Na temu, nije problem možemo li raditi sa 67 nego to što ćemo završiti u prisilnim prijevremenim mirovinama, kao što kaže sorciere.
Ne znam tko je napisao da u ex-državi nije bilo privatnog vlasništva ili da su samo “funkcioneri” bili u prilici se obogatiti - to jednostavno nije istina. Bilo je dosta obrtnika koji su itekako dobro zarađivali (bez partije naravno) samo što su radili u državi gdje nije bilo da možeš imati radnika i godinama ne plaćati mu doprinose, ili odraditi posao pa da ti ne plate itd. I imali zaposlene, vikendice, mercedese, putovanja,... samo što prosječni Hrvat, tad i sad, više voli sigurnu plaćicu nego poduzetničke vode.
No ontopic stanova, moji su imali svoju kuću, koja im je srušena da se napravi par stambenih nebodera, a za uzvrat su nešto simbolično isplaćeni ali su dobili i stanarsko pravo na dva stana. Ova država im je onda “velikodušno” ponudila da ih otplate, u doba kad je moja mama imala “čak” 100DEM mjesečne plaće...
Uglavnom, kako stvari stoje (a već sam pisala) djeci ću svakako savjetovati da odu odavde čim završe školovanje. Bar neće ove “povlaštene” financirati ko što ih ja financiram, niti državni aparat - to mi je utjeha. Što se mirovine tiče, kako će bit za skupljanje po kontejnerima, a konkurencija će biti velika, plan je prodati ovu kuću koju smo nedavno kupili da imamo gdje bit dok djeca odrastu, dok još ima kupaca, pa živjeti od toga, od mirovine se po svemu sudeći živjeti neće moći... bar ne dostojanstveno,.
Da se samo nadovežem na ovo kaj se sad dešava
Priča o oporezivanju penzije, znači da svaka penzija iznad 600 eura koliko je sad olakšica za samca, malko previše, što je u tom slučaju s trećim stupnjem, ukoliko se do penzije uzima iz njega?
Ja sam u penziji koja je veća od 600€ i radim na 4 sata. Nemam nikakve olakšice jer kći radi. I porez mi je brutalan. I meni i poslodavcu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kakav porez ima poslodavac?
Misliš li na doprinose?
Ne mislim. Napisala sam- porez.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Još uvijek ne kužim
Porez za plaću plaćam ja, a ne poslodavac. On plaća doprinose .to je za one koji samo rade
Nemaš li ti dodatak za invalidnost?
Pa valjda porez na dohodak. Tajči radi 4h dnevno.
Ok znam to ,to cijelo vrijeme pričam
Ali još uvijek ne kužim kakav porez plaća poslodavac. On plaća jedino doprinose
iz brutto 2 idu svi doprinosi i porez. Pogledaj platnu listu. Na razliku poviše neoporezivog dijela plaće (tvoja osnovica, eventualna djeca) se plaća porez.
pretpostalvjam da je Tanči porez brutalno visok jer joj penzija upadne u neoporezivi dio primanja i onda na veliki/cijeli dio dodatne zarade plaća porez
Evo mene s glupim pitanjem - Je l se iz place zaposlenog umirovljenika izdvaja za mirovinsko?
Doprinose plaća poslodavac iz i na plaću, odnosno iz bruta 20posto mirovinsko te porez i 16,5% ZO na bruto.
Tanči pretpostavljam plaća i na mirovinu.
Ovaj forum dugo zivi. Kak smo od dojenja, noćnog nespavanja i sl. polako ali sigurno došli do razgovora o mirovini.
Sorry na offu
Jesam rekla da je glupo pitanje
Ne znam zašto sam to napisala - htjela sam pitati da li se iz npr. bruta II od Tanči koja je u mirovini i radi na pola radnog vremena, izdvaja za mirovinsko? Znam da imamo solidarno mirovinsko, ali mi je nekako apsurdno jer bi njoj onda valjda trebalo periodički preračunavati mirovinu, ako svaki mjesec još malo uplati. Još uvijek je glupo pitanje, samo sam upotrijebila riječi koje sam mislila, ono prvo zbilja ne znam što sam mislila.
Btw. meni mirovina izgleda daleka, iako sam se već vidjela u nekoj tablici s datumom kad idem u mirovinu.
Ide obračun brutto kao i kod "običnog" radnika, samo porezno nepovoljniji. S time da se može tražiti novi izračun mirovine, ne znam nakon koliko
![]()
Da, izdvaja se za mirovinsko. I za zdravstveno. Iako je to umirovljenik sve već zaradio. Uzasno nepravedno.
I plaća se porez, moze se podijrliti olaksica da dio ide na penziju a dio na plaću. Naravno, ako je povoljnije.
Pravo na ponovni izracun mirovine se stice nakon 24 mjeseca rada na pola radnog vremena ili 12 mjeseci ako umirovljenik radi na puno radno vrijeme. Ponovni izracun ne mora znaciti i bolju mirovinu, nego čak i manju, ako je manja plaća. Smijesno, ali tako je.
No, ako se umirovljenik osjeća sposobnim za rad, dobro dođe raditi. Ne samo radi plaće, nego i radi društva, i osjećaja da je potreban.
Umirovljenik ima, naravno, pravo na plaćeno bolovanje, kao i svaki drugi radnik.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 24.09.2025. at 16:25
Kolko znam izdvaja se za mirovinsko socijalni, ali još nisu mislili da bi trebali ste i za povećanje
Tenks, stvarno je dakle čudno. I ta priča da je bitno u kojem trenutku odeš na obračun iznosa mirovine je izvan svake pameti.
Ali realno i meni je kod obračuna plaće nekoliko nelogičnosti, naravno na moju štetu.
ja sam probala izračunati mirovinu na web stranici, računala sam odlazak sa 60 i 65 ...
nema neke velike razlike
i nažalost, mislim da s tolikom mirovinom mi slijedi rad do 70+
dođe mi da zatvorim treći stup, a bome i da mogu i drugi bih, i sve potrošim... za 15 godina kada bih trebala u mirovinu ionako mi se dobro ne piše...
A menemuči, tj. zanima ovo.
Ako osoba ode u prijevremenu mirovinu i nakon toga želi još raditi (nešto drugo, recimo na pola radnog vremena), dobiva li onda punu mirovinu koju je zaslužio do tog trenutka + plaću ili to država na neki način kažnjava? Kako se to obračunava?
Nedavno je bio članak na temu ponovnog izračuna mirovine, neke olakšice (dodatni staž po djetetu ili tako nešto) možeš iskoristiti samo jednom, pa ti na sljedećem obračunu bez tih olakšica mirovina ispadne manja. Članak je bio u tonu kako je to nepravedno i kako bi to trebalo ispraviti.
A treći stup... oni uzimaju naknadu 2% godišnje od svega, tako da se isplati povući novac što prije i prebaciti ga negdje drugdje.
Nina ali subvencija za treci stup je jos uvijek pozamasna...
Mislis da se ne isplati?
Subvencija je 12,5 % na ono što uplatiš a godišnje ti uzimaju 2% od svega. Ako ti treći stup uplaćuje poslodavac iz brutta onda tu imaš dodatnu uštedu. Meni ne uplaćuje poslodavac i imam još puno do mirovine pa sam prestala uplaćivati. Koliko uštedim kupim neke etf-ove zlata ili s&p-a ili pokoju domaću dionicu, to mi se trenutačno čini bolji izbor. Na trezorce nema naknade pa su i oni dobar izbor za ulaganje. Nisam financijski savjetnik pa ovo nisu neki stručni savjeti, ali ja u početku nisam imala pojma kolike naknade uzimaju fondovi pa pišem ako još netko ne zna.
Hvala!
Mene su isto zaintrigirali etf-ovi, trezorce sad upisala ali malo je to ...
Ovak: ja to ne znam objasniti, no ispada kako je Kosjenka napisala da država kao da kažnjava poslodavca s dodatnim nametima jer je zaposlio umirovljenika.
Budući da su mi i mirovina i plaća daleko iznad 600 eur, porezno opterećenje je veliko, ali ne samo za mene, nego i za poslodavca. Kako i zašto- ne znam, ali je tako.
Ja sam uzela obiteljsku mirovinu, na koju kao udovica imam pravo, onog trena kad je kći diplomirala i prestala biti korisnica obiteljske mirovine. Budući da ne znam kaj bi sa sobom i trebaju me na poslu, nastavila sam raditi. Zašto ne bih ako mogu. Stanujem pet minuta od posla, ok mi je na poslu i bila bih luda da ne radim. I radit ću dokle god ću moći.
Imam pitanje: kći razmišlja o nekakvoj štednji. Klasična štednja u bankama se ne isplati pa sam joj predložila 3. mirovinski stup i životno osiguranje. Nemam iskustva ni sa jednom opcijom jer kad sam ja bila mlada nije bilo mogućnosti štedjeti jer smo jedva preživljavali. Molim iskustva i preporuke i ako se netko bavi savjetovanjima takve prirode da mi se javi pa da se povežemo i savjetujemo mladu, ambicioznu curu koja je šparna i razumna i koja bi rado višak novca nekako oplodila i zaštitila. Opcija da joj stoji na tekućem je najgora moguća.
Tanči, na fejsu stranica: Tetka-projekt sloboda, žena je jako iskusna i napisala je knjigu o financ.pismenosti s Tonijem Milunom. Tamo mladi (i oni malo zreliji) postavljaju pitanja, može i anonimno i slože im najbolju financ.konstrukciju. To su sve financijskim znanjem potkovani ljudi.
Ja imam knjigu i slusam njihove podcaste.
Puno sam naucila zadnjih godinu dana, al tek sad krecem s Finaxom.
Svakako kupi knjigu, odlicno je sve sazeto.
I ja sam za etf-ove prvi put čula preko Tetke, prije otprilike dvije godine. Stvarno ima jako puno besplatnih sadržaja na njenoj web stranici, u newsletterima i podcastima.
Meni su za kupovinu etf-ova draži IBKR, T212 i Revolut nego Finax i Genius zbog manjih naknada, veće kontrole ulaganja i zato što se kupnja i prodaja odvijaju trenutno a ne jednom tjedno.
Wow!
Hvala i od mene. Svima. Iako pojma nemam o čemu pišete, ali nikad nije kasno naučiti, a mogla bih i ja početi ulagati. Do sad sam ulagala u dijete, adaptaciju stana, zdravlje...i sve sam dovršila pa sad mogu malo na financijskom planu ulagati.
Tanči, probaj poslušati koji podcast https://www.youtube.com/@tetka_skrtiotocanin
I ja sam nepismena. MM bolji od mene, ali ni on nema vremena to proučavati. Nije to baš tako jednostavno. Super da djeci u školi nešto govore o tome.