Stranica 11 od 33 PrviPrvi ... 91011121321 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 501 do 550 od 1647

Tema: želim roditi kod kuće

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    opet zaključujem o svojoj neromatičnosti jer se poželim nekad odvojiti od tih najbližih:posipam pepeo po glavi:

Drugi i treći put kad sam rodila poslala sam starije dijete/djecu kod babe i dida, vratili su se kad je beba imala dva ili tri tjedna.
    Svi oni zahtijevaju skrb, stalno vise po meni, ne mogu to pokriti ako moram stalno nacicavati bebu i o njoj se brinuti.
    Tek kad sam ja fit, onda mogu opet u gužvu.
    pa ti bi si onda bome olakšala čitavu problematiku nakon pkk...samo zovneš hitnu i riješeno...
    i dok oni stižu...pogasiš svijećice...i to...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

opet zaključujem o svojoj neromatičnosti jer se poželim nekad odvojiti od tih najbližih:posipam pepeo po glavi:

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam M. rodila u malom rodilištu oko 6 popodne, a pedijatar ju je pregledao sljedećeg jutra.
    I oprali su je tek sljedećeg jutra .

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

U sinjskom rodilištu, gdje sam ja htjela roditi u drugoj soluciji, pedijatar dolazi mislim kroz jutro. Uglavnom tamo ne dolazi svaki čas.
    Drugo, zanima me nešto, stalno pričamo o rizicima za bebu, ali nemaju sva mjesta neonatologiju.
    Što može učiniti pedijatar ako bebi treba puno više od pregleda??? Znači putuj do Splita.
    Posljednje uređivanje od Pepita : 09.02.2012. at 17:25

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    pa ti bi si onda bome olakšala čitavu problematiku nakon pkk...samo zovneš hitnu i riješeno...
    i dok oni stižu...pogasiš svijećice...i to...
    ja sam znala da moram autom u rodilište ako bude trebalo, nema šanse da zovem hitnjake pa da vide bazen nasred stana
    i naravno računam da mi ne mogu pomoć, niti znaju, samo transportiraju a transport imam i sama

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja sam otprilike ko Nena, ne smetaju mi pretjerano ti bolnički uvjeti nakon poroda, a i u vrijeme kad sam ja rađala nije bilo ni rooming ina tako da bi bebu viđala svaka 3 sata i nije mi ostala nikakva trauma od toga, nadam se ni djeci. Čak se sjećam da mi je to čekanje donošenja beba bilo nekako lijepo i u isto vrijeme napeto iščekivanje, ono doslovno bih imala leptiriće u trbuhu kad bi čula na hodniku kako sestre guraju ona kolica puna natovarenih štruca. Ali to nije tema...

Iako ne mislim više rađati i pkk mi nije nešto vau i za čuđenje kao do prije par godina i Rode, zanimaju me neke tehnikalije kod tih poroda kod kuće. Kao prvo, kako ste uspjele ostvariti uvjete da vas nitko ne ometa? Pogotovo mame koje imaju već stariju djecu. Meni je to čisti sf. Imamo dosta prijatelja, poznanika i rodbine i kod nas je nepisano pravilo da jedni kod drugih često navratimo nenajavljeno, ono u prolazu...Kad tome dodam još dječje prijatelje i svako malo zvonjenje na parlafon u onoj dobi kad su još bili manji ne vidim uopće mogućnost da se opustim i rađam u miru.
    S druge strane, ako se sam porod odvija noću i time su ovi nenadni gosti svedeni na minimum, kako bih mogla iz sebe ispustiti glasa (a nisam neka glasna rodilja), a da ne budem u strahu da mi susjedi neće pozvati policiju misleći da me netko kolje. Ili se to uredi u stilu kao u slučaju adaptacije stana pa se na portun izvjesi obavijest s tekstom u kome se mole susjedi da štajaznam budu tolerantni na određene zvukove jer će te vi tih dana (ili noći) rađati.

Eto, stvarno sam otvorena za sve opcije i mogućnosti i ko želi pkk sam za to da mu se i omogući (čitaj - legalizira), ali me te neke naizgled banalnosti baš zbunjuju.

I još nešto, pokušala sam čitati te nekakve priče s poroda kod kuće, ali u mom slučaju nisu uopće pobudile u meni želju ili možda neki žal što to nisam iskusila i sama. Naprotiv... izbjegavam ih jer mi se u 90 % slučajeva ne sviđa ta količina patetike, ekstaze i te neke uzvišenosti ženskog tijela i svi ti ostali izrazi koji se koriste. Orgazmički porod mi je isto u toj domeni. Kužim da ih pišu žene pod navalom hormona, ali meni ne leži ta retorika. No sad smo već kod one "de gustibus..." tako da razumijem da ima i onih kojima je to lijepo i inspirirajuće.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moji su spavali, a kad su se probudili tata ih je potjerao u dnevnu sobu, da se tamo igraju.
    Ne bih rekla da sam bila jako glasna. A i susjedi nisu tako blizu. Mene je bilo frka da mi ne ulete svekiji iz prizemlja, al na to sam zaboravila kad sam dobila trudove.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj yellowkitty prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam znala da moram autom u rodilište ako bude trebalo, nema šanse da zovem hitnjake pa da vide bazen nasred stana
    i naravno računam da mi ne mogu pomoć, niti znaju, samo transportiraju a transport imam i sama
    e, ti si tek prava majka partizanka, bazen, to se ne da sakriti,defintivno, ili u žurbi čupate odvod da se ne skuži pa napravite poplavu.
    Ok, ako je ljeto, to se kupala djeca, šta sad.

U pravu je marta, nije to smiješno, ne ljutite se cure, no ja sam morala takvim pitanjima isprovocirati raspravu da dođemo do živog apsurda te situacije kod nas.
    Ja se stvarno nisam bogzna šta informirala niti išla na Odentova predavanja, cure su ovdje super potkovane, te bolničke bakterije, te studije, te ovo te ono, pripremljene i znanjem i psihički...

Pripreme sve doma, i uvjete i stručnu asistenciju koja će prepoznati ako nešto nije u redu, i prijevoz, i blizinu bolnice...znači, sve ono što bi se u GB i NL reklo da uradi normalna žena.
    I šta onda, kod nas ispadne polukriminalac.

A ono glede moje neromatičnosti, možda je to zato što nisam nikad bila bez poklon-paketa dripa, i to žestokog, kod mene nema govora o onoj ljepoti rijeke hormona koji ponesu ženu, meni je mozak radio punom parom, kakva pogubljenost u trudovima, ja ljuta ko pas na pojedine individue, mogla sam rješavati jednadžbe s tri nepoznanice.
    Kad čitam o psihičkim aspektima fiziološkog, neometanog poroda, čini mi se da to ima utjecaja i na to kako se žena osjeća i tijekom i poslije poroda.
    Bila sam lišena te hormonske blagodati.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam mislila oba puta da su me svi susjedi culi, pogotovo zadnji put kad sam urlala u kupaonici

al kad sam srela susjede na stubistu cudili su se kaj sam rodila, da nisu nis culi, pa sam odahnula

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam mislila oba puta da su me svi susjedi culi, pogotovo zadnji put kad sam urlala u kupaonici

al kad sam srela susjede na stubistu cudili su se kaj sam rodila, da nisu nis culi, pa sam odahnula
    moja susjeda (od milja je zovemo šjora špija ) nije ništa skužila
    i dan danas se ždere što je to propustila, i nikad si to neće oprostiti

a to mi je bila jdna od većih fobija, da nešto ne čuje pa da dođe vidit šta se događa

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

normalno da nije nis skuzila kad nisi ni ti skuzila

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Onda imate stvarno ili dobru izolaciju u zgradama ili ležerne i nenametljive susjede koji ako su što i čuli neće vam to dati do znanja.

Nego, što vam to nije stvaralo određenu dozu pritiska jer sudeći po sebi ja se u takvim uvjetima ne bih mogla opustiti. Rađe bi ko moja pokojna baba otišla negdje u polje da me nitko ni ne vidi ni ne čuje.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mikka
    Posljednje uređivanje od marta : 09.02.2012. at 19:40

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bodulice, mozda te i bude briga negdje na pocetku, al kad se porod zahukta, zaboravis na susjede.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

e, ti si tek prava majka partizanka, bazen, to se ne da sakriti,defintivno, ili u žurbi čupate odvod da se ne skuži pa napravite poplavu.
    Ok, ako je ljeto, to se kupala djeca, šta sad.
    ma kakvi, ciča zima i bazen nasred dnevne u polumraku

