To ti pričaš o inozemstvu ili???
Printable View
...i još nešto, ja sam od ST rodilišta udaljena 10 minuta, ajde možda 7 minuta ako me uhvati noć i prazne ceste.
S obzirom kako brzo rađam što bi da sam udaljena recimo 30 minuta???
Bi li ostala doma ili krenula u rodilište...znači po tome rizik da rodim u autu je jakoooo velik, a to si bome ne bi poželila.
Ti trudovi treskanja su mi bili užas!
Ovo je prava slika hrvatskog općenitog mišljenja, da doktor zna više o fiziološkom porodu od primalje. Ali to zaista nije istina, jer primalje su specijalistice za normalan porod, a liječnici su specijalisti za komplikacije. Primalje također nepogrešivo detektiraju patologiju, najčešće one tijekom poroda i pozovu doktora jer nešto nije u redu. Ili je kojoj od vas doktor stajao kraj kreveta i nije micao pogleda s vas? Uleti, pregleda, odredi lijekove, ak imaš sreće uputi ti koju ljubaznu i ode. Pa kakva je to skrb??? Meni na bolničkom porodu nijedan doktor nije pomogao, ali primalje jesu (koliko su smjele i mogle). Ali, npr nisam smjela maknut s lijevog boka i sl. Pa nek mi neko kaže da je taj doktor normalan koji misli da će ustajanje na noge imat smrtne posljedice :-(
Da, primalja nije doktor, svakako, ali mislim da i u bolnici doktor služi za eventualne komplikacije i to kad ga primalja pozove.
Naravno može on biti prisutan i za cijelo vrijeme poroda.
Ja doktora na svom drugom porodu nisam vidjela. Samo primalja i jedna još med. sestra ili što li je već.
nema prepreke, i nitko te neće odbiti ako dođeš u bolnicu nakon poroda i kažeš: ups, rodila sam doma.
pregledat će te, pregledati dijete, vjerojatno će dijete preventivno dobiti antibiotik (jer je rođeno u nesterilnim uvjetima :roll: )
e da, presjeći će pupkovinu
ako dođeš s presječenom pupkovinom i pričom da si rodila doma uz asistenciju onda neće biti baš tako lako ko u prvom slučaju
a ako dođeš samo da vas pogledaju i želiš ić doma...e onda isto neće bit dobro
po meni imaš samo 2 opcije ako želiš na pregled u bolnicu: ili otići u bolnicu brzo nakon poroda i pravit se da si slučajno rodila doma
ili ne ići dok ne sredite prijavu u matičnom uredu ( neće biti bajno ali će bar dijete i na papiru biti tvoje)
znam curu koja je slučajno rodila doma (krenulo malo prebrzo). zvali su odmah hitnu čim su skužili da rađa. hitna je došla kad je porod bio gotov i samo su je prebacili u bolnicu iako ona više nije htjela ić. tamo su je malo čudno gledali (ipak je rodila doma a ne kod njih) ali nisu bili neugodni sve je teklo normalno. bolnica je prijavila dijete tako da nije imala nikakvih problema s prijavom kod matičara
Ali odvajanje na koliko dugo?
Valjda ovisi o rodilištu?
Za pregled djeteta na Sv. Duhu trebalo im je manje od pola sata i onda su ga opet dali meni, tamo je roming in. Dobro, ja možda nisam preromatnično raspoložena glede tog neprestanog neodvajanja, nisam uopće osjetila neko odvajanje sad zadnji put (nekad sam ga usred noći i poželjela, da zahrčem ko čovjek:mrgreen:).
Znači, taj motiv mi nedostaje, nisam dovoljno zrela za kućni.
vjerujem i ja da je tako....i zamišljam se u toj situaciji...
...ako sam se educirala na Rodi...jel...i onda je prošlo kako je prošlo...mislim da bi se osjećala dužnom na neki način podijeliti svoju priču...edukacije radi...
a ako nisam....
ma ne znam...mislim da bi je ja podjelila koliko god mi bilo teško...
i na kraju krajeva...zašto bi bilo teško...
htjele su nešto...nije išlo...i tako su se razumno odlučile za drugu opciju...i u biti dale najbolje od sebe u datom trenutku...
evo...taj dio pkk je meni recimo divan...za razliku od pregleda..prijava...iako je i to kod nas prošlo skroz glatko...
dan kao i svako drugi....samo s jednim smotuljkom više...
a nisi u nepoznatoj okolini...odvojena od najbližih...uz koje sam ja lakše zahrkala kao čovjek...nego u bolnici...:mrgreen:
nije da te nagovaram na kućni :angel:...već mi je taj dio skroz neusporediv....
I ovakvim ženama ja skidam kapu! Imaju moje poštovanje!
Upravo to, htjele su nešto i bile sigurne u to, ali se neki klik desio ili je bol bila preduga i nepodnošljiva i REALNO su prihvatile drugi izbor.
Mislim da je taj drugi izbor nemogućnost normalnog razmišljanja, jer znam mnogo žena da pričaju kako se na kraju ničeg ne sjećaju da su se od bolova gubile.
Možda u tom trenutku žena ne osjeća više sigurnost.
Ovo su nagađanja, nikad nisam pričala s nikim tko se odlučio za transfer.
Pretpostavljam samo...
opet zaključujem o svojoj neromatičnosti jer se poželim nekad odvojiti od tih najbližih:posipam pepeo po glavi:
Drugi i treći put kad sam rodila poslala sam starije dijete/djecu kod babe i dida, vratili su se kad je beba imala dva ili tri tjedna.
Svi oni zahtijevaju skrb, stalno vise po meni, ne mogu to pokriti ako moram stalno nacicavati bebu i o njoj se brinuti.
Tek kad sam ja fit, onda mogu opet u gužvu.
nisam rekla da moraš zvat hitnu, nego da se možeš spakirat i doć u bolnicu, ako baš želiš, babicu možeš sakrit u prtljažnik :lol:
a ako te tješi, nisam imala ni grimizne ručnike, ni svijećice, ni zavjese (nemam ni obične di bi nabavljala tamne?!), ni kalorifer...:mrgreen:
Ma Nena, nisi uopce promasila bit. OČAJNO je to što se moramo skrivati i muljati.
Ja sam M. rodila u malom rodilištu oko 6 popodne, a pedijatar ju je pregledao sljedećeg jutra.
I oprali su je tek sljedećeg jutra :).
U sinjskom rodilištu, gdje sam ja htjela roditi u drugoj soluciji, pedijatar dolazi mislim kroz jutro. Uglavnom tamo ne dolazi svaki čas.
Drugo, zanima me nešto, stalno pričamo o rizicima za bebu, ali nemaju sva mjesta neonatologiju.
Što može učiniti pedijatar ako bebi treba puno više od pregleda??? Znači putuj do Splita.
Ja sam otprilike ko Nena, ne smetaju mi pretjerano ti bolnički uvjeti nakon poroda, a i u vrijeme kad sam ja rađala nije bilo ni rooming ina tako da bi bebu viđala svaka 3 sata i nije mi ostala nikakva trauma od toga, nadam se ni djeci:mrgreen:. Čak se sjećam da mi je to čekanje donošenja beba bilo nekako lijepo i u isto vrijeme napeto iščekivanje, ono doslovno bih imala leptiriće u trbuhu kad bi čula na hodniku kako sestre guraju ona kolica puna natovarenih štruca. Ali to nije tema...
Iako ne mislim više rađati i pkk mi nije nešto vau i za čuđenje kao do prije par godina i Rode, zanimaju me neke tehnikalije kod tih poroda kod kuće. Kao prvo, kako ste uspjele ostvariti uvjete da vas nitko ne ometa? Pogotovo mame koje imaju već stariju djecu. Meni je to čisti sf. Imamo dosta prijatelja, poznanika i rodbine i kod nas je nepisano pravilo da jedni kod drugih često navratimo nenajavljeno, ono u prolazu...Kad tome dodam još dječje prijatelje i svako malo zvonjenje na parlafon u onoj dobi kad su još bili manji ne vidim uopće mogućnost da se opustim i rađam u miru.
S druge strane, ako se sam porod odvija noću i time su ovi nenadni gosti svedeni na minimum, kako bih mogla iz sebe ispustiti glasa (a nisam neka glasna rodilja:angel:), a da ne budem u strahu da mi susjedi neće pozvati policiju misleći da me netko kolje. Ili se to uredi u stilu kao u slučaju adaptacije stana pa se na portun izvjesi obavijest s tekstom u kome se mole susjedi da štajaznam budu tolerantni na određene zvukove jer će te vi tih dana (ili noći) rađati:mrgreen:.
Eto, stvarno sam otvorena za sve opcije i mogućnosti i ko želi pkk sam za to da mu se i omogući (čitaj - legalizira), ali me te neke naizgled banalnosti baš zbunjuju.
I još nešto, pokušala sam čitati te nekakve priče s poroda kod kuće, ali u mom slučaju nisu uopće pobudile u meni želju ili možda neki žal što to nisam iskusila i sama. Naprotiv... izbjegavam ih jer mi se u 90 % slučajeva ne sviđa ta količina patetike, ekstaze i te neke uzvišenosti ženskog tijela i svi ti ostali izrazi koji se koriste. Orgazmički porod mi je isto u toj domeni. Kužim da ih pišu žene pod navalom hormona, ali meni ne leži ta retorika. No sad smo već kod one "de gustibus..." tako da razumijem da ima i onih kojima je to lijepo i inspirirajuće.
Moji su spavali, a kad su se probudili tata ih je potjerao u dnevnu sobu, da se tamo igraju.
Ne bih rekla da sam bila jako glasna. A i susjedi nisu tako blizu. Mene je bilo frka da mi ne ulete svekiji iz prizemlja, al na to sam zaboravila kad sam dobila trudove.
e, ti si tek prava majka partizanka, bazen, to se ne da sakriti,defintivno, ili u žurbi čupate odvod da se ne skuži pa napravite poplavu:lol:.
Ok, ako je ljeto, to se kupala djeca, šta sad.8-)
U pravu je marta, nije to smiješno, ne ljutite se cure, no ja sam morala takvim pitanjima isprovocirati raspravu da dođemo do živog apsurda te situacije kod nas.
Ja se stvarno nisam bogzna šta informirala niti išla na Odentova predavanja, cure su ovdje super potkovane, te bolničke bakterije, te studije, te ovo te ono, pripremljene i znanjem i psihički...
Pripreme sve doma, i uvjete i stručnu asistenciju koja će prepoznati ako nešto nije u redu, i prijevoz, i blizinu bolnice...znači, sve ono što bi se u GB i NL reklo da uradi normalna žena.
I šta onda, kod nas ispadne polukriminalac.
A ono glede moje neromatičnosti, možda je to zato što nisam nikad bila bez poklon-paketa dripa, i to žestokog, kod mene nema govora o onoj ljepoti rijeke hormona koji ponesu ženu, meni je mozak radio punom parom, kakva pogubljenost u trudovima, ja ljuta ko pas na pojedine individue, mogla sam rješavati jednadžbe s tri nepoznanice.
Kad čitam o psihičkim aspektima fiziološkog, neometanog poroda, čini mi se da to ima utjecaja i na to kako se žena osjeća i tijekom i poslije poroda.
Bila sam lišena te hormonske blagodati.
ja sam mislila oba puta da su me svi susjedi culi, pogotovo zadnji put kad sam urlala u kupaonici
al kad sam srela susjede na stubistu cudili su se kaj sam rodila, da nisu nis culi, pa sam odahnula :lol:
normalno da nije nis skuzila kad nisi ni ti skuzila :mrgreen:
Onda imate stvarno ili dobru izolaciju u zgradama ili ležerne i nenametljive susjede koji ako su što i čuli neće vam to dati do znanja:mrgreen:.
Nego, što vam to nije stvaralo određenu dozu pritiska jer sudeći po sebi ja se u takvim uvjetima ne bih mogla opustiti. Rađe bi ko moja pokojna baba otišla negdje u polje da me nitko ni ne vidi ni ne čuje.:yes:
mikka :lol:
Bodulice, mozda te i bude briga negdje na pocetku, al kad se porod zahukta, zaboravis na susjede.
da, kad krene da te samelje, koga briga za susjede i sve zivo i nezivo
ako si i dalje dovoljno lucidna da te brine, super jer to znaci da imas laki porod :mrgreen:
Ja sam samo na prvom porodu urlikala da me muz cuo u prizemlju (cega se ja apsolutno ne sjecam,bila sam omamljena dripom).
Drugi porod sam jaukala na sivenju (sama pukla zbog polozaja na ledjima :evil:)
A treci i da sam htjela ne bih glasa mogla pustit.Ja snage nisam imala.
Za sebe kazem da glasa ne pustam na porodu :-)(sto muz porice na prvom porodu)
ja sam rađala usred noći. starija djeca su bila doma i spavala na katu. one inače svake noći u neko doba siđu dole u bračni krevet, ali te noći se uopće nisu probudile.
mučilo su i mene takve sitnice prije poroda, da li da djeca budu doma, ne budu, kad da ih vozim baki, bla bla
ali kad je porod krenuo, živo me bolila briga za to. uistinu sam bila skroz u porodu, apsolutno nijednom nisam pomislila "joj što ako se djeca probude" ili "jesam li preglasna?". mozak mi je bio totalno isključen i uopće nisam bila na ovom svijetu.
nema mi smisla sad razmišljati što bi bilo da je bilo, ne znam, da su se probudile, vjerojatno bi s tatom u dnevnoj sobi gledale crtiće, to bi im bio totalni doživljaj, u 2 u noći buljit u barbie rasplesane princeze ha ha.
pkk - samo za situirane.
prednost katnica s velikom okucnicom, dobra izolacija, zbuka i termo fasada pozeljni. kao i podno grijanje i dva sanitarna cvora :lol:
ha ha ha LOOOOL
eto šta ću, bila sam idealni kandidat LOOL