Pa slažem se s doktorom da ne treba generalizirati i reći da je štitnjača isključivi uzrok spontanog ali sigurno je da se taj podatak traži i upisuje u povijest bolesti jer može utjecati na konačan ishod trudnoće. isto tako, znam dosta žena koje su tek u kasnijoj trudnoći saznale da im je štitnjača malo prolupala ali su jako lijepo podnijele trudnoću i nikakvih problema nije bilo te se često javljaju i subkliničke hipotireoze u trudnoći kod inače zdravih trudnica. Moj endokrinolog smatra da je najvažnije prvo tr. za održavanje trudnoće s tim da je njegovo mišljenje da TSH treba biti oko 2-2,5, II tr. je važno za održavanje normalnih hormonalnih vrijednosti jer štitnjača pojačano radi ( negdje sam našla podatak da se njezin kapacitet treba povećati za čak 25% pa se shodno tome povećava i terapija ako je potrebno) dok evo, u 3. me je tražio samo jednom nalaz i rekao-vidimo se 4 mjeseca nakon poroda s napomenom da smanjim dozu sa sadašnjih 100 ponovno na 75+12,5 nakon poroda.
Pošto su moji nalazi bili OK po pitanju ostalih pretraga i radilo se o prvoj trudnoći i samo jednom spontanom, ginekolog nije smatrao potrebnim raditi neke posebne kromosomske pretrage i sl. jer nije bilo indikacija, jedino da se ponovilo ali to se nije dogodilo ( barem koliko znam). S druge strane ja sam imala neke čudne simptome poput zadržavanja vode i stvaranja edema te sam u tih nepunih 12 tj uspjela dobiti oko 8kg-što je bilo zabrinjavajuće...no,dok sam došla na sljedeći pregled (kako to ide, svaka 4 tjedna) nije bilo otkucaja srca te sam upućena na kiretažu. E sad, od tada znam da imam Hashimoto a koliko je on prije počeo-nemam pojma...ne znam niti je li ga možda ta trudnoća aktivirala, niti znam ikog iz obitelji tko bi imao pa da kažem da je nasljedno, niti je li to bio jedini uzrok spontanom. Eto, ne mogu znati. Znam samo da je tih 8kg ostalo i nikako da ih skinem.