Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Dali je potrebno piti mlijeko?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno Dali je potrebno piti mlijeko?

Moja E ima 20mj jos uvijek papamo cicu...
    No pocela sam se pitati dali ona treba jos uz ciku i mlijeko piti?

Jer ne zeli ga u ni jednom obliku,skoro od mljecnih prozvoda nece nista osim jogurta...

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

D. također još uvijek cica (26 mj.) i ne pije kravlje mlijeko na dnevnoj bazi. Koristim ga u razrijeđenom obliku za pripremu grisa ili kakaa, i u kolačima. Mislim da mu ne treba, da mu je dovoljna pravilna prehrana i MM.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ni mi još nismo davali mlijeko, ima 23 mj i još uvijek intenzivno dojimo. Jako voli jogurt i sirne namaze, tu i tamo pojede malo sira. Nama je pedijatrica još davno prije rekla kad uvodimo mlijeko neka bude svježe, iako nikako da krenem, mislim da ni neću dok još ciki.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Mi smo prestali dojiti sa evo 18 mjeseci; koliko mu je mlijeka tj. mliječnih proizvoda dnevno potrebno??

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Po pitanu apsorpcije kalcija jogurt je puno bolja opcija od KM. I lakse je probaviljvo...Ja L nisam forsirala da pije KM dojial je skoro 3 godine zdravo se hranila ( i dalje se hrani) i mislim da joj KM nije bilo neophodno. To sam samo ja ...vjerovatno ce ti se javiti neko kompetentniji i misli da je pitanje vise bilo za pdf dohrana prije bi te se neko javio

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moja H je prestala piti mlijeko sa 6 mj, a od 3 mj ga je odbijala... Sad ima 7 g i ne jede nista mlijecno, ev. 2 dcl cokoladnog mlijeka. Ne zeli jesti ni jogurte, ni namaze niti bilo kakvo jelo sa mlijecnim proizvodima

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Moja H je prestala piti mlijeko sa 6 mj, a od 3 mj ga je odbijala... Sad ima 7 g i ne jede nista mlijecno, ev. 2 dcl cokoladnog mlijeka. Ne zeli jesti ni jogurte, ni namaze niti bilo kakvo jelo sa mlijecnim proizvodima
    Mislim da se oko toga ne moraš brinuti ja sam bila isto takva i nisam okusila ništa mliječnog do ne znam kojeg razlog OŠ onda sam počela jogurt i sir (onaj tvrdi), i dan danas ne pijem mlijeko jer mi se želudac okreće na njega i živa sam i zdrava, kalcij sam dobila iz drugih izvora...stvarno mislim da je mlijeko (kravlje) precijenjeno i nije rečeno ako ga ne konzumiraš da će ti se nešto desiti...mislim da sve više stručnjaka danas sugerira upravo suprotno

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Moj bebač je 21mj- sa 18 smo prestali sa dojenjem. Pije KM ali ne u velikim količinama niti često, iskreno ne znam ni sama da li da mu dajem ili ne? Pije i vodu, čaj rijetko, baš i ne preferira.

Svakako pratim temu.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Moj pije samo vodu, rijetko što drugo. Voli jogurte (posebno acidofil) i mliječne namaze, ujutro jede žitarice s mlijekom već dugo. Ali dojenje je ipak bilo "glavno" do nedavno...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

http://forum.roda.hr/threads/2616-Kr...hlight=kravlje
    http://forum.roda.hr/threads/11507-K...hlight=kravlje
    http://forum.roda.hr/threads/12811-k...hlight=kravlje
    http://forum.roda.hr/threads/17107-k...hlight=kravlje

ovdje će se naći i nešto preekstremnih stavova (možda među njima i poneki moj ) ali sve u svemu, kravlje mlijeko može se, po tablici, davati negdje od 11 mjeseci (ako me pamćenje dobro služi), s druge strane mnogi ga preporučaju izbjegavati do navršene druge, pa i treće godine (među njima i neki pedijatri), a postoje kulture gdje se kravlje mlijeko uopće ne konzumira i opet su djeca zdrava.

Pogotovo ako dijete doji, mislim da se ne morate uopće brinuti oko toga što dijete odbija mlijeko - mnogi ljudi ga ne vole ili ga čak ne mogu probaviti ni u odrasloj dobi.

Ja sam mlijeko prvi put dala s oko 1,5 godine, i to u manjoj količini i više za zabavu (htjela je sudjelovati u obredu kafenisanja ) Ali druge mliječne proizvode (jogurt, skutu, sir) probala je i ranije. I dojila je dosta. Do negdje druge godine je pila mlijeko za zabavu, iz šalice za kavu, a ni danas ga ne pije svakodnevno.

Ako se možda brinete zbog kalcija, dijete ga može dobiti i iz drugih namirnica (prije svega lisnatog povrća, savjetuje se sezam, možda u malo kasnijoj dobi), a naravno i iz majčinog mlijeka.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

o kalciju:
    http://forum.roda.hr/threads/28014-n...hlight=kalcija
    http://forum.roda.hr/threads/12114-T...hlight=kalcija
    ovo je više za odrasle, dakle usporediti i s tablicama dohrane.
    Posljednje uređivanje od pomikaki : 12.03.2012. at 16:05

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

meni ništa nije jasno... već nekih mjesec i pol dana mama mi čuva moju bebicu od 8 i pol mjeseci koju još uvijek često dojim( slabo jede ostalu hranu) i već mjesec dana joj daje po jedan obrok s kravljim mlijekom ,čokolino, keksolino i sl. ja baš i nisam oduševljena time, ali nemam izbora i energije s njom raspravljati pošto je imala nas troje i nikog nije dojila duže od mjesec dana. njoj i ostalim ženama njene dobi (oko 50g.) je jako čudno to što ja inzistiram na nekim stvarima. međutim moja beba je zasad zdraava i vesela. nekad mi se čini da je zadovoljnija s mojom mamom nego sa mnom. nisam više pametna oko prehrane...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ardijana prvotno napisa Vidi poruku
    meni ništa nije jasno... već nekih mjesec i pol dana mama mi čuva moju bebicu od 8 i pol mjeseci koju još uvijek često dojim( slabo jede ostalu hranu) i već mjesec dana joj daje po jedan obrok s kravljim mlijekom ,čokolino, keksolino i sl. ja baš i nisam oduševljena time, ali nemam izbora i energije s njom raspravljati pošto je imala nas troje i nikog nije dojila duže od mjesec dana. njoj i ostalim ženama njene dobi (oko 50g.) je jako čudno to što ja inzistiram na nekim stvarima. međutim moja beba je zasad zdraava i vesela. nekad mi se čini da je zadovoljnija s mojom mamom nego sa mnom. nisam više pametna oko prehrane...
    Tvom djetetu ne mora biti odmah primjetno loše od mlijeka prije nego se preporuča po tablici, kao ni od keksolina. Osim, naravno ako je alergično na km, što očito nije.
    Ipak, neke statistike i istraživanja prema kojima su te tablice dohrane rađene pokazale su (valjda ) što bi bila optimalna prehrana, kako bi dijete imalo najbolju podlogu da bude zdravo, da nema problema s težinom i slično. Keksolino i čokolino, po mom mišljenju, nisu hrana nego slatkiš s viškom kalorija, logično mi je da to djetetu ne bi trebao biti redovita hrana.

Ipak, ne trebaju nam nikakva istraživanja da bismo znali da razvoj djeteta također bitno da su ljudi oko njega opušteni i dobro raspoloženi. Tvojih par zadnjih rečenica odaju nesigurnost ne samo oko prehrane. Može biti da je tvoje dijete zbilja veselije kod tvoje mame jer je ona opuštena i sigurna u sebe, a možda je sve skupa samo tvoja percepcija.
    Na tvom mjestu ne bih se raspravljala ni ti nervirala, kupovala bih redovito hranu koju želim da moje dijete jede, donijela je mami i rekla: ovo sam kupila da ne moraš ti, daj joj ovo, ako neće ne mora. Ne bih cjepidlačila oko svakog obroka, ali nekakvog dogovora i obostranog uvažavanja između vas dvije bi trebalo biti.

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

I da... Ja pratim tablice, ali nisam nacisto s tim da je sva dosadasnja praksa toliko stetana... Mislim, generacije su odgojene s dodatkom km jako rano i nist im nije...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj alef prvotno napisa Vidi poruku
    I da... Ja pratim tablice, ali nisam nacisto s tim da je sva dosadasnja praksa toliko stetana... Mislim, generacije su odgojene s dodatkom km jako rano i nist im nije...
    alef, nije da sam jako upućena, ali mi logika govori da se radi jednostavno o statistici. Treba te stvari demistificirati.
    Očito da nam nisu narasli rogovi od dohrane u neskladu s današnjim tablicama. Onda, u čemu je stvar? Radi se, pretpostavljam, o tome da su neka istraživanja pokazala da će se određeni zdravstveni problemi (alergije, probavne smetnje, smetnje s bubrezima i sl.) javiti recimo u 2% kod djece koju su hranili određenom hranom od 4og mjeseca, dok će se iste smetnje javljati kod djece u 0,5% ako se te namirnice daju npr. od 8og mjeseca.
    U želji da maksimalno smanjimo vjerojatnost za te probleme, naravno da ćemo čak i ako znamo da su šanse male slijediti tablice.
    S druge strane kontraefekt izaziva to što se neke stvari ponavljaju kao sveto pismo, a da se ne zna u čemu je zapravo stvar.
    I naravno, istraživanja će se raditi i dalje, i možda će pokazati da nismo ni danas potpuno u pravu.
    Opet, ovo što znamo danas u skladu je s najnovijim saznanjima i ja sam te upute slijedila najbolje što sam mogla.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Tako je i moja htjela biti dobronamjerna i drugi oko nje. Savjeti pa daj joj keksa sa mlijekom ti si to obožavala, pa čokolino, griz, puding i svašta drugo. Ja sam uvijek po svom, i dan danas ništa od toga ne jede. Meni su puno pomogle tablice i dohrane i recepti drugih mama. Ja bih joj otvoreno rekla što mi smeta ili bi ujutro ili navečer skuhala obrok za dijete pa neka jede što joj ti pripremiš.

weather avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Nama je ped. rekla nikako KM do navršene 1. g, a nakon toga postepeno uvoditi u hranu pa tek onda čisto. Tako smo i napravili. Do 13,5 mj. su ga pili ujutro i prije spavanja na bočicu, a nakon toga sam ukinula bočicu i odonda imaju 3 mliječna obroka u danu, ali sve na žlicu, ne piju mlijeko, samo vodu. Je li to dobro ne znam, ne bune se Ipak im je najdraži jogurt, a ne mlijeko...

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Joj savjeti keks i mlijeko... Odakle se to tako ukorijenilo Meni je sveki dala malom to dva-tri puta tokom osmog mjeseca (jedva da je otvarao usta, nije htio hehe), ja sam govorila da mu to ne treba ali... Jos par puta mu je skuhala zobene na mlijeku (ovo sa zobenim da meni ugodi da nije keks, ccc, ali eto to je volio)... Nadam se da mu od tih 200-300 ml ukupno do sad nece nista biti...

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

cim je pitanje hrane vec dolazi do konflikta...uffff

a ja se i dalje pitam trebam li davati svojoj curi mlijeko uz dojenje ili ne??????

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj lidać2 prvotno napisa Vidi poruku
    cim je pitanje hrane vec dolazi do konflikta...uffff

a ja se i dalje pitam trebam li davati svojoj curi mlijeko uz dojenje ili ne??????
    Probaš, pa vidiš - ako im je fino, nek piju, ako neće - nema veze. Moj stariji ni dan danas ne podnosi svježe mlijeko, a obožava jogurte i sve fermentirano. Mlađi je ljubitelj mlijeka, pogotovo Veronikinog, ali nemamo prilike nabavljati ga svaki dan, samo vikendom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Probaš, pa vidiš - ako im je fino, nek piju, ako neće - nema veze. Moj stariji ni dan danas ne podnosi svježe mlijeko, a obožava jogurte i sve fermentirano. Mlađi je ljubitelj mlijeka, pogotovo Veronikinog, ali nemamo prilike nabavljati ga svaki dan, samo vikendom.
    pod svjeze mislis da sirovo mlijeko ili ono u ambalazi?

nema ni jednog mlijeka koje dolazi iz tvornickih pogona da je zdravo

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    pod svjeze mislis da sirovo mlijeko ili ono u ambalazi?

nema ni jednog mlijeka koje dolazi iz tvornickih pogona da je zdravo
    Veronika je mala privatna mljekara - imaš više topica o tome. Veronikino mlijeko je najmanje zlo koje mi je dostupno. Pasterizirano je, ali to je sve od obrade.

Može se doma ukiseliti (provjereno, to radim ljeti) a meni je to siguran znak da je u njemu manje kemije nego u ostalim industrijski obrađenim mliječnim proizvodima.

marica70 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

zanima me što mislite o biljnom mlijeku, npr. sojinom? imate li koje za preporučiti a da znate da je zdravo, sa što manje aditiva? htjela bih ih postepeno uvoditi u prehranu svog malog ali se bojim GMO-a iz soje.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja baš i ne vidim nekih konflikta ovdje

Odgovor na tvoje pitanje je - možeš ali ne moraš.
    Dovoljno je velika da pije mlijeko, prema tablici. Za svaki slučaj, možeš, ako želiš, još na neko vrijeme odgoditi. Ali ako ne želi mlijeko, ne mora ga piti do kraja života.
    Ako hoće jogurta a ne mlijeko, nemaš se zašto brinuti, čak se više preporuča piti jogurt.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.thedailygreen.com/healthy...oods#fbIndex16

Milk

Pesticides and other man-made chemicals have been found in human breast milk, so it should come as no surprise that they have been found in dairy products, too. Twelve different pesticides have been identified in milk, and milk is of special concern because it is a staple of a child's diets.

na jednom mjestu izlistano zbog cega nije zdravo koristiti mlijeko drugih vrsta u ljudskoj prehrani (ako vas vec ne zabrinjavaju pesticidi i smece kojima truju krave
    http://www.notmilk.com/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •