Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234
Pokazuje rezultate 151 do 180 od 180

Tema: 67 je previše

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da treba dosta vremena, moj sin pomalo opsesivno proučava i prati godinama, imam još par ljudi oko mene koji su dosta vremena uložili pa dobijem kratku uputu.
    Iako su Tetka i ekipa lijepo puno toga saželi i pribižili običnom puku, mislim ako neko zanimanje može jednom odvojiti pola sata -sat.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja sam financijski totalno nepismena, al srecom MM je prirodno nadaren za financ.pismenost.
    Sa mnom bismo bili na prosjackom stapu hahaha
    On je nas Chief Economist.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 30.09.2025. at 12:48

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako je ono naslov - 67 je previše?

Ne znam što sam pisala o toj temi, ali mijenja se zakon i podržaqla sam opciju rada do 67. godine i dapače podržala prijedlog da se proširi broj mogućih "korisnika" te privilegije ...
    eto... vidjet ćemo što ću o tome misliti za 13 godina ...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zasto si to pobogu podrzala (ako nije predirektno pitanje)?

Pa neki ljudi i vec sad odu u mirovinu i razbole se..ubrzo ih vise nema na ovom svijetu. Stres i tempo zivota (posao, obitelj, obveze) odrade svoje.

Nekako mislim da smo zasluzili nakon posteno odradjenog rad.staza, napokon malo uzivat u plodovima rada i zivjet opusteno zadnju zivotnu fazu a ne sa ščapom dolazit na posao
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.07.2026. at 21:50

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

S tim da se odmah ogradim da ne smatram roditeljskom duznoscu financiranje zivota odrasle osobe, koja je zavrsila fakultet i radi (nije nuzno da bude visokoobrazovana, ali da ima posao).

I mi smo sve sami stvorili bez icije pomoci (takva je bila situacija) tako da mislim da mogu oni unatoc svemu.

Mislim da je privilegij da djeca nemaju roditelje na grbaci da im trebaju pomagat u mirovini. To je vec velika stvar.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.07.2026. at 22:03

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jedine za koje sam vidjela da se rukama i nogama bore radit sa 70 plus su sveuč. profe i neki dri. (ako su pri zdravlju). Tu su potrebne sheme da se nekog s počastima detronira u mirovinu. Drugi što šuftaju mislim da ne sanjaju o radu 67 plus. Doduše, možda će nam postati svima potreban - Amerika đir.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ma bježi ća...sve poludilo.
    Da me se pita i da mogu ja bi u u prijevremenu mirovinu oko 6 banki, basta. E sad za takav model valja se osigurat unaprijed, jedina opcija Joker zovi mi je MM

Treba čovjek u životu balans, privatno-poslovno, davat prilike mladim ljudima a ne držat dinosaure na poslu na pozicijama zbog čega mladi ne dobivaju prilike, a nekad su mladi puno efikasniji od "gerijatrije".
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 16.07.2026. at 14:03

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

67 je previše. Vidim to iz sadašnje perspektive, ove godine sam ušla u 40. godinu staža. Imam 64 godine. Uskoro ću morati donijeti odluku o mirovini i što sad... nemam pojma. Kolegica koja mi je generacijski blizu radi na pola radnog vremena uz mirovinu. Sve mi se čini da bih tako mogla i ja ako mi ponude. Ovdje su detalji: https://zaposlise.hr/blog/rad-umirovljenika-na-4-sata/

Inače, već sad mi teško pada puno radno vrijeme. Nisam više fizički ni psihički sposobna to izdržati kao u mladosti, a zahtjevi rastu iz dana u dan. Prije nego odlučim, tražit ću izračun mirovine (nisam to još napravila ni preko e-građana) da vidim što mogu očekivati i koje su opcije. Ne očekujem čuda, ali vidim po sebi - 65 će biti dosta.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Treba čovjek u životu balans, privatno-poslovno, davat prilike mladim ljudima a ne držat dinosaure na poslu na pozicijama zbog čega mladi ne dobivaju prilike, a nekad su mladi puno efikasniji od "gerijatrije".
    Apsolutno se slažem. A ne ko Dragan Despot prvak drame dramit da se bez njega ne može...

E, sad, kako će bit, ko bi znao. Ali, to mi je onako uvjerenje, kao i to d djeca i roditelji ne bi trebali živjet u istom kućanstvu ili ono kao torte - prvi kat mama i tata, drugi sin, treći kćer itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 16.07.2026. at 16:52

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Za moju struku i moje radno mjesto ovim tempom je i 60 debelo previse. Ne znam da li cu do 60 uopce imati ocuvanu radnu sposobost i finu motoriku. Sa 60 cu imati 41 godnu staza i mogucnost da odem u punu mirovinu za dugogodisnje osiguranike.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

I ja sam protiv toga da se radi do 67. Evo sad će pustiti profesore da rade do 67. Kao što ina kaže, to je u tom svijetu privilegij. Ne mora više ništa raditi, sve je uvjete ispunio, a plaća 3500 do 4000 eura. Mladi u šoku. Uvode zakon sada prije godišnjih (kako to, kako to?), ne zna se tko će raditi u idućoj akademskoj godini.

Neki su odlični i rade čak i iz mirovine punom parom, a neki ubij bože. A čini se da zakon neće raditi razlike radio/ne radio. Živi bili pa vidjeli. Ako dopuste, ne znam tko će se tog prava odreći (to ne bi bila obaveza, nego pravo).

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Vrijeska, jel to kod nas?
    ja se bojim da će se svakako mijenjati oko 2030. jer će do tad svi morati u penziju s 65, taman da onda pomaknu opet na 67

osobno koliko vidim a i sama se tako osjećam, ako je riječ o fizički ili mentalno zahtjevnom poslu, sa 60 si već lagano za mirovinu a ne 67... ne mogu ljudi više, ima iznimaka ali ne možeš raditi istim tempom

za žene bi bilo idealno - kad ti nastupi perimenopauza - ajd na 20 ili 30 sati tjedno, a menopauza = penzija, to bi bilo idealno

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Willow carice ima nesto u tome hahaha

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa Vidi poruku
    Vrijeska, jel to kod nas?
    ja se bojim da će se svakako mijenjati oko 2030. jer će do tad svi morati u penziju s 65, taman da onda pomaknu opet na 67

osobno koliko vidim a i sama se tako osjećam, ako je riječ o fizički ili mentalno zahtjevnom poslu, sa 60 si već lagano za mirovinu a ne 67... ne mogu ljudi više, ima iznimaka ali ne možeš raditi istim tempom

za žene bi bilo idealno - kad ti nastupi perimenopauza - ajd na 20 ili 30 sati tjedno, a menopauza = penzija, to bi bilo idealno
    Alternativno: shvaćanje ženskih specifičnosti ozbiljno i medicinski support. Ionako je longevity = raznorazne pilulice. A ne da se razvija vijagra, a žene posprema u ropotarnicu s 60 i naziva histeričnima. Eto, malo food for thought. Ja bih da svi idemo sa 60, i muški i žene.... osim sveuč. profesora, oni mogu još puno dati i u kasnim 80-tima, neki . Imam živi primjer u obitelji, čovjek iz staračkog doma ide.... na službeni put.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.07.2026. at 14:06

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja mama je otišla u starosnu tzv. punu mirovinu s 50 godina. Završila je trgovačku školu koja je tada trajala dvije godine i nakon toga je išlo naukovanje isto dvije godine, ali je išao i staž za vrijeme naukovanja i tako je ona skupila sav taj staž i mogla je, po ondašnjim zakonima otići u starosnu mirovinu sa jedva 50 godina života.

Ja sam otišla prije točno godinu dana u obiteljsku mirovinu jer je kći diplomirala i odmah počela raditi pa sam ja "preuzela" obiteljsku mirovinu nakon nje. Imam još i austrijsku mirovinu po pok. suprugu. I radim cijelo vrijeme. Službeno na 4 sata kao penzićka, a neslužbeno 12 sati kao netko "bezkogasenemože" Kaže mi kći da nikad nisam radila više nego otkad sam u mirovini. Sad imam 56, uskoro 57 i 67 mi se čini jako daleko. Tko živ, a tko zdrav do tada, ali ja bum delala dokle god ću moći, odnosno dok ne postanem baka pa će me kći trebati za čuvanje bebe i ostalo.
    Meni je super na poslu i blizu mi je pa sam pošteđena putovanja i gužvi, ali ima radnih mjesta koja su puno zahtjevnija od mojega i pokušavam si zamisliti kirurga, konobara, vozača...sa 70godina i nikako mi to ne štima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A propos kirurga, mislim da ih dosta privatno radi, mislim da npr. Paladino radi privatno, a javna je i poznata ličnost, ne treba puno pokušaja zamišljanja. Ako Google ne laže, ima 76 god.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 20.07.2026. at 17:32

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I ja ima osjećaj da dosta kirurga rade, liječnika općenito pa makar na ugovor po specijalističkim ambulantama.
    Mislim da se to ne dijeli toliko na struku koliko na to kako ti je život posložen imalo i do karaktera.
    Paladino radi u Mostaru,u HR nije dobio ugovor :/

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    A propos kirurga, mislim da ih dosta privatno radi, mislim da npr. Paladino radi privatno, a javna je i poznata ličnost, ne treba puno pokušaja zamišljanja. Ako Google ne laže, ima 76 god.
    Ne bih htjela ni slučajno umanjit veličinu poput dr. Paladina jer je fenomenalan liječnik i čovjek, no zna se da on već jako dugo ne operira. On je "supervizija" na operacijama te upućuje/usmjerava/nadzire mladje kirurg (prenosi im znanje) jer jednostavno u tim godinama ruke više nisu mirne, sigurne i pouzdane za tako precizne operacije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne bih htjela ni slučajno umanjit veličinu poput dr. Paladina jer je fenomenalan liječnik i čovjek, no zna se da on već jako dugo ne operira. On je "supervizija" na operacijama te upućuje/usmjerava/nadzire mladje kirurg (prenosi im znanje) jer jednostavno u tim godinama ruke više nisu mirne, sigurne i pouzdane za tako precizne operacije.
    Nemam pojma, koliko sam shvatila jučer je bila operacija koju je "vodio" (što god da to značilo), sad jel' usmjeravao, jel sad takva stvar da sve radi AI, a on pritišće tipke samo i za to ima dovoljno motorike, ne znam.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam pojma, koliko sam shvatila jučer je bila operacija koju je "vodio" (što god da to značilo), sad jel' usmjeravao, jel sad takva stvar da sve radi AI, a on pritišće tipke samo i za to ima dovoljno motorike, ne znam.
    Eh, trebalo je o tome misliti ranije i osigurati da takvi ljudi prenesu svoje znanje mlađim generacijama i sad rade uglavnom nadzor. Vrijedi za većinu struka, ne samo za ovo.

S druge strane, stručnost se danas slabo cijeni, pa je ovo dobar primjer kad se ljudi kojima treba takva usluga zapitaju ima li je tko ponuditi. Previše stvari se danas uzima zdravo za gotovo. Mnogi imaju papire, ali ne i stvarne vještine. Često se zapitaju prekasno. Kako je Tanči napisala - starije generacije postanu "netkobezkogasenemože" ali kad zatraže da im daju nekog mlađeg da uz njih uči, obično dobiju prazan skup. Rukovodeću strukturu često zanima samo da se posao obavi, a ne i da se znanje prenese. To osvijeste tek u situacijama kad gori pod petama, npr. kad im zatreba neka ovakva operacija.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Tako je. Ja sam 20 godina mlađa i imam problem sa zaboravljanjem. Zato sam napisala da ne vidim kirurga kako operira u starosti što ne znači da neki ne mogu, ali takvi su ipak u manjini

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Eh, trebalo je o tome misliti ranije i osigurati da takvi ljudi prenesu svoje znanje mlađim generacijama i sad rade uglavnom nadzor. Vrijedi za većinu struka, ne samo za ovo.

S druge strane, stručnost se danas slabo cijeni, pa je ovo dobar primjer kad se ljudi kojima treba takva usluga zapitaju ima li je tko ponuditi. Previše stvari se danas uzima zdravo za gotovo. Mnogi imaju papire, ali ne i stvarne vještine. Često se zapitaju prekasno. Kako je Tanči napisala - starije generacije postanu "netkobezkogasenemože" ali kad zatraže da im daju nekog mlađeg da uz njih uči, obično dobiju prazan skup. Rukovodeću strukturu često zanima samo da se posao obavi, a ne i da se znanje prenese. To osvijeste tek u situacijama kad gori pod petama, npr. kad im zatreba neka ovakva operacija.

Svi smo mi zamjenjivi, ali je uvijek lakše jahati iste ljude. To je linija manjeg otpora koja se primjenjuje svuda.

Što se tiče doktora medicine, opet se ponavljaju devedesete. Ministrica je stopirala raspisivanje specijalizacija i opet će nastati procijep, zapravo produbit će se još više i na kraju kad doktori koji su 50. i 60. godište poumiru, više uopće neće imati tko raditi jer se mlade sustavno tjera van. Umjesto da ih se trudimo zadržati. Ministrica misli da će s ovakvim pristupom natjerati mlade doktore da idu u primarnu zdravstvenu zaštitu, što je totalno krivo.
    Medicinskih sestara isto kronično nedostaje i ne mogu ih zamijeniti strane radnice.
    I tako. U revijalnom tonu...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[QUOTE=Peterlin;3278896]Eh, trebalo je o tome misliti ranije i osigurati da takvi ljudi prenesu svoje znanje mlađim generacijama i sad rade uglavnom nadzor. Vrijedi za većinu struka, ne samo za ovo.
    /QUOTE]

A propos ovoga. Medicina (državna), sveučilišta (državna) još uvijek funkcioniraju malčice ko feudi (neki.... nemali broj), pa neki profe nerado dijele znjanje sad kad su se konačno probili do te željene titule redovitog prof, a nema organizacijske prisile jake. U korporacijama probaj skrivat, odletit ćeš uz pohvale, a svi će znat da si dobio nogom u stražnji dio tijela, uz zahvale. Ti veliki feudi nemaju mehanizama brzog kažnjavanja osim mobbinga. Korporacije su brze i bezimene i neemotivna. Feudi su osobniji i emotivniji i sporiji.

BTW, I upravo spied with my little 56-year old falični eyes sljedeće u privatnog providera zdravstvenih usluga: svo front facing osoblje na ulazu - mladice i mladci. Svo desk osoblje koje nije odmah na ulazu - post-penzija ženska ekipa, pričali su da se znaju iz bivših radnih mjesta bolnica itd. (med. sestre). Mislim i dr. da je prešao postpenzijsku fazu.

America, here we come!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ovo je živa istina u privatnim klinikama hahaha

Ispred mlado, iza vrata uglavnom staro

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovo je živa istina u privatnim klinikama hahaha

Ispred mlado, iza vrata uglavnom staro
    Ko parovi autostopera kad iz grmlja iskoči netko za koga nisi mislio da je tu. S jedne strane, iskustvo ima marketinšku privlačnu moć, ali s druge strane i ova je dilema dokad je motorika i koncentracija bitna za razne stvari. A s treće strane je populacija mladeži koja je površnija nego nešto na što je moja generacija navikla pa sad ja, kao korisnik, pokušavam naći neku zlatnu sredinu Sv. Graala - da se ne bojim ni neiskustva i osjećaja nemam pojma što ne znam jer sam opijen svojom mladosti, ali ni starosti - radim jer moram pa frigaj ga.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Meni je kod ljudi pred mirovinu jako bitno ne nužno iskustvo nego da prate novija istraživanja i znanstvena postignuća.
    Ako su zaglavili zadnji put na nekim edukacijama i usavršavanjima prije 20 god, batali to. Odmah to prepoznam i odbije me.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni je kod ljudi pred mirovinu jako bitno ne nužno iskustvo nego da prate novija istraživanja i znanstvena postignuća.
    Ako su zaglavili zadnji put na nekim edukacijama i usavršavanjima prije 20 god, batali to. Odmah to prepoznam i odbije me.
    E, vidiš, mene silno nervira kad mladi (ili bar bitno mlađi od mene) u firmi ne prate novija istraživanja, znanstvena postignuća i slično, kad ne rade "benchmarking" (tj. ne gledaju tržišne trendove na globalnoj razini i ne prate što radi konkurencija), kad ne prate regulativu i onda pitaju mene (staru babu) "Gdje to piše?" Piše u zakonu tom i tom, piše u EU uredbi toj i toj, piše u normi toj i toj... Ne može ti AI dati odgovore na sva pitanja, ali nekima je teško čak i to pokrenuti. Offt. AI ti pomogne samo ako nešto znaš o temi. Ako ne znaš - batali to. S druge strane, ne bih rado došla na liječnički pregled, a da mladi liječnik surfa po internetu simptome da bi mi dao dijagnozu. To mogu i sama. Karikiram ovo za liječnike, samo sam se nadovezala na navode ove teme. Tako je u većini struka. Pravog znanja i kompetencija je sve manje, a tamo gdje ga ima često se sustavno suzbija, da ne strši... Eh...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 22.07.2026. at 11:43

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

To je, po meni, često, samo se ograde "ne bavim se time", a današnji svijet i spoznaje se jako mijenjaju i vidi se povezanost x-a na y itd. Jednom sam čak rekla ne možete bit xxxlog, a da se ne bavite time i time . Mislim, što da radim, državno ne bih bila niti u situaciji palamudit jer bi bilo "gospodžo!". Na kraju vidiš prihvaćaš li ili ne il ćeš sam radit sintezu. Rekla bih da je privatnički liječnički sweetspot onako.... za većinu do 60.-te ipak .

Mladi pak (neezano za liječnike) imam dojam da sporije sazrijevaju i da im uručuju diplome bez da su uopće svjesni dubine neznanja - to je boljka današnjeg vremena - sve je protiv znanosti, znanja, ajmo samo pucaj vještine. Pa kao da kasnije postaju stručni... valjda će ih motorika služit kad postanu stručni, a ne da nas hendlaju roboti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pravog znanja i kompetencija je sve manje, a tamo gdje ga ima često se sustavno suzbija, da ne strši... Eh...
    Danas su vještine hit. A nemoš baš sve na vještinu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da nema roditelja involviranih u školski sustav i da ne moram na izlete, mogla bih raditi do 70.

Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •