pa tema je zaključana, kako da pitam kako je kad nemam gdje? a baš me zanima....
Printable View
Ovo mi je neshvatljivo... Zaista! U prvoj trudnoći vratila sam se s mirovanja zbog hematoma nakon nekoliko tjedana i radila do zadnjeg dana. Druga trudnoća bila je druga priča - tu sam morala čuvati (prepar, pa bolnica) ali zaista mi nije jasno zašto se ovo s lažiranjem čuvanja radi. Razumijem da ima nekih poslova koje ne bi trebala obavljati trudna žena, ali većina ipak ne radi tako. Čak je i materijalno manje isplativo čamiti doma ako možeš raditi. No, odoh offt. Koliko god mi galamili protiv našeg sustava zdravstvene i socijalne skrbi, treba imati na umu da ima i gorih i to u zemljama od kojih bi čovjek očekivao više. Ljudi to često zloupotrebljavaju, ne samo kad je trudnoća u pitanju.
Natrag na temu je li porod sigurna rabota ili ne... Odgovor na inicijalno pitanje - zakonska regulativa uvijek i svuda kaska za praksom. Vjerojatno bi trebalo osmisliti način kako legalizirati kućne porode za žene koje se na to SMIJU odlučiti i koje to žele. I to ne na brzinu nego temeljito i kako treba. Osobno, to nije mogućnost koju bih odabrala za sebe, ali vjerujem da bi trebalo omogućiti izbor.
možda da se informiraš koji je posao anesteziologa
tada ne bi pretpostavljala da mene nije briga za njihove razloge
jer o nihovim životima jednako ako ne i više od ginekologa odlučuje anesteziolog
i najzdraviji pacijent može imati problema sa osiguranjem dišnog puta tj.intubacijom (to je najbanalniji primjer)
a zaludu onda svo opstetritičko umijeće ako ta žena nema adekvatnu ventilaciju
Meni izgleda da nemas alternativu ukoliko zelis raditi svoj posao i cini mi se iz tvojim postova radis u dobroj vjeri. I to je ok, bolje nego da sumnjas u sve i svakoga. Takodjer ne mislim da TI trebas nekom ginekologu argumentirati da zena moze roditi vaginalno niti da je TVOJ posao educirati zenu koja u trudovima ili bez njih dolazi tebi na stol - jer tada je vec kasno. Ta edukacija bi do nje trebala doci puno prije.
A što sam ja rekla?
Ti ne predlažeš zahvat,provodiš anesteziju za vrijeme zahvata.
Vjerujem da možeš odbiti anesteziju ako bi direktno ugrozila život žene?Isto tako možeš djelomično utjecati i na vrstu anestezije? Ali nemaš nikakve veze sa odlukom odlaska na zahvat .
Ma dorotea samo provocira, zanemarite to.
Kako koja. Većina, barem mlađih, je bila zgrožena rađanjem u 60-tima time i proglasila to sebičnim.
Jest, točno je, većina protivnika koja se javi na MPO neće biti dobro dočekana.
Meni osobno je drago što se i unutar MPO-a stvorio makar topic, ako ne i cijeli PDF, "Izlazna strategija" jer MPO nije obećana zemlja i meni osobno je odbojno kad se o MPO-u priča samo lijepo na način da će svi uspjeti jer samo će se malo dulje čekati. Vrijeme je faktor, veliki, koji nosi sa sobom oportunitetni trošak i neće svi uspjeti. U tom smislu se niti tamo ne slažem s onim (samo) "misli pozitivno". Osobno, meni fali i neko mjesto između MPO-a i posvojenja za ljude koji nisu ni tamo ni vamo i žao mi je što se ljudi koji su na rubu odustanka i razočarenja koji put shvate hostile, ali sada je taj topic Izlazna strategija mjesto podrške i osnaživanja za one koji su na putu odustanka. I po meni je to značajna kvalitativna promjena naprijed, isprevele smo i jedan članak koji će možda ljudima pomoći razmisliti o raznim implikacijama neplodnosti i života bez djece.
Ali, vezano za MPO postoji masu tehničkih informacija i ljudi koji se to upuštaju ne rade to na svoju ruku, postoji liječnička podrška, u nekim je stručnim okvirima i nije zbog toga što nema tehnčike podrške nesigurno tj. ne ugrožava zdravlje na način da su rizici nepoznati ili da su ljudi o njima neinformirani.
ovo je notorna glupost.
ja sam išla na ogtt zbog sumnje mog ginekologa da nije baš sve u redu (inače sam se osjećala kao zmaj) i potvrđen mi je gestacijski dijabetes, a nisam imala dijabetes PRIJE trudnoće - nemam ga ni sada.
u drugoj trudnoći sam opet radila ogtt, ali je nalaz bio uredan
Pa mislim da se niti ne šalju, tko šalje rutinski sve, mislim da naši ginići to ne rade. Govorim iz svog primjera, trudna u 38.-moj, nakon 8 godina dijagnostike, dg. operacija, postupaka. OGTT sam sama plaćala - iz svoje paranoje, da budem iskrena do koske - nije me na njega slala niti privatnica, niti socijalka.
Mene na ove teme u biti jedino odn. najviše smetaju te neke izjave koje se daju s indikativnom sigurnošću, bez kondicionala ili waivera, a isustveno znam da ne stoje - to da će tijelo osjetit svaki belaj i da je sve upravljivo, a ako i nije - bad luck, ne može se spriječiti.
Puno toga se može spriječiti, na puno toga se može utjecati i vrijedno je otić' doktoru. Dobro, ja sam stvarno biased jer da nije bilo doktora i biologa ne bih imala dijete. Ali, mislim da razumijete moj tijek misli.
To za neke može biti samo pretpostavka, ali ipak ostaje činjenica. Koju potvrđuju medicinska istraživanja. Koja desetljećima prati dr Odent.
A tko ne želi, ne mora pitati Odenta. Može sam pratiti istraživanja, čitati sažetke, pretplatiti se na relevantne časopise itd.
Pod uvjetom da za to ima volje, vremena, medicinskog znanja, znanja engleskog jezika, te novca. Jednostavnije je, čini se, ipak pitati Odenta. On nam je jednostavnim jezikom iznio najzanimljivije rezultate istraživanja koja su relevantna za područje fiziologije poroda. I ja mu vjerujem.:heart:
(Za svako istraživanje on je naveo kad je provedeno, na kom uzorku, koji su rezultati. I u vezi s tim, praksu u pojedinim zemljama vezanu uz pojedine aspekte tog istraživanja.)
Ovo mi se stvarno čini cenzurom. Ne moraš ti osobno nešto podržavati, niti ostalo osoblje to mora, ali brisati podršku drugih ljudi... i to majci i bebici, zdravima i čitavima, koje sada uživaju u svojoj bliskosti :nope:
Jako duhovito.
:-o A ovo je fakat dijametralno suprotno bilo čemu što je Odent govorio.
:-o molim??
ovakvu argumentaciju još nikada nisam čula na ovoj temi
ni na ovom forumu
ni u svom životu
a nadam se da više niti neću
jako sam razočarana
dakle, knjigu nisi čitala, ali ta knjiga je loša
neku ženu nisi nikada vidjela, ali ona je ružna
tako si barem ti zaključila
moje postove nisi čitala, ali ja sam nekonstruktivna
svaka ti čast
ovo ti je vrijeđanje, i to neargumentirano, i kosi se s pravilima foruma
koja si možda i sama sastavljala
ali se izgleda ne osjećaš obveznom poštovati ih
pa da onda poštuješ barem običan bonton?
ovaj forum ima opciju prijave posta adminu
molim te upotrijebi je i prijavi me admini/ca/ma jer mi je dosta toga da pisete kako meni niko nece nista, a ustvari me nitko nikad nije ni prijavio admini/ca/ma i ustvari me nizasta niti nemate prijaviti
ali ajde
mozda me anchie natjera da ih za kaznu procitam
a white musk joj se pridruzi pa mi za dopunsku izabere deset tvojih quotova koje moram odradit
Pratim temu od početka. Jako zanimljiva rasprava koja, sigurna sam, zanima mnoge. I ja sam jedna od mnogih koje su se zagrijale za kućni porod zahvaljujući Rodi. Upravo me toliko citiranje g. Odenta koje je kod nekih forumašica postalo sektaško, odbija i odbilo. Mislim da bi bilo mnogo bolje da se borimo za početak za poboljšanje uvjeta tamo gdje po zakonu moramo roditi, u bolnicama, nego da ispravljamo krive Drine. Mnoge bolnice kod nas nemaju osnovne uvjete za majku i dijete, pravo na izbor načina poroda, odabir roaming-in ili ne. Promišljena promjena je puno zdravija nego trčanje za trendovima i pomodarstvo. Pampersice i adoptirano mljijeko su nekad bili hit, sterilni i zdraviji za majku i dijete, tek sad uviđamo da to baš i nije tako, a onda su se rugali zaostalim seoskim ženama koje su još dojile i prematale djecu krpama.
isvetica, jesam li dobro razumjela - zagrijala si se za kucni porod, a eto, odbilo te to sto netko citira svjetskog strucnjaka na tom podrucju??Citiraj:
isvetica prvotno napisa
pa dobro daj mi reci kog bi trebalo, po tebi, citirat i na koga se pozivat ako te citiranje nekoga tko ima nekog pojma i ko je svjetski priznat, kaj se teme tice, odbija
pa onda sto cekas - bori seCitiraj:
isvetica prvotno napisa
sto si ti do sad ucinila kako bi poboljsala uvjete u rodilistima?
Ancica, ako nije problem, ti ćeš brže do tih informacija, na koju se to podpopulaciju glede odobravanja ili podupiranja abortusa u Rodinim službenim stavovima odnosi (samo informativno pitam, nisam alter ego don Ante Bakovića :mrgreen:)
Stajališta struke, mislim na ginekologe, je da su i abortus, i carski rez, svaka u svojoj domeni,
riskantne i nepoželjne opcije, zapravo, zadnje na koje bi se trebalo ići, u nuždi,
tj. trebalo bi ih izbjeći ako se ikako može (iz brojnih razloga).
Njihovo je stajalište da i neasistirani, odnosno, bez svih mjera opreza i medicinske podrške, organiziran porod u kući, također nosi rizike koje bi trebalo izbjeći.
Ok, to su medicinari, koji su davno odustali od držanja strane "prirodnome" pa u sklopu uhodanog sistema više provode ono instrumentalizirano.
Vjerojatno nisam baš posve jasna, hoću reći da se službena stajališta Rode glede elektivnog carskog ne kose sa službenim medicinskim, ovo s AB i Roda ne znam pa bih htjela da mi netko tu pomogne,
ali se glede neasistiranog kućnog poroda - kose
u smislu procjene realnog rizika za život i zdravlje djeteta.
Nemojte se ljutiti što ne linkam, znam gdje pronaći te izjave ginekologa, ali sad nemam vremena,
ako baš nekog zanima, mogu malo kasnije pročeprkati i tu staviti.
a čuj, vrijeme će pokazati kliko će žena "klepiti ušima" zbog moje autokracije i cenzure.
i još nešto. to što sam sluašala i čitala Odenta ne znači da se sad moram držati svih njegovih teza, razmišljanja i vizionarskih ideja "ko pjan plota".
Ja imam i tu neku ličnu cenzuru i ne smatram sve informacije koje čujem neophodno vrijednim da po njima gradim život.
Baš sam bezobrazna :zijev
Maternalna smrtnost
Među vodećim uzrocima smrtnosti žena reproduktivne dobi u manje razvijenim dijelovima svijeta su još uvijek komplikacije vezane uz trudnoću, porod ili babinje. Na globalnoj razini se procjenjuje da svake godine zbog problema vezanih uz trudnoću umre oko pola milijuna žena, od toga 99% upravo u zemljama u razvoju. Velik broj maternalnih smrti u zemljama u razvoju je vezan uz prekid trudnoće pa je među osnovnim mjerama za postizanje smanjenja maternalnih smrti sprječavanje neželjenih trudnoća i nestručno obavljenih prekida trudnoće informiranjem i zdravstvenim prosvjećivanjem kojim bi se utjecalo na smanjenje prerane spolne aktivnosti i adolescentnih trudnoća. Raskorak između maternalne smrtnosti u nerazvijenim i razvijenim regijama svijeta je velik – maternalna smrtnost se kreće od 200-1000/100.000 živorođenih u ruralnim područjima Afrike do 10-20/100.000 živorođenih u europskoj regiji(15).
Maternalna smrtnost je u Hrvatskoj već godinama niska i svodi se na sporadične slučajeve, kao u većini zapadnoeuropskih i posttranzicijskih zemalja (tablica 3.) Primjerice, u 2003. godini zbog komplikacija u trudnoći, porodu ili babinjama su u Hrvatskoj umrle tri žene (stopa 7,56/100.000 živorođenih)(3). Među osnovne mjere sigurnog majčinstva u Milenijskim razvojnim ciljevima se ističe i potreba pružanja stručne pomoći pri porodu, mjera planiranja obitelji kojima će se utjecati na razmak između dva poroda te ukupnog broj poroda tijekom života. Sve ove mjere i pokazatelji u uvjetima dobro razvijene porodničke zaštite s 99% rađanjem u bolničkim ustanovama, kao što je to u Hrvatskoj, više nisu od prioritetnog značaja za procjenu sigurnog majčinstva kao što su su to mjere sprječavanja, suzbijanja i ranog otkrivanja komplikacija u trudnoći.
Izvor - HRVATSKI ČASOPIS ZA JAVNO ZDRAVSTVO. Cijeli članak na http://www.hcjz.hr/clanak.php?id=12531&rnd=
http://www.vjesnik.com/Html/2003/11/....asp?r=sta&c=1
samo citiram kraj, ali članak je odličan:
Spomenimo da je od zemalja Europske unije najviši perinatalni pomor baš u Britaniji: on posljednjih pet godina iznosi oko 8,2 promila, dvostruko je veći nego u Austriji, Finskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj. Može li nam Britanija biti uzor u ustroju zaštite žene i materinstva!?
Pa ce nam uzor biti SAD, gdje je pomor i duplo veci od tog u Britaniji.
evo me uvatila senilnost... ne sjećam se da sam to rekla....
http://www.bhmama.org/index.php?opti...=140&Itemid=64
Ova studija je eliminirala visoko rizične porode i uzela je u razmatranje samo nisko rizične porode, jer liječnici zaista treba da upravljaju sa porodima pri kojima nastaju komplikacije ( oko 10%). U poreðenju sa nisko rizičnim porodima kojima su prisustvovali liječnici, sa onima kojima su prisustvovale babice imaju 33 % manje novoroðenčke smrtnosti. Šta više, nisko –rizični porodi, kojima su asistirale babice imaju 30% manje roðenih malih beba, što podrazumijeva manje retardiranih ili djece sa oštećenjem mozga. (M. MacDorman and G. Singh, “Midwifery Care, Social and MedicalRisk Factors, and Birth Outcomes in the USA,” Journal of Epidemiology and Community Health 52, no. 5 (1998): 10–17.)