tako jeeeeeeeeeee
zalosti me jedino da smo bolje informirani od onih koji obavljaju svoj posao.
od gospodja u vrticima, od gospodja/gospodina u bankama, ma zalosno :(
Printable View
Aha, pazi sad. Iako sam skupila svega i svašta, i mozgala što da radimo s potvrdom iz HZZO-a i banke, jutros mi teta u tajništvu vrtića nije htjela uzetiti niti jedan jedini papir, osim Izjave o prihodima. Čak niti onaj formular za popis članova kućanstva sa stranica grada, ništa. "Samo ću vam ovaj papir uzeti, sve ostalo donesite kad budete imali potvrdu iz porezne".
Dakle, ne dajte se smesti, samo si isprintajte dopis.
ne domy to znam, nek kolko si zadnje platila vrtić za mlca
mi taj papir o lovi i broju članova moramo dat tetama, zapakirano u kuvertu koju smo dobili, sve materijale smo dobili u vrtiću u grupi
naknada za drugih 6 mjeseci mi je punooo manja od prvih a ja bas za njih imam prosjek: sad me zanimalo da li ja sad odmah imam pravo na jefitniji vrtic ili cu cekati iducu godinu i novi prosjek iako pise da svaku promjenu javimo u roku 14 dana!
Sad nemam novca a poslije cu ipak imati nesto vise?
Bas su to malo zbrda-zdola pa sad nitko nema tocnu info
a od kada će se primjenjivati nove cijene?
prve uplatnice s novim cijenama odnosit ce se na 1. mjesec 2013. ili ti ga od siječnja
Ti nisi uspjela telefonom, a ja nisam uspio mailom. Par puta sam pisao gradonačelniku preko www.zagreb.hr, ali ta opcija je očito stavljena samo za naivne jer daje gore rezultate nego pisanje Djedu Mrazu. Kad tu nije bilo odgovora, poslao sam sljedeći mail na adrese oks@zagreb.hr, miro.laco@zagreb.hr i anica.tavra@zagreb.hr:
Poštovani,
Vezano uz novi način plaćanja vrtića skrenuo bih Vam pažnju na nepravedan izračun prihoda domaćinstva. Naime, za svoje dijete iz prvog braka redovito plaćam alimentaciju obustavom na plaću. Prema "Obavijesti o pravu na olakšice" od 24.12.2012. iznos alimentacije ulazi u prihode mog domaćinstva iako se radi o iznosu za izdržavanje mog djeteta koje nije član mog kućanstva. Na taj način dobiva se nerealno visok prihod po članu mog kućanstva. Smatram da je ovakvu situaciju trebalo riješiti na način da se alimentacija izuzme iz prihoda kućanstva (za ovakav slučaj) ili da se kao članove kućanstva može navesti i djecu za koju se plaća alimentacija (eventualno u postotku navedenom na poreznoj kartici).
Molim vaše mišljenje.
U CC-u sam naveo g. Lacu i gđu Tavru budući da sam dva puta pisao gradonačelniku putem stranica zagreb.hr ("Gradonačelnik odgovara. Pišite mu!"), ali nisam dobio nikakav odgovor. U nastavku je poruka poslana na taj način 26.11.2012. Također, u CC-u je i udruga RODA budući da pratim forum Udruge i znam da nisam jedini u ovakvoj situaciji.
G. Laco i gđa. Tavra zauzimaju mjesto pročelnika i zamjenice pročelnika Ureda gradonačelnika pa bi kao trebali biti odgovorni za to "pisanje" gradonačelniku. Napisao sam "zauzimaju" jer bi drugi izraz mogao implicirati da nekog vraga rade, a nisam uvjeren da je to slučaj. Imam želju napisati još ponešto na ovu temu, ali mi nekako ne uspijeva to sročiti na pristojan način.
to sam i ja pitala, cure su mi na par strana prije odgovorile da tek s idućom godinom prijavljujemo. ja sam se pravila blesava, predala dokumentaciju u vrtić koju su pregledali i ništa nisu pitali ni rekli. iako me i dalje kopka, nije mi logično da ne prijavim promjene.
A gdje piše da se svaka promjena mora prijaviti u roku od 14 dana? I promjena čega? Prihoda ili drugih činjenica?
ja predala danas samo izjavu, i sve 5 :-D
ali žena ispred mene se pol sata s njima raspravljala, jer joj nisu vjerovali da je samohrana majka, i da baš nikakvu lovu ne dobiva od bivšeg. Rekli su joj da mora dofurati dokaz da prima (ili ne) alimentaciju, dječji doplatak itd. Ona je rekla da ne prima ništa, da živi od svoje plaće i to je to. Ali nisu joj baš povjerovale jer na izjavi je navela da su joj rate kredita veće od prihoda :unsure: pa su joj rekli da nije moguće da živi od zraka :roll:
sifgurno ste vec pisale ali nemrem naci - dakle, na onu izjavu, pod mene i MM pisem ukupni godisnji prihod, ili?
da
Jel djecji doplatak treba upisati kao prihod?
Mojoj mami je jucer zena u racunovodstvu rekla da donesemo potvrdu o placenoj alimentaciji u 2012. Tako da cu to u ponedjeljak odnijeti kao i sudsku presudu
Ja sam specijalno za ovu prigodu uzela jedan dan go da bez nervoze:
- odcekam 2h u Petrinjskoj opet mijenjajuci adresu djece ( da budu u stanu za koji imam kredit)
- odcekam pol sata u banci kreditnu referenticu da mi kaze da to moze biti gotovo tek sutra i da ce me to zadovoljstvo kostati 50kn
- odem do HZZO gdje su mi odmah napravili papir i to za isplate u 2012 ( znaci onako kako su mi placali a ne za sto su mi placali, zacudo tocno kako sam ja izracunala s ebankingom)
I to sve naravno po ovom divnom kaosu od snijegom zametenog grada gdje svaki cas neki tramvaj krepa ili izleti iz tracnica pa dalje pjesacis...
Potvrde o placi nemam namjeru sad vaditi, imam iz ebankinga to sto imam, a ip obrasci ionako nisu gotovi nit mislim gnjavit zenu u racunovodstvu kojoj pak to radi racunovodstveni servis, a muz vise ne radi u bivsoj firmi pa je i to gnjavaza ganajti...
A na temu alimentacije... mm ne moze ni donijeti potvrde da je placao jer njegova bivsa je pod ovrhom, racuni blokirani, pa sve daje u cashu bez ikakvog dokaza... Super, jelda?
Meni je uspjelo dobiti odgovor jedino na e-mail poslan voditeljici Odjela za predškolski odgoj i obrazovanje (Bosiljka.Devernay@zagreb.hr).
Md jutros odnio papire bez potrvde poslodavca i u tajništvu su mu rekli da će nam zaračunati maksimalnu cijenu za siječanj ako ne donesemo potvrde do ponedjeljka. Znala sam da mu trebam dati isprintan ovaj treći dopis od grada. grrr:cupakosu:
Upravo je g Lovrić na radio Sljemenu rekao da roditelji koji misle da će plaćati punu cijenu ne trebaju donašati nikakve papire.
rekao je da sutra treba donijeti samo izjave, tko ima može i ostale papire, poslije je tokom razgovora rekao da može i do konca siječnja...:-)
pretpostavljam na u prihode ne ulazi povrat poreza i ona naknada od grada za djecu?
ej, nazvala ja ipak poreznu, veli teta da povrat poreza ne ulazi u potvrdu o visini dohotka :)
sad sam i ja zbunjena s tim povratom poreza. meni je on isplacen zajedno sa placom za 11 mjesec, dakle u 12 mjesecu. i kad cu dobivati onaj IP obrazac od firme, vidjet ce se uvecana placa za 11 mjesec za taj povrati poreza. i sta sad, da ih trazim da maknu van taj povrat poreza i napisu samo iznos place?
lako bi bilo da je to jednokratna isplata, onda ju nebi upisala i gotovo, a ovako mi se taj povrat poreza vidi na placi.
navi, kako si ti to rjesila ako si rjesila, jel ti se vidi na placi i jesi trazila da ti maknu taj iznos povrata poreza?
Willow, koga si zvala u poreznoj, jel im se moze poslati neki mail gdje bi to napisali, tako da imam napisemeno da trazim da mi to maknu iz IP obrasca?
cure, mi pričamo o 2 različite stvari:
- sve sa IP obrasca ulazi u obračun i dohodak ali
- ja sam imala povrat poreza zbog ugovora o djelu - e taj povrat poreza (za koji sam dobila porezno rješenje) ne ulazi u dohodak odnosno neće biti napisan u onoj potvrdi o visini dohotka :)
Pričate o dvije stvari
- jedno je obaveza poslodavca da na kraju godine napravi godišnji obračun za svoje isplate djelatniku (ako je taj radio cijele godine kod istog poslodavca) i to se vidi i na IP obrascu i na izvatku iz poreze (to nije "pravi" povrat poreza)
- drugo je kad netko ima bilo olakšice ili dodatne prihode koje naknadno prijavljuje u poreznoj prijavi koju predaje poreznoj početkom godine a za prethodnu godinu, ako po tome ima povrat poreza on se naravno ne vidi na IP obrascu poslodavca, a ne vidi se ni na poreznoj kartici izdatoj od strane porezne uprave ako je izdana 31.3. jer do tada se ni ne obrade prijave.
Ja imam oboje - uvećanu plaću isplaćenu u 12. mjesecu a imat ću i dodatni povrat koji se tu ne vidi jer nisam drugo dijete još uvijek prijavila na PK obrazac pa mi nije plaća uvećana za taj osobni odbitak.