
Idi po nove naočare poboguPa nije da postoji samo jedna dioptrija
Ja recimo nikad ne bih popila ponešto od tih sportskih bućkuriša za mišiće i šta ja znam, energiju, izdržljivost, oporavak, šta sve ne reklamiraju, bar ne dok ne pročitam etiketu i vidim iz čega su dobijeni svi ti proteini vitamini minerali i ostalo.
Ali to sam ja![]()
Ja bih se vratila na Freyjino da je ista stvar uvođenje skakavaca u prehranu i uvođenje regulative. Kukci ocito postoje u prehrani u Europi godinama, a ocito u tolikoj mjeri da je potrebna regulativa. I sad je EU loš momak što pokušava regulirati uzgoj i sastav kukaca.
Nasilno skriveno podmetanje kukaca je smiješno, s obzirom na cijenu, i to smo vec prosli kad je munkica napisala da je 90g krekera s 3% cvrčkovog brašna skoro 25 kuna.
Ako je bio taj neki kulinarski događaj prije 4 godine u RH, onda nije ova regulativa odgovorna za uvođenje kukaca u prehranu. Rekla sam da su se servirali na Veterinarskom fakultetu za grickanje na danima otvorenih vrata prije cca 4 godine.
Ako postoji dobra regulativa, onda postoji i kontrola cega ima u kukcima, jesu li jeli soju, psenicu, pesticide i sto vec moze biti okidač alergija. Ako sam ja dobro pohvatala, a isto nisam neko vrijeme ulozila u to, upravo su kontroverze oko kukaca u tome da treba poboljsati regulativu, jer ako pise 3% nista nam ne govori ima li tragova nekih alergena. Ja vjerujem da ce se ta regulativa stalno updejtati, a dotad alergicari stvarno trebaju biti oprezni. Ako su jednom pojeli cvrcke bez reakcije, ne znaci da ce i drugiput, jer su mozda uzgojeni u drugim uvjetima, a to se ne vidi na deklaraciji.
Ne bavi se regulativa time da li se ljudima gade ili ne gade kukci. Nego da li su nutritivno ispravni i ispravno deklarirani.
Inace sam jednom zgodom trazeci cestice s antimikrobnim djelovanjem pretrazivala hitozan ili kitozan, to je polimer koji se dobiva iz hitina, odnosno iz oklopa rakova, kukaca itd. Potpuno me šokiralo da su mi prvo iskakale stranice bodibilderskih dućana. Oni to vec odavno konzumiraju. Tako da mislim da među sportašima ima dobar dio konzumenata derivata rakova i kukaca.
Pulinka, ne znaci da ce svake godine biti vise oborine, nego da projekcije kazu da ce je biti vise ili tu negdje kroz sljedecih par klimatskih razdoblja (po 30 godina svako) - to na vasem i nasem sjevernom podrucju; Neovisno o tome, susnih godina ce i dalje bit. Dakle, ako su projekcije pouzdane, to nije nesto cemu se treba prilagodjavat iz godine u godinu pa svaki put iznova (iako, koliko ja shvacam, poljoprovrednicima nista ne bi nilo draze od precizne sezonske prognoze da znaju koje odine sta i kad - al do takve prognoze je tesko doc).
Mozda se ja varam, al nikako ne mogu zamislit da bi kukci mogli bit bolji, isplativiji i bilo sto drugo izbor od tradicionalnijih poljoprivredno-stocarskih izbora. Ne mogu zamislit ni da bi nas mogli nahranit....
A ono sto posebno ne mogu zamislit je da bi drzave koje su dopustile da im propadne poljoprivreda kakvu imaju, uspjele organizirat efikasan uzgoj dovoljne kolicine skakavaca. Da sve zavrsi tako da se uvoze nekvalitetni skakavci tko zna kakve starosti i s tko zna kojim dodacima tko zna od kuda - e to mogu zamisliti :D
Posljednje uređivanje od Jadranka : 19.01.2023. at 09:40
Spoken like a true scientist.
Mislim, hvala, naravno da mi je jasno da je na klimatološkoj skali 30 godina mala merna jedinica, ali ja ne očekujem da živim puno duže od te jedne jedinice, ako i toliko, a pogotovo si u pravu za poljoprivrednike - opšti trendovi im znače puno manje nego procene kakvih bi idućih par sezona mogle biti. Na velikoj skali sve se lako uproseči, ali dve sušne godine zaredom značajno menjaju ljudske živote. Šest sušnih leta u deset godina znači da se mora nešto ozbiljno menjati u poljoprivredi.
Za ovaj poslednji pasus si totalno u pravu, ali sprečavanju toga kod vas upravo i služe te regulative, pa ne razumem čemu odijum- ja bih više volela da kod nas ima boljih regulativa, pa još i da se poštuju- ih...
Da li bi nas mogli insekti nahraniti potpuno i trajno - ne znam, bezveze mi je da procenjujem napamet. I ponovo, po ko zna koji put- ja ih ne zamišljam kao alternativu stočnom fondu neke države- nego kao dopunu. Recimo da ih zamišljam kao alternativu uvozu u nekim hipotetičkim situacijama.