tangerina prvotno napisa
ja se slažem da sva ta terminologija zna biti zbunjujuća. i meni se zamanta kad pokušam skužit razliku između non-binary i gender-queer itd itd, a radim s tom populacijom. Pa se isto zapitam, zašto sve mora imati ime, i ponekad mi nije jasna razlika između toga da li si non-binary, ili jednostavno odbacuješ rodne stereotipe (devedesetih se to zvalo da - nisi šminker).
Ali ja to sve vidim kao dekonstrukciju patrijarhalnog modela: dvije kategorije, ova radi ovo, ona radi ono i točka.
I to pozdravljam s veseljem.
Mislim da je ova faza velike kategorizacije privremena (možda se varam), a mi smo zbunjeni jer smo navikli razmišljati dihotomno, definitivno više nego što je to potrebno. Opsjednuti smo spolom, a male ćelave bebe za koje stvarno u tom trenutku spol nije neki faktor, oblačimo u točno određene boje, da se iz aviona vidi je li dječak ili djevojčica.
riri, taj tvoj švedski vrtić koji tretira djecu rodno neutralno, pa to je mokri san sociologa i psihologa, po čijim teorijama bi djeca trebala profitirati, jer bi bila oslobođena rodno uvjetovanog odgoja, u kojem se djevojčice ne prljaju i ne bore za sebe, a dječaci ne plaču.
uglavnom, mislim da je ta velika količina kategorija posljedica s jedne strane imperativa političke korektnosti, i s druge strane potrebe nekih grupa koje su dosad bile nevidljive da postanu vidljive. Pa kad se osjete manje nevidljivima, smanjit će se taj imperativ: vidite me!
pulinka, tvoj opis Novog Sada (80-ih?) mi je SF, evo u Zagrebu su prije tjedan dana u klubu fizički napadnuti neki dečki jer neke osobe "ne žele gledati pedersko plesanje" i jer "u Zagrebu to nije okej". A kao nije tabu, samo što ti je svaki izraz naklonosti u javnosti rizik od fizičkog napada.