Stranica 9 od 14 PrviPrvi ... 7891011 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 697

Tema: Porod - sigurna ili nesigurna rabota?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Obožavam tvoje postove dutka_lutka, uvijek potkrijepiš sve moje argumente vlastitim primjerom. I još me više razveselio jer ti u potpisu stoji Paramana Doula. Da bi više riječ rekla...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj white_musk prvotno napisa Vidi poruku
    Nažalost, pogrešne interpretacije pojedinaca tjeraju ljude da donese ovakve zaključke i ja te razumijem u potpunosti.
    Međutim, moram ti reći jedno: Odent uopće nije tako agresivan i militantan kao neke forumašice koje ga citiraju.
    Dosta puta mu se postavilo pitanje vezano za zdravstveni sustvav( prvenstveno akušerstvo) u HR i nijednom nije dao neki odgovor koji bi pozvao na revoluciju ili nešto slično tome.
    Čak je jednoj forumašici rekao da nije trebala reći da je doula (kad je došla u pratnji porodilje), nego da je trebala pokušati proći u pratnji porodilje kao član porodice.
    Nije on držao nikakv revolucionaran govor, nego jedno jako poučno i korisno predavnje.
    Liliana je bila dosta spremnija na revoluciju, meni se čini.:D
    Kod njega se nije mogao osjetiti ni trun animoziteta prema zdravstvu i ljekarima (pogotovo ne prema babicama iz drugog reda ,a naročito nije pozivao na "nabijanje doktora na kolac" kao neki vrli stručnjaci koji ga mnogo vole citirati.
    Kod njega se radilo o konstruktivnim kritikama, ali on to i može, jer zna NAČIN.
    Ovdje se teško može raditi o konstruktivnoj kritici, jer da bi nekom uputio istu moraš materiiju poznvati bolje od njega,a čisto sumnjam da ovi forumski eksperti znaju više od jednog primarijusa specijaliste akušerstva.
    Zato razmijem vještičicu (respect!) i njenu reakciju na olako shavatanje vanmatrerične trudnoće (momze mi još uvijek duguje citat Odenta u kojem je rekao da je bol u trbuhu jedini znak vanmaterične trudnoće ) ili kad anchi kaže da SAMO morska riba može spriječiti prerani porod ili prerano otvaranje.
    To SAMO je meni promaklo.
    jako dobro napisano.
    i još bih dodala da neki iz svoje opravdane ljutnje prema nekim segmentima ponašanja kod liječnika nisu u stanju realno sagledati cijelu situaciju i stati na loptu nego stvari dijele na apsolutno crno-bijelo.

..ucenje ukljucuje selekciju informacija, tako da je potrebno citati knjige s razlicitim smjerovima ucenja, od medicinske anatomije, embriologije, ginekologije, fiziologije do Ine May. Ako se znanje temelji samo na jednoj vrsti (specificnoj) literature, onda ne moze biti opsezno ni dobro. Osobito ako se radi o @literaturi siroke potrosnje, kao sto je Wagner, Odent, Ina...da ne nabrajam dalje, knjige pisane za mase. Ili kad se knjige nadopunjavaju seminarima istoga tipa, koje drze isti ljudi.

i ovo bih potpisala kao vrlo važno u cijeloj priči.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Snjeska prvotno napisa Vidi poruku
    Griješiš.
    Nemaju riječanke bolje maternice, nego njihove bolnice imaju lošije neonatologije pa sve komplicirane trudnoće koje uglavnom završavaju carskim šalju u Zagreb, najčešće u Petrovu.
    I sama sam, iz manjeg grada, išla roditi u Petrovu, carskim rezom, jer je tako moralo biti.
    I trudnoću koju sam imala prije ove završila sam carskim, u Petrovoj.
    ne zbrajam petrovu, situacija je slicna u npr vinogradskoj
    a izabrala sam za primjer rijecko rodiliste veliko rodiliste s izvrsnom neonatologijom, a ne zadarsko ili neko drugo gdje je stopa carskih jos niza, upravo iz razloga koje spominjes
    u rijeci, kao sto je flo napisala, ne izabiru carski u nekim situacijama za koje je u drugim rodilistima carski - rutinski
    a kako sam nedavno bila na trudnickom tecaju na sd, ginekolog koji je drzao tecaj je rekao da je npr otkad je tamo zaposlen jedan inace renomirani porodnicar, bas kao njegova zasluga, porastao broj vbac-a. sto zakljuciti nego da je rijec o izboru, a ne potrebi?

inace, broj carskih je vidim i u rijeci porastao, kao sto raste svugdje zadjih godina. sad citam ljetopise, podatak koji sam navela bio je podatak kojeg sam cula prije dvije godine od njihovog sefa rodilista. stopu po stopu penje se broj carskih u hrvatskoj svake godine.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    a nisu li ulozi preveliki da bi pretvorili sve u patologiju, rekla bi da je i na to pitanje odgovor individualan..
    Nisu, u manjini su, pa nije sve patologija. To je način na koji funckionira prevencija. Za one malobrojne, ali fatalne slučajeve. Ali, po meni su debelo preveliki da bih ikad promislila neotić' nijednom u trudnoći na pregled pa rodit doma neasistirano i pomislit da je to super.

I slažem se s Pčelicom Marom, porod nije pak svakodnevna aktivnost, i plauzibilan mi je argument da su kod svih bića nešto rizičniji nego svakodnevne aktivnosti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I nemam povjerenja ako se govori da će tijelo sve samo osjetit - od vanmaternične, preranog otvaranja itd. I da tome neće, ako se i dogodi u malom broju slučajeva, biti pomoći. Jer pomoći ima i može se nešto napraviti. U slučaju vanm. spriječit sepsa, sačuvat reproduktivni organi, barem dio njih, u slučaju preranog otvaranja ili preranog starenja posteljice može se napravit sekcija pa će dijete imat veće šanse van maternice itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 07.02.2010. at 14:49

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mene uopce ne cudi ukupan porast carskih rezova, cak stovise...to dolazi s cinjenicom da se carskim rezom zena prepusta u ruke strucnjaku medicinaru i ne dozivi skakljiv osjecaj slabosti prilikom poroda/ boli, rizika, mogucnosti...
    a tu su i strahovi kao rezultati potrebe vecine zena da svoje porode opisuju, da ne karikiram previse, kao bitku na Sutjesci, cisto da dozive katarzu nakon boli, intervencija, ovoga onoga...(rezali me do dupeta, sve se upalilo, sili me na zivo, ostavili djelove posteljice...sto sve ne..)

Kad se prepusti strucnjaku, uvjerenija je da ce se stvari koliko toliko rijesiti i da nece postojati niti jedan trenutak slabosti il da ce taj trenutak slabosti prespavati, probudit ce se i on ce uciniti da sve bude u redu. Da ima svoje zivo i zdravo dijete...on ce to napravit umjesto nje.
    NEmam pojma kakav je ko karakter, al zar nije lakse nekad zatvorit oci da se ono sto zelimo da se rijesi, rijesi samo od sebe..
    problem je u tome sto rezultat poroda, odgoja, brige, dojenja, nedojenja, hranjenja...na kraju, slusao ti ginekologa, pedijatra, fizijatra, JAspera Juula ili savjetnice, snosis sam, sa svojim suroditeljem i svojim djetetom. Al to je nekad tesko otkriti odmah, prije poroda...

nije medicina sprdacina, medicina postoji da rijesava probleme, valjda, da nas lisi patologija
    postoji trenutak kad trudnoca postaje patologija i kada porod postaje patologija, zato ga je potrebno na neki nacin pratiti, koliko je pracenja potrebno, a da ne bude stresno, to bi se moralo analizirat..
    Na isti je nacin potrebno pratiti zivot, ici na sistematske preglede, UZV dojke, papa test, ali to ne znaci da treba jednom mjesecno vadit krv i defaultno uzimati preparate zeljeza cisto jer si plodna zena, koja menstruira

Vec sam nekoliko puta na ovoj temi napisala, da bi odrzao normalan duh, tijelo i mozak, trebas u svemu u zivotu poznavati mjeru.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Nisu, u manjini su, pa nije sve patologija. To je način na koji funckionira prevencija. Za one malobrojne, ali fatalne slučajeve. Ali, po meni su debelo preveliki da bih ikad promislila neotić' nijednom u trudnoći na pregled pa rodit doma neasistirano i pomislit da je to super.
    .
    uopce ne mislimo razlicito.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I slažem se s Pčelicom Marom, porod nije pak svakodnevna aktivnost, i plauzibilan mi je argument da su kod svih bića nešto rizičniji nego svakodnevne aktivnosti.
    Pitanje preporučenih pregleda unatar raznih zemalja je također vrlo različit ... Upotreba UZV-a i njihov preporučeni broj?
    Što znače pregledi u trudnoći? Vaginalni? Mjerenje tlaka? Slušanje otkucaja? Testovi probira? CTG?Razgovor o prehrani? Razgovor o osjećajima i brigama?

Ne znam zašto vlada uvjerenje da žene koje odabiru porod izvan bolnice imaju (ili se odlučuju na) nedovoljnu ili nikakvu skrb u trudnoći?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ta pitanja ovise i dijelom o osiguravateljskim pitanjima zdravstva tih zemalja, rekla bih (koliko toga je "pokriveno").

To uvjerenje ne vlada vezano općenito za porode izvan bolnice, refereiramo se na konkrente postove na forumu podrške.

Meni pregledi u trudnoći od dr-a znače sve gore nabrojano.

Imam dojam da ljudi koji pišu te, po meni, pojednostavljene stvari - to je tako, osjetit će se, zna se, moguće je samo to i to, a onda ionako nema pomoći, jednostavno nisu svjesni toga da u toj materiji ipak nisu doma, tj. ne znaju koliko ne znaju,k s ginekološke strane, naravno da jesu kao rodilje/majke.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    inace, broj carskih je vidim i u rijeci porastao, kao sto raste svugdje zadjih godina. sad citam ljetopise, podatak koji sam navela bio je podatak kojeg sam cula prije dvije godine od njihovog sefa rodilista. stopu po stopu penje se broj carskih u hrvatskoj svake godine.
    Porastao je između ostalog jer su žene educiranije i više se zauzimaju za svoja prava, i žele pravo na izbor načina poroda.

Sigurna sam da je porastao i broj poroda u kući sa ino-babicama. I ovo što kažeš:

a kako sam nedavno bila na trudnickom tecaju na sd, ginekolog koji je drzao tecaj je rekao da je npr otkad je tamo zaposlen jedan inace renomirani porodnicar, bas kao njegova zasluga, porastao broj vbac-a. sto zakljuciti nego da je rijec o izboru, a ne potrebi?
    samo pokazuje koliki utjecaj može imati i 1 osoba. Sigurna sam da je i broj poroda uz nelegalne ino babice porastao jer im je putem ovog foruma omogućeno i olakšano kontaktiranje i djelovanje u RH.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 07.02.2010. at 15:25

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam zašto vlada uvjerenje da žene koje odabiru porod izvan bolnice imaju (ili se odlučuju na) nedovoljnu ili nikakvu skrb u trudnoći?
    Valjda zato jer takve, najprirodnije i najhrabrije, kućne rodilje poberu najveće ovacije i divljenje

A što se tiče pregleda u trudnoći - to uvelike ovisi o zdravstvenom sustavu pojedine zemlje, tj. novcu. Meni su npr. kolegice iz Britanije bile zavidne na mogućnosti za toliko besplatnih pregleda. Još kad sam im spomenula godinu dana plaćenog rodiljnog dopusta...
    Ovisi i o liječniku - ja sam u obje trudnoće svaki mjesec imala vrlo kratke UZV preglede i svega 2-3 vaginalna, pri čemu mi je uziman bris na kraju 1. tromjesečja i na kraju trudnoće. Na sreću, jer tako sam znala za streptokoka u prvoj trudnoći. Profilaksu sam tražila i dobila, ali prekasno, jer porod je išao jako brzo i nije stigla djelovati. Beba je bila kolonizirana, ali ne ifnicirana, ali svakako mi je drago da smo to znali, pratili i za svaki slučaj odgodili cijepljenje u rodilištu.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    porod izuzetno opasam dozivljaj za majku i bebu
    A ti misliš da je porod totalno bezopasna stvar po majku i bebu?

jedna zena ponukana napisima na rodinom forumu odlucila roditi doma, i to je proslo ok, ali je onda ugrozila zivot djeteta ne dajuci antibiotike suprotno lijecnickoj preporuci. to je jedan slucaj.
    Jel to kao ono:jedan ko nijedan!
    Šalu na stranu, koliko treba takvih sluačjeva da se desi pa da kažemo:E to je ozbiljna cifra, hajde da malo povedemo računa o tome koga ohrabrujemo i zašto mu aplaudiramo.
    Mislim da će se ovakav trend nastaviti ukoliko se jasno ne razgraniči šta je to hrabrost, šta totalna neodgovornost, šta je potpora(objasnite nama koji smo nazadni), a šta kritički pristup. To su pojmovi koji su ovdje dobili totalno promijenjeno značenje.
    Ja sam iz BiH i nimalo mi se ne sviđa što se ovdje daje potpora curama da se neasistirano porode u jednom sistemu o kojem većina tih podržavalica nema blage veze.
    kod nas hitna pomoć ne stiže za 15 min. ili pola sata, kod nas u nekim zabačenim dijelovima grada, bez brojeva na kućama može i satima čekati na kola hitne pomoći.
    Kod nas svijest , ako već nesasitiranom, onda barem o SVJESNOM neasistiranom porodu nije raširena.
    Ova cura koja se javila na ovaj forum je sve informacije dobila ovdje od cura koje se nikad nisu,a vjerujem niti će ikada, porodile u BiH.
    Čak su bile ganute njenom pričom i neke koje je smatraju idiotom i to je vrh licimjerstva ili one koje se ni u HR ne bi nikad porodile kući.
    I baš me briga što je ovo sve već rečeno!
    Mene ovo boli i baš mi je krivo!
    Tako da, mikka, vaša crna brojka je naše gore list i jako bih voljela da ona ostane jedina crna brojka.
    Iskreno se nadam da se nećete osloniti na to da se desilo samo jednom, jer to bi bilo jako tužno.
    Čudno je da baš žene koje naročito slave prirodu i život i instinkt i žensku snagu, one najviše mašu s tim da se de silo jednom.
    Zašto ne bi to jednom moglo biti jednom previše.

koga treba optuziti za to sto je charlesu mansonu "bog saptao" da mora pobiti neke ljude? crkvu? vjernike? otkud njemu ideja da bog postoji? ako bog ne postoji, tko mu je onda saptao? tko je kriv za to? a posljedice su bile daleko vece nego jedno nepromisljeno ne davanje antibiotika.
    Kad se desi bolesno dijete, jako bolesno dijete, onda ni sva karikiranja ni sarkazam svijeta ne mogu prekriti stigmu koju nose krivci.
    Ova praksa ubacivanja nekih deplasiranih momenata je u slučaju poroda kod kuće koji je prošao super, možda čak i zanimljiv potez, ali ovdje samo pojačava intenzitet gorkog ukusa u ustima onih koji su pratili situaciju sa ovom djevojčicom.
    I nije to ne davanje antiobiotika kod upale grla. radi se o sepsi(riječi koja je tako omražena i koja se izbjegava u svijetu majki koje upražnjavaju nadrobstetriciju,a tako realna kod onih kojima se ista oije o glavu-njenu ili dječiju).

mlukacin, mogucnost infekcija je manja jer se radi o okruzenju sa poznatim mikrobima (logicno)
    Zašto je logično? Zašto svako dijete mora imati situ imunološku reakciju na bilo koji mikrob? Zašto tako lako dajete liječnička mišljenja?
    Jedno pitanje:
    da li postoje i neke grupacije koje su si izabrale da budu nadrarhitektice ili da se bave alternativnim pravom ili obrazovanje kod kuće. To dobra ideja!

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Valjda zato jer takve, najprirodnije i najhrabrije, kućne rodilje poberu najveće ovacije i divljenje
    Zato ja na našem forumu, gdje sam modertor na porodima, brišem takvu podršku.
    Ubijte me! :D
    Rađe vi mene, nego mama uz našu svesrdnu podršku dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Porastao je između ostalog jer su žene educiranije i više se zauzimaju za svoja prava, i žele pravo na izbor načina poroda.
    mozemo mi pretpostavljati zbog cega je
    ja npr mislim da veceg cutjecaja od ovog sto ti govoris ima sve starija dob rodilja
    a neki lijecnici ce reci da je porastao - novca radi
    naime, za carski rez bolnica dobije, prema hzzo-ovom cjeniku bolnickog lijecenja, novce s kojima moze pokriti nastale troskove. s vaginalnim kazu da su u gubitku (?)

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

kod nas hitna pomoć ne stiže za 15 min. ili pola sata, kod nas u nekim zabačenim dijelovima grada, bez brojeva na kućama može i satima čekati na kola hitne pomoći.
    Pa ne stiže ni kod nas.
    I kod nas se na hitnu ponekad čeka sat vremena.
    I svi mi to znamo, zato niti nemamo što komentirati o tome, zar ne?

