Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1000

Tema: Internet cenzura "loših" reči- je li i vama postaje pomalo preterana?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Moje starije dijete je, negdje do kindergartena ili prvog razreda, samo i iskljucivo prihvacalo svoje ime kao definiciju roda i/ili spola (svasta si ljudi opcenito daju za pravo definirati). Pustili smo ga da takav hoda svijetom, ponekad u haljinama, ponekad ne. Ponekad roza i s tilom, ponekad ne. Sumnjam da ce se vratiti toj fazi, ali ako se vrati, koga to treba smetati, a i zbog cega?
    pa u tome je i bit. da može biti odjeven kako želi. da radi toga ne mora mijenjati spol/rod. to je prava fluidnost i sloboda od patrijarhalnih okova. a ne zacementirati rodne uloge promijenom spola (operacijama ili uzimanjem hormona). i moja kći je kao mala nosila kratku kosu i rijetko haljine. roza s tilom - bože sačuvaj, nikad to nije htjela obući.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    pa u tome je i bit. da može biti odjeven kako želi. da radi toga ne mora mijenjati spol/rod. to je prava fluidnost i sloboda od patrijarhalnih okova. a ne zacementirati rodne uloge promijenom spola (operacijama ili uzimanjem hormona). i moja kći je kao mala nosila kratku kosu i rijetko haljine. roza s tilom - bože sačuvaj, nikad to nije htjela obući.
    Ali tko koga tjera na promjenu roda i spola? Moj sin ima 9.5 godina, ovaj cas ne vidim nikakve naznake potrebe promjene roda ili spola, ali odakle da znam sto nosi buducnost, za njega i za mladju mu sestru? Sto bude, bit ce.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

https://en.wikipedia.org/wiki/NHS_Ge...opment_Service

Subsequently to the Bell report it was revealed that 35 psychologists had resigned since 2016, including six psychologists who claimed there was "over-diagnosis" of gender dysphoria and a push for early medical intervention,[12] because "psychologists fear being branded transphobic."[13]
    Assigned female at birth Assigned male at birth
    09/10 32 40
    10/11 57 75
    11/12 106 87
    12/13 169 111
    13/14 257 180
    14/15 399 250
    15/16 852 433
    16/17 1,265 542
    17/18 1,657 624
    18/19 1,740 624
    19/20[23] 1,981 720

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa postoji i ta kategorija, zar ne? To su non-binary
    A postoje i oni koji se identificiraju kao jedno ili drugo.
    Ne trebamo propisivati kako se ko treba identificirati, patrijarhat to radi vec dovoljno uspjesno

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Pa postoji i ta kategorija, zar ne? To su non-binary
    A postoje i oni koji se identificiraju kao jedno ili drugo.
    Ne trebamo propisivati kako se ko treba identificirati, patrijarhat to radi vec dovoljno uspjesno
    pa u tome je i kvaka22 - što sami koriste patrijarhalne obrasce. "muški identitet" i "ženski identitet", pa i ne-binaran - kako opisati te identitete a ne koristiti patrijarhalni rječnik?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Roditelji vjernici odgajaju djecu u vjeri tako da vecina djece, kad dodju u pubertet, vjeruju da su vjernici (a vjerojatno pojma nemaju cime su im roditelji napunili glavu).

Roditelji strastveni lovci najcesce izlazu djecu lovu od rodjenja, cesto ukljucuju u te aktivnost i, kad djeca lovaca dodju u pubertet, sami pocinju ubijati zivotinje. Neki to rade i ranije. Neki odustanu kad postanu svjesni da im se ne svidja ubijanje zivotinja, neki nastave s lovom.

Djeca strastvenih navijaca nogometa idu na utakmice od najranije dobi i neka nastave ici i kad dodju u godine kad im roditelji ne trebaju za takve izlaske, a neki vise nikad ne pogledaju nogomet.

Djeca homoseksualaca nisu po defaultu homoseksualci, ali mogu biti. Ona koja jesu, imaju tu srecu da su se nasla u okruzenju u kojem ce ih roditelji podrzati.

Djeca heteroseksualnih parova su takodjer, ponekad, homoseksualci. Njima grah pada kako im je pao. Tisucu i jedna varijabla, kao i u svakoj prici.

Djeca rasista slusaju katastrofalne rijeci od rodjenja, uopce nemaju priliku nauciti da BIPOC nisu [ubaci odurne rijeci]. Kad dodju u pubertet, neki osvijeste da je odgoj bio los, a neki nastave po starom.

Moja djeca su isla u play-based vrtic, a zatim krenula u public school. Osvijestili su u kindergartenu da skola nije play based. Prvijenac je to tesko primio, kcer puno lakse. A mogla sam ih (teoretski, jer prakticno nije bilo izvedivo u nasem selu) upisati u Montessori skolu ili Emilia Reggio pa ih pustiti da do puberteta, a i kasnije, uzivaju u play-based skolovanju.

I tako u nedogled.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pa u tome je i kvaka22 - što sami koriste patrijarhalne obrasce. "muški identitet" i "ženski identitet", pa i ne-binaran - kako opisati te identitete a ne koristiti patrijarhalni rječnik?
    Ne razumijem sto pitas, iskreno.

Sto se tice overdiagnosticiranja, pa sigurno ima i toga.
    U svemu.
    Od overdiagnosticiranja adhda, do depresije, i opcenito patologizacije nekih normalnih ljudskih procesa, ali ti je puno sira tema i sigurno nista ne dokazuje sto je i gender disforija u tom sirem kontekstu.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku

Sto se tice overdiagnosticiranja, pa sigurno ima i toga.
    U svemu.
    Od overdiagnosticiranja adhda, do depresije, i opcenito patologizacije nekih normalnih ljudskih procesa, ali ti je puno sira tema i sigurno nista ne dokazuje sto je i gender disforija u tom sirem kontekstu.
    Rekla bih da postoji i over i under. Puno toga se i gura pod tepih umjesto da mu se prisije ime (dijagnoza) pa onda rjesava problem.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ovo je i meni znalo pasti na pamet, ako je rod društveni konstrukt, onda se transrodnost može nazvati podupiranjem rodnih stereotipa
    u idealnom svijetu bez patrijarhata ne bi bilo potrebe za ikakvim kategoriziranjem ili traženjem prava/vidljivosti, sve bi bilo fluidno, rodne uloge ne bi postojale pa se ne bismo imali u odnosu na što identificirati

međutim, takvo rješenje mi je kao da osobi koja živi u siromaštvu objašnjavamo kako je besmisleno žaliti se na životne uvjete, jer kapitalizam ionako konstrukt kojeg je potrebno srušiti i kad bismo ga srušili ta osoba više ne bila siromašna, klase bi postale obsolete itd
    mi znamo kako se pojedinac može, ako ima sreće, izvući iz siromašva (obrazovanjem i teškim radom), ali svejedno sistemski problem ostaje prisutan
    na isti način patrijarhat ne nestaje ako imamo cijeli spektar samoidentificiranja, ali reći nekome da pričeka malo sa samoizjašnjavanjem dok se patrijarhat ne sruši jer će tada samoidetificiranje ionako postati suvišno ne rješava problem ljudi koji danas, unutar društva u kojem živimo, ne mogu pronaći svoje mjesto ili to čine uz gomilu prepreka

zar ne možemo imati neko praktično trentuno rješenje dok ne nestane patrijarhat?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    na isti način patrijarhat ne nestaje ako imamo cijeli spektar samoidentificiranja, ali reći nekome da pričeka malo sa samoizjašnjavanjem dok se patrijarhat ne sruši jer će tada samoidetificiranje ionako postati suvišno ne rješava problem ljudi koji danas, unutar društva u kojem živimo, ne mogu pronaći svoje mjesto ili to čine uz gomilu prepreka

zar ne možemo imati neko praktično trentuno rješenje dok ne nestane patrijarhat?
    pa u tome i jest još jedna kvaka22, kako možemo biti sigurne da ovaj pokret doprinosi nestanku patrijarhata? neki će reći da doprinosi, ok. meni se čini da ga još više cementira. nisu više rodne uloge, nego rodni identiteti.

btw, ništa se tu ne čeka. samoidentificiranje (i indirektno identificiranje drugih) ne staje, svatko tko se tome protivi ili pokušava naći kompromis se defamira, prijeti itd.. a jezične (a time i pojmovne) konstrukcije postaju sve nesuvislije. u norveškoj ženi prijeti zatvor jer je jednom muškarcu rekla da ne može biti lezbejka. prema njihovom zakonu o zločinima iz mržnje rodno izražavanje je zaštićeno (ujedno zločin iz mržnje po spolu nije zaštićen).

ako razmišljamo izvan danih patrijarhalnih gabarita kako da većina trans žena svoj vanjski izgled prilagođava (patrijarhalnom) overseksualiziranom prikazu ženstvenosti (u kojem su već mnoge žene uhvaćene u zamku i što liberalni feminizam prodaje kao emancipaciju)? edit: da ne bude da ne smiju se oblačiti i šminkati kako hoće, smiju naravno.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 22.07.2022. at 13:17

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ako razmišljamo izvan danih patrijarhalnih gabarita kako da većina trans žena svoj vanjski izgled prilagođava (patrijarhalnom) overseksualiziranom prikazu ženstvenosti (u kojem su već mnoge žene uhvaćene u zamku i što liberalni feminizam prodaje kao emancipaciju)? edit: da ne bude da ne smiju se oblačiti i šminkati kako hoće, smiju naravno.
    ali i većina (cis) žena svoj vanjski izgled prilagođava ženstvenom arhetipu/idealu
    zašto cis žene smiju checkirati rodne stereotipe ali trans žene to ne smiju?
    odnosno cis žene smiju upražnjavati partijarhalne obrasce i oprostit ćemo im (mi kao visoki moralni antipatrijarhalni sud ) jer su žrtve patrijarhata, ali ako trans žene upražnjavaju patrijarhalne obrasce, onda one opstruiraju antipatrijarhalnu borbu i cementiraju rodne uloge?
    a meni se žini da su i trans žene i cis žene jednako žrtve patrijarhata, ne bih tu nekome davala prednost
    a u Hrvatskoj mi se čini da žene bolje stoje od trans žena

slažem se s tobom da utjecaj LGB identificiranja u adolescenciji nije jednak trans identificiranju u adolescenciji i slažem se da je potreban daleko veći oprez
    sudjelovanje trans žena u sportskim natjecanjima je nepravedno prema svim cis ženama
    mislim da trans pokret (jel postoji tako nešto ili lupetam? ) ima svojih nedostataka i da je oprez potreban, ali isto tako mislim da je riječ o putovanju na kojem će se usprkos greškama iskristalizirati pozitivni pomaci i da je ovo sa plivačkom federacijom primjer kako se nakon nekog vremena iznađe rješenje
    Posljednje uređivanje od betty blue : 22.07.2022. at 13:37

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    ali i većina (cis) žena svoj vanjski izgled prilagođava ženstvenom arhetipu/idealu
    zašto cis žene smiju checkirati rodne stereotipe ali trans žene to ne smiju?
    pa napisah da smiju. samo to onda nema veze s emancipacijom od patrijarhata.

odnosno cis žene smiju upražnjavati partijarhalne obrasce i oprostit ćemo im (mi kao visoki moralni antipatrijarhalni sud ) jer su žrtve patrijarhata, ali ako trans žene upražnjavaju patrijarhalne obrasce, onda one opstruiraju antipatrijarhalnu borbu i cementiraju rodne uloge? a meni se žini da su i trans žene i cis žene jednako žrtve patrijarhata, ne bih tu nekome davala prednost a u Hrvatskoj mi se čini da žene bolje stoje od trans žena
    [/QUOTE]

referirala sam se na jenninu tvrdnju da je to vid opstrukcija patrijarhata. ja to tako ne vidim. ne vidim to kao progresivan pokret koji ruši patrijarhat. naprotiv, mizogin je, a i nesvakidašnje agresivan. istina za volju, niti prvi niti posljednji.

sudjelovanje trans žena u sportskim natjecanjima je nepravedno prema svim cis ženama, mislim da trans pokret (jel postoji tako nešto ili lupetam? ) ima svojih nedostataka i da je oprez potreban, ali isto tako mislim da je riječ o putovanju na kojem će se usprkos greškama iskristalizirati pozitivni pomaci i da je ovo sa plivačkom federacijom primjer kako se nakon nekog vremena iznađe rješenje
    nemoj misliti da su trans aktivisti sretni ovim rješenjem ili da to već nije zakinulo žene u njihovim pravima. do nedavno se sudjelovanje trans žena u ženskim sportovima nije smatralo nepravednim (ili se nije moglo izreći bez opasnosti da te se ne proglasi transfobnim), i mnogi to i danas ne smatraju nepravednim - i dalje trans žene sudjeluju u ženskim sportovima. bilo da se radi o sportovima u srednjoj školi (u americi je to povezano i s njihovim stipendijama, gdje djevojčice nemaju šanse da se izbore za prva mjesta), bilo na olimpijskom nivou - u potonjem trans žene (neovisno o razini testorena) smiju sudjelovati u ženskim sportovima. link

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •