da, znam da je smjesa drugačija, logično mi je
zato sam i mislila, možda je netko probao
hvala ti na linku :-)
ako isprobam, javit ću kako su ispali
Printable View
da, znam da je smjesa drugačija, logično mi je
zato sam i mislila, možda je netko probao
hvala ti na linku :-)
ako isprobam, javit ću kako su ispali
navukli ste me na snowball cookies i sad mi je ostala hrpa mlijeka u prahu. ima tko kakav (po mogućnosti jednostavan) recept s njime?
rafaelo kuglice
ajme, Mimi, jesi se usosila...
ja na puffiće čokoladu stavljam žličicom.
joj, jelena, samo ne kuglice - napravila sam ih milijun i ne da mi se više.
Koji je to recept sa mlijekom u prahu? U ovaj koji ja imam s coolinarike ne ide mlijeko u prahu- mislim na snowball cookies
odlično adiomare, svaka ćast. meni kuma napravila isto s cijelim jajima i odlično ispao..evo baš se ubijam u šečerlami
snowballsi sa orasima umjesto badema su ok.
s tim da napominjem da nemam pojma kakvi su s bademima (koje sam otkrila nakon što sam već napravila s orasima :gaah:
jedino što sam fulala je što nisam ostavila dovoljno mjesta između njih, pa su mi se malo zalijepili i spojili
svakako ću napraviti i verziju s bademima, pa da imam i usporedbu
Došla inspiracija, i gotove su šape, londoneri i breskvice. Ni malo maštovito. Ali fino. Sad još treba brdo suđa oprati, malo mašina, malo ja.
gdje se drzi kucica od medenjaka od izvedbe do degustacije?
jel joj pase sobna temp?
Vanilin kiflice, krancle, rum kuglice i cookiesi.
Sluzbena odjava...
Sutra slana jela
frka, imala sam najbolju namjeru isprobati taj bijeli toblerone
Nekako sam u receptu previdjela mlijeko u prahu.
S obzirom da smo iz ducana od pomahnitale svjetine jedva zivu glavu izvukli nije mi se dalo upustati u ponovnu avanturu.
kak objasnis klincima da ju ne smiju probati? :D
zapravo sam se pitala gdje moze stajati a da se ne raskelji sva? moze u dnevnom boravku?
ja sam isto gotova: vanili kiflice, husarski, keksi na modlice, snowball, kuglice od bijele cok i kokosa, kuglice od crne cokolade i ljesnjaka.
mm je s klincima radio kucicu, prvi put, bas smo ponosni :)
Ne znam cime si ljepila, ali ova moja drzi mjesec dana bez problema.
I da te upozorim, kad jednom pocnes, nema nazad. I svake godine je sve veca :D
Ček, ček, u moje snowball cookies ne ide mlijeko u prahu :-/
ali zato ide u one bombice s lješnjacima ili s kokosom, napravila sam trostruku smjesu jučer, danas ih oblikujem. Pitanje: to trebam sutra transportirati do mojih staraca, sve druge kolačiće sam popakirala u kutije, ali sad se malo brinem da će mi se ove kuglice polijepiti i/ili razobličiti :-/ Molim savjet ili me bar uvjerite da mogu putovati u kutijama, spakirane u nekoliko katova!
To je original recept, ja stavim manje šećera, oko 150 grama.
Moj je sistem da kad radim, onda radim sistematično i brzo. Ali, zato kad ne radim, onda stvarno ne radim. Lijena sam po prirodi, priznajem i radim tako da bar 3/4 dana mogu čitati, tipkati, igrati se, šetati...Da razvlačim sa poslom, živjela bih u totalnom kaosu. A breskvice sam dubila gledajući Roberta de Niro, i samo tri su pukle :)
mogla bi i ja baš imam oblatne doma a koje kekse se stavlja?
ja sam samljela petit beure
imam figaro, belinu pitu, zvjezdice s pekmezom i martin parfe od lješnjaka. danas ili sutra ću baklavu. ne treba mi toliko toga, ali sin mi ne bi oprostio baklavu pa moram.
pužić, možebit su ti bjelanjci ključni, ne znam ali lupam sad, možda baš oni daju elastičnost šećerlemi, nemam pojma.
išla sam zvati svoju ujnu u slavoniju, ona je isto kolačarica, pa mi je potanko objasnila što ću i kako ću.
rekla mi je da maslac izrežem na komadiće, odmah unutra šećer i na laganu vatru. za to vrijeme cijela jaja istrajbam samo sa vilicom. dobro istrajbati, ali ne mikserom.
jaja odmah ulijem u taj maslac i šećer i cijelo vrijeme pomalo miješam. za to vrijeme bez ikakve panike (da moram u sekund tempirat vrijeme) na drugi plin stavim šećer da se karamelizira.
naravno, paziš da ti je i jedno i drugo na nekoj optimalnoj vatri, da ne "stoji", ali ni da je prejako. karamel paziš da ti se jednolično istopi, ali da ostane svijetal koliko je više moguće.
kada je šećer karameliziran koliko treba, u njega uliti žutu kremu i čitavo vrijeme neprestano miješati - možda tu treba mala pomoć ukućana dok se izlijeva, možda ne.
kuhati koliko treba da se dvije smjese povežu, a u to dodati nasjeckane orahe, kuhati još minut-dva i to je to: lijevati na oblatne.
šta sam još skužila... koliko sjeckanih oraha više dodaš, to je manja mogućnost da će se smjesa izliti izvan oblatna jer postaje kompaktnija.
oblatnu sam držala na kuhinjskoj krpi jer veli da se hoće zalijepiti za stol, a kada sam fil rasporedila, lijepo sam stegnula krpu i učvrstila je na vrhu s onim utegom koji je stajao na oblatni.
jedina mana mu je puno šećera.
ako drugi put budem radila, a vidjet ću kako će se jesti, onda ću karamelizirati 20 dg kao i ovaj put, ali ću s jajima kuhati barem 10 deka šećera manje - mislim da šećer u jajima i maslacu ne igra ulogu nego količina karameliziranoga.
AdioMare i pužić, sad vidim da ste se patile sa tim oblatnama. Moja mama ih pravi slično već godinama. Samo ona nema taj tajming na koji mora da se pazi, kad se šećer karamelizuje u njega se sipa mleko i to se zajedno ukuva. Posle se dodaju jaja, a kad se skine sa šporeta puter i čokolada, i na kraju orasi. Orahe stavlja pola mlevene a pola seckane, i ti mleveni upiju fil pa se ne razliva puno. Uglavnom, mislim da to nije previše šećera jer onaj karamelisani nije sladak uopšte. Super je to kolač.
vissnja, nije to isti kolač izgleda, u ovaj naš ne ide čokolada. ali sve su to varijacije na temu.
koliko ide šećera u mamin?
nećete vjerovati šta mi se dogodilo.
kupili smo u subotu jaja na placu, 30 komada na onom velikom kartonu.
kako ih je muž donio u najlon vrečici i između ta 2 kartona, tako sam ih ja ubacila u frižider i nisam vadila do sinoć.
sinoć imam što vidjeti... skupa s jajima dobili smo i 3 opuška zajedno sa pepelom u jednoj kadici kartona, onako skraja.
je li to neka egzibicionistička fora kao kad se posere u javnom wc-u pa ne očisti za sobom, ili nastrani kreten nije stigao izbaciti te opuške kad ga je zaskočila mušterija, ne znam.
prvo sam njuškala svako jaje, a onda sam ih bacila sva jer mi se gadilo više njuškati, a onih par neposredno pored čikova je smrdjelo po nikotinu.
mislim da imam račun, ali nemam mu tamo što reći osim pljunuti posred face.
ne možeš vjerovati!
ok, nisam baš morala na ovoj temi to napisati :mrgreen:
ali to su mi bila jaja za kolače :lool:
jao, am, sorry ali :lol:
ja tek sad citam vas i pravim popis
prvo zanimljivih recepata pa onda za shopping
bit ce veselo veceras, vec vidim
mislim da cu ici na snowballs, narancine kuglice i toblerone
moji nisu neki ljubitelji kolaca pa na kraju sve ja slistim, a to mi ne treba
inace, imamo isti problem sa zutim kuhanim kremama
moja isto nikad nece da se stisne, ostane fina, glatka, mirisna, ukusna i - rijetka
vec sam mislim pisala da smo jednom princeze jeli u dubokim zdjelicama, savrsene kore punjene slagom i prelivene zutom kremom :mrgreen:
adiomare ajme, i ja bi poludila!! ja sam napravila prhke orahnjace i subarice, danas jos neki kolac od cokolade i ljesnjaka i moram neke
keksice na modlice ali jos nisan odlucila koje (to cu dati cimavici i mazi da se igraju - vec sam se pokajala haha)
Pusti ti to, MB
Ove sam godine služila da konačno mogu toj maloj naplatiti sve što sam do ovih godina cistila za njom.
Bome je samnom isjeckala 40 dag oraha i miksala mi i mijesala sve u 16. I to jako rado!
A tek tvoja E:-)
Mazu pošalji da pomaze caci :lool:
Potpis pod boldano! Doduše, mi smo već dugo u toj fazi da pomoć djece nije zanemariva, ne samo oko božićnih kolača nego i inače oko hrane, za kolače računam na mlađeg sina, a stariji je "logistika" - kad treba sastaviti multipraktik, mašinu za orahe i te stvari, tehnika je njegovo područje. Mlađi bolje barata noževima i sjeckalicama, ali pojma nema gdje je npr. produžnjak za veliki mikser.
Na kraju mm dobije najgadniji zadatak, a to je iznošenje smeća :mrgreen:, he he he...
AM 250g u karamel i 250g posle (s tim da mi te za posle smanjimo na 150g)
sad sam pitala mamu, kaže da u bakinom receptu nije bila čokolada, ali je ona počela da stavlja zbog mene :mrgreen:
enivej, idu samo 2 štangle čokolade (one od 200g), ostatak čokolade ode u glazuru
Danas ispekla:
-princess puffies bez grožđica, ne volim ih
-snowball cookies
-krešente
To je to od mene:) super mi je da sam i to uspjela uz malu zloćkicu:)
AM pomaze cimavica, kako ne ali ovo moram i njemu pustit. vec vidim brasno po ciloj kuhinji... al ajd prezivit cemo
ja sam gotova,
ne mogu vise, neda mi se. konacni skor:
bajadrea,
zvjezdice
paprenjaci
princes puffici
čokini
snow balls
Aprine kuglice s narancinim sokom
reforma
madjarica
i mozda samo mozda sutra dam klincima da gustaju i da naprave medenjake, one medenjake bake Ane.
AM stvarno su te iznenadili za bozic LOL
MM zao mi je ali i mene je nasmijala zabuna, dobro je da niste to pojeli.
Alex si krenula? Sta fali receptu na salice, meni su ti jednostavniji od vage.
rahela ja vrtim te orasaste plodove kako me volja i svi mi kolaci budu OK, bez obzira na masnacu istih.