Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Tajna pivskih štangica

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno Tajna pivskih štangica

    Znate one pivske štangice i perece od Pan-Peka?

    Kako dobiju onakvu finu smeđu koricu? I što stave u tijesto da ima onako fini okus?

    Probala coolinariku i google i ništa mi ne daje :?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    71

    Početno

    Tajna je u sodi bikarboni.

    Evo recept:

    500 gr. oštrog brašna
    svježi kvasac ( 42 gr)
    250 ml mlijeka
    1/2 čajne žličice soli

    Od navedenih sastojaka napraviti dizano tijesto kako se i inače radi. Dobro izmjesiti da tijesto bude glatko. Podijeliti na 15 dijelova i ostaviti 20 minuta da miruje.

    Zakuhati 1 litar vode i dodati 3 jušne žlice sode bikarbone i dobro prokuhati.

    Od tijesta formirati peciva i svako pecivo staviti u cjedilo i potopiti u tekućinu na nekih 30-ak sekundi . Odmah staviti na podmazani pleh ili bak papir. Peciva malo razrezati na najdebljem dijelu, posoliti i peći u zagrijanoj pećnici na 180 cca 20-25 min.


    Nadam se da sam dobro objasnila.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    71

    Početno

    uf zaboravila sam puter u tijesto. 50 gr. sorry

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    2,557

    Početno

    Pitat ću dragog, on je radio recepturu

  5. #5

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    wow, insajderske informacije :shock: :D

    probat ću anushkin recept pa javim

  6. #6

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    71

    Početno

    obavezno javi.

    ja sam radila i meni su super.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    karlovac
    Postovi
    488

    Početno re

    pa šta je uopće soda bikarbona, mislim, za šta se inače koristi?
    Pazim na ostale namirnice, da budu zdrave, po mogućnosti sve integralno, bez previše bijelog brašna, industrijskog šećera i sl. Ne pada mi napamet dati djeci da jedu sodu bikarbonu. Ili griješim?

  8. #8

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    pa šta je uopće soda bikarbona, mislim, za šta se inače koristi?
    u kombinaciji s octom - za otčepljivanje slivnika

    u malim količinama ima istu funkciju kao pecilni prašak

  9. #9

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno

    Ajde baš probajte ali nekako mi još nešto fali u tom receptu (ovo iz naziva - piva )

  10. #10

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    71

    Početno

    pivske se zovu zato jer se kao jedu uz pivo. U originalu je to njemacki proizvod laugenbrezel, lauge = lužina. Kemicarke ce to bolje znati objasniti.

    U svakom slucaju super su i ja ih obozavam. Najbolje su tople sa puterom.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    2,557

    Početno

    Kaže ovako: recept je najobičniji, obično tijesto (što god da to njemu znači ) samo neće uspjeti jer tijesto treba umočiti u pekarsku lužinu koje nema za kupiti...

    To je ono što vam mogu reći dok se sutra ne vrati sa sajma slastičarstva...

  12. #12

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    71

    Početno

    umjesto pekarske lužine soda bikarbona. vec isprobano.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno

    A ja bila uvjerena da je tajna u pivu (u sastojcima)

  14. #14
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    ja otvorila topic, samo radi one riječi Pivskih

  15. #15
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Morala bi probati ovo sa sodom bikarbonom, ali sam skeptična.
    Soda bikarbona je Na-hidrogenkarbonat, a lužina koja se koristi u pekarstvu je Na lužina ( Na- hjidroksid )
    To je ista ona lužina kroz koju prolaze slani štapići prije pečenja.
    Evo link o tom pecivu:
    http://www.ireks-aroma.hr/xist4c/web...324D9319CAD490

  16. #16

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    Probala sam anushkin recept ali sam malo zbrljala stvar jer sam mijesila navečer a pekla ujutro pa su se malo osušili i nisu više narasli za vrijeme pečenja... uglavnom korica nije ispala baš kao na pan-pekovim ali su fini

    sve u svemu, trebam popravni ispit

    u odnosu na pan-pek je i bitno manje slano

  17. #17

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    2,557

    Početno

    Ako već reklamiramo Ireks, mogli smo i Mantler šalim se, naravno!

  18. #18
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Da sam se odmah sjetila da je to reklama Ieksa, mogla sam najprije tražiti proviziju
    Ja znam da oni to imaju

  19. #19
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ailish:
    ...ali sam malo zbrljala stvar jer sam mijesila navečer a pekla ujutro pa su se malo osušili i nisu više narasli za vrijeme pečenja.....
    Probaj tepsiju pokriti sa prozirnom folijom onda nećeš imati koricu , i tepsiju preko noći držati u hladnjaku.U hladnjak stavi čim oblikuješ, dok se još ne podignu. Polako će se dizati u hladnjaku i neće prefermentirati.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    71

    Početno

    curke, da bi kiflici bili kao iz pekare, treba prava pekarska pekarsak lužina kako je annie84 napisala. Ovo sa sodom je dostojna zamjena. Što se tice soli najbolje je posoliti krupnom solju a tijesto isto kako tko voli. Meni je ovaj receptic bio super.

    Ailish drago mi je da su ti bile fine, svaki put ce biti bolje a i ovo sto je Kalimero napisala je i meni koristan savjet. Hvala Kalimero

  21. #21

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Probaj tepsiju pokriti sa prozirnom folijom
    trebala sam se i sama sjetiti

    inače stavljam uvijek dizano tijesto u hladnjak ako ne pečem odmah - npr pizzu ali ovaj put mi nije stalo

    javlja mi MM koji radi popodne da su još bolje sad kad su se ohladile, nadam se da će me dočekati koja kad dođem doma

  22. #22
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ama to su nijanse u kvaliteti . Sve je to jestivo i dobro.

  23. #23
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj anushka prvotno napisa
    curke, da bi kiflici bili kao iz pekare, treba prava pekarska pekarsak lužina kako je annie84 napisala.
    koja koncentracija? bas me zanima jer mogu napraviti tu otopinu sve za moju guzu.
    inace zovu se i pivske koliko ja znam jer se rade od tzv pivskog kvasca.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb,Špansko
    Postovi
    147

    Početno

    da,radi se o pivskoj luzini...

    sutra cu skicnuti da vidim sto pise na deklaraciji...

  25. #25
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno


  26. #26
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,710

    Početno

    Zašto se zovu pivske ako ne ide piva? Radila bih danas peciva koja imaju i kvasac i pivo, malo ću istraživati pa javim rezultate.

  27. #27
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto se zovu pivske ako ne ide piva? Radila bih danas peciva koja imaju i kvasac i pivo, malo ću istraživati pa javim rezultate.
    Ide, ali UZ to...

    Inače, pivsko pecivo ima onu karakterističnu smeđu koricu koju dobije nakon potapanja u pekarsku lužinu, ovo https://www.ireks-aroma.hr/proizvodi...zina-za-pecivo

    Umjesto toga može se koristiti otopina sode bikarbone, ali trebaš na litru vruće vode istresti cijelu onu malu plavu posudicu (mislim da je 40 grama).

  28. #28
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

  29. #29
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,710

    Početno

    To je jako puno. Pitam se mijenja li okus. Davno je bilo kad sam uzela pivske štangice u lidlu, msm da sam imala love hate osjećaj prema okusu.

    Ovo pecivo od jučer nije imalo neke razlike, dodala sam deci ili dva pale alea na pola kile brašna uz polovicu svježeg digo kvasca.

  30. #30
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    To je jako puno. Pitam se mijenja li okus. Davno je bilo kad sam uzela pivske štangice u lidlu, msm da sam imala love hate osjećaj prema okusu.

    Ovo pecivo od jučer nije imalo neke razlike, dodala sam deci ili dva pale alea na pola kile brašna uz polovicu svježeg digo kvasca.
    Je, to je puno. Nisam fan, ali mm i sinovi jesu.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •