Danci_Krmed prvotno napisa
Miserocordia, samo da postavim neke stvari da budu točnije:
1) nigdje u Europi nije LEGALNO ili REGULIRANO roditi doma, nego je normalno i prihvatljivo da je primaljstvo struka za sebe, da su primalje stručnjakinje koje mogu raditi gdje god žele i gdje god ih se zatreba. One imaju u svojim pravilima pravilo da moraju otići ženi koja rađa jer je to etično, neetično bi bilo recimo da kažu "sori nema me prema članku 4332 narodne novine 342/2010".
Mi imamo stručne primalje, školovane, ali ih nitko ne šljivi (nažalost).
2) U Nizozemskoj 30% poroda su doma, to je puno veća brojka od tvojih 3%. U British Columbiji u Kanadi 10% poroda su izvan rodilišta (u kući za porode ili doma). Toliko o igri pokvarenog telefona. U Britaniji je na 80% vaginalnih poroda primalja samostalna i žena uopće ne vidi liječnika - jer nije potrebno.
3) Gospođe iz Rode na TV-u su kolutale očima jer neke stvari koji je liječnik govorio su bile totalne neistine, poput one da kućni porod u Francuskoj košta xy tisuća eura (em u Francuskoj PKK nije baš zastupljen, em je to ogromna zemlja i postoje ogromne razlike u cijenama i u standardu, da ne govorimo kako Francuska stoji u usporedbi sa Hrvatskom), em njegova konstatacija da je PKK skuplji od drugog poroda neistina jer jednostavno nije - nego možda nije pokrivena od strane određene osiguravajuće kuće, ali kad se stavi sve na papir ni u jednoj zemlji nije primaljska skrb i vanbolnički porod skuplji od bolničkog jer to jednostavno nema logike.
A najgora njegova konstatacija je ta izvan kuće gdje se zbiva PKK stoje ambulantna kola koja nešto "čekaju". Tu informaciju naši liječnci često plasiraju u medije i jednostavno nije istina, to ne postoji ni u jednoj zemlji, i imam dopise iz par zemalja koje to dokazuju, mogu ih dati na uvid.
Da, i velika primjedba na HTV da održe emisiju o primaljstvu, porodu doma i ne zovu - primalju. Ja da sam liječnik ne bi otišla u takvu emisiju da govorim i sudim o nečem em što nemam pojma (jer liječnici ne vide kako izgleda fiziološki porod) i bez osobe koja bi trebala biti tamo. Ali uobičajna praksa kod nas je takva da se o ženi u rodilištu govori, sudi i odlučuje bez da se nju u to uključi pa možda je to loša navika.
4) Gdje piše da je bolnica najsigurnije mjesto za rađanje i porod? U Hrvatskoj je najuobičajnije mjesto, ali nije nužno najsigurnije, studije o tome u Hrvatskoj nisu rađene. Najrecentnije studije (BirthPlace Study) daju prednost 1:1 skrb u domu i daju to kao jednako sigurno mjesto kao bolnicu za niskorizične trudnice.
5) I za kraj, konstatacija da se to kod nas nemože ili je preteško je totalno greška - treba par potpisa i pečata, možda koja objava u narodnim novinama, educirane primalje imamo, treba im samo konačno omogučiti da rade kao samostalne stručnjakinje kao što to može svaki drugi zdravstveni djelatnik.