E da.. pod drugačiji referentni interval sam mislila da ono što je kod naših doktora OK vrijednost za neki hormon to kod FC doktora nije uvjek tako, drugačije vrijednosti su uzete za granice normalnog.
Printable View
E da.. pod drugačiji referentni interval sam mislila da ono što je kod naših doktora OK vrijednost za neki hormon to kod FC doktora nije uvjek tako, drugačije vrijednosti su uzete za granice normalnog.
Sanja,
mlada si (ako jeovo 1982 u nicku tvoja godina rođenja), zaliha jajnih stanica ti je slaba i tu se baš ništa ne može učiniti. Nema metode liječenja koja bi povećala ovarijsku rezervu i na taj način povećala šanse za spontano začeće.
Deficit progesterona u drugom dijelu ciklusa nije problem otkriti niti nadoknaditi manjak tog hormona, a uz normozoospermiju od 160 milijuna spermija u ejakulatu i redovite spolne odnose u vrijeme plodnih dana vrlo je izgledno ostvariti spontanu trudnoću.
Sve što su u vas u NaPro poučili, mogli su vas poučiti u ordinaciji primarnog ginekologa ili u ordinaciji obiteljske medicine.
Što bi NaPro mogao učiniti za vas kao par da ste imali problem neprohodnih jajovoda i npr. oligoastenoteratozoospermiju?
Ili kako bi vam mogli pomoći da kao neplodan par imate primarnu amenoreju i oligozoospermiju (npr. 3 milijunaa spermija u ejakulatu)?
Šro bi Napro tehnologija praćenja plodnosti mogla učiniti za vas da imate PCOS i anovulacijske cikluse plus teratozoospermiju (npr 1% morfološki normalnih oblika spermija u ejakulatu?
Napro tehnologija predstavlja metode praćenje plodnosti, a plodnosti kod neplonih parova nema i NaPro tehnologija praćenja plodnosti ne može pomoći neplodnim parovima.
Mene zanima klomifen i koliko si s njim imala folikula? Ja sam imala tri dok smo isli na ciljane, uz detaljno pracenje ciklusa, bez napro, kako inesz kaze to ginekolozi nude ili sami citamo, s tim pocinjemo kad nema zaceca, o tome sam pisala u linku u mom potpisu
Unatoc urednim nalazima, ima nas dosta koji nismo ostvarili trudnocu bez ivf a, a ne samo parovi s dijagnozom koje inesz spominje
Sanja, čestitam :)
iskreno, tvoja priča mi je prilično zbunjujuća. kažeš išla si na konzultacije kod dr.B. i dr.R. - specijalista humane reprodukcije koji se bave medicinski potpomognutom oplodnjom, i čudiš se što su ti nakon postavljanja dijagnoze preporučili inseminaciju, pa ivf – metode potpomognute oplodnje? ne razumijem logiku…ni tvoja očekivanja
inače, o iskustvima vezanim uz klinike i liječnike koje spominješ (pa i pohvale i pokude ;)) volimo pisati na ovoj i ovoj temi, slobodno nam se pridruži i sudjeluj u razmjeni iskustava
ova tema se ne zove „NaPro vs. MPO“ jer im je pristup neplodnosti totalno neusporediv. NaPro se prezentira kao znanstvena metoda (“tehnologija“!), ali zanimljivo – pretraživanjem na PubMed/Medline, baze od 20 milijuna znanstvenih članaka, dobivaš 0 (nula) rezultata. prvi termin koji izbacuje google kad upišeš NaPro je „Catholic-related“. jedine statistike uspješnosti NaPro metode i podaci o trudnoćama mogu se pročitati isključivo na njihovim stranicama. itd, itd...
uz to, konzultacije od 100€ (skypeom!) su daaaleko najskuplje konzultacije vezane uz neplodnost u HR, pogotovo kad se još uzme u obzir da si nakon njih dobila – vitamine
Ines, da, to mi je godina rođenja ali uz ovakav AMH osjećala sam 20 godina starije.
Pila sam DHEA 3x25mg dnevno za poboljšanje kvalitete jajnih stanica i još cijelo čudo vitamina + lijek koji se zove LDN (low dose naltrexone), cilj je bio ove jajne stanice koje su mi preostale dovesti u najbolje moguće stanje i na taj način maksimizirati šanse za oplodnju, mislim da je djelovalo!
Manjak progesterona mi nitko od naših najvećih stručnjaka nikad nije ni spomenuo a prije FC-a progesteron sam uzimala jedino u vidu štoperice.
Ako su moje godine i rekordni broj spermija moga muža same po sebi dovoljne da ostvarim spontanu trudnoću onda neznam kako mi nije pomoglo niti 5 godina praćenja ciklusa uz LH trakice, bazalnu temperaturu, folikulometrije, clomifene, štoperice i redovite odnose, pa čak niti inseminacija prilikom koje mi je doktor rekao: "Evo sad ćete ostati trudni!"???
Ja sam znala sve o prirodnom planiranju i praćenju ciklusa i prije FertilityCare-a i nije točno da se kod njih sve svodi na to, neznam zašto je nekome u interesu širiti takve informacije.
U slučaju neprohodnih jajovoda vjerojatno bi te uputili na neki zahvat, ja sam trebala na laparoskopiju i histeroskopiju početkom 2014. zbog sumnje na endometriozu ali sva sreća ostala sam trudna prije toga. Neznam točno kako liječe muškarce s lošim spermiogramima ali imaju terapiju i za njih, vjerojatno isto hormoni i dodaci prehrani.
Ono što znam je da rješavaju anovulacijske cikluse i policistične jajnike, to sam čula iz prve ruke, stvar je da se tamo baviš svojim problemom i baš ne pričamo puno o tome što rade s drugim parovima tako da neznam točno što bi bilo u svakom od ovih slučajeva koje navodiš.
Ako vide da ti nemogu pomoći onda ti to i kažu tako da ne trošiš vrijeme i novac uzalud.
Da, NaPro metode se jednim dijelom svode na praćenje plodnosti a drugim na liječenje neplodnosti, neznam zašto ti je to teško prihvatiti.
Ako je NaPro samo praćenje plodnosti onda su dr. Ujević i ostali doktori koji se time bave totalni luđaci ili??? Ako je rašireno po cijelom svijetu i ako vani postoje cijele klinike koje liječe neplodne parove samo na temelju NaPro metode a onda valjda može i kod nas postojati udruga i nekoliko doktora koja liječi šaku odmetnika koji ne žele punkcije, transfere, zamrzavanje zametaka i miksanje svojih spolnih stanica u epruvetama, kao i one kod kojih niti sve to nije uspjelo.
Svatko bi trebao imati pravo izabrati ali na temelju ispravnih informacija, a ne pretpostavki ili dezinformacija s raznih letaka i "stručnih" tekstova kojih i previše kruži internetom u posljednjih godinu-dvije.
Mare 41, ja sam imala dobre folikule, 1-4 (uzimala sam razne doze) kako u kojem ciklusu ali neznam kakva je bila kvaliteta jajnih stanica u njima. Meni je ovulacija uvjek kasnila i bila mi je iza 20-og DC što naši ginekolozi nisu uzimali u obzir i davali su mi clomifen kao i svima 2-5 DC. Kod FC su uzeli u obzir moj prirodni ritam ovulacije pa sam clomifene uzimala kasnije 7-10 DC kad mi je tijelo bilo spremno odraditi sve ostalo.
Radi se zaista o potpuno drugačijem pristupu i zbilja bih ga preporučila svakome ko ima problema s neplodnosti, posebno kod parova gdje nema još točne dijagnoze jer oni obično nađu uzrok, a onda i riješenje.
Kad sam ostala trudna i dalje su me pratili, tj. vadila sam hormone prvo svaki tjedan, pa svaki mjesec sve do skoro 30-og tjedna. Znam da pomažu i kod spontanih pobačaja.
naltrexone?
opijatni antagonist, koristi se u liječenju ovisnosti o opijatima
http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/...-07-01-418.pdf
http://www.drugs.com/pro/naltrexone.html
niske doze naltrexone za poboljšanje kvalitete jajnih stanica?
imaš li linkove na znanstvene dokaze ovakvog djelovanja?
Saushi hvala.
Neznam točno što te zbunjuje, ako nekome na vratima piše atisterilititna klinika onda valjda nije previše nadati se da će ti otkriti uzrok neplodnosti, da je pisalo klinika za IVF vjerojatno nebi otvorila njihova vrata. Problem je što mi NISU POSTAVILI DIJAGNOZU, osim AMH za kojeg nisu bili sigurni što da točno misle.
Što se tiče znanstvenih članaka, iskreno neznam zašto je to tako ali mogu pretpostaviti, iako nije ovdje pravo mjesto za takve teme. Možda internet nije jedino mjesto gdje čovijek treba tražiti informacije. Internet podnosi svašta i danas nažalost svatko može pisati svašta a i znanstvena istraživanja su predmet manipulacija.
"Catholic-related" kažeš...pa što? Nisu katolici zločinci, makar kad upišeš u tražilicu Katolička crkva vjerojatno ti prvo izbaci inkviziciju i pedofiliju i isto nema znanstvenih članaka koji bi potvrdili da je vjera u Boga i pripadnost Katoličkoj Crkvi znanstveno opravdana pa ljudi svejedno vjeruju.
Što se tiče konzultacija... 100 Eura je tarifa koju određuje doktor iz Irske, to je njegova satnica, što ćeš, valjda Irci imaju više novaca od nas.
Nama nije bilo puno jer je čovijek pogledao sve moje nalaze (4 godine nalaza, hormona, folikulometrija i svega ostalog što sam imala), zatim smo pričali skoro sat vremena o onome što on misli da je problem i o načinu na koji je taj problem moguće riješiti i onda mi je odredio plan liječenja i terapiju, ne samo vitamine već i lijekove i hormone kao i postupke koji me možda čekaju. Nakon toga sam mu svaki mjesec slala nalaze hormona i folikulometrija prema čemu mi je regulirao terapiju tako da...platila bi mu i duplo više! Meni je izgledalo daleko jeftinije od naših privatnih klinika, tj. u konačnici sam dobila puno više za manje novca.
Tema ovog Foruma je:"Iskustva s NaPro liječenja" a ne: "Razmišljnja o NaPro liječenju".
Nemam vremena niti volje svakog skeptika uvjeravati u uspješnost njihovih metoda a pogotovo mi se to neda s onima koji su unaprijed formirali svoje mišljenje na temelju Catholic-related ili neke slične doskočice.
Htjela sam pomoći onima koje zaista zanima što se radi u FC-u i ako netko ima konkretnih pitanja rado ću mu odgovoriti.
ova studija je rađena na 22 pacijenta i to za indukciju ovulacije
bubekica, ima li linkova na doaze da naltrexone djeluje na tzv kvalitetu js
Nemam pojma, ovo sam samo nabrzaka na mobu nasla.
Meni kod NaPro smeta sto je pod okriljem crkve i sto se naplacuje jako puno.
Vjerujem da je nekim ljudima to jedina i dobra opcija zbog vjerskih uvjerenja/straha od mpo, ali ne bih nikad tome davala prednost.
Svoje potpuno misljenje cu napisati kad se dokopam kompa.
progesteron kao štoperica?
LDN Napro propisuje za liječenje neplodnosti u slučaju kada je uzrok autoimune prirode (npr. endometrioza, PCOS,i dr.)
jer oni smatraju da neplodnost u mnogim slučajevima ima istu podlogu kao druge autoimune bolesti npr. lupus ili RA.
Što se kvalitete jajnih stanica tiče, Napro najčešće propisuje stvari o kojima govori i Hanumica Fata (micronized DHEA, q10 ubiquinol, + svašta još)
- imaš u knjizi Hanumice Fate linkove na hrpu studija.
Uglavnom, sve ono što je opće prihvaćeno i što propisuje glavnina Fertility klinika u svijetu u slučaju POA-e i žena starije reproduktivne dobi.
A što se razlike između MPO i Napro tiče, u Napro-u kažu da oni traže uzrok (srž) neplodnosti te neplodnost smatraju kroničnom bolešću (ili skupom poremećaja)
pa je tako i lijeće. Kod njih idiopati, skoro nikada ne ostanu idiopati.
Osim toga, nitko ti u Napro ne obećava da mogu riješiti sve probleme neplodnosti (npr. neprohodne jajovode ili azoospermiju) i ako je to problem, šalju te dalje.
Što se asteno/oligo/terato spermija tiče - to je već druga priča. Tu se isto rukovode sa novijim saznanjima o poboljšanju kvalitete sperm., ali i gledaju par u cjelini.
Znam npr. više parova koji su došli sa dijagnozom asteno/oligo a sa ženom je bilo kao "sve 5", da bi na kraju ispalo da sa ženom nije "sve 5" i kad su
optimizirali ženinu plodnost, ostvarili su T.
Napro je fertility klinika kao i svaka druga, sa svojim specifičnostima.
Specifično je primjerice to što su njima ref. vrijednosti lab. nalaza dosta drugačije nego što ih npr. tumače naši reproduktivci.
Specifično je i što dosta istražuju problem imunologije, raznih intolerancija i dr.
Što se skepse prema Napro-u tiće, potpisujem sve što je Sanja rekla.
U Hr doista ima puno parova koji se lijeće kod Napro-a i zato mislim da treba postojati
jedna tema na ovom forumu gdje ćemo moći razmjenjivati iskustva. Tako je na mnogim stranim forumima.
Svi mi koji smo odabrali ovu metodu, znamo zašto smo je odabrali. Poštovanje te slobode odabira je iskaz pristojnosti i demokratičnosti.
Techna HVALA!
I ja sam uzimala LDN zbog sumnje na endometriozu, alergija koje sam imala i intolerancije na gluten koji mi je napravio dosta havarije u organizmu.
DHEA je bio za jajne stanice.
Nisam tražila znanstvene studije koje potvrđuju djelotvornost LDN-a kao što nisam tražila niti znanstvene studije koje potvrđuju djelotvornost aspirina kojeg pijem kad me boli glava!
Uzimala sam Pregnyl kao štopericu 10 000 iu, pa zatim još na 5, 7 i 9 DPO po 2500 iu, rekli su mi da je to zbog smanjenog žutog tijela i niskog progesterona, ispričavam se na krivom izrazu, često pišem u brzini pa...
Inesz zašto misliš da je tvoje mišljenje o FC-u relevantno i da uopće nekoga zanima? Nebi htjela biti bezobrazna ali ako toliko vjeruješ u MPO onda nema smisla da uopće proučavaš ostale mogućnosti. Prvo si tvrdila da smo prate cikluse i ništa drugo, sad kad se ispostavilo da nije tako sad ti smeta Crkva i to što navodno puno naplaćuju, a to isto tako nije istina, a da i je, svatko od nas ima pravo izabrati kome će dati svoj novac, vrijeme i kome će vjerovati kad je u pitanju nešto tako delikatno kao što je nastanak novog života.
Sanja, crkva i cijena smeta mene, mislim da inesz to nije nigdje napisala.
Naravno da svatko od vas ima pravo lijeciti se na nacin koji njemu odgovara.
Meni je jako zanimljivo citati vas. Vjerujem da puno nas iz mpo-a grize na spomen napro-a zbog losih uspomena na 2010-2012, miletica i kampanju "i ja sam bio embrij", kad su osobe koje zagovaraju ne-mpo lijecenje bile jako glasne protiv mpo populacije i nazivali nas svakakvim ruznim nazivima i optuzivali nas za razne stvari.
techna, uzrok PCOS-a nije autoimune prirode već je u pozadini ove endokrinopatija međudjelovanje više gena, točnije dvije grupe gena, koji djeluju na određene enzime.
Jednako tako mi je neobjašnjivo na koji način Napro može dokazati manjak jednog ili više enzima u akrosomu spematozoida i kojom se metodom, osim naravno ICSI-a u IVF postupcima, može djelovati u tom slučaju.
molim sve korisnike NaPro tehnologije koji znaju kako se popravlja nalaz spermiograma da to podijele sa ostakom svijeta.
Može li mi, molim vas, neka od vas koja se liječi u NaPro, pojasniti ovo?Citiraj:
Specifično je primjerice to što su njima ref. vrijednosti lab. nalaza dosta drugačije nego što ih npr. tumače naši reproduktivci.
Onda isprike Inesz, imate istu sliku pa me zbunilo.
Nisam baš puno pratila tu kampanju, koje točno stvari koje su rekli su te vrijeđale? Ja nisam čula pogrdne i optuživačke izjave od Miletića dok od pobornika MPO-a svakako jesam. npr. nazivali su drugu stranu zaostalima, katolibanima, neobrazovanima i još sto čuda samo zato jer su govorili nešto što se njima ne sviđa. Isti obrazac se ponavljao i u kampanji "U ime obitelji" to sam malo više pratila i užasno mi je bilo to što nije bilo nikakve mogućnosti komunikacije, svi mediji, političari i cijela javnost je trubila i ponavljala iste stvari, većinom laži i dezinformacije, stavljali su ljudima riječi u usta i izmišljali izjave koje nitko nije rekao....jako prljavo i nisko. Svejedno je referendum održan i ljudi su rekli svoje, a vlada ponovno učinila svoje...međutim to nije priča za ovaj forum.
Ukratko, mislim da ISTINU treba reći i čuti, bez obzira kome ona bila draga ili mrska i bez obzira kakva ona bila, a svaka konstruktivna rasprava je dobrodošla.
Meni i mom mužu je MPO bila neprihvatljiva i bilo bi mi puno lakše da mi je netko rekao da osim MPO postoje i druge metode, nažalost sustav tako ne funkcionira, informacija u medijima nije bilo i još danas ih ima malo ili uopće nema pa se mnogi parovi ipak odluče na IVF jer misle da im je to jedina opcija, a nije.
tonili drugačiji referentni interval znači da FertilityCare doktori imaju drugačije granične vrijednosti za hormone, npr. meni su doktori u našim klinikama rekli da su mi hormoni super, a u FertilityCare-u su mi rekli da nisu dobri i dali mi terapiju. Neznam kako da to drugačije objasnim... i mene je to iznenadilo jer sa mislila da je to svugdje isto.
Ako me pitaš koje vrijednosti su im drugačije to neznam, žao mi je!
nitko živ za za amh vrijednosti 4 pmol/L kod žene od 30 godina ne može reći da je to uredan nalaz.
Dat cu samo jedan primjer - nazivali su nas ubojicama jer smo se borili za smrzavanje embrija.
sanja, koje su ti konkretno lijekove dali? možeš li ih ovdje nabrojati?
tnx na ovom postu :) nisam te napadala, nego sam nabrojala rečenice/činjenice koje se mogu pročitati na NaPro technology webu (http://www.naprotechnology.com/).
evo, trudit ću se biti jasnija... zbunjuje me (i dalje) koju dijagnozu si dobila u NaPro programu...ne zato da te napadam nego zaista nisam shvatila, a voljela bih...zbog moje dijagnoze koju vidiš u mom potpisu, a ista/slična je kao tvoja.
(samo usput - dijagnozu sam dobila najnormalnije od mpo liječnika kojeg si spomenula i to na drugim konzultacijama - čim smo skupili sve nalaze. na istim tim konzultacijama smo dobili i sve informacije o mom niskom progesteronu, neredovitim ovulacijama, žutom tijelu, svemu što si nabrojala. uz to nam je dr. sve crtao na listu papira kako bi nam bilo što jasnije. dobili smo sve upute za daljnje korake, s popisom lijekova. konzultacije su trajale 1h i platili smo ih 250kn. ovo sve pišem samo zato jer mi nije jasno kako smo mogli standardnu uslugu, nas dvije sa sličnom dijagnozom, doživjeti tako različito...)
da li si s NaPro dobila neku drugačiju dijagnozu od moje? da li ste radili još neke dodatne pretrage osim intolerancije na hranu? da li su ti brojali npr. afc? na NaPro webu baš i nema tih informacija, pa je korisno čuti iskustvo iz prve ruke... eto, to me zbunilo :)
niti u jednom trenu nisam navela "Catholic-related" činjenicu kao negativnu. ono što sam rekla je da NaPro ta činjenica čini neusporedivim s medicinski potpomognutom oplodnjom jer se zasnivaju na dva totalno neusporediva=drugačija svjetonazora i orijentirani su pacijentima različitih svjetonazora. kao što i sama kažeš - jedno su znanstvene činjenice (manipulirane ili ne), a drugo vjera. ne vidim što je tu negativno. dapače, mislim da je fer zbog ljudi koji nas čitaju (puno ih je), a tek se susreću s neplodnosti da to znaju - naime, na Fertility Care Hrvatska webu nigdje ne piše da imaju veze s Katoličkom Crkvom (ili ja ne mogu naći). zašto ne piše da je metoda nastala na Institutu pape Pavla VI (http://www.popepaulvi.com/)? nije mi jasno zašto, zar je to nešto što bi se trebalo skrivati? zar nije to pozitivno iz perspektive nekoga kome mpo nije prihvatljiv put zbog vjerskih razloga?
i da, tema su "iskustva s NaPro liječenja", iskustva poput ovih doza hcg-a koje si napisala npr... konkretne informacije, vidiš da nas sve zanimaju brojke, nalazi, lijekovi...pa ovo je forum baš za to, zato smo svi tu :)
Sanja, baš mi je drago da si se ovdje javila da malo razmijenimo iskustva.
Reci mi jesi li se strogo pridržavala bezglutenske dijete? Jesi li ponekad "zgriješila" i koliko često i koliko dugo si je provodila?
Baš je teško biti dosljedan, jel da? pogotovo ako nisi cijeli dan doma i moraš nešto pojesti vani.
Bubekica, ovo me podsjeća na prepucavanja u saboru: ustaše i partizani.
Ja definitivno nisam bila među onima koji su optuživali MPO-ovce, niti znam koga a da je u Napro-u da ih je optuživao.
Na stranim forumima se dosta piše o Napro, najčešće imaju jedan ili više specijaliziranih topica na roditeljskim forumima i tamo sam imala prilike pročitati kako su
mnogi probali jedno i drugo, ovim ili onim redoslijedom sa ovakvom ili onakvom uspješnošću, zadovoljstvom ili razočaranjem.
Ali doslovce nisam naišla da se netko izjašnjava o vjeroispovjesti i sl. Mene osobno nisu pitali da li idem u crkvu i nitko to nije postavio kao uvjet.
Ne tvrdim da je uvijek tako, ne znam kako je drugdje po svijetu.
Svatko se može prijaviti na njihovo uvodno predavanje, besplatno ga odslušati i uvjeriti se da nitko ne spominje crkvu, molitvu i sl. a osobito ne pljuje po MPO.
Gle, nisam stručnjak u tom području, niti najmanje, pričam samo ono što sam pročitala na internetu.
Za puno toga se piše da ima autoimunu podlogu: i dijabetes, i inzulinska rezistencija i PCOS. Možeš uguglati i naći kao i ja,
a da li je to točno fakat ne znam. Ne tvrdim da je.
Što se endometrioze tiče, u dosta literature se ona povezuje sa celijakijom/intolerancijom na gluten i navodi se da je podloga autoimuna.
evo ti samo jedan i to moj primjer:
renomiranim Zg reproduktivcima (dr. L, dr.R i drugima) je moj 47 nmol/l bio znak da je sa mojom ovulacijom sve u redu.
kod Napro progesteron mora biti 60 - 100 nmol/l, a estradiol iznad 400 - 800 pmol/L po jc, 7dpo da bi se moglo govoriti o ovulaciji s kojom je sve u redu (plus
naravno UZV). 47 u Napro-u nikako nije ok i ukazuje im na određene probleme.
ne moram niti reći koliko me je bacilo u nazad i koliko sam vremena izgubila kad te netko poznat i renomiran uvjeri u nešto i ti bezbrižno odšetaš doma i pustiš da
"sve ide svojim tokom".
dakle uvjerila sam se sama u razliku kada ti MPO-ovac samo pročita brojku iz nalaza, vidi da je u ref, ili kada Napro-ovac iz istih brojaka isčita puno više toga.
kad već pišem o razlici, moram istaknuti da sam bila na AIH-u kod renomiranog MPO-ovca koji me nije poslao vaditi estradiol
7 dpo već sam po defaultu uzimala estrofem (i to puno puno estrofema), a da on uopće nije znao da meni estradiol poslije ovulacije naprosto divlja.
Kod Napro-a se estradiol obavezno vadi 7 dpo i sada se vidi da mi je visok, a koliki je tek bio kad sam dodatno uzimala estrofem.
Jesam li radi toga nakon AIH-a dobila fibroadenome na dojkama, ne želim niti misliti, a niti o činjenici da previsoki estradiol zapravo
sprečava implantaciju.
Također sam se uvjerila kako renomirani ginić, doduše ne reproduktivac, ali jako jako poznati privatni Zg ginić nije znao prepoznati neprsnuti folikul
kad sam bila kod njega umjesto kod dr. koji surađuje sa Napro. Njemu je to bio ok nalaz, dok su u Napro-u "iz aviona" na UZV slici vidjeli da to nije ok.
Lab nalazi su to i dokazali.
Ma ima toga još ali nemam sad vremena više pisati.
zašto i dalje pričamo o mpo? :( ima konkretnih pitanja o FC :)
Moja dijagnoza prije FertilityCare-a je bio nizak AMH, a u FC-u su vidjeli da imam nizak progesteron, smeđa krvarenja (za to sam prvi put kod njih čula da nije normalno), nizak AMH, nepravilne cikluse i smanjeno žuto tijelo. Neznam zašto to doktori nisu vidjeli ranije, kao kod tebe, ali možda baš zbog tih drugačijih referentnih vrijednosti, tj. možda je kod naših to ok, a u FC-u nije, nagađam.
Meni se nitijedan doktor nije posvetio na način koji ti opisuješ, sve se svodilo na to da bi bilo dobro da probamo s IVF-om da vidimo kako se jajne stanice ponašaju, da ne kažem da me Radončić na spomen FertilityCarea izvrijeđao, zapjenio se i da, uzeo mi za to 500 kn, (donjela sam mu neke nalaze pa sam ga samo pitala što misli o njima, bilo mi je presmiješno što do tada divan doktor pun komplimenata i lijepih riječi postaje nadurena curica zbog jednog pitanja).
Doktor iz FC-a je tražio slike s folikulometrije i rekao da izgleda da imam dovoljno folikula u pripremi, nisu mi brojali afc kao posebnu pretragu.
Kod nas FC zblja i nije povezan s crkvom, koliko ja znam i činjenica je da te nitko ne pita tko si i u što vjeruješ, a meni je više žao što nemaju novaca za marketing pa tako malo ljudi uopće i zna za njih.
Imaš pravo da je teško uspoređivati s standardnim liječenjem jer pristup je potpuno različit, oni pokušavaju cijeli organizam dovesti u optimalno stanje što je ponekad samo po sebi dovoljno za začeće, trebaš imati minimalno 6 kako oni kažu "optimalnih ciklusa" u kojima je sve u redu, hormoni, sluz, odnosi u pravo vrijeme.... da bi se začeće moglo očekivati, meni se posrećilo u 1. takvom!
Techna, ja se ovdje ne namjeravam prepucavati, samo objasnjavam zasto neki na spomen napro-a imaju grc u zelucu.
Razliciti su svjetonazori, meni osobno drago da postoji opcija B za osobe kojima MPO svjetonazorski nije ok. Ono na sto mi pokusavamo upozoriti da nista od toga sto oni daju kao terapiju nije otkrivanje tople vode. Drugi je par rukava, nazalost, sto vecina ginekologa nema toliko strpljenja za takvo kopanje po sitnicama koje kad se zbroje mogu, ali i ne moraju, biti problem.
Netko je tu napisao da mu je zao sto mu nitko nije spomenuo napro kao mogucnost, ali mozemo okrenuti i drugacije - osobno bih poludila da mi je itko sugerirao ikad takav oblik lijecenja.
Sto se tice dobivanja informacija na internetu i mimo istog - pitanje za cure koje su u napro - odakle ste dobile info o toj metodi?
Techna i meni je drago da si ti tu, bilo bi super da nas se javi još!
Ja sam bila dosljedna u dijeti, osim glutena izbacila sam i mlijeko i mliječne proizvode, a na jaja nisam toliko pazila.
2 godine sam se pridržavala, izgubila sam 10 kg, nestali su mi svi probavni problemi, alergije, umor, PMS, počela sam i vježbati tako da sam trudnoću dočekala u top formi :-) Trudnoća mi je super i nemam apsolutno nikakvih trudničkih tegoba, možda baš zato.
Počela sam s dijetom prije FC-a a kad sam saznala da utječe i na plodnost bila sam još čvršća u odluci da ne jedem ništa što mi škodi. Nije mi bilo teško jer sam se osjećala super. Sad u trudnoći tu i tamo zgriješim ali kad rodim vraćam se na strogu dijetu!
Najteže je kad nisi doma, tu se slažem ali izdrži se!
Jesi već dugo u FC-u? Jesi uspjela ostvariti trudnoću kod njih (nisam ti gledala podatke)?
Neznam kako doskočiti svakom pojedinom problemu i mislim da je nerealno očekivati da to itko od nas zna, osim ako nemamo baš taj isti problem.
Bilo bi super da se javi netko od podučavatelja jer oni znaju puno više od nas, parova u tretmanu.
Nitko ne kaže da FC može pomoći SVIM neplodnim parovima, ali ja smatram da je to manje skupa i manje agresivna opcija kojom se puno puta može izbjeći IVF.
sanja, da li se kad udješ u program plaća još nešto osim tih konzultacija 100€? koliko često se ponavljaju te konzultacije s Ircima? na koji način radiš nalaze - da li ih plaćaš i radiš privatno (kao ti, čini mi se da si napisala) ili možeš dobiti neki nalaz na temelju kojeg ti primarni gin može dati hzzo recept? da li se folikulometrije plaćaju i ako da, koliko koštaju? da li sve lijekove sam financiraš? pitam jer ne mogu dobiti dojam iz prošlih postova o kojim se novcima cca radi... kažeš da je jeftinije
8 mjeseci, s tim da su mi tek zadnja 2 ciklusa po svemu ok. Nisam još ostvarila trudnoću.
Inače imam 7 godina stare blizanke (dvojajčane), prirodno sam bez problema zatrudnila, a sada nejde pa nejde.
Navršila sam 35 g. i imam visoki FSH - 13, a godinu prije je bio ispod 10 (ili samo u ciklusu kad sam mjerila).
Ciklus mi je za obične doktore bio super: 28 dana, bez spottinga idr. a u Napro su otkrili svašta,
višestruki P, menga 8 dana, svaki drugi ciklus neruptirani folikuli, svaki drugi rana O.
Daj mi reci gdje kupuješ bezglutensko brašno? Ovo u DM-u je dosta skupo.
A i nekako ga treba više.
I ja osjećam da mi gluten smeta, btw. baka mi je umrla od raka debelog crijeva a imala je baš neke
smetnje kao i ja tako da sam se zapravo oduševila kad su mi predložili dijetu, jer ovako u svakom slučaju nešto radim za
svoje zdravlje.
Reci kako si s hranom na poslu ili kad si negdje vani? Jel si uvijek nosiš nešto za jesti sa sobom ili?
Daj mi reci gdje nabavljaš bezglutensko brašno. U DM-u je dosta skupo.
Neznam jel bi doktori u klinikama mogli ili nebi mogli otkriti sve te uzroke neplodnosti ali činjenica je da ih ne otkriju nego nas sve šalju na IVF bez prave dijagnoze. Ja smatram da je FC jeftinija i manje agresivna tj. neagresivna metoda koja pomaže u velikom postotku, možda i većem od IVF-a.
Zašto bi svoje tijelo podvrgavala agresivnim i bolnim postupcima ako do trudnoće mogu doći i na lakši način?
Za FC sam čula slučajno imali su predstavljanje u emisiji na Hrvatskom Katoličkom radiju, tj. čula je moja mama pa mi je napomenula, pogledala sam njihove stranice i prijavila se na predavanje, mislila sam da nemam što izgubiti.
Plaćaju se susreti s podučavateljem 100 kn, to se svede na 1 susret u 3 mjeseca. Mi smo imali 2 puta konzultacije s Ircima, prve u 1. mjesecu a druge u 10. iste godine. Uputnice ovise o primarnom ginekologu, meni moj nije htio davati pa sam sama plaćala, folikulometrije mi je htio napraviti mada mu nije bilo jasno kaj radim s nalazima, tek me počeo slušati i zanimati se kad sam ostala trudna :-)
FC ima popust u lab. Breyer i u poliklinici Ginekos pa i to pomaže. Ja nisam probala dobiti recept od ginekologa jer mi hormoni nisu bili skupi, clomifen je oko 100 kn (iz Bosne), a i pregnyl mi je bio tu negdje (Slovenija), za hormone mi je recept dao dr. Ujević s sv. duha ali onaj bijeli pa sam morala platiti.
Skupi su mi bili vitamini, posebno DHEA ali to ionako nigdje nejde preko recepta. Novci su relativna stvar, ovisi o terapiji i o postupcima koje moraš raditi, moja sestra recimo ima daleko jeftiniju terapiju od moje.
lijekove ti mogu prepisati MPO-ovci iz HR koji surađuju sa Napro. Tvoj primarni ginić ti treba prvo dati uputnicu za MPO.
Isto je i sa folikulometrijama i lab nalazima.
Ako ideš privatno Napro ima dogovor sa nekim klinikama pa možeš dobiti popust.
Vitamini se kupuju, ali to ionako većina cura u MPO koristi i naručuje preko interneta.
ako koristiš LDN on ti mjesečno dođe oko 170 kn.
Prvo imaš konzultacije sa našim cca 3 puta u cca 5 mjeseci. cijena je ja mislim 200 kn za prvi puta a 2. i 3. 150 kn.
Iza toga imaš konzultacije sa Ircima koje su svakih cca 5 mjeseci 100 Eura.u tu cijenu od 100 eura ulazi da te oni prate tih cca 5 ciklusa i podešavaju terapiju svaki mjesec s obzirom na nalaze.
Neki se problemi uoče tek naknadno kad počneš uzimati terapiju, jer su prije bili maskirani nečim drugim itd.
Sve ti ovisi koliko brzo zatrudniš, mnoge cure već prije 2. konzultacija, a puno njih prije 3.
Ako ne uspiješ ostvariti T oni te dugo ne zavlače, mislim da odrade 12 dobrih ciklusa i onda te upute dalje.
tako da rijetko tko ima više od 4 konzultacija sa Ircima osim možda cure koje su imale pobačaje.
techna koji su to mpo-ovci koji suradjuju s napro? Na napro hr sajtu ima toliko malo info o osoblju, koliko sam shvatila rijec je o 1 lijecniku i nekoliko strucnjaka za koje nigjde ne pise koje su struke.