Stranica 10 od 13 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 639

Tema: Rad nedjeljom

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ove je godine 25.12.u ponedjeljak. Ha, dućani zatvoreni 3 dana.
    Valjda će do tada propasti ovaj zakon.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    zamislimo sad sve ljude koji su radili jucer; a koji nemaju klopu na poslu
    jel to znaci da su si trebali od doma nositi jelo?
    a, pazi sad, ne mogu ni pecivo prije posla kupit! kruh/pecivo su mogli kupiti 2 dana prije...

mislite li da skoknuli s posla na 1-1,5h u restoran, jer eto nema otvorenog ducana
    ili su si jednostavno, neš ti, narucili
    pa ima glovo/wolt..(naravno, cijela je RH pokrivena dostavom)

glavno da ducani ne rade, a gotovani koji ne rade nedjeljom (neki nikad ni nisu radili nedjeljom) najgorljivije brane zatvorene ducane

briga me za proracun, briga me za turiste, al me briga za ljude koji jesu radili ovaj vikend

koliko mislite da ih je tisuca bilo na poslu ovaj vikend?!
    Super si pogodila srž.

I kajsa isto pogodak.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 07.08.2023. at 20:04

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa Vidi poruku
    ako je preodgoj u pitanju, mogli bi i benzinske sve zatvoriti
    pa može se benzin u subotu kupiti, neće se pokvariti

a mogli bi i autocestu zatvoriti da se odmore ljudi na naplatnim kućicama
    može se putovati u subotu ili u ponedjeljak, nek si ljudi isplaniraju
    Nije u redu ni da smjene u apartmanima i hotelima budu u nedjelju. Molim sve da plate do ponedjeljka čak i ako odlaze u nedjelju :loool:

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Jučer sam bila u Austriji, Koruška, odnosno Kärnten, mjestasce od cca 2500 stanovnika. Lijepo radi Spar nedjeljom i praznicima od 8 do 13 sati. Ne pise nista tipa radimo nekim nedjeljama.
    Austrijanci jako vole objasnjavati na svojim znakovima, tipa ispod znaka zabranjeno parkiranje pise "osim četvrtkom od 13 do 15 sati", na njemackom naravno. Sigurno bi i tu objasnili da rade samo neke nedjelje. Radile su i pekare. Ne znam po cemu se Koruska razlikuje od Štajerske i zasto u Grazu ne rade ducani, osim na Hbf.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa ja sam već predložila kakvi sendvič i keksi za poklon na benzinskoj. Eventualno plati karticom i toci sam na pumpi dok nema nikog od radnika, samoposluzne benzinske, samoposluzne blagajne... jednom kad se naviknemo ce hrpa radnika kao posljedicu dobiti otkaz jer dobar dio tih radnih mjesta drzi na zivotu samo nasa navika da fizicki odemo do trgovine i usluzi nas trgovac. Banke su tako uvele ebanking i 10-15 godina kasnije jako puno salterskih poslova i poslovnica se ukinulo, jer ne trebaju, sve mi to odradimo sami za njih - i platne naloge i račune i uplatno-isplatne bankomate. Moja poslovnica u kvartu radi jednokratno (jednu smjenu) i bezgotovinski a nekad je radila dvije smjene i s gotovinom.

Online trgovina je već sad jaka konkurencija a svako guranje navika kupaca prema interetu potkopavaju fizicke trgovine, na kraju će se neke "gazde" snaći i prebacit na online, a drugi, skup s radnicima, ključ u bravu.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 07.08.2023. at 21:06

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Al izgleda da otkazi nisu problem kad svuda fali radnika. Pa ce onda bivsa blagajnica moci u sezoni cistiti sobe u hotelima. Daleko od djece, i nedjeljom, naravno.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ove je godine 25.12.u ponedjeljak. Ha, dućani zatvoreni 3 dana.
    Valjda će do tada propasti ovaj zakon.
    Badnjak nije neradni dan, pa su ga mnogi centri uključili u radne nedjelje

Supernova, cc1 east, cc1 west, z centar, king cross... Svi rade 24.12.
    Druge nisam googlala

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Al izgleda da otkazi nisu problem kad svuda fali radnika. Pa ce onda bivsa blagajnica moci u sezoni cistiti sobe u hotelima. Daleko od djece, i nedjeljom, naravno.
    Ili urede i kafiće.

Žene koje čiste kafiće dolaze tamo nedjeljom ujutro u 4h da sve očiste do 7h do otvaranja. Ne znam idu li doma odmah poslije toga skuhati nedjeljni ručak za obitelj ili prvo malo prilegnu.

Žene koje čiste urede rade od 17h do 24h, ovisno o veličini ureda.

A i kladionice rade nedjeljom do 20/21/22h.

Sve divna radna mjesta i divno radno vrijeme za žene s djecom i obitelj.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Hm... ja sam poprilično organizirana osoba (bar što se tiče pribavljanja hrane ). Gotovo nikad ne idem kupovati hranu nedjeljom, a ne volim ni kupovinom ostalih potrepština sebi "ukrasti" nedjelju. Što se tiče zaliha, sigurna sam da bismo mogli preživjeti i omanji rat, a da ne umremo od gladi , a kamoli neradni vikend. Našla bi se zasigurno i zaliha kave i slatkoga za "poći u goste", ne treba mi benzinska za to. Rođena sam spremna .

Ali nije u tome poanta. Sasvim je nevažno kakve navike ima bilo tko od nas. Ne mjeri se svijet prema nama, koliko god bi to neki htjeli .

No, nažalost, ne mjeri se svijet ni prema prodavačicama, pa čak ni kad se tvrdi da ih se stavlja u fokus pomoću zabrane rada nedjeljom. Jer, kakva je to zabrana rada nedjeljom koja se događa SAMO NEKIH nedjelja? Što su ostale nedjelje - ponedjeljci? Prodavačice samo nekim nedjeljama mogu odmarati, ostale nedjelje moraju prekrižiti kalendar, začepiti oči, uši i usta i reći same sebi:"tebi se spava, tvoji su kapci teški, sutra ćeš se probuditi i bit će ponedjeljak; ne može biti nedjelja jer nedjeljom ne radimo, a kako radimo, onda nije nedjelja nego ponedjeljak" ...
    I kakva je to zabrana rada nedjeljom, kad zapravo nije zabrana, već selektivno zatvaranje NEKIH djelatnosti? Aha, zatvorimo trgovine, a ostavimo hrpu drugih djelatnosti. Svi ti ljudi koji rade nedjeljom nemaju obitelj? Nemaju pravo na odmor nedjeljom? Ili ih prigodno preskočimo dok točimo benzin u nedjelju, odemo na kavu u nedjelju, na izlet u toplice u nedjelju, na obiteljski ručak u nedjelju, u muzej u nedjelju, povedemo djecu na lutkarsku predstavu u nedjelju, poližemo sladoled na plaži u nedjelju, otrčimo utrku na kojoj rade neki redari, organizatori itd. nedjeljom ... nastavi niz. I namjerno ne spominjem doktore, vatrogasce i slično, pričam samo o vrlo neesencijalnim stvarima koje svi mi radimo u nedjelju i gotovo nikad se ne zapitamo zašto ih radimo u nedjelju, zašto ne pustimo tim ljudima mir da odmore u nedjelju .

Nemojmo se zavaravati. Svi mi SVAKU nedjelju koristimo i kupujemo jako puno neesencijalnih usluga i dobara ljudi koji rade nedjeljom, a na koje se u pravilu nikad ne osvrnemo i pomislimo "jadni oni, moraju raditi nedjeljom".

Ono o čemu bismo ZAISTA trebali misliti i raspravljati je - da ljudi koji rade u trgovinama budu adekvatno plaćeni, da im se plaćaju prekovremeni sati, da im se daje mogućnost rada u one dane u kojima NJIMA odgovara, da ih se ne zakida u radničkim pravima, plaća crkavicu, ostavlja da rade do 22/23/24 sata, naročito ljeti..,

Najmanje je važno jesmo li se mi osobno izorganizirali i treba li nam otvorena trgovina nedjeljom.
    Meni najčešće ne treba.

Ali nekom treba.

U zemlji koja bi umrla od gladi da joj nema turizma, taj "netko" je trenutno važniji od mene koja znam i sama doma ispeći kruh i zamotati bombonjeru.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Znači u drugoj si državi turistički, saznaš to jutro da ideš popodne u goste i ti imaš u autu spremnu kavu i slatko za neplanirane goste. Woow svaka čast, impresionirana sam.
    Dota baš si čudo!
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 07.08.2023. at 22:58

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Jesam

PS. Imam i papir za umotavanje u ladici, majke mi

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Pa i kod mene uvijek ima nešto za ponijeti, a od gladi sigurno ne bismo umrli barem 3 mjeseca koliko hrane imamo u zamrzivaču i po špajzu, ali što Dota kaže, nije uopće poanta u tome i ja se slažem s njom. Činjenica je da i veliki zagovornici neradne nedjelje koriste neke usluge baš tom nedjeljom, ali eto ne idu u trgovinu možda, pa računaju da ne rade ništa krivo.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Dobro je jedan komentirao, moze radne nedjelje non stop, tko god tako zeli, uz uvjet da rade gazda, gazdina zena i djeca.
    A taj je baš prepametan

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Riri, hvala na čitanju s razumijevanjem

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Dota jako lijepo si rekla.
    Treba osigurati da zakon o radu funkcionira, te male trgovine u kojima se radi u sezoni stisnuti da im više ne pada napamet tako iurabljivati. Ja sam nekako sigurna da veliki lanci nemaju prostora ostavljati ljude više nego smiju, mali su tu veći problem.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ako sam dobro shvatila njemacki zakon o zabrani rada nedjeljom, dućani koji prodaju mlijeko i mliječne proizvode, kruh, cvijeće, svježe voće i novine smije raditi. A ima i popriličan broj iznimaka za ostale.
    https://www.fachanwalt.de/magazin/ar...nntagsoeffnung

Ne smije se kositi trava doma, osim ako robot kosi ili ako se kosi ručno, za vešmašine su ipak odlučili da smiju raditi...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ako sam dobro shvatila njemacki zakon o zabrani rada nedjeljom, dućani koji prodaju mlijeko i mliječne proizvode, kruh, cvijeće, svježe voće i novine smije raditi. A ima i popriličan broj iznimaka za ostale.
    https://www.fachanwalt.de/magazin/ar...nntagsoeffnung

Ne smije se kositi trava doma, osim ako robot kosi ili ako se kosi ručno, za vešmašine su ipak odlučili da smiju raditi...
    Dobar link. Zanimljiva je tablica negdi pri dnu koja kaze kakva su pravila u kojoj zemlji. I tamo gdje je zatvoreno, koje su iznimke.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

To košenje je radi buke nedjeljom, a ne radi rada

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Znači u drugoj si državi turistički, saznaš to jutro da ideš popodne u goste i ti imaš u autu spremnu kavu i slatko za neplanirane goste. Woow svaka čast, impresionirana sam.
    Dota baš si čudo!
    Ja u autu trenutno imam samo tri tone pijeska sa plaza :D
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 08.08.2023. at 08:36

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja u autu trenutno imam samo tri tone pijeska sa plaza :D
    Mi imamo toliko kofera i stvari da muž svaki put jauče kako će sve to stavit u auto jer smo već 3 tjedna na ljetnom godišnjem i promijenili smo dosad tri lokacije (2 lokacije u Dalmaciji i turist. posjet susjednoj državi),a danas idemo na 4.(morsku) lokaciju kojom ujedno krajem tjedna zatvaramo godišnji hahaha

Udji u apartman/izadji, pakiraj/raspakiraj nema kraja a vjerujem da će se naći u Zg i pijeska, školjaka, kamenčića ..ko skitajuća (već šporka) čerga smo...hahhaa but who cares dok mi uživamo
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.08.2023. at 08:48

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    To košenje je radi buke nedjeljom, a ne radi rada
    I to mi je ok, sad će neki reć da je i to preodgoj
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.08.2023. at 08:50

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem Dotu.

I još nekaj mene osodno smeta - a to je nepromišljeno donošenjeodluke/zakona, koji će se vjerojatno za par mjeseci promijeniti.

Onak, smeta me kaj ne vidim kako naša vlada pametno, mudro i s nekom vizijom upravlja ovom zemljom.

Već sam 100 x napisala kako osobno ne idem nedjeljom po dućanima a ni po shopping centrima. Doma uvijek imam osnovne namirnice, a imam i kave, čokolade, papira za zamatanje i svega ostalog.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku

I još nekaj mene osodno smeta - a to je nepromišljeno donošenjeodluke/zakona, koji će se vjerojatno za par mjeseci promijeniti.

Onak, smeta me kaj ne vidim kako naša vlada pametno, mudro i s nekom vizijom upravlja ovom zemljom.
    To svakako, narocito ovo drugo. Promijenit se mozda i nece - vecina eu drzava ima neku slicnu regulativu (sudeci po Jeleninom linku).

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Mi imamo toliko kofera i stvari da muž svaki put jauče kako će sve to stavit u auto jer smo već 3 tjedna na ljetnom godišnjem i promijenili smo dosad tri lokacije (2 lokacije u Dalmaciji i turist. posjet susjednoj državi),a danas idemo na 4.(morsku) lokaciju kojom ujedno krajem tjedna zatvaramo godišnji hahaha

Udji u apartman/izadji, pakiraj/raspakiraj nema kraja a vjerujem da će se naći u Zg i pijeska, školjaka, kamenčića ..ko skitajuća (već šporka) čerga smo...hahhaa but who cares dok mi uživamo

Mi smo ovo ljeto samo na jednoj lokaciji, neka 3 tjedna. Al da mi je bit tu 6 tjedana, to bi bilo top! Djecu cemo jos poslat na tjedan dva u, pretpostavljam, tu istu susjednu drzavu.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

I to mi je ok, sad će neki reć da je i to preodgoj
    Pa zar nije?
    Ti si ako se ne varam govorila jednom da imaš nekoga u Njemačkoj. Ako si ikad bila tamo duži period, jel se ne ponašaš tamo ipak malo drugačije nego ovdje? Ako ne, onda svaka čast, onda si jedna jako fina žena.

Ja sam puno vremena u Njemačkoj provela jer mi tata živi tamo. I definitivno se tamo ponašam drugačije jer su takva pravila. Svaki put kad dođem prvo mi tata tri dana prigovara da se prestanem derat. Ne derem se, naravno, ja tako pričam. zadnji put kad smo bili, muž je odmah popušio kaznu jer je vozio više od 30 u ulici, u sate kad nije bilo dopušteno zbog buke. Ja nikad neću zaboraviti kako sam kaznu tamo dobila jer sam trubila u prometu nekom debilu. Pa to ovdje skoro svaki dan radim.

Tako da, po meni je i to preodgoj, da. Znam da meni sigurno ne bi bilo prirodno slijediti neka pravila koja su njima tamo sasvim normalna.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Je Riri upravo takva sam ko ti u Njemačku kad dodjem kod seke.

Moram se tamo stišavat i prilagodit njihovim pravilima i to napravim jako brzo jer to jednostavno tako mora biti tamo. Kad si u Rimu, budi Rimljanin. Preodgoj nego šta haha

Tamo isto ne naslikavam djecu ako ima druge djece okolo jer to oni ne vole i nekad čak zatraže da izbrišeš fotke s moba.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.08.2023. at 11:13

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Jučer sam bila u Austriji, Koruška, odnosno Kärnten, mjestasce od cca 2500 stanovnika. Lijepo radi Spar nedjeljom i praznicima od 8 do 13 sati. Ne pise nista tipa radimo nekim nedjeljama.
    Austrijanci jako vole objasnjavati na svojim znakovima, tipa ispod znaka zabranjeno parkiranje pise "osim četvrtkom od 13 do 15 sati", na njemackom naravno. Sigurno bi i tu objasnili da rade samo neke nedjelje. Radile su i pekare. Ne znam po cemu se Koruska razlikuje od Štajerske i zasto u Grazu ne rade ducani, osim na Hbf.
    Bila si vjerojatno u turističkom mjestu (sad me zanima u kojem, muž mi je iz Koruške) u kojima poneki dućani rade nedjeljom preko ljeta, ali rade ujutro ili do 13h. Kao što si i napisala.
    Posljednje uređivanje od annie84 : 08.08.2023. at 12:11

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

P.S. Ne rade u svim mjestima u Koruškoj dućani nedjeljom, samo u vrlo turističkim mjestima. U mjestu u kojem je moja obitelj ne radi ništa ni nedjeljom ni praznikom.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj annie84 prvotno napisa Vidi poruku
    P.S. Ne rade u svim mjestima u Koruškoj dućani nedjeljom, samo u vrlo turističkim mjestima. U mjestu u kojem je moja obitelj ne radi ništa ni nedjeljom ni praznikom.
    Nekak mi se čini da si pisala kako u Austriji dućani nigdje ne rade nedjeljom. Onda je ispalo da rade na kolodvoru, a sada rade i u turističkim mjestima.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Austriji sasvim dobro preživljavamo uz radno vrijeme koje sam tri strane ranije napisala: radnim danom do 19.30h prehrana (ostalo do 18.30/19h), subotom do 18h (ostalo često do 17h). Nedjelja zatvorena.

Evo, našla sam

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ako možda znaš, tko određuje (ili brani ) smiju li dućani raditi nedjeljom i praznikom?

Država ili vlasnik dućana?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Kad u Austriji kupujete djetetu cipele npr.? Samo subotom?
    Ne provociram, stvarno me zanima.

Recimo radiš do 17h. Ili se nigdje ne radi do 17h?

Dobro, sigurno se radi do 16. Trebaš potrošiti x vremena da dođeš do kuće, pokupiš dijete, ne jedeš, ne predahneš, nego odmah ideš u dućan s cipelama. U najboljem slučaju, u 17h si u dućanu.
    Imaš sat i pol ili 2 za kupiti i to je to?

Ili kućanski aparat, ili bilo što? Subotom su velike gužve uvijek?
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 08.08.2023. at 13:34

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Da, bila sam u turistickom mjestu tipa Samobor, a ne Dubrovnik.
    U Njemackoj, kao sto rekoh neki ducani rade nedjeljom, provjerila sam za gradove i gradiće koje dobro poznajem, nisu na Bhf-ima, nego normalno u centru grada, normalne velicine ducani. Samo lijepo napisem Wo kann man in xxx am Sonntag einkaufen i uvijek ima otvorenih dućana. Mislim da je pravilo da osoba ne smije vise od 15 nedjelja u godini raditi i svaka treća mora biti slobodna ako rade cijeli dan, a ako rade samo 3 sata, onda svaka druga mora biti slobodna. I nema cak ni posebno regulirane više plaće, to ostavljaju poslodavcima na izbor.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Pitanje za one koji podržavaju da trgovine ne rade nedjeljom... a je l onda podržavate i da ne rade do 21h i 22h ostale dane?
    Je l može onda baš sve ovako kao u Austriji na koju se pozivate: "radnim danom do 19.30h prehrana (ostalo do 18.30/19h), subotom do 18h (ostalo često do 17h)."
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 08.08.2023. at 13:38

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Inače provjerila maloprije na Google, dućan u kojem sam zadnje u Beču kupovala u 22:30 i dalje radi do 00:00

Ne radi nedjeljom, ali mislim da je to zato što je u tom dijelu grada u nedjelju slab promet. Ostale dane očito može raditi do ponoći. Ima hrane, pive, keksa, sendviča... svega.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Nekak mi se čini da si pisala kako u Austriji dućani nigdje ne rade nedjeljom. Onda je ispalo da rade na kolodvoru, a sada rade i u turističkim mjestima.
    U većim turističkim mjestima poneki dućani s prehranom. Ne svi. Iskreno, trebala bi pogledat zakon za 100%tnu istinu.
    U Grazu je kako sam napisala. Bila sam u svim pokrajinama i naletila sam samo u jednom turističkom mjestu da je prehrana radila do 13h.
    Znači, veeelika većina radi kao u Grazu, iznimke rade i nedjeljom - prehrana- do 13h.

Za tražit zakone nemam vremena, na godišnjem sam .

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jadro,
    Da, radi se o istoj susjednoj državi
    Prvi put sam vodila djecu, oduševljeni su i zamjeraju nam što ih nismo ranije doveli.

Lajkam 6 tj go al i ta tri vjerujem da ste se nauživali i odmorili u svojoj bazi. Mi smo prvi put ovako mijenjali dosta lokacija tijekom ljeta.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Pitanje za one koji podržavaju da trgovine ne rade nedjeljom... a je l onda podržavate i da ne rade do 21h i 22h ostale dane?
    Je l može onda baš sve ovako kao u Austriji na koju se pozivate: "radnim danom do 19.30h prehrana (ostalo do 18.30/19h), subotom do 18h (ostalo često do 17h)."
    Evo ja ću ti odgovoriti

Iskreno meni to nije uopće nezamislivo dapače...Samo se treba reorganizirat, naviknuli bi sr. Na sve se živ čovjek navikne ako mogu dok putujemo vani, što ne bi mogla kod sebe.
    .

A to da prehrana radi do 22h mi je oduvijek besmisleno i bespotrebno bilo.

Ako se čovjekne može organizirat da kupi namirnice evo do 20h s onda mu ne trebaju ni u 21:50h
    Prekomotni smo.

No kažem uvjerena sam da bismo se i mi razmaženi Hrvati naviknuli na kraće radno vrijeme trgovina i rad.danima.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.08.2023. at 19:19

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sorry na tipfelerima. Ne da edit.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa naviknuli bi se. Naviknuli bi se mi na sto sta. A i vec jesmo.
    Ali i dalje mislim da je zakon sumanut. Jer OK mi smo komdoni, ali Lili draga ajmo realno i ti si. Npr. banalna stvar al recimo da sad odredimo da mozes napisati jedna post a ne par u nizu ti bi se naviknula. Mozda bi otisla. Al ti je komodno pisati kako ti ide slijed misli.
    Ne mogu sad reci koliko kupujem nedjeljom. Ali kupujem. Jer meni je subota dan za uzivanje. Vise mi pase nego nedjelja.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Dota prvotno napisa Vidi poruku

Najmanje je važno jesmo li se mi osobno izorganizirali i treba li nam otvorena trgovina nedjeljom.
    Meni najčešće ne treba.

Ali nekom treba.
    Ovo je sukus svega. Vlastita komocija manje-više, to se prilagodi. Ali ostaje činjenica da je zakon kreirao netko s manjkom inteligencije.
    Sve dok budu moguće ovakve situacije, kao i uz činjenicu da se kruh počeo prodavati na benzinskim pumpama dok pekare ne smiju raditi, ne mogu povjerovati u suprotno.

A kad se već spominju susjedne države, i ja sam upravo došla iz jedne gdje trgovine nedjeljom ne rade (turizmu usprkos), ali pekara radi. Ne treba ići na benzinsku po kruh niti izvoditi druge bijesne gliste.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Zašto je komocija postala takav grijeh?

Pa da, komotna sam. Pa svi smo. Uključim veš mašinu, ne idem prati stvari na potok, eto komotna sam. Otišli smo na more nekidan, nismo ostali u Beogradu cijelo ljeto, komotni smo, zašto ne bi bili... Odem u trgovinu kad mi se ide ili kad trebam nešto. Nekad odem do trgovine autom iako mi je udaljena 5 min pješke ako mi je vruće. Jer sam komotna. Nismo otišli na more autobusom, iako bi nam karte bile tri puta jeftinije nego gorivo za ovaj auto koji ga pije ko alkos u usponu, jer želim komotno tamo imati auto, komotno stati u putu kad mi se staje i komotno krenuti tamo i nazad kad mi se komotno hoće.

Svi smo mi komotni u okviru onoga što je dozvoljeno, što si možemo priuštiti i u granicama onoga što želimo. To što će se netko zavaravati da nije komotan jer ne ide nedjeljom u trgovinu, da komocija nije u redu i da su neki drugi prekomotni, imaju problem sa.. pa, sa zavaravanjem.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Pa naviknuli bi se. Naviknuli bi se mi na sto sta. A i vec jesmo.
    Ali i dalje mislim da je zakon sumanut. Jer OK mi smo komdoni, ali Lili draga ajmo realno i ti si. Npr. banalna stvar al recimo da sad odredimo da mozes napisati jedna post a ne par u nizu ti bi se naviknula. Mozda bi otisla. Al ti je komodno pisati kako ti ide slijed misli.
    Ne mogu sad reci koliko kupujem nedjeljom. Ali kupujem. Jer meni je subota dan za uzivanje. Vise mi pase nego nedjelja.
    Pa ja ne volim čitat duge postove (traktate ) puno mi je preglednije da je strukturirano drugačije zato tako i pišem. Nije do tijeka misli nego da bude čitkije i preglednije Da su drugačija pravila, držala bi ih se i poštovala. Ja bi recimo uvela ograničenje za maksimalan broj znakova u nekom postu.

Tanja_b, zakon sasvim sigurno ima manjkavosti, nedostataka i nelogičnosti npr.to s kruhom na benzinskim umjesto pekarama.
    To uopće ne osporavam, apsolutno stoji.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Filozofski gledano ja smatram da previše komoditeta u svim sferama života ne donosi dobro pojedincu, al bojim se da bi takvo filozofiranje otišlo sad u jednom smjeru dalje od trenutne teme.

Samo kratko: smatram jako poželjnim povremeno se izložit nekoj vrsti oskudice: uskratit si hranu (post), toplinu (tuširanje hladnom vodom), obuću (hodat bos), izložit se teškim vrem.uvjetima, intenzivnim fiz.naporima, iskušavat granice ljudskog tijela i uma. Sve je to izlazak iz zone komfora/komoditeta. Izuzetno bitan i poželjan, donosi razne dobrobiti.

Odo ja u tri polja mandarina sa svojom spikom hahaha Neki će me možda razumjet o čemu filozofiram. većini ću bit nenormalna.
    No šta je, tu je.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.08.2023. at 20:10

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Koje su to dobrobiti? Što bi mi donijelo da se izlažem intenzivnom fizičkom naporu? Zašto je to veća dobrobit nego da vježbam umjereno ali redovno? Samo zato da bih ispitala granice i da ne bih bila prekomotna?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ne, ne Riri redovito umjereno vježbanje je takodjer odlično, no ako čovjek želi napredak (jer se tijelo previše navikne na opetovano ponavljanje istih vježbi) tada treba izać iz zone komfora i probijat granice. Sad sam nadam se jasnije objasnila.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.08.2023. at 20:21

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

I po meni je posve nepotrebno izlagati se naporu, neugodi ili manju komoditeta. Život će ponešto od toga sigurno svakome donijeti, manje ili više.
    Dovoljno je npr slomiti nogu, višemjesečni napor i gubitak komoditeta.
    Ili ostati u drugom stanju, pa još par puta napor do granice izdržljivosti, pa i preko nje.

Prodavači vole raditi nedjeljom u velikim lancima, plaćene su 50% više. Ne znam kako je u malim dućanima.

Na forumu postoji ograničenje smajlića na 5 po postu, ne znam imaju li postovi ikakvo ograničenje u broju riječi.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Upala sam ja jednom u taj vrtlog prisiljavanja same sebe da izlazim iz zone komfora, ne bih više, hvala. Vježbam umjereno koliko mi treba da budem sama sebi lijepa i da se osjećam dobro u svom tijelu. Nisam profesionalni sportaš pa mi nema smisla da ispitujem dokle mogu izdržati. Ne želim se ni tuširati hladnom vodom, sva sreća imam toplu i ne osjećam se ugodno pod naglim mlazom hladnoće. Ne želim si uskraćivati hranu, ako sam gladna jedem, ako nisam ne jedem. Ne želim se izlagati teškim vremenskim uvjetima jer se ne želim namjerno dovoditi u opasnost.

Volim kad mi je ugodno i kad mi je život lijep. Ne želim si ga bespotrebno začinjavati. Ali dobro, ja sam ponosno komotna, nije problem priznati haha.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

A niš išla bi subotom znojna nakon višesatnog treninga i umorna ili bi muž morao počet ići na omraženi mu plac (iako se bojim šta bi mu sve uvalili).
    Lili ajde pročitaj još jednom svoj odgovor na pitanje što bi ti kad bi zatvorili plac nedjeljom?

Naravno da se svatko može za sve organizirati, i čovjek se navikne na apsolutno sve… ali tvoja prva reakcija je isticanje kako ti na prvu ne bi bilo baš svejedno da zatvore plac nedjeljom… pa:
    1. Znojna si
    2. Trening je trajao više sati i umorna si
    3. Mužu je plac omražen
    4. Muž bi dobio “smeće” s placa

Nije ti prva reakcija bila… “ma neeeemaaaaa veeeezeeee, uopće mi ne bi bio problem organizirati se subotom”.
    I naravno da bi se organizirala… ali nisi propustila spomenuti “znoj, omraženost i trulo povrće” .

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Razdvajam misli u drugi post…

Općenito me smeta to rasipanje sa “svatko se može organizirati”.

Evo ja sam i jučer i danas ustala u 6.30, izašla iz kuće u 7h i vratila se u 22h. Neću nabrajati i opisivati kako i zašto, ali u dućanu nisam bila.

Naravno da ću kad god i kako god trgovine radile naći vremena za trgovinu, kao što sam bila sposobna i organizirala sam i isplanirala sve vrijeme u ova dva dana od jutra do navečer… otkud ta ideja da su ljudi nesposobni organizirati se ili prilagoditi se?

Ako gunđam zbog zakona, gunđam jer mi se gunđa, a ne jer sam nesposobna organizirati se.

Tko od nas može suditi o drugoj osobi kakve obaveze ima, što sve radi i o čemu sve vodi računa. Neki postovi zvuče kao “pa izađeš s posla u 16h, i sve stigneš, šta imaju trgovine raditi tako dugo”.

Pa neka rade dokle rade i dokle poslodavac/vlasnik/država/Pero Perić… odluče dokle će raditi. A što i kako ja stignem ili ne stignem i znam se ili ne znam organizirati je moja stvar. Ne apsolutni argument onih koji se ne protive ovom zakonu. “Sve bi bilo super da se ljudi znaju organizirati / mogu priviknuti / da nisu komotni”.

Baš su potres, korona, uvođenje eura, poskupljenja, ne znam što još… pokazali kako se ljudi nikako ne mogu na ništa prilagoditi, organizirati i promijeniti…

Dajte neki drugi argument i pustite ljude na miru u vezi toga kako organiziraju vrijeme, kakve obaveze, i kakve organizacijske sposobnosti imaju.

Stranica 10 od 13 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •