Posljednje uređivanje od matahari : 21.12.2013. at 09:25
snowball cookies
čokoladni crinkles
oblatne s keksima
keksi s brusnicama
biscotti
nutela keksi
bajadera
a još nisam ni krenula, i ne znam kad cu. Nisam jos ni bademe potukla, koma...
Moze recept za princess pufice, listam temu pa ne mogu naći, a mala vragolanka mi cupa mobitel iz ruke![]()
ja se spremam snowball cookies napraviti a jel se bademe mora mljeti na mašinicu ili ih mogu u mulitpraktiku samljeti?
Evo Gabi i ja sam ga spremila iako ne znam hoću li stići:
300 g grožđica potopiiti u 1 dcl ruma i neka stoji pola dana
100g smeđeg šećera i2 jaja izmikati dobro i u to umješati:
60g masla
180 g glatkog brašna
1pp
1,5 žličica cimeta
1,5 žčičica muškanogoraščića
1 žličica klinčića
u to dodati grožđicei 300 g krupno nasjeckanih oraha
peći 15 min na 180
kada se ohlade politis čokoladom
i vadiš tijesto sa žličicom i slažeš na pleh to vidim ne piše
Ja sam ih samljela na sjeckalicu elektricnu. I ok su ispali.
Breskvice sam napravila prosli tjedan i jos ih je 10 ostalo, sve su mi pojeli
Maoprije sam pravila snowball i mislim da cu jos jednu dozi napravit ih. Brzo su gotovi a ukusni su.
U ponedjeljak cu šaumrole, princes krafne i ako stignem orahnjacu i majovnjacu
Adio Mare jesi pravila?jel uspjelo?
moje nije pa je Figaro doživio modifikaciju. Gornja oblatna se uopće nije zalijepila za masu unatoč utegu. pa sam skinula tu gornju oblatnu i glazuru čokoladnu prelila preko prefinog fila od oraha i šećera..bit će ok štangice s orasima i čokoladom
A pd preostalih bjelanjaka sam pravila u kalupima za muffine po receptu s formuma 5 bjelanjaka, 5 žlica šeć + žlica brašna i mljeveni lješnjaci (dvije šake sam stavila)..fino je pjenasto
Posljednje uređivanje od pužić : 21.12.2013. at 12:12
24 kore za madjaricu sinoc ispecene.
sto se mene tice ja sad mogu lagano, ovaj najgori dio posla sam odradila.
shit zaboravila sam na gustin. neeeeeeeeeeeeee neeeeeeeeeeeeeeeeee ne zelim u ducan.
Evo, čas posla, jako fino i jednostavno, nećeš imati slom živaca, a muž će biti prezadovoljanhttp://www.coolinarika.com/recept/lesnik-gnezda/
Edit: u receptu ne piše, potrebno je još 80-100 gr mljevenih lješnjaka za ukrašavanje.
Posljednje uređivanje od Optimist : 21.12.2013. at 14:54
pužić, kako je moguće da se to dogodilo, jesi odmah poklopila i stisnula na vruće?
ali dobro, super si se snašla.
nisam ja još ništa počela.
imaju kolači šta stajati kroz čitavo vrijeme blagdana, zato ih nikada ne pečem puno ranije nego na dan-dva prije.
ma jesam sve sam po receptu radila, nemam pojma kako..odmah mi se učinilo da ima malo te karamel smjese. očito je jako bitan taj tajming ni prekuhati i slabo skuhati.Znaš šta je moguće da sma pogriješila..dok se šećer karamelizirao ona krema s jajima je stajala, tih par min i možda se ona prohladila tj nije vrela bila i zato..ma ne znam.ja nisam prekuhala al moguće da sam možda trebala još koju sec kuhati..ne znam kako god sad sam šokirala organizam šećerom jer sam te krajeve pojela dok sam rezala.odlična je i ova varijanta s čokoladom gore-ukućanima se sviđa "novi kolač"
Posljednje uređivanje od pužić : 21.12.2013. at 15:31
to bi onda bila količina za pola velikih oblatni, po svemu sudeći.
I ja isto, a sve manje si mogu priuštiti lijenost jer je sve više potrebitih (mama i svekrva mogu same sve manje). Nema veze, zahvalna sam na tome što si ta generacija još može sama skuhati ručak i što može uopće biti sama na dnevnoj bazi, a ja ću se pobrinuti za kolače. Ove godine je i izbor primjeren njima - više je mekanih dizanih tijesta, a manje šećera, oraha i lješnjaka.
Za sada sam napravila (i dobrim dijelom podijelila) makovnjaču, raspucane kifle s orasima i kuglice od smokava. Engleski kolač u malom kalupu za kuglof mi je bolje ne zbrajati - za sada podijelila 6 komada (to su 3 smjese), a djeca me pitaju hoću li ostaviti koji i njima. U to ime, bolje da dignem pozadinu i vratim se u kuhinju... Ono što sam napravila djeci i nisam podijelila je crna salama s bademima i grožđicama i prugasta salamica od čokolade i oraha s žutim nadjevom (mislim da je apri negdje napisala recepte za to).
Zaboravih medenjake, njih sam prve pekla, a nije ih puno ostalo (od pol kile brašna). Pojede se to na kraju ipak sve...
jasam kakti nabavila sastojke upravo, za početak
znam da ću orehnjaču, rafaelo kuglice, linzere
a nemam pojma od kud da počnem
idem sad iščitati recepte
ja sam danas kupila sto mi treba
ali ne da mi se nista raditi
![]()
uf, lakše mi kad nisam jedina
planiram jednooke s lješnjacima, polumjesece s orasima i božićne zvjezdice s narančom
Ipak sam napravila figaro.
Ko paprika sam ljuta danas što je idealan filing za hvatanje sa svime što bi potencijalno radilo probleme![]()
Što je ispalo od svega vidjet ću sutra.
Evo ti mog provjerenog tijesta: http://www.udruga-odgajatelja.hr/ideje/show/287/
Zanemari dio s bombonima, radi samo s tijestom!
Ako želiš malo finije tijesto, dodaj unutra žlicu mljevenih prženih lješnjaka ili žlicu-dvije mljevenih oraha, ali za idealno štehanje najbolji su ovakvi "bez prigradnji".
Samo još da dodam - maslac ti daje finiji okus, ali je s njim teže raditi (bar meni). Ako iz ovog tiffany recepta izbaciš margarin, nemoj staviti maslaca koliko piše nego smanji količinu za 1/5.
Trik za "fini" okus su uljne arome. Ja obožavam gorki badem (kupim u Lidlu cijeli karton jer nema pojedinačno, pa onda kombiniram - gorki badem, rum, naranča... kako mi puhne).
Za štehanje djetetu nemoj pretanko razvaljati, iako to znači da će se keksi malo iskriviti tijekom pečenja. Ako je bit stvari štehanje, a ne keksi, ne možeš fulati. U ta osnovna tijesta možeš dodavati svašta - gorki kakao (ne ekstrakt), čokoladu u prahu (u tom slučaju još smanji masnoću) itd.
Ako želiš još jedno zdravije tijesto, potraži na Rodinoj tražilici hvarske medenjake - isto je dobro tijesto za štehanje.
Moji su voljeli i mijesiti, pa sam im radila husarske poljupce.
http://www.coolinarika.com/recept/cv...-s-marmeladom/
uvijek radim po ovom receptu , i svaki put budu bez greske ( ne moras ih mazati marmeladom , mi ih jedemo bez mazanja).
moj je figaro dobar, zadovoljna sam.
nije iscurio (doduše, stavila sam krpu pa stegnula), dobro se reže, ono, dovoljno mekan i dovoljno čvrst.
radila sam ga s cijelim jajima umjesto samo sa žumanjcima i s maslacem umjesto margarina.
jedino da dokučim može li se on fino stegnuti i bez 40 deka šećera pa ćemo se još i sprijateljiti, figaro i ja.
i pužić, stavit ću i ja glazuru po gornjoj oblatni, vjj ganaš jer je manje sladak... nekako mi nedovršen izgleda ovako s golom oblatnom.
I dosla sam reci da sam -gotova.
Peceni budu oko 0,5 cm . Mozes ih na tu debljinu rezati jer se napuhnu ( lagano) u pecnici , ali spuste kasnije.
ja napravila snowballs jučer i umjesto ekstrakta vanilije za kolače stavila onaj za mirisne svijećice i još se čudim kako mi tako jako miriše i nekako čudan okus imaju, tek sam poslije skužila i naravno završili su u smećua to su bili jedini kolače koje sam uspjela napraviti, danas ću probati još jedne valjda bude bolje
jel u ove snowballs cookiese mogu ići orasi umjesto badema?
U pravilu ja ne stavljam orahe ako u receptu piše badem-masniji su i smjesa bude drugačija.
Ipak, ovdje bi se čovjek mogao usuditi, budući da ima recepata i s orasima: http://www.simplyrecipes.com/recipes...wball_cookies/