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, kad krene da te samelje, koga briga za susjede i sve zivo i nezivo

ako si i dalje dovoljno lucidna da te brine, super jer to znaci da imas laki porod

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ja sam samo na prvom porodu urlikala da me muz cuo u prizemlju (cega se ja apsolutno ne sjecam,bila sam omamljena dripom).
    Drugi porod sam jaukala na sivenju (sama pukla zbog polozaja na ledjima )
    A treci i da sam htjela ne bih glasa mogla pustit.Ja snage nisam imala.
    Za sebe kazem da glasa ne pustam na porodu (sto muz porice na prvom porodu)

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam rađala usred noći. starija djeca su bila doma i spavala na katu. one inače svake noći u neko doba siđu dole u bračni krevet, ali te noći se uopće nisu probudile.

mučilo su i mene takve sitnice prije poroda, da li da djeca budu doma, ne budu, kad da ih vozim baki, bla bla

ali kad je porod krenuo, živo me bolila briga za to. uistinu sam bila skroz u porodu, apsolutno nijednom nisam pomislila "joj što ako se djeca probude" ili "jesam li preglasna?". mozak mi je bio totalno isključen i uopće nisam bila na ovom svijetu.

nema mi smisla sad razmišljati što bi bilo da je bilo, ne znam, da su se probudile, vjerojatno bi s tatom u dnevnoj sobi gledale crtiće, to bi im bio totalni doživljaj, u 2 u noći buljit u barbie rasplesane princeze ha ha.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pkk - samo za situirane.
    prednost katnica s velikom okucnicom, dobra izolacija, zbuka i termo fasada pozeljni. kao i podno grijanje i dva sanitarna cvora

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ha ha ha LOOOOL
    eto šta ću, bila sam idealni kandidat LOOL

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

...eh da...to ni ja ne bih mogla skriti...i ja sam planirala transport, ako bude potreban...

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Vidi apsurda, nekad su bili povlašteni oni koji su mogli ići rađati u bolnicu (doba mojih baba), a danas su privilegirani oni koji imaju uvjete rađati doma.

Referirala sam se na medin post
    Posljednje uređivanje od Bodulica : 09.02.2012. at 22:54

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    normalno da nije nis skuzila kad nisi ni ti skuzila

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

mene isto opterećivalo da li ću biti glasna...hoće li me netko čuti...dok porod nije krenuo...
    malog je zbrinuo tata...odnosno sveki...
    svekar je bio kat ispod...i bome priznao da je sve utišao da čuje kako mu se rađa unuka...i da niš nije čuo...
    mislim, da ništa to nije bilo ekstremno glasno...a ja sam mislila da sam podosta glasna na kraju...
    bit će da je to samo vatromet u glavi tako glasan...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene je to jako brinulo, sto ako budem glasna, to mi je bilo jedno od vecih pitanja. na kraju, kad je porod poceo, ne da me nije bilo briga nego me totalno nije bilo briga. ali skoro cijeli porod sam prosla tiho, samo pred kraj mi je doslo da jace povicem. mislila sam da se derem da me cuje cijela zgrada, ali kasnije mi je mm rekao da nije bilo uopce glasno. susjedi nisu nista spominjali i vjerujem da nisu nista ni culi. ipak je to bilo u 4 ujutro.

stariji sin je bio na moru, ali da je bio doma, njegovo hendlanje bi preuzeo muz. medju ostalim mislim da je zato dobro imati doulu na kucnom porodu, tako da muz ili doula moze preuzeti brigu o starijoj djeci, a onaj drugi bude podrska i tehnicka pripomoc rodilji.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam rodila bez glasa, deca su bila tu oko mene, samo sam za izgon otisla u kupatilo, ali nisam zatvorila vrata.
    Ali, ja imam srecu da mene porod ne boli, posebno ne onaj deo kad beba prolazi kanal i radja se.
    E da, bilo je 17:45 , a i majstora smo imali do 15, a drugare na igranju do 16.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    uistinu sam bila skroz u porodu, apsolutno nijednom nisam pomislila "joj što ako se djeca probude" ili "jesam li preglasna?". mozak mi je bio totalno isključen i uopće nisam bila na ovom svijetu.
    ovo je jedan od razloga što kućni porodi nisu za svakoga.
    ja ko i nena; u svakom trenutku sam integrale mogla rješavati, nema gubljenja, nema isključenosti... cijelo vrijeme sam normalno razgovarala i ispitivala ovo ili ono.

da rađam doma, vjerojatno ne bih dijete ni moglo izaći od moga grča da ne isprljam kuću :green:

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja nikad ne iskljucujem
    mozak, ali mogu se skroz lepo opustiti.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Svi se ti detalji daju rijesiti, uostalom i da ides u rodiliste starija djeca bi morala negdje biti/ici.

A za buku, znam da neke primalje sugeriraju svojim klijenticama koje zive u zgradama da stave obavjest negdje u zgradi da planiraju kucni porod i da ako nesto cuju - to je to... ali mi smo miljama daleko od takve otvorenosti.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da - obavijest.
    ima li kakav bolji mamac za czss, policiju... nabroji dalje...

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ovo je prava slika hrvatskog općenitog mišljenja, da doktor zna više o fiziološkom porodu od primalje. Ali to zaista nije istina, jer primalje su specijalistice za normalan porod, a liječnici su specijalisti za komplikacije. Primalje također nepogrešivo detektiraju patologiju, najčešće one tijekom poroda i pozovu doktora jer nešto nije u redu. Ili je kojoj od vas doktor stajao kraj kreveta i nije micao pogleda s vas? Uleti, pregleda, odredi lijekove, ak imaš sreće uputi ti koju ljubaznu i ode. Pa kakva je to skrb??? Meni na bolničkom porodu nijedan doktor nije pomogao, ali primalje jesu (koliko su smjele i mogle). Ali, npr nisam smjela maknut s lijevog boka i sl. Pa nek mi neko kaže da je taj doktor normalan koji misli da će ustajanje na noge imat smrtne posljedice
    Za prvo boldano, mislim da cvijeta nije ni htjela reći da liječnici znaju više od primalja o fiziološkom porodu.

Kad si već krenula na tu stranu, mene zanima kako ti znaš da to ovo boldano što si napisala nije istina? Koji su ti argumenti za to? Na temelju čega ti zaključuješ da liječnik zna manje od primalje? To je neki tvoj dojam ili imaš neke konkretne argumente za to? Ne osobne primjere, nego valjane argumente.

Inače liječnici koji budu na bolničkom porodu su ljudi koji su specijalizirali ginekologiju, ukupno školovanje i usavršavanje od minimalno 10godina plus 4 srednje škole, u najmanju ruku to su specijalizanti koji su završili "samo" medicinski faks od 6 godina, ali uvijek je tu i starija služba, a primalje završavaju četverogodišnju srednju školu. Dakle reklo bi se barem tri puta kraće školovanje imaju od liječnika, ne želiš valjda reći da dr. sve te puste godine mlate praznu slamu i ništa ne nauče?

Da se razumijemo, nije mi namjera podcijeniti ulogu primalje, dapače, smatram da su one dovoljno sposobne da prepoznaju i reagiraju ako nastane kakav problem, a ako ga nema da pomognu ženi pri normlanom porodu kad sve ide ako treba, ali ovo što ti pišeš mi je odlažene u krajnost i nevjerovatno mi je to potcjenjivanje liječničke struke i njihovog znanja.

Za ovo drugo, zašto misliš da bi ti liječnik trebao pomoći na porodu? Pa zar žena ne rađa sama i nije joj potrebna pomoć ako ide sve kako treba? Malo si mi tu kontradiktorna. Ja ni ne mislim da su liječnici nužni na porodu, ako sve ide kako treba neka žena to odradi sama, ali su nužni ako stvari ne idu dobro.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Prica oko skolovanje primalja je duga, komplicirana i birokratska - primalje zele obrazovanje na nivo kolegica EU, a drzava malo da je malo ne daje. Imamo primalje sa fakultetom, drzava im komplicira pravo koristenje toga (cijela prica se moze iscitati na stranicama komore primalja, link na sluzbene dopise).

Imamo primalje sa faksom, imamo primalje koje redovito odlaze na medjunarodne skupove, imamo primalje sa 30 godine iskustva. Jedino sto nemamo su magistrice primaljstva, kao sto postoji vani, i nemamo program koji bi dao primaljama koje su zavrsile srednju a imaju duge godine iskustva da se priznaje to iskustvo jer vise skole nije bilo do nedavno (tzv bridging program).

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Ne svidja mi se taj neki osjecaj kroz citanja ovog da je bolnicki porod siguran i da je PKK nesiguran. Prosto nije istina.

Primalje nisu padobranke, primaljska skrb obuhvati puno vise od poroda.
    Meni se ne sviđa jednostrano promoviranje poroda kod kuće kao nečeg što može jedino proći po dobru. Jer ni to nije istina.
    No potpis na cvijetin post, lijepo je sažela što i ja mislim.

Samo bi se osvrnula na ovo što si pisala o ulozi primalje, da ona brine o ženi tijekom i nakon poroda, da to što pišeš je istina, ali jel to i RH stvarnost? Nije.

Primalja koja ti eventualno može bit na porodu u Hrvatskoj je žena koja dođe izvana i eventualno te vidjela koji put prije, ali nije pratila cijelu tvoju trudnoću kako bi zapravo po pravilima svoje struke trebala. Osim toga kad bude na porodu, nakon toga se ponovo vraća u svoju državu i više ti ne može pružit skrb nakon poroda o kojoj ti pričaš, prema tome ovo tvoje pisanje o ulozi primalje nakon poroda nije realno. Žena u Hrvatskoj koja se odluči na porod kod kuće neće dobiti takvu skrb o kojoj ti pričaš. Najviše što će dobiti je primalja koja će joj iz Autrije doći doma, bit uz nju dok rodi, platit će joj (da ne pričamo da je ovo sve ilegalno) i otići će nazad u Autriju.

Drugi par postola je šta bi tako kako ti pišeš trebalo biti, ja se s tim slažem, i kao što je piplica rekla, ako postoji kakva peticija da se kod nas porod kod kuće "legalizira" na način da žena ima adekvatnu stručnu pomoć i podršku kao što to postoji u drugim državama, ja ću je odmah potpisati.

Ali kod nas trenutno tako nije.

Maksimum što naše cure koje se odluče na porod kod kuće mogu dobiti je babicu koja će doć, otić, a one se dalje moraju boriti sa sustavom, u tom slučaju te primalje zaista i budu "padobranke".

Mene recimo zanima, u slučaju da se nešto loše dogodi pri takvom porodu, tko preuzima odgovornost?
    Hoće li ta primalja odgovarat pred nekim jer stvari nisu prošle kako treba? Kome će odgovarat?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Imamo primalje sa faksom, imamo primalje koje redovito odlaze na medjunarodne skupove, imamo primalje sa 30 godine iskustva. Jedino sto nemamo su magistrice primaljstva, kao sto postoji vani, i nemamo program koji bi dao primaljama koje su zavrsile srednju a imaju duge godine iskustva da se priznaje to iskustvo jer vise skole nije bilo do nedavno (tzv bridging program).
    To znam.

Dodala bi i da imamo liječnike koji obavezno moraju završit fakultet i specijalizaciju. Odlaze na međunarodne supove i imaju i po 30 godina iskustva.

Apsolutno sam za to da se primalje još i bolje školuje i osposobi da prate cijelu ženinu trudnoću i sudjeluju i u porodu kod kuće. I naravno da se ta opcija omogući ženama koje to žele.

Ali je činjenica da to kod nas još tako nije.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Uh...zar sam ja jedina kojoj nikad nije palo na pamet da će me itko čuti ili što pomisliti???
    Mora da jako volim susjede
    Iako je i moj porod obično bez nekih bolova i bez da sam ispustila glasa...ali me čisto zanima što bi bilo da je bilo...

Ja nikad nisam shvatila promoviranje pkk kao nešto što može poći samo po dobru.
    Shvatila sam da se promovira u smislu da kući žena može dati najviše od sebe i najbolje od sebe.
    Shvatila sam da se to ponekad malo poljulja pa se žena transportira u bolnicu.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ja jesam dobila takvu skrb.

odgovarala sam zhabici
    Posljednje uređivanje od blackberry : 10.02.2012. at 09:14

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

1) primalje koje ja znam koje dolaze izvana rade to sto sam rekla. Nisu padobranke. Pregledi se vrse po dogovoru, ja sam sama putovala 3 sata na preglede i meni je to bilo ok jer ono sto sam dobila na jednom pregledu od sat vremena je bilo vise nego sto sam od svog socijalnog ginekologa dobila u dvije trudnoce. Vrijedilo je svaku minutu voznje.

2) zena se bori sa sustavom, da, ali to ne znaci da nema skrb svoje primalje. a sustav, kao sto vidite iz iznesenih primjera, radi samo zbog sebe, na usrtp majke i djece koje odlucuju taj sustav ne koristiti za porod.

3) a tko preuzima odgovornost ako i kad se nesto desi u hrvatskom rodilistu? teoretski 'netko' ali u pravilu jos nisam vidjela da je netko preuzimao odgovornost. Vidim da se na ginekolozima koji se zalazu za promjene gazi, da su neki zasticeni kao medvjedi premda imaju i po nekoliko presuda i da obnasaju usprkos toga visoke funkcije. A sto ako nesto nije 100% zlo ali nije dobro? Tko tada odgovara? Kad sam ja svojevremeno pisala zbog loseg tretmana u rodilistu i lose intervencije dobila sam od 6 poslanih pisama na 6 razlicitih adresa samo 1 odgovor, gdje je pisalo da ako je bila greska u lijecenju da se mogu zaliti i pokrenuti disciplinski postupak prema osobama koji smatram da su grijesili. Kako su se oni ono zvali, e da, lijecnik sa naocalama i crnom kosom, sestra sa kratkom plavom kosom... kako da znam tko su kad oni (po meni lukavo) se ne predstavljaju i ne nose bedzeve sa imenom (ili ih okrenu da se ne vide)?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja jesam dobila takvu skrb.

odgovarala sam zhabici
    Ok, drago mi je da jesi i da je sve prošlo kako treba.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ako smijem iznjeti jedan primjer koji ide dalje na ono sto sam pricala o tome da lijecnici i sestre ili se ne predstavljaju ili nemaju bedzeve sa imenom ili oboje.

Za Bozic bila u Kanadi, posjetila jednu dragu zenu u bolnici. Svatko tko je radio u bolnici je imao bedz sa slikom i imenom napisanim velikim slovima, da ne moze bas bilo tko doc i predstaviti se kao da radi (sigurnosni razlozi). U sobi je bila mala bijela ploca pisi-brisi na kojoj je pisalo

Danas su dezurni za moju sobu (imena sestara i lijecnika koji su tamo). Kad se mijenjala smjena sestre su obisle sobe, predstavile se i upisale si imena. Tesko? Skupo? Nedostizno? Ne. Ali potice na osobnu odgovornost osobe koja je u smjeni, sto je kod nas josuvijek problem.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Tko tada odgovara? Kad sam ja svojevremeno pisala zbog loseg tretmana u rodilistu i lose intervencije dobila sam od 6 poslanih pisama na 6 razlicitih adresa samo 1 odgovor, gdje je pisalo da ako je bila greska u lijecenju da se mogu zaliti i pokrenuti disciplinski postupak prema osobama koji smatram da su grijesili. Kako su se oni ono zvali, e da, lijecnik sa naocalama i crnom kosom, sestra sa kratkom plavom kosom... kako da znam tko su kad oni (po meni lukavo) se ne predstavljaju i ne nose bedzeve sa imenom (ili ih okrenu da se ne vide)?
    Pa znaš kad si rađala, koji je dan bio, odeš u rodilište i pitaš tko je taj dan radio, tu informaciju možeš dobiti, i ako nisi zadovoljna napišeš dopis i guraš stvar do kraja ako smatraš da netko nije odradio posao kako treba.

Ovo što pišeš

Vidim da se na ginekolozima koji se zalazu za promjene gazi, da su neki zasticeni kao medvjedi premda imaju i po nekoliko presuda i da obnasaju usprkos toga visoke funkcije.
    To je stvar našeg sustava, i ja se slažem da nije u redu, ali barem imaš ponuđenu opciju da nekog tužiš ako stvar krene po zlu.
    A koga ćeš tužit ako dobiješ neadekvatnu skrb od primalje koja po zakonu ne smije radi u RH?

Na moje pitanje odgovorila si mi protupitanjem i argumentom "nesređenosti" našeg sustava, to po mom mišljenju nije prikladan odgovor na ono što pitam.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ok Zhabica, ali ako sam trudna sutra i moram birat izmedju nesredjenog sustava gdje realno nitko nece odgovarati za lose postupke i nesredjenog statusa primalje iz inozemstva, radije bi uzela odgovornost i odabrala ovo drugo, jer to da je bolnica odgovorna za nesto kad odes tamo i da tvoja osobna odgovornost prestane je nazalost varka.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nazalost, ta odgovornost koju kakti imaju u rodilistu nikad nije prosla na sudu. Čak i kad su djeca evidentno oštećena u porodu, sve se to uspješno zataška. Tako da mi je taj argument odgovornosti nešto skroz bezveze, jer ako se laže od Apgara nadalje, ako se u papirima od poroda mulja, o kakvoj odgovornosti uopće pričamo?
    U kucnom porodu u našim uvjetima odgovorni su roditelji koji se za taj porod odluče. U kućnom porodu s primaljom koja legalno radi, ako nesto pogriješi pa ishod bude loš, onda je naravno odgovorna ta primalja i oopet roditelji koji su izabrali takav nacin poroda, u bolnickom porodu odgvorni su svi u lancu i roditelji koji su se odlucili na takav nacin poroda ako nesto podjde po zlu.
    Al nemam nikakav dojam da to ima ikakvog utjecaja zapravo.
    Meni je pao kamen, ma kamenčina sa srca kad sam shvatila da mogu organizirati pkk, bas radi odgovornosti. KOja je moja, moja i samo moja.
    Posljednje uređivanje od marta : 10.02.2012. at 09:35

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ok Zhabica, ali ako sam trudna sutra i moram birat izmedju nesredjenog sustava gdje realno nitko nece odgovarati za lose postupke i nesredjenog statusa primalje iz inozemstva, radije bi uzela odgovornost i odabrala ovo drugo, jer to da je bolnica odgovorna za nesto kad odes tamo i da tvoja osobna odgovornost prestane je nazalost varka.
    Ovo je naravno ono sto bi JA odabrala, ne nuzno sto bi svaka zena odabrala, jelte. Ali je vazno napomenuti ovo sto je rekla Marta, da se odgovornost realno sagleda, da se ne zavaramo.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ovaj dio me nervira...jer je, lako je...tako sam i ja saznala kako mi se zvala primalja...kad sam zatražila dokumentaciju sa poroda....ali, je li ok...nije...

Citiraj zhabica prvotno napisa Vidi poruku
    Pa znaš kad si rađala, koji je dan bio, odeš u rodilište i pitaš tko je taj dan radio, tu informaciju možeš dobiti, i ako nisi zadovoljna napišeš dopis i guraš stvar do kraja ako smatraš da netko nije odradio posao kako treba.

da se osvrnem i na ovaj dio...možeš tužit...tko ti brani....
    ja sam u svojem gradu i htjela pokrenut nešto, ali mi je rečeno da se niti jedan odvjetnik neće prihvatiti tog slučaja...zašto?...kao ne znamo...

a što se tiče primalje...meni je moja ponudila da mi ispiše sve moguće potvde koje mi trebaju...pa ja nisam htjela...ne znam koliko bježi od odgovornosti...

Citiraj zhabica prvotno napisa Vidi poruku
    To je stvar našeg sustava, i ja se slažem da nije u redu, ali barem imaš ponuđenu opciju da nekog tužiš ako stvar krene po zlu.
    A koga ćeš tužit ako dobiješ neadekvatnu skrb od primalje koja po zakonu ne smije radi u RH?
    imam osjećaj da na primalje gledate kao na pohlepne tete koje koriste trenutnu situaciju ne bi li nešto ušićarile i zaradile na crno.....
    i konstantno se kroz priču provlači neki njihov nemoral...

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ja sam iz tvojih postova sad iščitala ovo:

- dobila si neadekvatnu skrb i htjela si se na to potužit rodilištu
    - poslala si 6 pisama i dobila pristojan odgovor, ok od 1 od 6 ali si dobila odgovor
    - savjetovano ti je da se tužiš na ljude koji su ti bili na porodu
    - ti si odlučila da nećeš pitat jer vjv ne bi dobila informaciju i odustala od toga da ideš dalje sa tužbom
    - iz toga si zaključila da je sustav nesređen i nitko neće odgovarat za svoje postupke.

Hm.

Ja bi rekla da si odustala i nisi ni pokušala, a ne da je sustav aspolutno nesređen.

Svakako meni takav tobože "nesređen sustav" nije dovoljno dobar argument da uđem u drugi sustav koji već u samom startu nije sređen - primalja koja dolazi iz druge države i neće nikom odgovarat ako nešto krene po zlu jer ne postoji struktura kojoj bi odgovarala da nešto nije kako treba.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

imam osjećaj da na primalje gledate kao na pohlepne tete koje koriste trenutnu situaciju ne bi li nešto ušićarile i zaradile na crno.....
    i konstantno se kroz priču provlači neki njihov nemoral...
    Ja uopće to ne želim reći. Stvarno ne.

Samo gledam realno na situaciju koja je trenuto kod nas takva kakav je, blago rečeno "porod kod kuće - nepovoljna".

A takvu kompletnu situaciju, kakva je, trebala bi znat neka žena koja se odlučuje na porod kod kuće u Hrvatskoj. U stilu što te sve čeka ako ideš na bolnički porod ali ako se i odlučiš rodit doma, za što žene nemaju organiziranu podršku kao za porod u bolnici.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zhabica, poslala sam zapravo 7 pisama
    1) doticnoj lijecnici jedinoj cije sam ime znala jer joj je bio pecat i potpis na dokumentaciji, koja se ponasala.... da ne kazem i krsila svaku odredbu Zakona o zastiti prava pacijenata. Drugima nisam stigla napisati niti mogla jer nisam znala kako se zovu, a bilo ih je nekoliko.
    2) rodilistu gdje ona radi, sefu
    3) ravnatelju bolnice u kojem se nalazi rodiliste
    4) sekciji ginekologa i porodnicara
    5) i 6) Povjerenstvu za zastitu prava pacijenata dvije zupanije, jer zivim u jednoj i rodila sam u drugoj
    7) Lijecnickoj komori

dobila sam odgovor od lijecnicke komore, i to taj da ako nije krivo lijecenje u pitanju da oni ne mogu nista. Krsenje (svakog) prava pacijenata i nesavjesno lijecenje, nije vrijedno spomena.

Moram li reci da sam bila toliko istraumatizirana da dok sam se donekle oporavila da bi tako nesto mogla pokrenuti vec bi bila zastara ovakva ili onakva bila nastupila. Da ne govorim da sa 2000 kn porodiljnog dopusta ne stignes platiti odvjetnika (ako ga uspijes naci).

Dakle, teoretska prava imas, da, ali u praksi ih je tesko ako ne nemoguce ostvariti. Pa onda stavljam pod upitnik odgovornost, jer u svakom slucaju na kraju je samo moja.
    Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 10.02.2012. at 09:58 Razlog: zaboravih detalj

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Zhabica, poslala sam 6 pisama
    1) doticnoj lijecnici jedinoj cije sam ime znala koja se ponasala.... da ne kazem i krsila svaku odredbu Zakona o zastiti prava pacijenata
    2) rodilistu gdje ona radi
    3) sekciji ginekologa i porodnicara
    4) i 5) Povjerenstvu za zastitu prava pacijenata dvije zupanije, jer zivim u jednoj i rodila sam u drugoj
    6) Lijecnickoj komori
    Upravo o ovome pričam, vidiš kome si se sve mogla potužiti.

Razumijem sve tvoje razloge zašto nisi išla do kraja, zaista razumijem, ali poanta onog što želim reći je, da se imaš kome potužiti kad ideš na bolnički porod.
    Na stranu sad što je sustav spor, ovakav onakav, barem postoji.

Ako možeš reci mi, hipotetski, da primalja (ta koja dođe iz inozemstva) nešto zezne, kome bi se u tom slučaju potužila?
    Misliš li da bi u tom slučaju brže dobila zadovoljnštinu? Od koga? Kako?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sto imam od toga da se potuzim kad nikog nije briga?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali vidi, viiiiidi koliko ih je. Mozes svaki mjesec jedno pismo napisati i ne moras dvapuit na istu adresu. Jupiiii jeeee!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •