Ako možda znaš, tko određuje (ili brani :mrgreen:) smiju li dućani raditi nedjeljom i praznikom?
Država ili vlasnik dućana?
Printable View
Kad u Austriji kupujete djetetu cipele npr.? Samo subotom?
Ne provociram, stvarno me zanima.
Recimo radiš do 17h. Ili se nigdje ne radi do 17h?
Dobro, sigurno se radi do 16. Trebaš potrošiti x vremena da dođeš do kuće, pokupiš dijete, ne jedeš, ne predahneš, nego odmah ideš u dućan s cipelama. U najboljem slučaju, u 17h si u dućanu.
Imaš sat i pol ili 2 za kupiti i to je to?
Ili kućanski aparat, ili bilo što? Subotom su velike gužve uvijek?
Da, bila sam u turistickom mjestu tipa Samobor, a ne Dubrovnik.
U Njemackoj, kao sto rekoh neki ducani rade nedjeljom, provjerila sam za gradove i gradiće koje dobro poznajem, nisu na Bhf-ima, nego normalno u centru grada, normalne velicine ducani. Samo lijepo napisem Wo kann man in xxx am Sonntag einkaufen i uvijek ima otvorenih dućana. Mislim da je pravilo da osoba ne smije vise od 15 nedjelja u godini raditi i svaka treća mora biti slobodna ako rade cijeli dan, a ako rade samo 3 sata, onda svaka druga mora biti slobodna. I nema cak ni posebno regulirane više plaće, to ostavljaju poslodavcima na izbor.
Pitanje za one koji podržavaju da trgovine ne rade nedjeljom... a je l onda podržavate i da ne rade do 21h i 22h ostale dane?
Je l može onda baš sve ovako kao u Austriji na koju se pozivate: "radnim danom do 19.30h prehrana (ostalo do 18.30/19h), subotom do 18h (ostalo često do 17h)." :mrgreen:
Inače provjerila maloprije na Google, dućan u kojem sam zadnje u Beču kupovala u 22:30 i dalje radi do 00:00
Ne radi nedjeljom, ali mislim da je to zato što je u tom dijelu grada u nedjelju slab promet. Ostale dane očito može raditi do ponoći. Ima hrane, pive, keksa, sendviča... svega.
U većim turističkim mjestima poneki dućani s prehranom. Ne svi. Iskreno, trebala bi pogledat zakon za 100%tnu istinu.
U Grazu je kako sam napisala. Bila sam u svim pokrajinama i naletila sam samo u jednom turističkom mjestu da je prehrana radila do 13h.
Znači, veeelika većina radi kao u Grazu, iznimke rade i nedjeljom - prehrana- do 13h.
Za tražit zakone nemam vremena, na godišnjem sam :).
Jadro,
Da, radi se o istoj susjednoj državi :-)
Prvi put sam vodila djecu, oduševljeni su i zamjeraju nam što ih nismo ranije doveli.:-)
Lajkam 6 tj go al i ta tri vjerujem da ste se nauživali i odmorili u svojoj bazi. Mi smo prvi put ovako mijenjali dosta lokacija tijekom ljeta.
Evo ja ću ti odgovoriti :-)
Iskreno meni to nije uopće nezamislivo dapače...Samo se treba reorganizirat, naviknuli bi sr. Na sve se živ čovjek navikne ako mogu dok putujemo vani, što ne bi mogla kod sebe.
.
A to da prehrana radi do 22h mi je oduvijek besmisleno i bespotrebno bilo.
Ako se čovjekne može organizirat da kupi namirnice evo do 20h s onda mu ne trebaju ni u 21:50h :mrgreen:
Prekomotni smo.
No kažem uvjerena sam da bismo se i mi razmaženi Hrvati naviknuli na kraće radno vrijeme trgovina i rad.danima.
Sorry na tipfelerima. Ne da edit.
Pa naviknuli bi se. Naviknuli bi se mi na sto sta. A i vec jesmo.
Ali i dalje mislim da je zakon sumanut. Jer OK mi smo komdoni, ali Lili draga ajmo realno i ti si. Npr. banalna stvar al recimo da sad odredimo da mozes napisati jedna post a ne par u nizu ti bi se naviknula. Mozda bi otisla. Al ti je komodno pisati kako ti ide slijed misli.
Ne mogu sad reci koliko kupujem nedjeljom. Ali kupujem. Jer meni je subota dan za uzivanje. Vise mi pase nego nedjelja.
Ovo je sukus svega. Vlastita komocija manje-više, to se prilagodi. Ali ostaje činjenica da je zakon kreirao netko s manjkom inteligencije.
Sve dok budu moguće ovakve situacije, kao i uz činjenicu da se kruh počeo prodavati na benzinskim pumpama dok pekare ne smiju raditi, ne mogu povjerovati u suprotno.
A kad se već spominju susjedne države, i ja sam upravo došla iz jedne :mrgreen: gdje trgovine nedjeljom ne rade (turizmu usprkos), ali pekara radi. Ne treba ići na benzinsku po kruh niti izvoditi druge bijesne gliste.
Zašto je komocija postala takav grijeh?
Pa da, komotna sam. Pa svi smo. Uključim veš mašinu, ne idem prati stvari na potok, eto komotna sam. Otišli smo na more nekidan, nismo ostali u Beogradu cijelo ljeto, komotni smo, zašto ne bi bili... Odem u trgovinu kad mi se ide ili kad trebam nešto. Nekad odem do trgovine autom iako mi je udaljena 5 min pješke ako mi je vruće. Jer sam komotna. Nismo otišli na more autobusom, iako bi nam karte bile tri puta jeftinije nego gorivo za ovaj auto koji ga pije ko alkos u usponu, jer želim komotno tamo imati auto, komotno stati u putu kad mi se staje i komotno krenuti tamo i nazad kad mi se komotno hoće.
Svi smo mi komotni u okviru onoga što je dozvoljeno, što si možemo priuštiti i u granicama onoga što želimo. To što će se netko zavaravati da nije komotan jer ne ide nedjeljom u trgovinu, da komocija nije u redu i da su neki drugi prekomotni, imaju problem sa.. pa, sa zavaravanjem. :mrgreen:
Pa ja ne volim čitat duge postove (traktate :mrgreen:) puno mi je preglednije da je strukturirano drugačije zato tako i pišem. Nije do tijeka misli nego da bude čitkije i preglednije :mrgreen: Da su drugačija pravila, držala bi ih se i poštovala. Ja bi recimo uvela ograničenje za maksimalan broj znakova u nekom postu.:aparatic:
Tanja_b, zakon sasvim sigurno ima manjkavosti, nedostataka i nelogičnosti npr.to s kruhom na benzinskim umjesto pekarama.
To uopće ne osporavam, apsolutno stoji.
Filozofski gledano ja smatram da previše komoditeta u svim sferama života ne donosi dobro pojedincu, al bojim se da bi takvo filozofiranje otišlo sad u jednom smjeru dalje od trenutne teme.
Samo kratko: smatram jako poželjnim povremeno se izložit nekoj vrsti oskudice: uskratit si hranu (post), toplinu (tuširanje hladnom vodom), obuću (hodat bos), izložit se teškim vrem.uvjetima, intenzivnim fiz.naporima, iskušavat granice ljudskog tijela i uma. Sve je to izlazak iz zone komfora/komoditeta. Izuzetno bitan i poželjan, donosi razne dobrobiti.
Odo ja u tri polja mandarina sa svojom spikom hahaha Neki će me možda razumjet o čemu filozofiram.:mrgreen: većini ću bit nenormalna.
No šta je, tu je.
Koje su to dobrobiti? Što bi mi donijelo da se izlažem intenzivnom fizičkom naporu? Zašto je to veća dobrobit nego da vježbam umjereno ali redovno? Samo zato da bih ispitala granice i da ne bih bila prekomotna?
Ne, ne Riri redovito umjereno vježbanje je takodjer odlično, no ako čovjek želi napredak (jer se tijelo previše navikne na opetovano ponavljanje istih vježbi) tada treba izać iz zone komfora i probijat granice. Sad sam nadam se jasnije objasnila.:-)
I po meni je posve nepotrebno izlagati se naporu, neugodi ili manju komoditeta. Život će ponešto od toga sigurno svakome donijeti, manje ili više.
Dovoljno je npr slomiti nogu, višemjesečni napor i gubitak komoditeta.
Ili ostati u drugom stanju, pa još par puta :) napor do granice izdržljivosti, pa i preko nje.
Prodavači vole raditi nedjeljom u velikim lancima, plaćene su 50% više. Ne znam kako je u malim dućanima.
Na forumu postoji ograničenje smajlića na 5 po postu, ne znam imaju li postovi ikakvo ograničenje u broju riječi.
Upala sam ja jednom u taj vrtlog prisiljavanja same sebe da izlazim iz zone komfora, ne bih više, hvala. Vježbam umjereno koliko mi treba da budem sama sebi lijepa i da se osjećam dobro u svom tijelu. Nisam profesionalni sportaš pa mi nema smisla da ispitujem dokle mogu izdržati. Ne želim se ni tuširati hladnom vodom, sva sreća imam toplu i ne osjećam se ugodno pod naglim mlazom hladnoće. Ne želim si uskraćivati hranu, ako sam gladna jedem, ako nisam ne jedem. Ne želim se izlagati teškim vremenskim uvjetima jer se ne želim namjerno dovoditi u opasnost.
Volim kad mi je ugodno i kad mi je život lijep. Ne želim si ga bespotrebno začinjavati. :mrgreen: Ali dobro, ja sam ponosno komotna, nije problem priznati haha.
Lili ajde pročitaj još jednom svoj odgovor na pitanje što bi ti kad bi zatvorili plac nedjeljom?
Naravno da se svatko može za sve organizirati, i čovjek se navikne na apsolutno sve… ali tvoja prva reakcija je isticanje kako ti na prvu ne bi bilo baš svejedno da zatvore plac nedjeljom… pa:
1. Znojna si
2. Trening je trajao više sati i umorna si
3. Mužu je plac omražen
4. Muž bi dobio “smeće” s placa
Nije ti prva reakcija bila… “ma neeeemaaaaa veeeezeeee, uopće mi ne bi bio problem organizirati se subotom”.
I naravno da bi se organizirala… ali nisi propustila spomenuti “znoj, omraženost i trulo povrće” :mrgreen:.
Razdvajam misli u drugi post…
Općenito me smeta to rasipanje sa “svatko se može organizirati”.
Evo ja sam i jučer i danas ustala u 6.30, izašla iz kuće u 7h i vratila se u 22h. Neću nabrajati i opisivati kako i zašto, ali u dućanu nisam bila.
Naravno da ću kad god i kako god trgovine radile naći vremena za trgovinu, kao što sam bila sposobna i organizirala sam i isplanirala sve vrijeme u ova dva dana od jutra do navečer… otkud ta ideja da su ljudi nesposobni organizirati se ili prilagoditi se?
Ako gunđam zbog zakona, gunđam jer mi se gunđa, a ne jer sam nesposobna organizirati se.
Tko od nas može suditi o drugoj osobi kakve obaveze ima, što sve radi i o čemu sve vodi računa. Neki postovi zvuče kao “pa izađeš s posla u 16h, i sve stigneš, šta imaju trgovine raditi tako dugo”.
Pa neka rade dokle rade i dokle poslodavac/vlasnik/država/Pero Perić… odluče dokle će raditi. A što i kako ja stignem ili ne stignem i znam se ili ne znam organizirati je moja stvar. Ne apsolutni argument onih koji se ne protive ovom zakonu. “Sve bi bilo super da se ljudi znaju organizirati / mogu priviknuti / da nisu komotni”.
Baš su potres, korona, uvođenje eura, poskupljenja, ne znam što još… pokazali kako se ljudi nikako ne mogu na ništa prilagoditi, organizirati i promijeniti…
Dajte neki drugi argument i pustite ljude na miru u vezi toga kako organiziraju vrijeme, kakve obaveze, i kakve organizacijske sposobnosti imaju.
Moj argument je jedino taj da mi je žao svih tih ljudi koji moraju raditi nedjeljom. Ne kažem da je zakon savršen, dapače, ali gledam ga kao alat da se pomogne jednoj ranjivoj skupini. Poznajem nekoliko prodavačica u velikim lancima i nijedna nije sretna zbog takvog radnog vremena. Ako vi znate neke koje jesu, bit će mi drago čuti. Drugi motiv niti argument za svoje stajalište nemam. Čak ni u crkvu ne idem pa da bi mi zato nedjelja bila važna.
Pa zar nije jednostavnije opaliti ogromne kazne poslodavcu koji propisno ne uvećava plaću za rad vikendom i koji ne daje 2 slobodna dana u tjednu?
I zašto bi se, po toj logici, uopće dozvolilo izrabljivanje i tih 16 nedjelja godišnje za tako mizerne plaće?
Da... taj drugi argument "žao mi je tih žena" mi još više ide na jetra :mrgreen:.
Tako mi je prijetvoran, kao humani smo, a u suštini je tako pi.dinski. Nemam bolju riječ :mrgreen:.
Toliko neesencijalnih i po život nebitnih usluga i proizvoda koristimo od ljudi koji rade po noći, kasno navečer ili počinju raditi 2 sata prije zore... a evo, baš smo sad odlučili biti fini oko jedne skupine jadnih žena. Nije nam žao žene koja nam u ponoć usisava oko radnog stola i pere uredski wc? Šta imamo biti toliko komotni, pa svatko bi se sigurno mogao organizirati, pa neka ljudi iz ureda prije nego idu malo operu wc i usisaju oko stola. Jadna žena ne može cijeli tjedan, svaki tjedan, cijelu godinu, nikad u životu (osim na GO) provesti večer s djetetom jer se uredi čiste navečer.
Karikiram, ali i ne... jer istina je... ta žena 5 poslijepodneva/večeri u tjednu ne provodi sa svojom obitelji i dalje ne razumijem... zašto smo tako fini samo prema jednoj skupini jadnih žena i to je kao neki ultimativni svemirski argument, riješili smo svu svoju karmu jer smo osigurali blagajnici nedjeljni ručak.
Za razliku od nas nesposobnih i neorganiziranih gadova koji bi htjeli da blagajnica radi od 0 do 24, 7 dana u tjednu.
Postoji li ijedan drugi argument osim:
1. Ljudi su danas prekomotni
2. Blagajnica mora nedjeljom ručati s obitelji
Nisam planirala uvrijediti nikoga osobno, tim više jer nisi jedina na ovoj temi koja to misli, i hrpa ljudi oko mene u RL koristi taj argument.
Prijetvoran i pi... mi je zato što... ljudima koji to govore je totalno i apsolutno nebitno je l dućan nedjeljom otvoren ili ne, njima dućan nedjeljom ne treba. Zato oni imaju "povlasticu" podržavati blagajnici neradnu nedjelju.
A apsolutno sam sigurna, da im netko oduzme bilo koju drugu povlasticu, koju koriste u bilo kojem drugom trenutku u tjednu/danu/noći, da bi se pjenili i živcirali, da šta će oni sad, kako će živjeti i organizirati se bez toga... i da im onda u fokusu ne bi bila jadna i potlačena žena nego ono što oni gube time što je toj ženi olakšan život.
A zasto cisticice ciste ciste do ponoci il ranom zorom? U nas jedne rade 7 do 15, a druge 12 do 20 il tako nesto, i mijenjaju se. Da vi radite normalne radne sate, ne bi one trebale do ponoci cistit.
Gle sad ovo. Koje normalne sate? Mi radimo od 9 do 17h. Čistačica dolazi u 17 i nikad nije gotova prije 23h. Ne može čistiti dok su ljudi u uredu.
Ili čistačice koje čiste ugostiteljske objekte. Kad bi to one trebale raditi nego u 4h ujutro.
meni nije jasno čemu tolika graja, ima svaki vikend (i nedjelju) dućana koji rade, samo treba provjeriti koji dućan radi a koji ne radi... barem u ZG se sigurno može naći
ok, ne rade pekare
strašno...
ja volim doći odmah rano ujutro u dućan po friški kruh / pecivo / šunku... meni paše recimo da su dućani otvoreni od 6.30 ili najkasnije od 7
i kaj bi se dogodilo da recimo svi dućani rade od 8? organizirala bih se drugačije, pekla bi npr. sama kruh ili pecivo, ima sad i onih smrznutih polupečenih pa bi ih dopekla
što se tiče plaćanja, baš i je puno tih žena (jer mahom su žene) zakinuto jer koliko sam pročitala - u mnogim lancima nariktaju satnicu tako da ako radiš nedjelju onda ti plate 50% više a redovnu "satnicu" ti onda umanje tako da - radile svetkom ili petkom, na kraju dobiju istu plaću
puno bi se reda uvelo kod nas da se umjesto minimalne plaće uvede minimalna satnica pa bi onda bilo i očito da za rad nedjeljom i praznikom se dobije puno više (kad već ne mogu ručati doma :uteg: s obitelji)
Ne možeš očisiti kafić za sat vremena... možda neki minijaturni. U 7 se otvara, konobar dolazi prije 7... ne možeš početi u 6 i u 6.50 još tamo mlatiti krpom.
Ček idem vidit. Moguće.
Evo pročitala.
Pa objasnila sam da za razliku od većine ljudi nisam slobodna subotama prijepodne, a placradi do (nisam sigurna) recimo cca 13-14h pa bi u tom slučaju morala reorganizirat se i tako bih i napravila. Očito ću i morat. Prilagodit ću se.
A šta sad....nije to tako big deal.
Moja mama čisti kafić (potlačena žena koja je cijeli život radila u ugostiteljstvu za minimalnu plaću kao pomoćni radnik pa u penziji čisti kafiće) i znam u koliko sati ide i koliko posla ima... Imam u užem krugu obitelji još ugostitelja, pomoćnih radnika u ugostiteljstvu, čistačica ureda i slično... i nitko od njih nema pristojno radno vrijeme. Imamo i jednu blagajnicu, ali onda radi u DM-u pa nas nije briga je l radi nedjeljom, nije potlačena :mrgreen:.