Od frendice svekar je prije tjedan dana doživio moždani udar.
    Kada su nazvali dubrovačku hitnu, rekli su im da ga sami dovedu u bolnicu,
    jer mu oni u tom trenutku, kao niti u sljedećem xy razdoblju ne mogu poslati kola.

Mogu recimo pretpostaviti komentare na katastrofalno stanje i neorganiziranost hitne pomoći u hrvatskoj.
    "Zašto mislite da će nam hitna trebati?"
    "U koliko slučajeva hitna treba?"
    "Pa možda ni u bolnici ne bi bilo pomoći"
    itakodalje, itakodalje...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zato ja na našem forumu, gdje sam modertor na porodima, brišem takvu podršku.
    Ubijte me! :D
    Rađe vi mene, nego mama uz našu svesrdnu podršku dijete.
    Onda pretpostavljam da bi bilo fer brisati pitanja i priče onih koji su imale takva iskustva ili žele informaciju?
    Nisam bila na vašem forumu tako da ne znam...
    Posljednje uređivanje od sirius : 07.02.2010. at 16:04

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Pitanje preporučenih pregleda unatar raznih zemalja je također vrlo različit ... Upotreba UZV-a i njihov preporučeni broj?
    Isključivo ovisan o volji osiguravajuće kuće da ga plati ili ne.
    A ne o preporukama u Lancetu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

uvjerena si da edukacija zena dovodi do povecanja broja CR bez indikacije medicinska tipa? edukacija ili emancipacija?edukacija od strane?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mozemo mi pretpostavljati zbog cega je
    ja npr mislim da veceg cutjecaja od ovog sto ti govoris ima sve starija dob rodilja
    a neki lijecnici ce reci da je porastao - novca radi
    naime, za carski rez bolnica dobije, prema hzzo-ovom cjeniku bolnickog lijecenja, novce s kojima moze pokriti nastale troskove. s vaginalnim kazu da su u gubitku (?)
    ovime ispada da HZZO ne podupire nepotrebne intervencije na porodu, vaginalcu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali Liliana nije babica!
    Mislim da je to ogromna razlika.
    Čini mi se da i Liliana par puta spomenula koliko puno propisa se mora držati jedna babica, dok doula to ne mora.
    Nisam sigurna da bi Odent ovo ovako lako predložio da je Liliana babica.
    Možda se i varam...
    mrzim sto na ovom forumu quote ne radi na nacin da quota qoute qouta LOL ali valjda ce se skuziti koju moju poruku hocu quotat

primjecujem da si sebi uzela za pravo da bas i samo ti mozes ispravno interpretirati odentove rijeci i poruku seminara pa bi te podsjetila na kontekst u kojem je ovo rekao:
    jedna polaznica seminara rekla je kako, zbog udaljenosti, na njen porod nije pristala doci niti babica iz austrije niti babica iz njemacke mislim, a on je odgovorio: Drugi put zovite Lilianu.
    ofkors da je to bila sala mala, a mozda bi se Liliana samo rado okupala u moru, svejedno, ali eto taj njegov odgovor je meni bas pravi odgovor na ono Deaedino pitanje

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mogu da konstatujem da su ova i slicne teme pravo blago, ali stvarno, jer covek moze da sazna mnostvo informaciaj koje mogu biti od velike koristi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uvjerena si da edukacija zena dovodi do povecanja broja CR bez indikacije medicinska tipa? edukacija ili emancipacija?edukacija od strane?
    u brazilu postotak carskih 50%, a u velikim gradskim bolnicama 80%, ali nitko pametan nece reci da je zbog sveopce edukacije
    zasto zene biraju elektivni carski ili neasistirani kod kuce, razloga ima previse, kako u toj osobi, tako i u okolini, da bi se ja usudila olako reci da je nesto bilo presudno za tu odluku

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Onda pretpostavljam da bi bilo fer brisati pitanja i priče onih koji su imale takva iskustva ili žele informaciju?
    Nisam bila na vašem forumu tako da ne znam...
    Ovako:
    pitanje se može postaviti, bilo kakvo.
    Stvar je u odgovoru.
    Stručni odgovor je uvijek poželjan, naročito onaj koji je potkrijepljen stručnim mišljenjem ili pisanim tragom.
    Isto tako, jako su poželjna i iskustva, tj. savjeti od mame mami, ALI ne tolerišem:
    -pružanje podrške za nešto što je opasno i što se kosi sa zakonima države u kojoj živim
    (ako žele, mogu na pp ili neki drugi forum)
    -aplaudiranje na nebuloze koje radi neko ko nije u stanju da sagleda u koliku opasnost dovodi sebe i dijete
    -aplauz za nešto čemu će se kasnije ismijavat
    -korištenje pridjeva "hrabri" za nedogovorni postupak
    -budući da su kod nas ljekari pokazali volju za suradnju sa našim timom za humanizaciju poroda, kod nas se doktori "ne nabijaju na kolac", nego pokušavamo da utičemo na stvaranje klime između porodilja i ljekara i babica), koja će biti, za početak, prihvatljiva za obje strane. Cilj nam je da ta klima postane ugodna.
    -kao Udruženje smo se odmah ogradili od svih nagovaranja koja su poasna po zdravlje pojedinca i takva pisanja redovno sankcioniramo

Kad bih htjela da to pogledam na jedan perfidan ančin onda bih to nazvala autokratijom, ali ja to gledam srcem pa ga nazivam odgovornim ponašanjem, jer ja neću da bilo ko ponese nešto sa našeg foruma ( barem moje moderatorske oblasti) što bi nekad moglo da bude opasno,a što se moglo i spriječiti.
    nisam ja od tog kova, da se vadim na ono:pa valjda ste sve normalne.
    Mislim da nikad neću morati za tom izjavom ni da posegnem.

Ali mi smo Bosanci. Kod nas je sve drugačije od ostatka svijeta

I da, kod nas ne moraš izvinjavat ako želiš stavit srce ili smajlija, zato što znaš da ima neko ko je alergičan na dobro raspoloženje i ekspresiju istog. kod nas možeš staviti šta hoćeš, kad hoćeš i koliko hoćeš, jer je to tvoja stvar i niko je ne pokušava protumaćiti niti se snebiva nad istim.
    Mislim ko sam ja da mi se neko ispričava što je stavio srce?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

u brazilu postotak carskih 50%, a u velikim gradskim bolnicama 80%, ali nitko pametan nece reci da je zbog sveopce edukacije
    zasto zene biraju elektivni carski ili neasistirani kod kuce, razloga ima previse, kako u toj osobi, tako i u okolini, da bi se ja usudila olako reci da je nesto bilo presudno za tu odluku
    pa da, edukacija iz podrucja medicine sigurno ne povecava broj sekcija, zato i pitam daedi kakva edukacija zena povecava broj sekcija?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ovako:
    pitanje se može postaviti, bilo kakvo.
    Stvar je u odgovoru.
    Stručni odgovor je uvijek poželjan, naročito onaj koji je potkrijepljen stručnim mišljenjem ili pisanim tragom.
    Isto tako, jako su poželjna i iskustva, tj. savjeti od mame mami, ALI ne tolerišem:
    -pružanje podrške za nešto što je opasno i što se kosi sa zakonima države u kojoj živim
    (ako žele, mogu na pp ili neki drugi forum)
    -aplaudiranje na nebuloze koje radi neko ko nije u stanju da sagleda u koliku opasnost dovodi sebe i dijete
    -aplauz za nešto čemu će se kasnije ismijavat
    -korištenje pridjeva "hrabri" za nedogovorni postupak
    -budući da su kod nas ljekari pokazali volju za suradnju sa našim timom za humanizaciju poroda, kod nas se doktori "ne nabijaju na kolac", nego pokušavamo da utičemo na stvaranje klime između porodilja i ljekara i babica), koja će biti, za početak, prihvatljiva za obje strane. Cilj nam je da ta klima postane ugodna.
    -kao Udruženje smo se odmah ogradili od svih nagovaranja koja su poasna po zdravlje pojedinca i takva pisanja redovno sankcioniramo

sto radis na svojem podforumu kad zena najavi da se narucuje na indukciju ili CR bez indikacije, reagiras li jednako?

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sto radis na svojem podforumu kad zena najavi da se narucuje na indukciju ili CR bez indikacije, reagiras li jednako?
    Da. Isto tako.
    Ako nema nekog stručnog, provjerenog savjeta, neće dobit nikakv, ali će dobit savjet kojem ljekaru da se javi.

Mislim, mi smo dosta mladi forum i tek smo na početku, ali početak je jako bitan, jer tad s emože spriječiti nešto što se kasnije mukom pokušava ispraviti.

Uostalom, nisam ja ničija mama i ne mogu ja nikoga učiti šta treba da radi u svom životu.
    Mogu dati inforamcijui ,ako postoji interes, savjet, ali za više, mislim da nema potrebe

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ali valjda ce se skuziti
    Pokušat ću!

primjecujem da si sebi uzela za pravo da bas i samo ti mozes ispravno interpretirati odentove rijeci i poruku seminara
    Evo, ako smijem(smijem li?), ja bih pokušala dati odgovor:
    Ja ne znam tako kao dutka da spomenem xxxputa Odenta i seminar i nosim doula u potpisu-i ti me ne primijetiš
    Ja ne znam tako kao momze staviti xx direktnih citata sa seminara-i ti ih ne primjetiš
    ja ne znam kao ostale cure koje su spominjale seminar i koje su argumentovale u raspravi koristeći podatke sa istog, to uraditi u jako punopostova-i ti ih ne primjetiš
    ja znam onako, priučeno, napisati jedan-dva posta(jedno od njih je pitanje momze, na koje još nisam dobila odgovor)-i ti me ne samo da vidiš, nego me proglasiš bezobraznicom koja se drznula da tumači nešto što je čula. Samo vidim da je i tebe uhvatio akutni samoitis, pa si i ti dodala ono SAMO.
    Nisam samo ja, ali ako ti je tako ljepše, bujrum!
    Ne smeta meni.
    Mislim, do sad se seminar razvlačio po ovom topicu kao žvakaća guma, pa nikome nije smetalo, ali ako trebate malo i podviknuti,a ne možete jedna na drugu,mora se na nekoga, pa svi smo ljudi od krvi i mesa, sa manje ili više izaženim instinsktom :D

pa bi te podsjetila na kontekst u kojem je ovo rekao:
    jedna polaznica seminara rekla je kako, zbog udaljenosti, na njen porod nije pristala doci niti babica iz austrije niti babica iz njemacke mislim, a on je odgovorio: Drugi put zovite Lilianu.
    ofkors da je to bila sala mala, a mozda bi se Liliana samo rado okupala u moru, svejedno, ali eto taj njegov odgovor je meni bas pravi odgovor na ono Deaedino pitanje
    Evo pročitala ponovo i opet ne kontam.
    Da li sad ovo, što si dva puta napisala isto, lilianu čini babicom?
    Ja opet mislim da je babica jedno i da nju vezuju neke pravne stavri za držvau u kojoj živi i radi,a doula ima istu odgovornost kao bilo koja osoba koju pozoveš na porod(otac, majka, komšinica).
    Doula ne može krivično odgovarati,a li babica može.
    Ja mislim da je deadi išla na ovu pravnu odgovornost i zato sam ovo napisala, ali deadi će to već razjasniti, ja sam sigurna.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nemam snage i volje više pisati, ima ovdje puno pametnih razmišljanja,

krumpiric numero uno,

krumpiric go on!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mislila sam na edukaciju o pravu na izbor. Slično onome iz Rodinog statuta, samo što uključuje sve načine poroda.
    Edukacija u smislu da žena nije objekt, nego subjekt koji odlučuje.
    I da ponovim po x-ti put: ja jesam i za kućni porod. Asistirani, uz uvjete koji postoje u zemljama npr. iz koje Odent dolazi.
    Nisam za porode u kući gdje se čeka ino babica, koja možda dodje, a možda i zakasni.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pokušat ću!

Evo, ako smijem(smijem li?), ja bih pokušala dati odgovor:
    Ja ne znam tako kao dutka da spomenem xxxputa Odenta i seminar i nosim doula u potpisu-i ti me ne primijetiš
    Ja ne znam tako kao momze staviti xx direktnih citata sa seminara-i ti ih ne primjetiš
    ja ne znam kao ostale cure koje su spominjale seminar i koje su argumentovale u raspravi koristeći podatke sa istog, to uraditi u jako punopostova-i ti ih ne primjetiš
    ja znam onako, priučeno, napisati jedan-dva posta(jedno od njih je pitanje momze, na koje još nisam dobila odgovor)-i ti me ne samo da vidiš, nego me proglasiš bezobraznicom koja se drznula da tumači nešto što je čula. Samo vidim da je i tebe uhvatio akutni samoitis, pa si i ti dodala ono SAMO.
    Nisam samo ja, ali ako ti je tako ljepše, bujrum!

odgovaram na tvoje postove zato jer u njima quotas moje izjave
    kao i na postove svih onih koje me quotaju
    postove dutke_lutke npr nisam niti procitala
    skuzila sam iz drugih postova da nije konstruktivna i odlucila da mi takvi postovi ne trebaju u nedjeljno popodne
    nisam ja ovdje ni adminica ni moderatorica da imam obavezu reagirati na njene postove, a dovoljno mi vidim da neke druge forumasice koje su tu, reagiraju
    zar bi ja trebala reagirati na dutku, pa da imam pravo odgovarati na tvoje quotove mene?

sto se tice odentovih tvrdnji, kako o ribi, tako i nekih ostalih
    vecina njih je, kako on kaze, dokazana u velikim istrazivanjima (sto, kako sam rekla, ne znaci da ce svaka zena, mara, bara.... nego da ce statisticki znajacan broj zena.....)
    ali neke njegove izjave su vizionarske i kao takve ce ih samo vrijeme potvrditi ili demantirati
    ja vjerujem da ih svaka od nas zna prepoznati

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ali neke njegove izjave su vizionarske i kao takve ce ih samo vrijeme potvrditi ili demantirati
    ja vjerujem da ih svaka od nas zna prepoznati
    Nisu svi vizionari bili u pravu sa svojim vizijama, neki od njih su svojim vizijama nanjeli veliku štetu, posebno svojim sljedbenicima. Problem je u tome što dok ih vrijeme demantira, mogu napraviti puno štete.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Ceca prvotno napisa Vidi poruku
    Mogu da konstatujem da su ova i slicne teme pravo blago, ali stvarno, jer covek moze da sazna mnostvo informaciaj koje mogu biti od velike koristi.
    Drago mi je to čuti, nekad mi se čini da stalno žvačemo iste teme, ali očito je dobro ponoviti ih tu i tamo.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Drago mi je to čuti, nekad mi se čini da stalno žvačemo iste teme, ali očito je dobro ponoviti ih tu i tamo.
    Eto, ako zanemarimo neke lutke, ovdje zapravo se odvija jedna zanimljiva rasprava.
    Zašto se a priori pretpostavlja da se na podrškastim pdfovima ne bismo isto ponašali?
    Da je moguće legalno imati babicu (i ginekologa bih mogla ilegalno imati) možda bih, sa iskustvom svojih poroda i ja treće rodila doma. Ne iz gađenja prema bolnici već iz iskustva da su moji porodi nešto sasvim jednostavno i lagano i da nam asistencija ne treba. Ali treba stručan nadzor.
    Zašto ja kao osoba do vrata u konvencionalnoj medicini ne bih imala što za reći i naučiti na nekonvencionalnoj? Nemojte sad odmah, tko mi brani tamo pisati, jer ja ne mogu isključiti tko sam i što sam kad kliknem na taj pdf. Zašto se predmnijeva da bih vrijeđala? Zašto je moj savjet da se npr. uzme antibiotik za streptokoknu anginu takva grehota na tom pdf-u?
    To nikako ne mogu shvatiti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

WM, pitala si mikku jel porod sigurna rabota
    Vjerujem da je porod sigurna ili nesigurna rabota, kao i sve drugo u zivotu, od planinarenja, voznje automobilom, letenja avionom, kuhanja rucka ili kupanja u kadi...kad bi krenula vaditi statistike sigurna sam da bi ustanovili da se u automobilskim nesrecama u civiliziranom svijetu gubi puno vise zivota nego u tijeku porodjaja il u tijeku trudnoce, osobito kad se radi o zdravim zenama i zdravoj djeci, ili da je veca vjerojatnost da ce nas odnijeti sudba jer smo ignorirale neki simptomcic tipa krvarenje desni, ovako, netrudne, nego jer nismo pratile trudnocu....sto ne znaci automatski da ne mislim da treba pratiti trudnocu ili porodjaj, nego da smo strasno razliciti po tom pitanju...pa se tako netko stalno vozi onih 10 posto iznad dozvoljene, onih 10 posto nevidljivih, pjeva pjesmice i pusi cigaretu, a ja se stalno vozim onih 10 posto ispod, sporo, al toliko da me netko ne propuca kad vozi iza mene, imam cetiri oka otvorena i iznimno pazim...Ni ja ni on ne krsimo zakon. Eto neka oboje vozimo vlastitu djecu u automobilu, a ako tu djecu vozimo propisno vezane u AS, osigurali smo ih, sta ne? Oboje smo na safe strani. A mozda mene, bas mene, opali pijani teenager 150 na sat usred bijela dana...ko zna? To ne znaci da bi se trebala zatvoriti u kucu i strahovati sto ce biti sutra kad krenem stajaznam odvesti dijete u vrtic, jer se tako ne moze zivjeti...

pa se s tim stavom ne moze ni prolaziti trudnocu, ni radjati
    pa ce neko rodit 10 posto iznad dozvoljene brzine, ali ipak ostati na sigurnoj strani

nas zakon nije ukljucivao autosjedalice u sigurnu stranu, pa im je trebalo reci
    ne ukljucuje ni siguran porod doma, pa ce mu netko reci :D

Carski rez iz mojih cipela prelazi u jednu drugu kategoriju, daedi, ti kazes da je zena subjekt kad odlucuje odabrati sekciju, al sekcija je prepustanje poroda lijecniku. Apsolutno. Tako da se meni cini gotovo nevjerojatnim da on nema pravo glasa, tj. da je on objekt. CR je meni ko voznja busom, ti mos kupit kartu, al sofer bira kako ce vozit.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja ne kužim di je deadi rekla da liječnik kod CR-a nema pravo glasa.... Pretpostavljam da se od liječnika očekuje da kaže ako je takav način poroda za konkretnu ženu previše rizičan i rizičniji od vaginalnog (ne znam, problemi s trombozom itd.).

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

zašto se toliko drvi po CR kad i sam Odent veli da to uopće nije tako loše?
    ja sam na ovom forumu puno puta pročitala iskustva nekih rodilja koje su "mučene" desetke sati dripom samo da bi ih se "spasilo" od carskog, i u tom kontekstu čitam tu Odentovu izjavu. Zar On nije rekao da je bolji carski od vaginalnog sa previše intervencija?

negdje je netko spomenuo da bolnice "zarađuju" na CR. To je apsolutna neistina. Možda privatno rodilište da, ali državne bolnice nikako, da je tako, onda bi svaka bila u mramoru.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ni slucajno to nisam rekla, da je CR zlo..., porod s nepotrebnim intervencijama nije nikakav izbor, to je losa stvar u prici

Odent valjda kaze da je CR bolji izbor nego vaginalni porod s intervencijama, u slucaju medicinskih indikacija...ja bi to objasnila onako kako sam ja shvatila, kad porod postaje patologija, onda se lijeci. A ne nista izmedju, da lijecis zdravu trudnocu i zdravi porod, ili da ne lijecis (tj.lose lijecis)patologiju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisu svi vizionari bili u pravu sa svojim vizijama, neki od njih su svojim vizijama nanjeli veliku štetu, posebno svojim sljedbenicima. Problem je u tome što dok ih vrijeme demantira, mogu napraviti puno štete.
    pricaj mi o tom, zbog jednog vizionara na podforumu skola pisem gdje je i. dok su drugi na vjeronauku i misama usred nastave

da se vratim na temu, ja odenta drzim itekako svjesnim tog, on stalno govori kako doula treba stalno raditi na edukaciji, da mi zene(doule, svejedno, ljudi) imamo pravo na znanje, da ono nije ekskluzivno, on, nekima smijesno, daje upute kako prepoznati korisnu informaciju (a ne slijediti cijugod viziju). bas zbog tog on je i osnovao primal health research database i ucinio je dostupnom svima. bas zbog tog naglasava da anegdota moze potvrditi svaku tezu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    negdje je netko spomenuo da bolnice "zarađuju" na CR. To je apsolutna neistina. Možda privatno rodilište da, ali državne bolnice nikako, da je tako, onda bi svaka bila u mramoru.
    pa nevjerojatno
    ja nisam rekla da bolnice zaradjuju na cr, to nikako nije istina (ni da sam rekla ni da zaradjuju)
    jedan je lijecnik rekao da su u njegovoj bolnici s vaginalnim - na gubitku, a ne da s carskima zaradjuju, molim vas citajte s razumijevanjem, jer nakon 4 dana rasprave nije lako odrzati jednaku razinu dobre volje
    ali, eto, akohoces, skoro sve bolnice su u dugovima, jel to onda potvrdjuje tezu ovog doktora?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja ne kužim di je deadi rekla da liječnik kod CR-a nema pravo glasa.... Pretpostavljam da se od liječnika očekuje da kaže ako je takav način poroda za konkretnu ženu previše rizičan i rizičniji od vaginalnog (ne znam, problemi s trombozom itd.).

Ja govorim samo da žena treba imati pravo izbora kako će roditi svoje dijete. Ako ima pravo odabrati da li će ga uopće roditi, onda ga ima pravo roditi i na na carski, ako tako želi.

Gdje sam rekla da je doktor objekt, mislim stvarno...OK, nekad možda ne objašnjavam nadugačko šta hoću reći, ali nadam se nakon 6000+ postova, od čega dobar dio na temu CR, ne moram drviti svaki put ispočetka
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 07.02.2010. at 19:05 Razlog: tipfeleri

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja govorim samo da žena treba imati pravo izbora kako će roditi svoje dijete. Ako ima pravo odabrati da li će ga uopće roditi, onda ga ima pravo roditi i na na carski, ako tako želi.
    zapravo joj je pravo hoce li ga roditi jako ograniceno, ima nekoliko tjedana za odluku, onda joj se to pravo ukida...onda, valjda, gubi pravo odluke pred pravom djeteta na zivot
    zanimljivo prosirenje rasprave :D
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 07.02.2010. at 19:51

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gdje sam rekla da je doktor objekt, mislim stvarno...OK, nekad možda ne objašnjavam nadugačko šta hoću reći, ali nadam se nakon 6000+ postova, od čega dobar dio na temu CR, ne moram drviti svaki put ispočetka
    Meni je smijesno da te frustrira misao da moras drviti svaki put ispocetka

Dapace, cak bih se slozila s tobom da nakon tvojih 6000+ postova, i onog dobrog dijela koji se odnosi na temu CR, stvarno vise nemas sto novo za dodati i nema potrebe da vise ista pises na tu temu i frustriras se osjecajem da se ponavljas Svi koji zele znati sto na tu temu mislis, lako ce nac odgovore jednostavnom uporabom pretraznika ili procitavanjem topika koji se odnose na CR i onih koji se odnose na radanje kod kuce i onih koji se odnose na administriranje i moderiranje foruma, a i hrpu drugih topika, manje ili vise vezanih za temu CR.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je smijesno da te frustrira misao da moras drviti svaki put ispocetka

Dapace, cak bih se slozila s tobom da nakon tvojih 6000+ postova, i onog dobrog dijela koji se odnosi na temu CR, stvarno vise nemas sto novo za dodati i nema potrebe da vise ista pises na tu temu i frustriras se osjecajem da se ponavljas Svi koji zele znati sto na tu temu mislis, lako ce nac odgovore jednostavnom uporabom pretraznika ili procitavanjem topika koji se odnose na CR i onih koji se odnose na radanje kod kuce i onih koji se odnose na administriranje i moderiranje foruma, a i hrpu drugih topika, manje ili vise vezanih za temu CR.
    Bez brige, nisam toliko frustrirana da bi prestala drviti...I imam jos puno toga za reci...Sigurno se veselis nastavku konstruktivne rasprave.

Isto tako, mogli bi reci da s obzirom da svi znaju kakav je stav Rode oko poroda, da Roda po tom pitanju nema sta vise reci. A sigurna sam da ima, zar ne?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

zapravo joj je pravo hoce li ga roditi jako ograniceno, ima nekoliko tjedana za odluku, onda joj se to pravo ukida...onda, valjda, gubi pravo odluke pred pravom djeteta na zivot
    zanimljivo prosirenje rasprave :D
    Pa i pravo na odabir načina poroda je ograničeno, naravno ne istim faktorima, ali ovisi i o npr. zdravstvenom stanju rodilje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Isto tako, mogli bi reci da s obzirom da svi znaju kakav je stav Rode oko poroda, da Roda po tom pitanju nema sta vise reci. A sigurna sam da ima, zar ne?
    mislis napraviti, zar ne...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Konstruktivne, da.

Ne bih rekla da svi znaju koji je stav udruge Roda oko poroda. Npr., ti ne znas da Roda ne potice neasistirani porod kod kuce, niti asistirani, ali da potice promjene koje ce omoguciti da zene, koje to zele, imaju asistirani porod kod kuce jer je on dokazan kao dobra opcija za majku i dijete u odredeno podpopulaciji istih. A da u meduvremenu ne osuduje zene koje se snalaze kako znaju i umiju, da na njima najsigurniji moguci nacin, ostvare svoju zelju.

I da istovremeno ne podrzava, pace, cak i osuduje, opciju carskog reza kod majci i djece bez opravdanih medicinskih indikacija za CR jer je isti dokazan kao losa opcija za majku i dijete u toj podpopulaciji.

Ja osobno smatram da nije svaki izbor jednakovrijedan, pa time smatram da pravo na porod kod kuce nije jednak pravu na carski rez. Jel te interesiraju razlozi? Ne da mi se pisat ako ne.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa Vidi poruku
    Konstruktivne, da.

Ne bih rekla da svi znaju koji je stav udruge Roda oko poroda. Npr., ti ne znas da Roda ne potice neasistirani porod kod kuce, niti asistirani, ali da potice promjene koje ce omoguciti da zene, koje to zele, imaju asistirani porod kod kuce jer je on dokazan kao dobra opcija za majku i dijete u odredeno podpopulaciji istih. A da u meduvremenu ne osuduje zene koje se snalaze kako znaju i umiju, da na njima najsigurniji moguci nacin, ostvare svoju zelju.

I da istovremeno ne podrzava, pace, cak i osuduje, opciju carskog reza kod majci i djece bez opravdanih medicinskih indikacija za CR jer je isti dokazan kao losa opcija za majku i dijete u toj podpopulaciji.

Ja osobno smatram da nije svaki izbor jednakovrijedan, pa time smatram da pravo na porod kod kuce nije jednak pravu na carski rez. Jel te interesiraju razlozi? Ne da mi se pisat ako ne.
    OK, dakle, službeni stav Rode je da osuđuje žene koje idu na elektivni carski rez bez med. indikacija?

Drago mi je da konačno taj stav Udruge je dan crno na bijelo. Jer ga prije nisam imala prilike pročitati.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I da, moram reći da sam iznenađena ovakvim stavom, jer i u ovoj raspravi par članica je isticalo da razumiju ako žena želi ići na CR. E sad, kako se to uklapa u osuđivanje - osuđuju, ali razumiju, ili kako već?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Deaedi, mene zanima sto ti pokusavas dokazati? da Roda negira necija prava, ljudska prava, zenska prava...ako ukaze na CINJENICU da je za zdravu majku u zdravoj trudnoci sekcija manje pametna opcija? To nije otkrivanje tople vode?

da dodam odgovor na zadnje pitanje, eto ja razumijem, ali to ne znaci da moram ignorirat cinjenice
    kao sto puno toga razumijem.
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 07.02.2010. at 20:47

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Deaedi, mene zanima sto ti pokusavas dokazati? da Roda negira necija prava, ljudska prava, zenska prava...ako ukaze na CINJENICU da je za zdravu majku u zdravoj trudnoci sekcija manje pametna opcija? To nije otkrivanje tople vode?

da dodam odgovor na zadnje pitanje, eto ja razumijem, ali to ne znaci da moram ignorirat cinjenice
    kao sto puno toga razumijem.
    Samo mi nije jasno zasto pritom treba osuđivati rodilje koje tu "CINJENICU", a za neke samo pretpostavku, protumače na svoj način i postupe prema svojoj savjesti.

Stranica 9 od 14 PrviPrvi ... 7891011 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •