Stranica 12 od 20 PrviPrvi ... 21011121314 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 1000

Tema: Internet cenzura "loših" reči- je li i vama postaje pomalo preterana?

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Totalno nevezano za tvoje dete (a moj je već godinu dana jedini dugokosi dečak u mislim celoj školi), ne možeš baš zaobići činjenicu da polni organi postoje i da smo se po njima definisali valjda otkako su reči uopšte nastale?
    Stvarno mislim da je jako ambiciozno pokušati u par dekada izbrisati milenijume kulture, a ne vidim baš ni zašto je potrebno niti kakvo će tačno dobro doneti.
    Govorim o polu, a ne rodu.
    Na kraju krajeva, ako će i pol postati fluidan, mislim da je jednostavnije da ga uopšte ne bude, nego da ga svako sebi pripisuje odokativno.
    U par dekada izbrisati milenijume kulture?
    Nisu li to ucinile (tj pokusavaju) feministice boreci se za zenska prava?

A meni je sve to dio iste borbe, i ne mogu odijeliti jednomod drugog.
    Neprijatelji mi nisu ni muskarci, ni trans osobe, vec patrijarhat kao sustav koji bi rekao svakom sto jest, sto je moralno i kako se treba ponasati.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A tek sad sam naučila i šta je TERF.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Evo meni jedan jako dobar hrvatski clanak o ovoj problematici

https://www.bilten.org/?p=38503

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Moje starije dijete je, negdje do kindergartena ili prvog razreda, samo i iskljucivo prihvacalo svoje ime kao definiciju roda i/ili spola (svasta si ljudi opcenito daju za pravo definirati). Pustili smo ga da takav hoda svijetom, ponekad u haljinama, ponekad ne. Ponekad roza i s tilom, ponekad ne. Sumnjam da ce se vratiti toj fazi, ali ako se vrati, koga to treba smetati, a i zbog cega?
    pa u tome je i bit. da može biti odjeven kako želi. da radi toga ne mora mijenjati spol/rod. to je prava fluidnost i sloboda od patrijarhalnih okova. a ne zacementirati rodne uloge promijenom spola (operacijama ili uzimanjem hormona). i moja kći je kao mala nosila kratku kosu i rijetko haljine. roza s tilom - bože sačuvaj, nikad to nije htjela obući.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Totalno nevezano za tvoje dete (a moj je već godinu dana jedini dugokosi dečak u mislim celoj školi), ne možeš baš zaobići činjenicu da polni organi postoje i da smo se po njima definisali valjda otkako su reči uopšte nastale?
    Stvarno mislim da je jako ambiciozno pokušati u par dekada izbrisati milenijume kulture, a ne vidim baš ni zašto je potrebno niti kakvo će tačno dobro doneti.
    Govorim o polu, a ne rodu.
    Na kraju krajeva, ako će i pol postati fluidan, mislim da je jednostavnije da ga uopšte ne bude, nego da ga svako sebi pripisuje odokativno.
    Ma referirala sam se bas na komunikaciju, svakodnevni govor i to nuzno odredjivanje tko je tko koje je, najcesce, obavezan dio takvih razgovora. Kome je bitno je li dijete u tilu musko ili zensko, na primjer, u parku dok se penju na tobogan?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    pa u tome je i bit. da može biti odjeven kako želi. da radi toga ne mora mijenjati spol/rod. to je prava fluidnost i sloboda od patrijarhalnih okova. a ne zacementirati rodne uloge promijenom spola (operacijama ili uzimanjem hormona). i moja kći je kao mala nosila kratku kosu i rijetko haljine. roza s tilom - bože sačuvaj, nikad to nije htjela obući.
    Ali tko koga tjera na promjenu roda i spola? Moj sin ima 9.5 godina, ovaj cas ne vidim nikakve naznake potrebe promjene roda ili spola, ali odakle da znam sto nosi buducnost, za njega i za mladju mu sestru? Sto bude, bit ce.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    U par dekada izbrisati milenijume kulture?
    Nisu li to ucinile (tj pokusavaju) feministice boreci se za zenska prava?

A meni je sve to dio iste borbe, i ne mogu odijeliti jednomod drugog.
    Neprijatelji mi nisu ni muskarci, ni trans osobe, vec patrijarhat kao sustav koji bi rekao svakom sto jest, sto je moralno i kako se treba ponasati.
    Pa, ali nisu izbrisale ni pol ni polne organe...

Plus, koliko ja pratim kulturu i istoriju, stepen patrijarhalnosti nije baš bio homogen u svim društvima, zar ne?

Hoću reći jednakija društva su postojala uvek, ali u njima je uvek bila i nekakva odrednica pola?
    (I u puno njih je bilo i svesti o "drugačijima", ja nekako ne mislim da je inkluzivnost baš samo naše dostignuće? Ali dobro, ja o tome ne znam dovoljno)

Ne vidim ja tu nigde nekakve posebne neprijatelje, ali vidim moguć prostor za zloupotrebu dobrih namera (kao i u svemu, jel...).

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa postoji i ta kategorija, zar ne? To su non-binary
    A postoje i oni koji se identificiraju kao jedno ili drugo.
    Ne trebamo propisivati kako se ko treba identificirati, patrijarhat to radi vec dovoljno uspjesno

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

[QUOTE=pulinka;3244706]Pa, ali nisu izbrisale ni pol ni polne organe...

Plus, koliko ja pratim kulturu i istoriju, stepen patrijarhalnosti nije baš bio homogen u svim društvima, zar ne?

Hoću reći jednakija društva su postojala uvek, ali u njima je uvek bila i nekakva odrednica pola?
    (I u puno njih je bilo i svesti o "drugačijima", ja nekako ne mislim da je inkluzivnost baš samo naše dostignuće? Ali dobro, ja o tome ne znam dovoljno)

Ne vidim ja tu nigde nekakve posebne neprijatelje, ali vidim moguć prostor za zloupotrebu dobrih namera (kao i u svemu, jel...).[/QUOTE

Ko zeli brisati spolne organe??
    Boze sacuvaj :D

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ma referirala sam se bas na komunikaciju, svakodnevni govor i to nuzno odredjivanje tko je tko koje je, najcesce, obavezan dio takvih razgovora. Kome je bitno je li dijete u tilu musko ili zensko, na primjer, u parku dok se penju na tobogan?
    Većini je bitno... Razumem šta hoćeš da kažeš, da apsolutno ne bi trebalo da je bitno i slažem se. Čak bih dodala da je i u odraslom životu za dobar deo običnih dnevnih aktivnosti savršeno nebitno kog si pola, tj. moglo bi bti nebitno.

Ja više mislim na te potrebe ljudi da u dokumentima menjaju svoj pol- zašto pol?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ko zeli brisati spolne organe??
    Boze sacuvaj :D[/QUOTE]

Ako ti zakon daje pravo da ti genitalije budu jednog pola a dokumenti na drugi pol, onda čemu odrednica i pola a i genitalija, onako semantički a i kognitivno?

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se. Skrenulo je, po meni, u krivo. I da, tangerina, ja stvarno mislim da Tomaševićev push da u tijelima mladeži bude što više LGBTitd. osoba čini dodatan push osobama u pubertetu da se počnu pitati osjećaju li se možda ovako ili onako, a možda nisu sigurni, možda su i oni specijalni kao sva sila djeca celebrityja i celebrityji. Zato jer je to in, u svijetu mladih je to kul, a u svijetu starijih vani sve normalnije. Današnji postoci "zbunjenih/fluidnih" po meni ne mogu odgovarati stvarnom postotku, po meni su društveno uvjetovani/potaknuti.
    X
    Potiče ih se od malih nogu, pubertet je tu vrijeme kad djeca već znaju sve o tome. Koliko se sjećam, baš ti i ja smo i na nekoj drugoj temi pisale o ovome.

Ja sam stavila primjer nekih vrtića iz ne sjećam se koje zemlje, možda Švedska.. u kojima nema rodova, sva djeca su bez roda, ne zna se jesu li muška ili ženska djeca. Roditelji ih tako odgajaju, pa ih zato upisuju u takve vrtiće. Odgajatelji tamo koriste rodno neutralne izraze, "ona" i "on" se ne koriste.

To iz moje perspektive toliko ide na štetu djeteta, pa nek sam i priglupa i nazadna i fobična i što god tko hoće. Toj djeci se nikad nije dala ni prilika da budu curice i dečki, oni su od početka "ono" i to je činjenica. Nije fer prema njima. Oni dok dođu do puberteta, bit će im sasvim normalno da nisu sigurni kad su tako odrastali.

I samim time postotak fluidnih ne odgovara, ta djeca to nisu birala sama. Roditelji su im odlučili da su oni fluidni.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pulinka, apsolutno je uvijek u redu upotrijebiti rijec zena u svakodnevnom govoru, molim te ne odaj se terf paranoji.
    Apsolutno je u redu i u znanstvenom diskursu koristiti rijec zena, i koristi se, izuzev ovih par sporadicnih primjera autora koji su zeljeli biti inkluzivni i to govoreci o reproduktivnim temama u kojima bi moglo biti relevantno da se odnosi i na osobe sa zenskim reproduktivnim organima a koje se ne osjecaju kao zene.
    Isto bih mogla i ja reci, o moj boze, 'terf paranoja', ne mogu vjerovati sto to citam.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pa postoji i ta kategorija, zar ne? To su non-binary
    A postoje i oni koji se identificiraju kao jedno ili drugo.
    Ne trebamo propisivati kako se ko treba identificirati, patrijarhat to radi vec dovoljno uspjesno
    pa u tome je i kvaka22 - što sami koriste patrijarhalne obrasce. "muški identitet" i "ženski identitet", pa i ne-binaran - kako opisati te identitete a ne koristiti patrijarhalni rječnik?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Većini je bitno... Razumem šta hoćeš da kažeš, da apsolutno ne bi trebalo da je bitno i slažem se. Čak bih dodala da je i u odraslom životu za dobar deo običnih dnevnih aktivnosti savršeno nebitno kog si pola, tj. moglo bi bti nebitno.

Ja više mislim na te potrebe ljudi da u dokumentima menjaju svoj pol- zašto pol?
    Ako je spol promijenjen operativno, kako mogu biti onog spola kojeg vise nisu?

No najbitnija potreba je, rekla bih, psihicka potreba da prestanes biti ono sto nikad nisi bio ili sto vise ne zelis biti.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    X
    Potiče ih se od malih nogu, pubertet je tu vrijeme kad djeca već znaju sve o tome. Koliko se sjećam, baš ti i ja smo i na nekoj drugoj temi pisale o ovome.

Ja sam stavila primjer nekih vrtića iz ne sjećam se koje zemlje, možda Švedska.. u kojima nema rodova, sva djeca su bez roda, ne zna se jesu li muška ili ženska djeca. Roditelji ih tako odgajaju, pa ih zato upisuju u takve vrtiće. Odgajatelji tamo koriste rodno neutralne izraze, "ona" i "on" se ne koriste.

To iz moje perspektive toliko ide na štetu djeteta, pa nek sam i priglupa i nazadna i fobična i što god tko hoće. Toj djeci se nikad nije dala ni prilika da budu curice i dečki, oni su od početka "ono" i to je činjenica. Nije fer prema njima. Oni dok dođu do puberteta, bit će im sasvim normalno da nisu sigurni kad su tako odrastali.

I samim time postotak fluidnih ne odgovara, ta djeca to nisu birala sama. Roditelji su im odlučili da su oni fluidni.
    Odgaja li se homoseksualce na homoseksualan nacin od rodjenja?

(Svjesna sam totalne nesuvislosti rijeci u ovom pitanju...)

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Roditelji vjernici odgajaju djecu u vjeri tako da vecina djece, kad dodju u pubertet, vjeruju da su vjernici (a vjerojatno pojma nemaju cime su im roditelji napunili glavu).

Roditelji strastveni lovci najcesce izlazu djecu lovu od rodjenja, cesto ukljucuju u te aktivnost i, kad djeca lovaca dodju u pubertet, sami pocinju ubijati zivotinje. Neki to rade i ranije. Neki odustanu kad postanu svjesni da im se ne svidja ubijanje zivotinja, neki nastave s lovom.

Djeca strastvenih navijaca nogometa idu na utakmice od najranije dobi i neka nastave ici i kad dodju u godine kad im roditelji ne trebaju za takve izlaske, a neki vise nikad ne pogledaju nogomet.

Djeca homoseksualaca nisu po defaultu homoseksualci, ali mogu biti. Ona koja jesu, imaju tu srecu da su se nasla u okruzenju u kojem ce ih roditelji podrzati.

Djeca heteroseksualnih parova su takodjer, ponekad, homoseksualci. Njima grah pada kako im je pao. Tisucu i jedna varijabla, kao i u svakoj prici.

Djeca rasista slusaju katastrofalne rijeci od rodjenja, uopce nemaju priliku nauciti da BIPOC nisu [ubaci odurne rijeci]. Kad dodju u pubertet, neki osvijeste da je odgoj bio los, a neki nastave po starom.

Moja djeca su isla u play-based vrtic, a zatim krenula u public school. Osvijestili su u kindergartenu da skola nije play based. Prvijenac je to tesko primio, kcer puno lakse. A mogla sam ih (teoretski, jer prakticno nije bilo izvedivo u nasem selu) upisati u Montessori skolu ili Emilia Reggio pa ih pustiti da do puberteta, a i kasnije, uzivaju u play-based skolovanju.

I tako u nedogled.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Pa ne znam zapravo Kaae što mi pokušavaš reći, pa ne znam ni kako da ti odgovorim.

Mislim svi ovi primjeri su ti onako, "iz života", normalno da nekoj djeci roditelji idu u lov, a nekoj su navijači, kakve to veze sad ima?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

https://en.wikipedia.org/wiki/NHS_Ge...opment_Service

Subsequently to the Bell report it was revealed that 35 psychologists had resigned since 2016, including six psychologists who claimed there was "over-diagnosis" of gender dysphoria and a push for early medical intervention,[12] because "psychologists fear being branded transphobic."[13]
    Assigned female at birth Assigned male at birth
    09/10 32 40
    10/11 57 75
    11/12 106 87
    12/13 169 111
    13/14 257 180
    14/15 399 250
    15/16 852 433
    16/17 1,265 542
    17/18 1,657 624
    18/19 1,740 624
    19/20[23] 1,981 720

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ako je spol promijenjen operativno, kako mogu biti onog spola kojeg vise nisu?

No najbitnija potreba je, rekla bih, psihicka potreba da prestanes biti ono sto nikad nisi bio ili sto vise ne zelis biti.
    Ja sam mislila na one koji ne menjaju pol operativno niti nameravaju to da urade.
    Jesam pogrešno shvatila da i oni mogu sebi zakonski da stave pol koji hoće, i to na krštenice, bar u nekim evropskim državama? Ako jesam, onda naravno da pričam pogrešnu priču.
    Ako sam u pravu, onda genitalije ne odgovaraju polu na papiru, na to sam mislila kad kažem da sve postaje relativno.

Za one koji su operativno promenili pol, naravno da je najveći kamen spoticanja medicina, ali računam da su toga svakako svesni.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ljudi imaju svakojake psihicke potrebe. Pisala sam ovdje vec o dokumentarcu o ljudima koji smatraju da su zivotinje rodjene u ljudskom tijelu. Kad dodju doma zavijaju, hodaju cetveronoske, spavaju na podu, jedu sirovo meso, itd.
    Sve pet.
    Problem je kada takvo sto postane politika, kad udje u odgojno-obrazovni sustav ili na bilo koji nacin prestane biti osobna stvar pojedinca. Mozemo li zamisliti da jednog dana skolske kantine pocnu posluzivati sirovo meso ?
    I da, vjerujem da postoje ljudi koji zaista osjecaju da su rodjeni pogresnog spola, ali vjerujem i u utjecaj drustva i odgojno - obrazovnih politika.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa ne znam zapravo Kaae što mi pokušavaš reći, pa ne znam ni kako da ti odgovorim.

Mislim svi ovi primjeri su ti onako, "iz života", normalno da nekoj djeci roditelji idu u lov, a nekoj su navijači, kakve to veze sad ima?
    Pa ne razlikujem te primjere s ovim tvojim o vrticima. Postoje takvi vrtici i neke obitelji ih biraju. Isto kao sto postoji sve ovo sto sam odabrala. Rezultati roditeljskih izbora ce jednog dana biti takvi kakvi ce biti.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Mozemo li zamisliti da jednog dana skolske kantine pocnu posluzivati sirovo meso ?
    Nemam nikakvih fobija vezanih uz manjine pa nemam odgovore na ostala pitanja.

Ovo, mozemo. Tatarski biftek je odlicna hrana. Moguce da se negdje u svijetu jede i u skolskim kantinama. I carpaccio i sushi i svastanesto.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja sam mislila na one koji ne menjaju pol operativno niti nameravaju to da urade.
    Jesam pogrešno shvatila da i oni mogu sebi zakonski da stave pol koji hoće, i to na krštenice, bar u nekim evropskim državama? Ako jesam, onda naravno da pričam pogrešnu priču.
    Ako sam u pravu, onda genitalije ne odgovaraju polu na papiru, na to sam mislila kad kažem da sve postaje relativno.

Za one koji su operativno promenili pol, naravno da je najveći kamen spoticanja medicina, ali računam da su toga svakako svesni.
    Ne znam za europske drzave, nisam pratila problematiku na toj razini. U SAD-u je ovako: https://www.totallegal.com/changing-...th-certificate

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

To je povodom tvoje priče da deci roditelji nisu dali da odrastu kao devojčice i dečaci, nego samo kao deca.
    Roditelji usmeravaju decu u detinjstvu na razne načine, pa se neki otrgnu čak do pune suprotnosti roditeljima, a neki ostanu isti kao roditelji. Tj. vaspitanje nije svemoćno- a ni vrtić.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Prijatelj u Skotskoj (rodjen sa zenskim spolnim organima, koje je i zadrzao) je promijeno spol u rodnom listu prije godinu, dvije. :lili:

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ne znam za europske drzave, nisam pratila problematiku na toj razini. U SAD-u je ovako: https://www.totallegal.com/changing-...th-certificate
    Dakle, koliko je već moj pravni engleski dobar (a nije toliko), postoji ne mali broj država gde možeš menjati gender na osnovu izjave, bez prethodne operacije? A da li je gender u tom slučaju pol ili rod, ili se ne pravi razlika? Šta mu onda dođe sex (osim očiglednog, jel)? A ja mislila da dosta solidno znam engleski....

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

To je povodom tvoje priče da deci roditelji nisu dali da odrastu kao devojčice i dečaci, nego samo kao deca.
    Roditelji usmeravaju decu u detinjstvu na razne načine, pa se neki otrgnu čak do pune suprotnosti roditeljima, a neki ostanu isti kao roditelji. Tj. vaspitanje nije svemoćno- a ni vrtić.
    Ma jasno mi je povodom čega, samo moja poanta je bila nešto sasvim drugo. Ja sam se nadovezala na Inine postotke i tu se apsolutno slažem s njom. I zato sam dala primjer iz kojeg je vidljivo zbog čega taj postotak može biti veći od stvarnog.

Mislim razumijem ja i da neka djeca ne bi voljela nogomet da im ga roditelji ne vole, ali ne mogu se uhvatiti za to kad ne vidim kako nam je bitna globalna statistika stvarnih nogometnih fanova i onih koji su tako odgojeni pa prihvatili.

Ali dobro, zaključimo da se ne razumijemo. :D

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pa u tome je i kvaka22 - što sami koriste patrijarhalne obrasce. "muški identitet" i "ženski identitet", pa i ne-binaran - kako opisati te identitete a ne koristiti patrijarhalni rječnik?
    Ne razumijem sto pitas, iskreno.

Sto se tice overdiagnosticiranja, pa sigurno ima i toga.
    U svemu.
    Od overdiagnosticiranja adhda, do depresije, i opcenito patologizacije nekih normalnih ljudskih procesa, ali ti je puno sira tema i sigurno nista ne dokazuje sto je i gender disforija u tom sirem kontekstu.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja nemam formirano mišljenje. Jednostavno mi se čini da posmatram sve jako udaljeno i teoretišem bez puno iskustva, a to mi je bezveze. Družila sam se sa nekoliko ljudi koji se uklapaju u LG zajednicu, dok nas životni putevi nisu razbacali kojekuda, i nekako su mi opipljivi, razumem ih. Transrodne osobe ne poznajem dovoljno...

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Riri, ina, vi onda takodjer smatrate da ce djeca postati homoseksualci ako ih se izlaze “homoseksualnoj propagandi”, kao npr slikovnicom Dugine obitelji?

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Riri, ina, vi onda takodjer smatrate da ce djeca postati homoseksualci ako ih se izlaze “homoseksualnoj propagandi”, kao npr slikovnicom Dugine obitelji?
    Pa ja ne znam iz kojeg mog posta si to zaključila, ali ne, ne smatram. I kao biseksualna osoba ne smatram ni da se time postaje, ali to je već sad druga priča.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sto se tice overdiagnosticiranja, pa sigurno ima i toga.
    U svemu.
    Od overdiagnosticiranja adhda, do depresije, i opcenito patologizacije nekih normalnih ljudskih procesa, ali ti je puno sira tema i sigurno nista ne dokazuje sto je i gender disforija u tom sirem kontekstu.
    Rekla bih da postoji i over i under. Puno toga se i gura pod tepih umjesto da mu se prisije ime (dijagnoza) pa onda rjesava problem.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa ja ne znam iz kojeg mog posta si to zaključila, ali ne, ne smatram. I kao biseksualna osoba ne smatram ni da se time postaje, ali to je već sad druga priča.
    Pa potpisala si inin post?
    U kojem kaze da je tomasevicev apel za zastupljenoscu lgtbq osoba push da se djeca tako identificiraju?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Nemam nikakvih fobija vezanih uz manjine pa nemam odgovore na ostala pitanja.

Ovo, mozemo. Tatarski biftek je odlicna hrana. Moguce da se negdje u svijetu jede i u skolskim kantinama. I carpaccio i sushi i svastanesto.
    Nisam ama bas nista "fobicno" napisala, vidis fobiju tamo gdje je nema.
    Sumnjam da vukovi prethodno mariniraju svoj obrok, ne znam bi li carpaccio prosao

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Pa potpisala si inin post?
    U kojem kaze da je tomasevicev apel za zastupljenoscu lgtbq osoba push da se djeca tako identificiraju?
    Pa naravno da je push. Zasto bi ijedna stranka upućivala apel LGBTQ osobama da trebaju biti zastupljeniji? Evo jel ja isto ako sam biseksualna ulazim u LGBTQ? Ulazim. Bez obzira na to što sam odabrala udat se za muškarca i imati djecu s njim. I što sad? Zašto je uopće to relevantno? Ja sasvim sigurno ne bih bila dobra osoba za bilo koju stranku jer jednostavno nemam ljubavi prema politici pa svoj posao ni ne bih obavljala dobro.

Valjda bi se trebalo gledati da osoba kvalitetno obavlja svoj posao, a ne s kim se seksa. Što ako ne postoji nijedan pripadnik LGBTQ zajednice koji bi bio dobar političar? Ili koji uopće to želi? Treba ih tražiti samo zato da bi se moglo reći da je stranka napredna? I zašto bi Tomašević uopće trebao i znati tuđe seksualne orijentacije?

Po meni je slanje bilo kakvog apela da nam nešto treba pushanje. Zato sam potpisala Inu. I to zaista nije zbog toga što ja imam neki strah od LGBTQ zajednice kako se to pokušava pripisati nego jer mislim da bi stranke trebale tražiti kvalitetne ljude što se tiče znanja i sposobnosti, a ne seksualnih preferencija.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ok, mislis li da je i apel za vecim ukljucivanjem zena u politiku isto bezveze?

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ok, mislis li da je i apel za vecim ukljucivanjem zena u politiku isto bezveze?
    U kojem smislu? U onome kad kažu da bi omjer trebao biti 50:50? Da, mislim.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nažalost, Riri ima očigledan primer Srbije da pripadnik LGBTQ+ zajednice u vlasti ne mora baš ničemu dobrom da doprinese za tu zajednicu... I očigledno je da u vlasti opstojava baš kao karikatura i zajednice i državne tolerancije ka zajednici.
    Zato sam između ostalog napisala da svaka dobra namera može biti izokrenuta.
    U tom smislu razumem šta Riri hoće da kaže.
    Brojčani odnosi u politici ne znače mnogo sami po sebi ako ih ne prati i stvarni angažman.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne, i mislim da je homo - lezbo problematika različita od ovih sada preispitivanja "ne znam koji sam spol", što je "uopće spol", prvo sam lezbijka, pa sam zapravo bi, pa nisam uopće spol, pa sam poliamoran, ne želim da se uopće itko referira na mene nikakvim zamjenicama itd.

Jen, imaš i ti nekih izjava koje meni ne sjedaju - npr., ako se dobor sjećam, ti i sasa ste stajali u obranu onoga da su prostitutke zapravo emancipirane jer ako imaju "agency" i baš žele prodavat seks to je onda ok. A tko misli surpotno - taj je zatucana terfica - to je moje tumačenje onoga što si tada bila rekla. I ja se isto tada nisam mogla dovoljno naučiditi pročitanom, eto... čuđenjem na čuđenje. Ili neka turbofolk da je zapravo primjer emancipirane žene, ne znam više tko je nju iskopao, ti, sasa il neko treći.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.07.2022. at 20:43

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Nažalost, Riri ima očigledan primer Srbije da pripadnik LGBTQ+ zajednice u vlasti ne mora baš ničemu dobrom da doprinese za tu zajednicu... I očigledno je da u vlasti opstojava baš kao karikatura i zajednice i državne tolerancije ka zajednici.
    Zato sam između ostalog napisala da svaka dobra namera može biti izokrenuta.
    U tom smislu razumem šta Riri hoće da kaže.
    Brojčani odnosi u politici ne znače mnogo sami po sebi ako ih ne prati i stvarni angažman.
    Točno to.
    I ona je baš primjer ovoga što sam govorila, tražio se netko takav da se eto nađe i da se može pričati kako smo napredni. Dobro si rekla, karikatura.

Zato su mi svi apeli te vrste besmisleni. Jer nam ne treba ni određen broj žena ni određen broj muškaraca ni određen broj LGBTQ+ osoba, trebaju nam samo sposobni ljudi koji imaju potrebna znanja. Nebitno je kojeg su spola, roda i seksualnih preferencija. I takav pristup bi po meni bio pokazatelj uključivosti i tolerancije, a ne skupljanje brojki.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ina, sumnjam da sasa u prostituciji vidi emancipaciju.

ali da, ako u prostituciji ne vidiš emancipaciju onda si jedna strašna, zločesta swerfica. "tu terf/swerf ideologiju treba politi solnom kiselinom", što bi rekla trans žena sonja sajzor iz srbije.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ina, krivo se sjecas, i potpuno si izokrenula sve sto sam bila govorila, i petsto puta pojasnjavala, ali dobro, valjda ti znas zasto to radis.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Točno to.
    I ona je baš primjer ovoga što sam govorila, tražio se netko takav da se eto nađe i da se može pričati kako smo napredni. Dobro si rekla, karikatura.

Zato su mi svi apeli te vrste besmisleni. Jer nam ne treba ni određen broj žena ni određen broj muškaraca ni određen broj LGBTQ+ osoba, trebaju nam samo sposobni ljudi koji imaju potrebna znanja. Nebitno je kojeg su spola, roda i seksualnih preferencija. I takav pristup bi po meni bio pokazatelj uključivosti i tolerancije, a ne skupljanje brojki.

Ok, ti si opcenito protiv apela, pa si bar dosljedna. Sve 5.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A ina, po tebi, da je tomasevic pozvai na vecu zastupljenost lgb zajednice to bi bilo ok, ali samo ovo t je problem?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam ama bas nista "fobicno" napisala, vidis fobiju tamo gdje je nema.
    Sumnjam da vukovi prethodno mariniraju svoj obrok, ne znam bi li carpaccio prosao
    A ne bi ni tatarski, da je za vukove. No sumnjam da ce dozvoliti obroke u javnim ustanovama koji se kose s propisima i preporukama javnozdravstvenih i slicnih tijela. Neovisno o tome tko sto zeli jesti. Imamo takve propise i sad, cak i oko neceg uobicajenog, poput dojenja.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, i mislim da je homo - lezbo problematika različita od ovih sada preispitivanja "ne znam koji sam spol", što je "uopće spol", prvo sam lezbijka, pa sam zapravo bi, pa nisam uopće spol, pa sam poliamoran, ne želim da se uopće itko referira na mene nikakvim zamjenicama itd.
    Ali koliko je takvih primjera da bi oni, zapravo, potvrdjivali to pravilo? Koliko tinejdzera (ili odraslih osoba) prodje taj cijeli put od cisgender do isprobaosamsve, a onda postao nestonovoneznamsto? Kako nas oni, zapravo, ugrozavaju?

Da povucem jos jedan :lili:, u mojoj bliskoj okolini je dvoje odraslih ljudi u homoseksualnim vezama (ne jedno s drugim), dok oboje imaju djecu iz prethodnog braka s "obicnim" cisgender heteroseksualnim partnersom. Potvrdjuju li oni pravilo? Sumnjam; poznajem jako puno ljudi i vecina ih nije u takvoj situaciji.

Brdo ljudi nase dobi nije "znalo" (as in razumjelo) da zapravo imaju homoseksualne sklonosti jer su odgajani u obiteljima (okruzenju i vremenu) gdje takvo sto nije imalo ime koje se smjelo spomenuti. Pojma nisu imali dok se nisu iz te okoline izvukli, odnosno dok nismo (generalno "mi") evoluirali i neznatno prosirili horizonte i prihvacanje.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Brdo ljudi nase dobi nije "znalo" (as in razumjelo) da zapravo imaju homoseksualne sklonosti jer su odgajani u obiteljima (okruzenju i vremenu) gdje takvo sto nije imalo ime koje se smjelo spomenuti. Pojma nisu imali dok se nisu iz te okoline izvukli, odnosno dok nismo (generalno "mi") evoluirali i neznatno prosirili horizonte i prihvacanje.
    Zar je bilo ovako?
    Mislim da smo manje više ista generacija a ne bih rekla da naši vršnjaci nisu bili svesni svojih orijentacija niti da nisu smeli da ih spominju baš nikako. Jeste, bila je kao tajna i "nikom ne smeš reći", ali prva osoba homoseksualnih opredeljenja se poverila prijateljima sa naših 18, ubrzo našla i partnera (pri tome obe osobe potekle iz vojvođanskih vrlo seoskih sredina). Mislim da većina zna istinu o sebi prilično rano, i mislim da u naše vreme, bar u NS-u, to nije bilo neki takav tabu. Pa bilo je ljudi istog pola da se drže za ruke u redu za menzu i poljube vrlo nedrugarski. Nekako nemam utisak da sam živela u mračnim vremenima, naprotiv, ova sad mi deluju ista ili gora.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Kaae, mislim da ina ne misli na homoseksualne osobe. Kako jenn reče - je l samo T problem.
    Mislim da je problem da se defaultno nesigurnoj dobi (teen) servira jos neka dilema - tko sam što sam. Ne mislim da je problem u prisutnosti u politici.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni je u mojim godinama problem samo terminologija- tj. to što imam utisak da se svake godine dodaje još jedan termin na listu.
    Ja razumem da je rodna orijentacija uslovno rečeno spektar, ali da li svaki milimetar spektra treba da dobije ime?
    Svakako imam utisak da bi svaka osoba na planeti mogla dati svoju kombinaciju definicije roda, pola i seksualnosti primenjenu na sebe, da je dopušteno, ali ne znam koliko bi koristi od toga bilo.
    Jednostavno- gde je momenat kad uvažavanje svačije različitosti prelazi u besmisao postojanja definisanja uopšte (pola recimo)?

Pitanja mi nisu retorička, jer stvarno ne znam. Meni se čini da je pojmova već previše, bar je meni loše i haotično. Ne kažem da se ne može gradivo savladati, nego se pitam treba li, onako samo za snalaženje u običnom svakodnevnom životu.
    Nije to samo problem "ako mi se terminologija ne sviđa, onda da je ne koristim". Pa možda želim da je koristim, i želim da i dalje razumem i svoj jezik a i promene u društvu?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •